Last news in Fakti

13 Август, 2019 06:54 1 856 22

България иска газ от Туркменистан

Коридор може да свърже Черно море с Персийския залив

България иска газ от Туркменистан - 1
Снимка: БГНЕС

България ще се бори за туркменски газ и да свърже Черно море с Персийския залив, това стана ясно от пресконференция на министрите, придружаващи премиера Борисов в Туркменистан, съобщи news.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че доставките на природен газ от Туркменистан отдавна са на дневен ред между правителствата. Визитата коментираха и министрите Петя Аврамова, Росен Желязков и Емил Караниколов.

По думите на регионалния министър Аврамова, не е разгърнат целия потенциал между България и Туркменистан за взаимно изгодно сътрудничество и това трябва да се случи във всички области от икономика до култура.

Според Петкова, форумът с участието на Борисов е едно много важно събитие за каспийския регион и всички, които искат диверсифицират своите доставки на природен газ. България е отличен транзитьор на руски природен газ, а с Русия имаме добро сътрудничество в ядрената енергетика повече от 40 години, добави тя.

Подписването на договор за изграждането на "Балкански поток" се очаква до дни. В Белене не може да се говори за руски проект, защото площадката, реакторите и лицензиите са български и България носи "атомния риск".

Американската компания "Дженерал Илектрик", която е производител на турбини е подала заявление за участие в проекта АЕЦ "Белене", "Росатом" все още се очаква да го направи до седмица.

Очакваме до 19 август, когато изтича крайният срок, "Росатом" да подаде заявление. В един следващ етап, ние ще направим кратка листа за определяне на компаниите, с които искаме да водим преговори, добави Петкова.

Според нея, няма проблем турбините за "АЕЦ "Белене" да са различни и да работят с руски реактори, защото, това е технически възможно.

Министърът на транспорта и съобщенията Желязков обясни, че с коридор може да се свърже Черно море с Персийския залив и за това се работи сериозно с Гърция, Азербайджан, Грузия, Армения и Иран. Споразумение за такъв коридор трябва да се ратифицира от ЕК и трябва да се постигне споразумение, което да се подпише следващата година.

България иска да се включи и в транспортен коридор Каспийско море-Черно море, където към момента участват Туркменистан, Азербайджан, Грузия и Румъния.

Министърът на икономиката Емил Караниколов добави, че години наред не е имало как туркменски газ да достигне европейски пазари заради липса на трасе и коридори, но сега проблемът е решен и са налице всички предпоставки това да се случи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Manhart

    24 0 Отговор
    Това кой го ИСКА да не би да е онзи същия който искаше и F-16Б :)

    Коментиран от #2

  • 2 El pepi

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Manhart":

    Викай му Аго да му става драго!
  • 3 ужас

    29 1 Отговор
    Тоя Росен Желязков не беше ли този, койт подготви 400 000 бюлетини за фалшифициране на изборите. И вместо да е в затвора, той се занимава с коридори и газ. Е, наистина няма такава държава.

    Коментиран от #12, #21

  • 4 цру

    1 15 Отговор
    Каскетите няма да позволят да купуваме евтина газ.
  • 5 тъпото

    27 2 Отговор
    България изпусна питомното сеге гони дивото благодарение на
    Боко тъпото.
  • 6 Не е грях да си поискаш

    23 0 Отговор
    Миниcтърът нa икoнoмикaтa Eмил Кaрaникoлoв дoбaви, чe гoдини нaрeд нe e имaлo кaк туркмeнcки гaз дa дocтигнe eврoпeйcки пaзaри зaрaди липca нa трace и кoридoри, нo ceгa прoблeмът e рeшeн и ca нaлицe вcички прeдпocтaвки тoвa дa ce cлучи. Това последното , ич биля не го разбрах , но имаме основателни причини да смятаме , направо сме твърдо убедени , че дългогодишните усилия на ЕС , заедно с тези на САЩ , и довели до пропадането на редица проекти , бяха решени, от САМО ЕДНА ВИЗИТА на българското правителство , НО СЕГА ПРОБЛЕМА ВЕЧЕ е РЕШЕН , както казва гн. министъра Караниколов, значи газа потича от утре , най-късно вдругиден - Хвала , Хвала , Хвала на тези наши чутовни умове -управленски.
  • 7 fraas

