Last news in Fakti

19 Август, 2019 16:11 2 414 31

Проф. Касчиев: АЕЦ "Белене" няма да се реализира

  • аец белене-
  • белене

Управляващите нямат "хал хабер" от ядрени рискове

Проф. Касчиев: АЕЦ "Белене" няма да се реализира - 1

"Проектът АЕЦ "Белене" не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до реализиране на проекта". Така експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев коментира пред bTV проекта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Припомняме, че днес изтича крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Оферта подаде и "Росатом". Така тя се присъедини към заявленията за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от "Фрам атом" и "Дженерал електрик". Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване.

По думите му положението било ясно. Проф. Касчиев обаче напомни, че преди 11 години участвали 8-9 големи известни енергийни инвеститора за изграждането на проекта "АЕЦ Белене". Тогава в отговор на негов анализ наличието на толкова много компании проектът се оказал добър, но всичко се разпаднало.

Той изтъкна, че в проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" няма европейски компании и няма частни компании, които да участват в надпреварата. "Няма ли частни компании, бъдете сигурни, че проектът не е перспективен", посочи проф. Касичев.

Експертът посочи, че в проекта участват страни извън Европейския съюз и включването на такива държави изисква много силно доказване, защото се одобряват от Съвета на Европа.

Той не очаква да има и никакви държавни гаранции.

Освен това площадката за изграждането на АЕЦ "Белене" се намира в зона в сеизмичен риск и за проф. Касичев тя е рискова. Според него управляващите нямат "хал хабер" от ядрени рискове.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плажуващ

    17 2 Отговор
    Как не прелети отнякъде един ф 16 блок 70 да ме събуди малко че направо съм заспал.
  • 2 Хю Грант Андрю Лойд Уебър Дейвид

    8 15 Отговор
    Проектът АЕЦ белене е потънал кораб. Нужни са едни 20 милиарда лева чисто
  • 3 То е ясно

    29 7 Отговор
    Целта да не се построи АЕЦ Белене е да купуваме тока на американските централи на цени каквито им харесва.

    Коментиран от #27

  • 4 Професора

    19 2 Отговор
    На Касчиев сметката в банката му е пълна със шекели, да не дава мнение ангажирания електрон Касчиев!!
  • 5 Душ гелове

    1 1 Отговор
    С/ ш гол
  • 6 Аман от лъжи

    19 8 Отговор
    Към 2019 г. в САЩ ии Франция строят един новядрен реактор, а англичаните два броя. С
    ловенци, украинци и белоруси също строят нови реактори. Немците си горят въглищата, купуват си руска газ. Само у нас се лъже че не ни трябват ток и газ и всички проекти ще са на загуба... А руснаците държат половината световвн пазар за ядрени реактори, няма японци, няма французи, обаче нашите тролове са по-умни от половината свят и знаят че руските реактори са опасни.
  • 7 Госあ

    23 3 Отговор
    Кайсиев, що не кажеш кои са частните европейски компании, които строят ядрени централи ?
  • 8 Още лъжи

    20 5 Отговор
    Ако площадката беше в зона със сеизмичен риск и не ставаше за АЕЦ, тя нямаше да бъде лицензирана от МАЕ.

    Коментиран от #9

  • 9 Истината

    5 13 Отговор

    До коментар #8 от "Още лъжи":

    Лъжа е, че е лицензирана.
  • 10 Госあ

    12 3 Отговор
    Лешпер. професор колко тиквата генерал
  • 11 И пак лъжи

    8 3 Отговор
    „Частни инвестиции” може да има в разни лапачески дейности покрай централата. Коя е тая частна фирма, на която държават България ще разреши да се разпорежда с внос на ядрено гориво, съхранение на преработено и други такива. Това да не са домати да си внесеш. А сега лапачите ги няма щото за 10г.и няколко провалени проекта, цял свят научи що за стока е боко тиквата. Никой не си губи времето с лъжци и престъпници, мислещи само за своята комисионна.

    Коментиран от #14

  • 12 Панов

    2 5 Отговор
    Преди да правят каквито и да било конкурси да бяха направили запитване коя община ще приеме за съхранение ядрените отпадъци.
    НИКОЯ

    Коментиран от #13, #26

  • 13 Аз ше ги приема отпадъците

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Панов":

    У моя двор срещу милиони годишно да заповедат 😂😂а азе се изнасям по островите
  • 14 старото

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "И пак лъжи":

    до 11-абре лъжльо,къде намеси премиера Бойко Борисов??? Попитай чехите,поляците ,че и германците и те ше ти отговорят на ТЪПИЯ въпрос!
  • 15 Питагор

    8 0 Отговор
    Боже, защо не опази България от такива ,,професори,,? Значи ако инвеститора не е частен нямало да стане АЕЦа???? Леле, каква гениална мисъл??? Държавна компания разполага с повече оперативни възможности от приватт къмпани. Но заради ГЕРБ и такива професори, всичко се подарява на корпоративни. Големите ,,българи патриоти,,, Малик? ,,Градим България,,, Малик??? Цццц.
  • 16 този

    8 0 Отговор
    дърт морук казва преди 11г-става,а сега-не става!?Айдеее..

    Коментиран от #18

  • 17 Кой68

    3 0 Отговор
    Незнам кой от какво си има или няма понятие,но тоя "професор"и тем подобни капацитети даваха/дават акъл на управниците ни досега?

    Коментиран от #24

  • 18 Ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "този":

    Първо зависи кой плаща за изказванети. И второ ако сме нормална държава, тези които са му дали титлата професор да се погрижат да му я отнемат и всички привилегии от нея, щом не помни какво е казал преди 11 години на какво ще научи децата на които чете лекции.
  • 19 Кирил

    1 8 Отговор
    Виждам че пишешти ганьовци силно разбират от ядрена енергетика.странно,значи в Япония и германия нищо не разбират щом закриват и са спрели строителството на нови.а,сетих се,явно 40 годишните реактори Чернобилци са по сигурни от японските.както се казва,рашистките са безаналогови.

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кирил":

    Да бе, японците мислят да си закрият цялата ядрена енергетика, за к'во им е 😂 изобщо не им трябва и не разчитат на нея 😂 трябва да ги научите 😂
  • 21 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    АБЕ МИХАЙЛОВ ,ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ПРОФЕРЧЕТА И ПРОФЕСОРЧИНКИ ИМА В БЪЛГАРИЯ -ЖИВИ ?????????
  • 22 Марио Кроненберг

    3 0 Отговор
    АЕЦ Белене е един голям цирк! Но за съжаление накрая българите ще платят за представлението и никак няма да им е смешно!!! 😠😠😠
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Проф. Касчиев нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене?
    Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала.
    Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни.
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кой68":

    «АЕЦ БЕЛЕНЕ Изследвания и становище на Българската академия на науките, Из-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.»
    ........................................................................................................................................................................................
    ...................специалистите от Геофизичния и Геологическия институт на БАН не гарантират по никакъв начин сеизмичната устойчивост на терена, върху който ще се строи тази Атомна централа. През 1990 година те не са дали гаранции за терена. А какво се е променило за този 29-годишен период? Отговорът е: нищо. ................
  • 25 възмутени

    0 0 Отговор
    Има много послушковци които се правят на големи разбирачи. Те всъщност обслужват чужди интереси на господарите си зад океана. Такива послушковци до скоро ни убеждаваха че армия и въоръжаване не ни трябва. Но обърнаха палачинката и сега с армията и въоръжаването ни държавата се превръща в територия и ще фалира. АЕЦ Белене е необходимо зло за страната ни.
  • 26 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Панов":

    "Преди да правят каквито и да било конкурси да бяха направили запитване коя община ще приеме за съхранение ядрените отпадъци. НИКОЯ"
    Община козлодуй това е ясно.
  • 27 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "То е ясно":

    "Целта да не се построи АЕЦ Белене е да купуваме тока на американските централи на цени каквито им харесва." Защо токът от Белене по-евтин ли ще е? Със сигурност ще е още по скъп, а и няма да усигява работни места в Мини марица изток. А и ще трябва да плащаме допълнително за резерв, защото ако изключи един блок от 240мгв лесно ще се покрие, но ако изключи един от 1000 ще стане страшно. Е това ни е проблема на нас вместо да гледаме кое е изгодно на нас се надпреварваме да лижеме чужди з- ци, пък и сме се разделили на отбори едните лижат американски, другите руски, въпрос на вкус, нищо повече.
  • 28 Крал Мас

    1 0 Отговор
    "Проектът АЕЦ "Белене" е - дай парите,и да те няма.
  • 29 PlimP

    0 2 Отговор
    АЕЦ не бил печеливш, подкупно професорче, то з атва като влизахме в скапания Еврогейски съюз едното от условията беше да ликвидираме над 50% от мощностине на Козлодуи, целите балкани на наз разчитаха като им трябва точец и ние им го продавахме на нелоши цени, ся ние се молим на тоя и ония, ше ядем домати от Холандия и Турция при наличието на толкова плодородна земя и т.н., но тво е щото сме много умни, вода газим, жадни ходим
  • 30 Именно

    0 0 Отговор
    Те освен от ядрени рискове, си нямат явно хал хабер и от икономически рискове!
    Или по-вероятно не им пука предвид, че техните приоритети в тоя проект са съвсем други :/
  • 31 Грую

    0 0 Отговор
    Че кой е рекъл, че ще се реализира. Ще се реализират само арбитражите. Сега като насключим едни ми ти договори за оборудване кое от кое по-модерно и по-скъпо и после като се окаже, че няма кой да дава пари за тоз АЕЦ и се отметнем от строителството и като речем да се откажем и от сключените вече договори и поръчано оборудване и айде на арбитража, после плащаме, докарват железата на площадката на Белене, плащаме луди и да ни ги завият с найлони и след време като се скапят айде на скрап и честито дето се вика в такъв случай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове