6 Август, 2019 14:06, обновена 6 Август, 2019 13:10 62 121 63

Първи изтеглен кредит с чужда самоличност след хакерската атака срещу НАП

  • хакерска атака-
  • нап-
  • любомир тулев

Не казвам, че е в резултат на теча на лични данни от НАП, но времево съвпада, поясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев

Първи изтеглен кредит с чужда самоличност след хакерската атака срещу НАП - 1

Специалистът по киберсигурност Любомир Тулев твърди, че вече имаме случай с теглене на кредит с чужда самоличност. Негов познат му споделил, че установил наличието на кредит на негово име, който не е теглил.

"Не казвам, че е в резултат на теча на лични данни от НАП, но времево съвпада", заяви Тулев пред bTV. Подадени са жалби до компетентните органи за случая и тепърва предстои да бъде направена проверка как точно е бил изтеглен този кредит.

"Изтеглянето на кредит без участието на институцията, която го е отпуснала, е невъзможно", категоричен е Тулев.

"Българските фирми, които отпускат небанкови кредити, имат високи стандарти на проверки на своите клиенти, които даже се прилагат в чужбина", допълни Николай Цветанов – председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Според него е много трудно да се извърши такава измама.

"Събира се информация за кандидатите за кредит, а след това се проверява в няколко публични регистри", заяви Цветанов, който каза, че има много надеждни източници за проверка. Освен това се проверяват кредитополучателите при получаването на парите, независимо дали на сметка или в брой.

"Задължително се осъществява и връзка лице в лице с новите клиенти", категоричен е Цветанов.

"Подобни проверки се извършват и от нотариусите при прехвърляне на коли и недвижими имоти", каза от своя страна председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев. Според него няма начин да се използва фалшива лична карта, защото се прави справка в регистъра и се установява реалната самоличност на нейния притежател.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    260 10 Отговор
    Сега човек да осъди нап за морални и имуществени щети

    Коментиран от #6, #8, #33

  • 2 Краси

    187 14 Отговор
    Ми то цялата информация и за кредитополучателя и за финансовата институция, която кредитира я има в НАП. Нищо сложно за един добър хакер. Дано изтеглят кредит на името на боко или на владимирчо

    Коментиран от #10

  • 3 Улигуфрен

    107 10 Отговор
    Това е ежедневие случава се постоянно!!!!

    Коментиран от #17

  • 4 Информиран

    63 74 Отговор
    Да, вярно е!
    Една жена го каза в рейса.
    Но не било кредит, а килоти изтеглени от простора. Маскирания побягнал в храстите търкайки килотите в чатала си. Откраднал й личните данни и се възползвал по най-възмутителен начин!

    Коментиран от #34, #43

  • 5 НЯМА НАЧИН

    59 21 Отговор
    А КАК ЩЕ МЕ ПОДПИШЕ НА КУПЧИНАТА ДОКУМЕНТИ-КАТО МОЯ ГРОЗЕН И НЕРВЕН ПОЧЕРК НЯМА

    Коментиран от #9, #32

  • 6 Има закони

    47 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Максимална присъда за крадците на нашите данни от НАП: ,,НАП: По заявка номер 6096 ИМА неправомерно разкрити лични данни.".

    Коментиран от #16

  • 7 1234

    110 23 Отговор
    Чакам коментар от жашибозука както и Горанов, и всеки друг герберски боклук! До седмица ще обявят национална подмяна на лични карти безплатно! Хващам бас. Както винаги чумата герб, въпреки че уби 1.1 млн души и изгони 500 хил, сега плъзна и в интернет пространството... И не мре веев
  • 8 Улянов Ленин

    43 36 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Кротко бе бързак. Да не се окаже, че пиян с проститутка под ръка е теглил бърз кредит. На сутринта нищо не помни и хайде НАП му е виновна. Личните данни на всеки един от нас могат да се вземат без никакво усилие от собствения ни боклук. По света това е законен начин за събиране на информация която не може да се добие поради ред ограничения.

    Коментиран от #44, #47

  • 9 .....

    91 4 Отговор

    До коментар #5 от "НЯМА НАЧИН":

    Претенции за подписа може да имаш само ти ( че не е твоят), експертизата и доказването става по съдебен ред. Ходи доказвай с години, а през това време ще те съсипят от колекторски фирми и съдии изпълнители. Та се сетих е тая връзка и изтеклите данни, няма ли най- после да сложат контрол на подобните фирмички, сега могат да решат да преследват всеки българин, пък и данните му имат.
  • 10 ехоо

    66 10 Отговор

    До коментар #2 от "Краси":

    На властта и трябват пари. Реалните свършиха - сега ще теглят пари от ваше име.
  • 11 Димов

    139 2 Отговор
    Питах в банката, могат ли да ми изтеглят кредит на моя име, с фалшива карта. Лелчетата там ми обясниха, че имали специлни лупи, с които гледали дали картата е фалшива. Камък ми падна от сърцето. Такъв професионализъм, такава апаратура, такова нещо......

    Коментиран от #12, #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бегайте кои къде му видат очи

    52 11 Отговор
    Спасявайте се от блатото
  • 14 Даньо с данни

    55 7 Отговор
    Тия лични данни и лични карти всеки един посетил хотел ги дава на рецепция. Какво пречи да се вземат тия данни за злоупотреби, няма невъзможни неща стига с тия хакове. Голям праз!

    Коментиран от #28, #36

  • 15 Истина зла

    50 8 Отговор
    Някой клати разклатената от крадене и некадарници на власт страна !
  • 16 туй беше

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "Има закони":

    Колега ! Тоя Тодоров -престапника се е откупил ! Не се надявай на присада ! Тоеа е страната на Бойко мафията ! Има пара -няма присада !
  • 17 Благодарим Боко

    47 10 Отговор

    До коментар #3 от "Улигуфрен":

    Булгаристан- страната на рекета и простотията !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДДРОнег

    40 8 Отговор
    Ха, не може да бъде, та нали официално казаха, че не можело да стане ... А, недейте така, щом тиквата казва, значи не може ...
  • 20 Грую

    61 2 Отговор
    "Високи стандарти" А бре какви високи стандарти бре? Едно време беше с поне двама поръчители и тогава няма как да стане измама, защото поръчителите те познават и няма да подпишат да изтегли някой друг парите , а пък ти да трябва да плащаш. Сега какво е това? Гледам една реклама и не вярвам на очите си: "Даваме кредити на лица: Без доказване на доходи, с лоша кредитна история , без поръчители и вече не помня още няколко точки имаше надолу ", защото ме заболя главата. Ето ей такива правят далаверите. Всички, които дават кредити не знам дали сега са , но задължително според мен трябва да имат издаден лиценз от Комисията за финансов надзор и да са задължени да спазват някакъв стандарт за такси, лихви, поръчители, процедури по идентификация на кредитоискателя, доказване на доходи и методика за пресмятане на кредитния му рейтинг и съответно кредитния риск за заемодателя. Иначе ще има още ужилени от подобни организации, действащи малко или много отвът ръба на измамата.
  • 21 Бойко Борисов

    50 5 Отговор
    Искам кредит от БНБ размер на 5 милиарда за закупуване на шансов инструмент за българската армия и още 5 милиарда за закупуване на нивелири за българските пътностроителни фирми щото май те си нямат не могат да си направят наклоните по пътищата шахтите по улиците и не знаят какво е равно и гладко Явно на око не става
  • 22 RTYUIO123

    65 0 Отговор
    НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ КОРУМПИРАНИ КРЕДИТОДАТЕЛИ ИЛИ КОРУМПИРАНИ НОТАРИУСИ.ТРЯБВА МАКСИМАЛЕН И СТРИКТЕН КОНТРОЛ И НА ДВЕТЕ ИНСТИТУЦИИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВАТА ДА НАЛОЖИ ПО КАТЕГОРИЧЕН НАЧИН СИЛАТА СИ ВЪРХУ ТЯХ .

    Коментиран от #24

  • 23 Госあ

    40 1 Отговор
    Абе чудя се дали няма и вътрешен човек от нап, човек от властта.
  • 24 БАРО

    30 1 Отговор

    До коментар #22 от "RTYUIO123":

    Ти не разбра ли че такава държава няма трябва контрол на цялата държава и ревизия
  • 25 Бай Благой софстрой

    10 3 Отговор
    Естествено че има И то не само един схеми много Просто е нужно възможност за участие
  • 26 Наско краставицата

    40 2 Отговор
    Ако искате да спите спокойно а не да се страхувате че някой ще изтегли кредит от ваше име спрете да плащате парното и всичко е точно след като ви излезе задължения в системата няма кой да ви даде кредит тоест да му даде кредит

    Коментиран от #63

  • 27 БАРО

    33 3 Отговор
    Чета си коментари тук и там американски фенове руски фенове БСП фенове БКП фенове фенове на демокрацията фенове на Хитлер обаче ми е много чудно защо не мога да срещна поне един гербедрислив фен не мога да разбера кой гласува за тия купуват се 20 30 процента гласове ама другите са си отишли сами мамкаму и прасе
  • 28 Селянин

    43 4 Отговор

    До коментар #14 от "Даньо с данни":

    Абсолютно си прав. Голяма истерия с тези данни. Само глупак може да си въобразява, че данните му някога са били защитени.
  • 29 БАРО

    61 0 Отговор
    Те хората не са защитени вие искате данните да са защитени у Щатите един цент да откраднеш с отверка в ръка лежиш и за въоръжен грабеж А тука в полицията ми разправят че понеже телефончето струвал 220 лв Те не се занимавали с неща струващи по-малко от 500 Ми тогава да взема да си обирам банките Ще си взимам само по 499
  • 30 Кънчо

    31 2 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    Стискай палци да не е замъглена лупата при проверката!!Сега няма да мога да спа, да те мисля!...
  • 31 Няма проблем

    24 0 Отговор
    След като се иска проверка лице в лице, няма никакъв проблем измамнилът да се вкара в кауша за 10 години.
  • 32 Има начин

    47 4 Отговор

    До коментар #5 от "НЯМА НАЧИН":

    Преди няколко години в междуградски автобус откраднаха личната карта на племенника ми и още същия ден са купили на негово име скъп телефон от магазин на мобилния оператор. След месец, когато отиде да си плаща сметката разбира, че си е "купил" телефон, писа до мобилния - отговор никакъв, едва след като си нае адвокат му изпратиха копие от договора. Оказа се че нито името е негово(бяха разменени местата на презиме и фамилия), нито почеркът беше негов. Нещо уплаши адвоката му и беше посъветван да си плаща, защото мобилните оператори имали много добри и с връзки юристи... Плати си като поп, още повече, че вече го притиска а и колектор ски фирми. Така, че не винаги правото е на страната на правия!
  • 33 Бинго

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Човечеца ще си плати като арабски шеф понеже е България а там цари закона на джунглата.
  • 34 Ти си бил

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Информиран":

    Маскирания !
  • 35 Мартин

    35 0 Отговор
    Да направят някакъв сайт в който да проверяваме какви кредити имаме на наше име за да може да хванем ситуацията на време. Хората ще разберат за кредитите си месеци след като са изтеглени, а ако крадците са разумни, може и да минат години. Тегля 100 бона за 20 години, плащам вноските за първите 2 години и докато ме набарат вече съм в някое курортно селище на хиляди километри. Трябва и гаранционен фонд за подобни неща, как ще се процедира. Крадеца взема парите, от кой ги краде обаче - от мен или от банката? Аз не искам да ги краде от мен, предполагам и банките не искат да е от тях. Не ме устройва варианта в който аз плащам кредит на някой крадец с години наред, крадеца си харчи парите, а единствената ми победа да е оставката на някакъв анонимен шеф от НАП, който най-вероятно ще назначат в някоя друга институция след няколко месеца.

    Коментиран от #61

  • 36 Гост1

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "Даньо с данни":

    Въпроса е там че никой не казва какво е изтекло освен егн - адреси, банкови сметки и какво още??
  • 37 Валера

    12 0 Отговор
    Да не забравяме пълното запрещение! От кризисните центрове също крадат данни.
  • 38 Хакнат

    27 0 Отговор
    Някой съмнявал ли се е, че такива неща ще започнат да се случват? Нима досега нотариуси не участваха в незаконни сделки? Престъпниците просто изчакват да мине малко време. Има ли българин над 18 г., на когото данните НЕ са хакнати? Освен ако не притежава лична карта, ЕГН, не плаща данъци, няма депозити, не притежава нищо и т.н. А да разчиташ, че бързо ще докажеш, че не си теглил кредит и ти не си този от снимката на показаната лична карта, забрави! Ще минат години, ако изобщо успееш. Така че, нека не ни успокояват господата, които досега, трябваше да са си подали оставката, че нямало страшно. Има!

    Коментиран от #41

  • 39 Обещаха!

    24 0 Отговор
    Досега трябваше да има бърз и лесен начин да се информираме какви точно наши данни са изтекли. Който иска да си смени личната карта, да става безплатно, дължат ни го!
  • 40 Шаран БГ

    24 0 Отговор
    У нас няма никаква "тайна на личните данни " ! На гражданин на средна възраст тези прословути "лични данни" ги има поне на 30 /тридесет/ места. С издаването на нови лични документи безспорно този кръг се стеснява. Обаче само след 2-3 години отново приближават тази цифра.Каквато и измама да се извърши от подобен род, невинен е потърпевшия гражданин. И не е необходимо държавните органи да бягат от отговорност. По Конституция Държавата / чрез нейните органи, Чл. 4 ал. 2 и Чл 7/ е длъжна да не допуска ощетяването дори на един гражданин чрез подобни измами. Било за финансови средства, жилища или земя !!!
  • 41 Истината боли много...

    19 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хакнат":

    Тези който раздават парите да го д-хат.Има международни съдилища в който будалите отпуснали кредита на измамника ще реват като хималайски мечки!!!
  • 42 Решението

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Русуфил":

    Блокирате си банковите сметки ! Ще ви изтеглят дедовия !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Доктора

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Улянов Ленин":

    Стига с тая проекция. Не всеки е алкохолик с бели петна в паметта си, като теб и приятелите ти.
  • 45 Шели

    8 0 Отговор
    Пиленце ете такива като тебе ги трескат УБАВЕЦО къде всичко разбирате и знаете затоваа сте на тоя халллл
  • 46 Пепи

    4 0 Отговор
    Браво Шели
  • 47 Коментара

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Улянов Ленин":

    Улянов, Улянов ...... Илич! Заради тази простотия трябва да се заведе масов съдебен иск срещу НАП без значение имали , нямали теглени кредити и регистрирани злоупотреби с изтеклите данни. Държейки нашите лични данни те са отговорни да не бъдат разпространявани! Ама в червеното канче май бие напразно...
  • 48 ХХЕХЕХЕ

    1 5 Отговор
    ТОЗ СПЕЦИАЛИСТ ДА ГО БЯХТЕ ПИТАЛИ ДАЛИ ХАРЕСВА БОЙКО??

    АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИ ЧИЛЯКА!

    ДА ВЗЕМЕШ КРЕДИТ БЕЗ ДА ТИ ПРОВЕРЯТ ДОКУМЕНТИТЕ ХАХАХА АЙЙЙДЕЕЕЕ ЩЕМЕНТИ КАПЕЛИТЕ АЛА БОЙКО МАТРАГЕНТОВ!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Алекс2

    5 1 Отговор
    Немам търпение комунетата да свалят Тиквата от власт и да идва Слави Трифонов , Мая Манолова или Нинова че да си отдъхне тая държава и да тръгне всичко по мед и масло !

    Коментиран от #62

  • 51 Селянин

    8 0 Отговор
    Фирма или банка отпуснала кредит на човек без подпис и без да е присъствал на сключванто на договора е за затваряне и съд за замесените, но разбира се тук е виновен въображаемия хакер, а не мутренските фирмички за отпускане на кредити, които по чудо сигурно всичките водят до 2-3 мутри собственици. Абсолютна клоака сме.
  • 52 Да искаме

    4 1 Отговор
    За всички хакнати безплатна смяна на личните карти! Иначе ще стоим и чакаме кога ще ни се случи случка. Има ли изобщо институция, на която да вярваме безрезервно?
  • 53 Мерки няма

    5 0 Отговор
    Нещо не се чува за затваряне на всички фирми за бързи кредити. Защо се бавят органите за контрол? Така по-изгодно ли им е? Или изчакват да видят колко невинни ще изпищят?
  • 54 Алекс2

    4 0 Отговор
    Само глупаците които теглят пари от тия "фирми за бързи кредити" не знаят че те са създадени точно за това ! Да обират легално глупаците ...
  • 55 ЕВА

    3 0 Отговор
    КАК Е УСТАНОВИЛ ЧЕ Е ТЕГЛЕН КРЕДИТ?!
  • 56 Чародея

    1 0 Отговор
    Докато има балъци ,ще има и мошеници .Така е откакто свят светува.
  • 57 гост

    1 0 Отговор
    Бързите кредити са поредното доказателство за идиотизма на голям процент от народа. И това повече от 50% от тях, са изтеглени за покупка на автомобил, най-често 15-20 годишно БМВ или за една вечер слава в дискотеката. Много малко хора, теглят бързи кредити наиситна от нужда. А и ако е от нужда, по-добре първо пробвайте от банка, все някоя ще ви отпусне, а преките мутренски и мошенически изпълнения са доста по-малко вероятни там. Та докато има глупаци, ще има и тарикати. Или казано по друг начин, докато има балами да теглят бързи кредити, ще има и тарикати, които да ги предлагат, съответно ще ги има и измамите. А защо винаги сме на опашката и всичко ни е пародийно(примерно "джуркането на бял хакер" и целия този абсурд), примера с бързите кредити и глупостта ясно дават отговор.
  • 58 bobo

    1 0 Отговор
    Аз пък искам да ми хакнат сметката и от съжаление да я напълнят. Просто е.. :)
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 6амелия

    1 0 Отговор
    Номера от селски вечеринки..с тези мобилни телефони ...интернет...всичко се знае....ТСЪПИЗМИ...
  • 61 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мартин":

    Кой ще го поддържа подобен регистър? Значи работа на Комисията по финансов надзор е да упражнява надзора. Тя затова и така се нарича. И ако това се случва както трябва не може да има такава обява от заемодател: "Даваме заеми само срещу лична карта. Без доказване на доходи. Без значение от кредитната история. Без поръчители. Без превод на работна заплата и не знам още без какво беше......." Ами то само където не пише: "Даваме заеми срещу нечии лични данни" . Такива заемодатели ако са получили лиценз от Комисията за финансов надзор, то той следва да им бъде отнет и да бъдат глобени, а сключените договори за заем да бъдат обявени за нищожни и да вървят да и търсят парите от хората, разрешили да бъде извършено това злодеяние по такъв безотговорен начин. Няма как да се водят и поддържат какви ли не там регистри от рода на : "кой , кого бил обрал, "на кого му изтеглили заем без да знае и" и прочее. Тези неща издъно трябва да се изкореняват иначе няма оправия.
  • 62 Стоян Маринов

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Алекс2":

    Нали сте наясно, че това с вълшебна пръчица не става. Ако БСП искаше да оправя държавата, това щеше да се случи преди 30 години, а за Слави - не знам дали ще има потенциала.
  • 63 Нели

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Наско краставицата":

    Браво Насе , това е добра идея , но за малки суми . Ако решат да прехвърлят имот или нещо по скъпо пак ще им останат пари
    да оправят сметките и да има за тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове