Last news in Fakti

31 Май, 2012 18:05 1 397 0

И председателят на БСК бил агент на ДС

  • дс-
  • агент-
  • агенти-
  • божидар данев-
  • генчев

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от  публикуваните на интернет страницата на Комисията по досиетата поредни порции разсекретени агенти.

Този път са осветлени председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на организации на работодатели.

Псевдонимът на Данев е бил Генчев. Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет през 1990 година.

Собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител; документи от ръководили го щатни служители, рег. бланка са документите, въз основа на които е установена принадлежността му към органите на Държавна сигурност.

Други членове на Управителния съвет, които излизат като агенти са  Величко Александров и на Радосвет Радев. Името на Радев вече излезе при друга проверка на комисията за ръководителите на електронните медии.

Другите имена обявени от Комисията по досиетата от БСК са Борислав Манахилов, Димитър Петков, Илия Левков, Кирил Станулов, Красимир Станев, Никола Добрев, Румен Атанасов, Стилиян Баласопулов, Христофор Дочев, Цветан Тончев.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България са проверени  33 лица. Открита е принадлежност на шестима души - Бойко Недялков, Георги Балански, Георги Бонин, Петър Нейчев, Румен Атанасов, Юри Аройо. И шестимата не са от настоящето ръководство на организацията.

От Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" са проверени 29 души. Двама не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Двама са установени като агенти, като и двамата са излезли от Управителния съвет през 2007 г. Единият е Камен Манев, който е бил зам.-председател на съюза от 05.04.2006 г. до 02.11.2007 г. и е бил щатен служител на ДС, другият е депутатът от БСП Пламен Ранчев, който също е бил щатен служител на Държавна сигурност и името му вече е излизало.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА