Last news in Fakti

5 Юни, 2012 22:42 1 603 3

И културните дейци работели за ДС

  • дс-
  • досиета-
  • агенти-
  • държавна сигурност

И културните дейци с охота са сътрудничели на тайните служби на Народна република България. Това става ясно от публикуваният на на сайта на Комисията по досиетата списък на бивши шефове на национални културни институти и на провинциални театри - някогашни агенти и сътрудници на структурите на Държавна сигурност и разузнавателните служби.

24 от проверените 189 души са работили за тайните служби, установява Комисията. Сред тях са имена като Вера Ганчева - някогашен главен редактор на списание ЛИК, шеф на издателство "Народна култура" и директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", която е сътрудничала с псевдонима Ирис.

За различни управления информация са донасяли директорите на културни центрове Боян Панчев Панчев - в Прага от 2002 до 2010 г., Владко Мурдаров - във Виена от 1991 до 1995 г., Спас Ангелов Ташев - в Скопие от 2006 до 2009 г., Стефан Любенов Цветков - в Братислава от 1994-1995 г.

В списъка на обявените агенти са и много директори на драматични и куклени театри: в Благоевград (Петър Михайлов Кьосев), Добрич (Красимир Стефанов Ранков и Атанас Петров Ганев), Плевен (Володя Лалов Макавеев), Разград (Емине Халил Мехмед и Юксел Ахмедов Чаушев), Сливен (Евгений Недялков Сивов ), Стара Загора (Ивалин Димитров Иванов и Георги Николов Велев), Кърджали (Петър Костадинов Савчов) и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    хахахааа добрутрооо тогава и сега всеки ама всеки дори продава4а на весници на шосето са доносници, дори м....лите дето 4истат стъклата по светофарите ме съмняват.......никои не подозира и са идеални за тази цел
  • 2 МММ

    0 0 Отговор
    То е ясно, за да заемеш някакъв пост различен от обикновен работник трябваше да си от ДС.
  • 3 Агент

    0 0 Отговор
    Марийче-е-е-е, Марийче, много си малогрАмотна в тези неща джанъм. И май не само в тези, като ти чета материалите периодично, ама ти не си виновна, то сигурно гена ти такъв. То агент, доносник, оперативен работник - карай, важното е шум да се вдига... И да се очернят колкото може повече хора, а пък ако са и известни на обществото - още по-добре, нали?