Last news in Fakti

30 Май, 2012 10:22 1 165 5

Цветанов: Не земетресението, а управлението на БСП е бедствие

  • цветанов-
  • земетресение-
  • бсп

Около 3 милиона ще са необходими за преодоляване на щетите от земетресението на 22 май по обществените сгради в Перник, според вътрешния министър. БСП считат, че щетите са за над 20 милиона

Цветанов: Не земетресението, а управлението на БСП е бедствие - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямото бедствие в страната през последните 20 години не е земетресението в Перник и всички останали, а безотговорното, безхаберно управление на БСП.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание.

„По повод всичко това, което чувам като политическо говорене, и за входирането на бъдещ проектозакон за възстановяване на щетите при извънредните ситуации – към настоящия момент това интегриране и реакцията на МВР е много по-адекватна. Всяко едно действие е свързано и с взаимодействие на компетентните органи”, каза Цветанов.

В момента оперативните дежурни центрове са единни и действията, които се предприемат, са изцяло кординирани, подчерта министърът.

Цветан Цветанов съобщи, че във връзка с прогнозата за проливни дъждове, са предприети адекватни мерки. Осигурени са 300 000 чувала, които при необходимост да могат да бъдат използвани за определените реки, които застрашават човешки живот, каза Цветан Цветанов.

Около 3 млн.лв. ще са нужни за преодоляване на щетите от земетресението на 22 май т.г. по обществените сгради в Перник, а за София - около 1 млн. 300 хил.лв., това заяви  още пред депутатите в НС Цветан Цветанов, координиращ кризисните щабове във връзка с бедствената ситуация.

Като неизползваеми са определени 41 броя сгради, посочи още Цветанов. Тук съм, за да ви запозная с действията на компетентните органи във връзка с взетите мерки от изпълнителната власт за сигнализиране и преодоляване на последствията от земетресението от 22 май т.г., каза министър Цветанов. Той представя на народните представители цялата хронология на събитията и реакцията на изпълнителната власт от фиксирането на часа на земетресението до днес. Няма как да се възстанови Министерството на бедствията и авариите. Със сегашната си дейност структурите на Гражданската защита в МВР действат координирано и на време, така коментира той намеренията на левите депутати да внесат предложение за тази промяна.

Оценяваме желанието на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да ни запознае с хронологията на действията на изпълнителната власт след земетресението от 22 май т.г.

Това заяви в декларация на ПГ на КБ народният представител Ангел Найденов в пленарна зала на НС. По-важното беше да чуем анализ доколко адекватно са реагирали звената в държавната администрация и кога и как са помогнали на пострадалите хора в първите часове след труса, продължи Найденов. От КБ силно се съмняват, че това е направено според необходимите стандарти. Свеждането на щетите от земетресението до паднали комини и счупени керемиди създава една превратна представа за това, което се случи в района на Перник, отбеляза Найденов.

"Минимум 20 милиона лева са щетите вследствие на земетресението”, каза Найденов.

Не са само 41 сградите и не са само на територията на Перник, а и на други места и това може са се провери, опонира той на министъра. Левите депутати не приемат взетото решение да се информират хората с мегафони от патрулни коли на МВР, тъй като създавали паника сред населението. Найденов подчерта особено бързата реакция на кмета на община Перник и на общинската администрация, както и на структурите на МВР. Той открои и добрата работа на системата на БЧК, на неговите доброволци и на навременно оказаната помощ за пострадалите.

От КБ искат да знаят какви ще са действията на властта за преодоляване на щетите от земетресението и то свързани с навременна информация за хората и възпиране на паниката. Според Найденов един от първите проблеми на този етап е липсата на достатъчно оценители, инженери-конструктори, които да участват в общинската комисия в Перник за оценяване на щетите. Необходимо е да има яснота и какъв ще бъде размерът на помощта за разрушенията и размерът на социалната помощ, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подлец

    0 2 Отговор
    Пак БСП виновни за земетресенията. Всички политици сте подлеци, но последните дошли на власт имаха шанса да променят начина на водене на политика, а не да насаждат страх и омраза, т.е. да обединят нацията, а те направиха най-голямато ПРЕДАТЕЛСТВО!
  • 2 Демократа

    0 2 Отговор
    Маркирайте в търсачката "цецо крадецо" и се забавлявайте,въпреки,че е доста тъжно и срамно.

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократа":

    @2 izliza samo sergei prestapnika v google.
  • 4 гроб

    0 0 Отговор
    НЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ Е БЕДСТВИЕ !!

  • 5 човек без връзки

    0 0 Отговор
    ПРЕЯЛИТЕ ГЕРБАДЖИИ НАГЛО ЗАЩИТАВАТ БОКО И ЦОКО

    ЩЕ ВИКАТЕ ЗА НЕГО ДОКАТО ВИ СВЪРШИ ДАЛАВЕРАТА !!!