    23 1 Отговор
    ТОВА ГО ИСКА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ НЕ БОРИСОВ ТАКА ЧЕ ДА НЕ СИ ПРИПИСВА НЕЩО В КОЕТО ТОЙ Е НИКОЙ, ЗА ЕВРО ИЗБОРИТЕ БЕШЕ ЗАВОД НА ФОЛКСВАГЕН ЗА МЕСТНИТЕ ЗАВОД НА ХЮНДАЙ.... ОВЦЕТЕ ДА ВЯРВАТ
  • 8 Sds

    12 0 Отговор
    Туркменка иска от Туркменистан...
  • 9 БРЕЕ

    18 1 Отговор
    Тези хора са само едни мечтатели - газ от Персийският залив през Черно море за хъб Балкан. Първо това са огромни инвестиции, второ дали всички държави от Персийският залив го одобряват, трето колко ще струва това и каква ще е цената на газта. И още хиляди неизвестности. Западните Балкани са оправени сега с поглед на исток.
  • 10 1234

    18 0 Отговор
    Чух че и Того Того имат да им поискаме? А? Проста куха лейко американска подлого
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ъъъъъъ!

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    А ти какво искаш! Спряхте му далаверата с бюлетините и сега какво, гладен и бос да ходи? Не си познал!
  • 13 Лекар БГ

    15 1 Отговор
    Защо лъжете непрестанно?
    ББ се изрече-Теменуга ИнтелУекта и тя.
    Още през 2011г.,ЕС прави проучване и маркетинг за газопреносна мрежа от Туркменистан.Предвижданите инвестиции се оказват свръх големи. И темата е закрита!
    Какви глупости дрънкане сега?
    Лафче да става.
    Туркменистан на 85%продава на Китай.Русия също купува евтино от тях.В момента,в който суровината постъпи на руска територия,вече е собственост на Газпром.И се търгува по техни правила и цени. Абсолютно невежи сте!
  • 14 така е

    6 0 Отговор
    Паткова работа.....
  • 15 ****

    8 0 Отговор
    Ами нали искахте азерскигаз,и щяхте да пълните на боко хъба,а сега ревнахте за туркменски,вчера пък боко реве,че ще пълни хъба с руски,абе тъпани до кога смятате да лъжете този народ с празни обещания.От вас народа видя само едно,заеми които не се знае кой и кога ще изплаща,на вас трябва да ви се забрани да сключвате всякакви зделки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 SAAB

    1 0 Отговор
    Срещата между Медведев и Борисов беше 4 минути ! Кво бълнуват тия главанаци и с какво пълнят новините !
  • 18 С400

    0 0 Отговор
    ПРОСИ Е ПО-ТОЧНАТА ДУМА.
  • 19 С400 ЯЖ БОБ ТЕТИ ГАЗ

    0 0 Отговор
    И КОРИДОРА БЕШЕ ГОТОВ -ЮЖЕН ПОТОК СЕ КАЗВАШЕ.
  • 20 ЕХА

    1 0 Отговор
    Всички тези желания не може да се реализират без съглаасието на Брюксел, както ни отрязаха за Южен поток, сега ще ни клъцнат и за други проекти. Първо питаш и се навеждаш,после с наученото ходиш по света и се правиш на господар..и не забравяйте вазелин.
  • 21 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ужас":

    а мая костинбродска,като матросов пазеше демокрацията, затова герб я назначиха за омбуслан..тарикати.
  • 22 айдеее

    0 0 Отговор
    паткова работо....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове