Last news in Fakti

15 Август, 2019 07:31 18 258 59

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград

  • хан тервел-
  • константинопол-
  • обсада-
  • араби

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград - 1

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    112 3 Отговор
    Наща армия е била велика,за разлика от политиците!!!
  • 2 ama

    110 5 Отговор
    Как само 20 000? Прочетет данните и откъм арабска страна - над 100 000 е армията. Освен това допълнително получава по време на обсадата подкрепления от Египет! Тервел е обявен за светец в Западна Европа.
  • 3 Балканец

    75 7 Отговор
    Турция трябва да почита Тервел. Благодарение и на него, Цариград го има и до днес.

    Коментиран от #9, #56

  • 4 Хан Тервел

    2 19 Отговор
    Термостат за
  • 5 Смешник е

    1 55 Отговор
    Тервел

    Коментиран от #16, #17

  • 6 JPower

    51 5 Отговор
    Навремето християните са си помагали един на друг

    Коментиран от #7

  • 7 Точно па по онова време

    46 13 Отговор

    До коментар #6 от "JPower":

    Българите не са били християни

    Коментиран от #18, #19, #53

  • 8 Българина

    59 2 Отговор
    Палачинката се обръща, няма все да е така..... Ще дойде друг Тервел!

    Коментиран от #11

  • 9 Guest

    4 22 Отговор

    До коментар #3 от "Балканец":

    Защо??? Ако не от византиеца от арабина щяха да вземат Истанбул турците, по скоро арабите да благодарят, защото те щяха да ядат сопата, не, че не са я яли
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ама първо трябва

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българина":

    Да дойде друг Аспарух хан ...
  • 12 Хитър Петър

    41 2 Отговор

    До коментар #10 от "Фриман":

    Тъкмо византийците са домъкнали османците на балканите, като наемници. На края наемниците са превзели всичко.

    Коментиран от #49

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Стоян

    35 0 Отговор
    Спасителят на Европа!
  • 15 Gjgfg

    15 6 Отговор
    Глупости на търкалета, как 20к армия ще превзема константинопол? В YouTube има далеч по-сериозни версии на обсадата

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Луд

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Смешник е":

    И арабите така са казвали.
  • 18 JPower

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Точно па по онова време":

    Знам, но някой помак пише от моя Ник... знаем,че те не могат да измислят нищо затова крадат и копират!!!

    Коментиран от #28

  • 19 Billy the Kid

    22 6 Отговор

    До коментар #7 от "Точно па по онова време":

    Прочети Ганчо Ценов . Българите са ПЪРВИТЕ християни в Европа още от 1-2 век . И никога не сме имали хан а са били князе . Историята ни е подменена с помоща на руските тикви и псевдогърците..вижте YouTube вече и там има истината за Българската история .

    Коментиран от #27

  • 20 Woldemars

    22 1 Отговор
    Кан Тервел им помага на византийците, а те след това отблагодаряват 1018-1186 с робство.

    Коментиран от #46

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Помнещ

    31 3 Отговор
    Тервел спаси Европа, а Меркел ни предаде!
  • 23 Койчо

    15 5 Отговор
    Ако знаеха кво ни чака днеска нямаше да се напъват изобщо нито Левски нито Ботев ама ха.
  • 24 Четете историята

    12 3 Отговор
    Петдесетина години по рано дядото на ханТервел събрал синовете си Бат Баян, Котраг, Аспарух, Алцек и Чечак в двореца. Взел сноп стрели и ги накарал да го счупят. И петимата не успели. След това хан Кубрат им дал една по една стрелите и те ги счупили " Така ще стане и и вас, ако не сте заедно"- обобщил ханът. Обачееее! След смъртта на бащата най- големият - бат Баян решил, че братята му пречат да управлява и ги натирил. "Хайде, взимайте младоците и свят голям - нямате работа тук!" И взел с верните си "министри и чиновници" да обхождат булките, да трупат злато и пари, да се хвалят наляво и надясно какви добри ръководители са. Останалите младоци като видели накъде отиват нещата, и те заминали на Запад след прогонените. ТАКА СЕ СЪЗДАЛИ ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВИ, А НЯКОЙ ДА Е РАЗБРАЛ НЕЩО ЗА СТАРАТА БЪЛГАРИЯ, " УПРАВЛЯВАНА" ОТ БАТ БАЯН ( БАТ' БОЙКО) ? ЗНАЕ СЕ САМО, ЧЕ Е ПРЕВЗЕТА И ПРЕТОПЕНА ОТ ХАЗАРИТЕ. ЗАТОВА НАКАЗАНИЕТО Е САМО ЕДНО. ЕДНО ЕДИНСТВЕНО!

    Коментиран от #25, #37

  • 25 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Четете историята":

    Чечак ли? Не е ли Кубер?
  • 26 Хвалипръцковците се развихрят

    2 21 Отговор
    Давайте го по-яваш. Ханът изчаква три години арабите да изнемощеят от глад и едва тогава напада най-изнемощелите които са нямали сили дори да се качат на корабите. Всъщност идеята му е била да превземе Константинопол. В преговорите се споразумява да се оттегли, като в замяна получава потупване по рамото-титлата кесар. Толкова за Тервел хан...

    Коментиран от #48

  • 27 Хахаха

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "Billy the Kid":

    И кой е бил български цар/хан/кан/княз през 1ви или 2век? Изброй така едно две имена ей така колкото мнението ти да не звучи головодо...

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "JPower":

    Явно си отворил сега гугъл и се оправдаваш, хаха ха, гледай някой помак да не ти открадне д.пето за тренировки
  • 29 9533

    12 1 Отговор
    Имало един предвидлив българин, дето посрещнал едни от първите емигранти в Европа...
  • 30 Йок

    3 12 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Те българите са били християни ехеееее още когато динозаврите са живеели на земята, и чак след големия взрив се появява човека, но естествено, че българина е бил и преди човека
  • 31 Калоян - Ромеубиецът

    1 2 Отговор
    Ние ще се върнем..... И, тогава....
  • 32 Хитър Петър

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хахаха":

    Авитохол, Ирник, Гостун, Курт, Безмер, Кубрат, Аспарух, Тервел, може да съм пропуснал някой. Абе защо ли се занимавам с теб. Нали вчера ти казах, тези теми теб не те касаят, гледай си Софка и Азис.

    Коментиран от #42

  • 33 Ганчо

    4 10 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ ИЗМИСЛЯМЕ ИСТОРИИ ОЩЕ НЕ СИ ЗНАЕМ КОЙИ
    СМЕ ТЮРКИ, СЛАВЯНИ, ПЕРСИ, АВАРИ, ПЕЧЕНЕГИ ,ТРАКИ И ДР. ДА ЗНАЕТЕ НИЕ СМЕ МАНДЖАТА ОТ ВСИЧКО МЕШЕНО ЗАТОВА НЕ СИ ЗНАЕМ ДАЖЕ И РОДА СИ И ВСЕКИ ДЕН ИЗМИСЛЕННИ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ ИСТОРИИ .

    Коментиран от #36

  • 34 Стефка

    0 5 Отговор
    Християнството е българско нали един пишеше че Исус Христос е бил българин .
  • 35 нервен ( разбивача на тролове )

    13 0 Отговор
    Можеше да се наблегне малко повече от страна на автора ...от гледна точка на броя хора взели участие в сблъсъка това е най-голямата документирана битка в която вземаме участие при това решително ... византолози посочват че арабската армия е към 150 хиляди . А според арабските летописи писани от Ибн Катир от Дамаск се посочват цифри 240 000 сухопътна войска и 2560 кораба !! същия този източник посочва че Канас-Юбиги Тервел е дошъл в гръб с 50 000 армия от която 20 хиляди е била стрелкова кавалерия ...което съвпада с мобилизационните възможности на страната в онези години .

    Коментиран от #44

  • 36 нервен ( разбивача на тролове )

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ганчо":

    Нищо измислено никъде няма ...всичко е черно бяло написано ...има си летописи колкото щеш !!! гръцки , арабски , арменски, западни , източни и т.н. измислиците почват да се печатат в учебниците след 45-година от разни бивши селяни и шумкари !!!
  • 37 Джен

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Четете историята":

    Да! И все още България е велика. Не след дълго,изменяме на древния си и божествен произход, като приемаме християнството, което изопачава учението на Христос с допълнения на еврейска история. Забравяме и завета на Единия бог, чийто език са говорили предците ни, траките и древните българи, че силата ни е в чистотата на кръвта и единството на рода. И започва упадъкът на България, много скоро Византия ни превзема.
    Въпреки религията, да се свети днес името на Дева Мария!
    Днес е роден и дядо Влайчо, светла му памет и на него! За него казват, че е бил по-голям пророк и от Ванга, но остава в забвение, защото отказва на държавата да пророкува срещу пари.
    Днес е и пълнолуние в знака на Водолей, който символизира хуманност и грижа за нуждаещите се. Всички носим тази енергия на състрадание в себе си и пълнолуние то ще я активира Но имаме ли силата?
    "Бъди промяната, която искаш да видиш в света"
    Ганди
  • 38 Хммммм

    11 0 Отговор
    Още Кан Кубрат е бил християнин. Тогава във стара Велика България е имало християни но не е била официална религия. Предполага се че някой от неговите наследници също са били християни но няма твърди доказателства. Християнството става официална религия по времето на княз Борис първи.

    Коментиран от #39, #40

  • 39 нервен ( разбивача на тролове )

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хммммм":

    Да Кубрат е бил християнин вероятно е покръстен по време на пребиваването си в Константинопол . В държавата която той създава през 632 година не е имало върховна официална религия и всеки си е вярвал в каквото си иска дет се вика ...относно преките му наследници няма струва ми се категорично доказателство но внук му за който се говори в текущата статия със сигурност е бил християнин!! доказателство е титлата кесар която получава от Константинополския василевс просто защото не може не-християнин да бъде коронясан с тази корона !! И вече влизаме в теорията на вероятностите че след като Кубрат (бащата) и Тервел (синът) са християни много вероятно е и Аспарух също да е бил !!

    Коментиран от #43

  • 40 JPower

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Хммммм":

    Става, но с доста пролята българска кръв

    Коментиран от #54

  • 41 чичо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Аспарух":

    Написаното от тебе,показва само едно-простащина,заради която,да,не заради Бойко,всички българи са потърпевши.
  • 42 Куха гаванке

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хитър Петър":

    Изброй някой хан от 1 ви век
  • 43 Дето се вика имало е религиозна свобода

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Гоненията на друговерците започва след насилственото християнизиране на племето
  • 44 Всичките източници сочат

    0 9 Отговор

    До коментар #35 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Че арабската армия се е била оттеглила преди това. На брега е бил останал малоброен ариергард от болни и ранени араби. Точно тях "разбива" Тервел хан

    Коментиран от #47, #50

  • 45 Джен

    1 0 Отговор
    Абе, Венци, имам дежавю, миналата година, на този ден, си пуснал същата статия, с друга картинка!? Е, то бива, бива, ама.....Венциии!!!
  • 46 Густо Майна

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Woldemars":

    Е те тук ама никак не позна! Още Василий II е бил забранил, под заплаха от най-строги наказания каквито и да са издевателства над българите. Мирно съществуване на гърци и българи под общо управление. Само църквата е имала картбланш за типично гръцки, подмолни действия за асимилация. 167 год. са били явно изключително малко или пък поповете не са били "професионалисти"!
  • 47 нервен ( разбивача на тролове )

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "Всичките източници сочат":

    Посочи си източника щото иначе правиш само вятър !!! Тактиката е била такава ...понеже численото превъзходство е било на страната на арабите сме избягвали директен сблъсък .. разбиваме три изпратени срещу нас отряда в района на Адрианопол и ги притискаме ..отрязваме достъпа им до храна по суша и арабите остават заклещени между стените на Константинопол и изграден вал пазещ тила им от нас ...настъпилата зима в тези условия ги принуждават да ядът труповете си и да се избиват по между си за да оцелеят ...това се нарича обезкървяване на противника ...в морето гърците изкарват късмет ..буря потапя ⅔ от арабския флот с останалата част се справят благодарение прословутия и легендарен гръцки огън ... През пролетта нанасяме още два удара избивайки съответно 20 000 и 32 000 араби ..на 15 август 718 остатъка от огромната армия в опит да се оттегли бива напълно посечена ... подготвяната с години обсада и пратените 240 хиляди араби по родните места се завръщат не повече от 1/5-та

    Коментиран от #57

  • 48 Усмивката

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хвалипръцковците се развихрят":

    Хвалипръцко. Логиката ти е желязна като звукът на разцепен чаршав. За три години, както се изцепки, ако арабите са изнемощяли от глад, то византийците по кулите и портите, требе да са падали като изсъхнали мушмоли. Тогава какво има да превзема Тервел. След арабското нашествие. Смея да попитам хвалипръцко видя ти мозък, а ако арабите са успели да влезнат в Константинопол. Сещаш ли се, колко требе да си тъп, това да допусне.
  • 49 Византийци

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хитър Петър":

    Аз мисля, че Византийците са се обрязали и са станали Османци. За мен са едно и също и не го признават.
  • 50 Усмивката

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Всичките източници сочат":

    Тогава защо на Запъд го тачът като светец. Да не би да е възкрасявал мъртви. Вие московските тролове винаги сте били невежи, зловонни и първобитни дори в конспиративните теории
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Биляна платно белеше
    …………………………………………………..
    Не ви го сакам виното,
    а най го сакам момчето
    що напред ТЕРА кервано
    .....................................................
    ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА
    ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
    ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е просъществувал векове.
    ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр.
    ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в.
    Copy-paste: ".....В спадащият някога в нашите владения град Дурач е намерен един особен надпис........Той е каталогизиран като Epidamnos-414, а текста намираме важно за нас име - Τηρεὺς Τρεβελλίου -Терес Тервелов, Терес син на Тервел. Оказва се, че по време на Античността на Балканите е живял човек, който е носел името на древен одриски цар, а името на баща му е идентично на това на по-късен български владетел. Кой обаче да поднесе на българския читател тази информация?"
  • 52 Българионь

    1 1 Отговор
    Титлата на българските владетели до преди 1018 година:

    КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога).
    Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН! "кан" и "хан" са една и съща дума произнесена по два различни начина. ХАН(КАН/ KHAN| е титла на монголо-тюркските владетели от Чингис( 1162 -18 август 1227) насетне. А българите не са нито монголи, нито тюрки.Впрочем има регистрирана тракийска титла AKENAS – VIII век преди Христа.
    Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги - Княза от Бога. BIГI - БИГИ е падежна форма на Бог.
    Бога, Бага, Биги. Канас е княз . Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно - Кнс =Кнс(з).
    КАНАСИ – Линеар А, документ с регистрация Ко za 1c – от преди 3800 години.
    АКЕНАС – Фригийски надпис W-07 – от преди 2710 години.
    КАНАС, КАНЕС – Старобългарски надписи от ранното Средновековие – IX век.
    КЬНѦЅЪ – Писмени паметници от Х век.
    КЪНѦЗЪ – Писмени паметници от XI век.
    КНЕЅЪ- Писмени паметници от XVII век.
    КНЯЗ –Писмени паметници от XIX век.
    КНЯЗ – Най-ползваната форма през ХХ и ХХI век.
    Княз е висшата титла! От нея по висша няма! За пример- Княза на Мрака и Княза на Светлината! Е, отгоре е само БОГ!

    На онази ваза от Гела Сицилия, 450 г.пр.н.е която сега е в Берлинския музей, над глава на Орфей пише с малки букви Канас!
  • 53 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Точно па по онова време":

    Пъпеш неузрял, българите са християни още преди Кубрат.
    И престанете да ги наричате Хан, Кан или каквото ви дойде.
    Хан означава предводител на конница. Мушмороци непросветени.
    Що се отнася до спасяването на Константинопол, предводител на българската армия е бил Хан Айар, брат на Тервел. За него трябва да е славата но лаврите обира Кесар или Император или Цар /както искате го наречете/ Тервел.
    По време на битката Хан Айар е ранен тежко и няколко години след това умира.
    Четете и се просвещавайте а не се осланяйте само на един исторически източник.
  • 54 Яник

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "JPower":

    Кубрат е дядото на Тервел
  • 55 rosen

    2 0 Отговор
    над 200000 е пратил Тервел - и ги е унищожил
  • 56 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Балканец":

    По- голяма простотия от това не бях чувал!
  • 57 Здравко гр

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Завръщат се 0 .. Последните 5 кораба са потопени при буря..
  • 58 Българска народна песен ФЕН

    1 0 Отговор
    Хан Тервел е национално богатство на България през онова време и сега , защото е вписан в историята на Балканска България !
    Границите й не са това, което трябва да са всъщност, ама трябва !
  • 59 150 000 АРМИЯ НА КАН КУБРАТ 635г. ПАТРИЦ

    1 0 Отговор
    Константин ме наричат и съм презвитер на светата Божия църква в Апамея от втора провинция Сирия, ръкоположен от Авраам, епископ на Артеуса. Дойдох на вашият свят Събор за да ви съобщя, че ако аз бях изслушан, то ние нямаше да претърпим това, което претърпяхме през тази година, т.е. това, което претърпяхме във войната с България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове