21 Август, 2019 06:03 4 678 43

Налагат жестока глоба на НАП заради изтичането на лични данни

Максималната санкция може да е 20 млн. лева

Налагат жестока глоба на НАП заради изтичането на лични данни - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на личните данни ще наложи глоба в размер на няколко милиона лева заради изтичането на данните на около 5 млн. българи от системата на Националната агенция по приходите, съобщава в. "Сега".

Глобата ще бъде обявена в четвъртък. Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов уточни, че размерът ѝ няма да е малък, а става въпрос за милиони.

За подобен пропуск в сигурността законът предвижда санкция до 20 млн. лв. Проверката на комисията вече е приключила. Очаква се до петък на НАП да бъде връчен актът за установяване на административното нарушение, като НАП ще има три дни, за да представи своите възражения срещу санкциите.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 kvy

    115 1 Отговор
    Е й? Нали тия пари пак ще се платят от нашият джоб?

    Коментиран от #37

  • 3 Питагор

    70 0 Отговор
    Който твърди, че България ще се оправи, не е с всичкия си. Държавна служба да бъде глобена е все преливане от бюджет в бюджета. Кой е виновния за незащитените данни? Мнения е НАП, а звено от НАП. Кой отговаря за сигурността на информацията? Това е сектор Информационно обслужване и работа с клиенти.
  • 4 Иван

    65 0 Отговор
    Голям праз. КЗК що не наложиха глоби за картела на горивата. Щото не им стиска.
    А тия се напъват на НАП, щото тия пари ние ще ги платим
  • 5 Клечо

    65 0 Отговор
    Е каква жестока глоба!? Държавата ще си прехвърли едни пари от единия джоб в другия, колкото л*йната да бъдат замазани пред Ганьо.

    Коментиран от #38

  • 6 Веско

    41 1 Отговор
    Само искам да кажа че живея в САЩ и тук също ни хакнаха личните данни и сега всеки от 147 -те милиона потърпевши ще получи по 325$ минимум
  • 7 И какво следва ?

    59 0 Отговор
    УРА ! Справедливостта возтържествува !!!
    Само че щеше да е истинско,ако тази глоба платят истински виновни,а не държавата както винаги, а значи че потърпевшите ще си платят глобата.
    Кога ще има ПЕРСОНАЛНА отговорност,ако трябва отставки БЕЗ право ПОЖИЗНЕННО да заемаш държавна служба.
  • 8 JPower

    43 0 Отговор
    С такъв заспал народ България винаги ще е на опашката, българският народ все по- беден,а властващите ще са все по - нагли.
  • 9 Миризлив пор

    34 0 Отговор
    Съгласно регламента на GDPR т.е. защитата на личните данни глобата е толкова. Проблема е, че има регламент незабавно да се уведомят всички засегнати персонално кога и какво е изтекло, това не е направено за това трябва отделна глоба.
  • 10 Помнещ

    32 0 Отговор
    ,,И така до края на света" ,а за госпожата която ,,ваканцуваше" и ,,отпускуваше" по време на Проблема- Какво? Награда?
  • 11 Те хубаво

    30 2 Отговор
    Ще ги глобят, а какво ще правим ние с изтеклите ни данни. Какво ще стане ако някои реши да злоупотреби с тях. Ще ни помогне ли тогава държавата или ще си платим ние.
  • 12 Иткаф

    10 1 Отговор
    Далавера
  • 13 дядо Йоско пита

    25 0 Отговор
    Тези 20 милиона кой ще ги плаща? Шефът на НАП, от работните си заплати или онези нещастни началници на отдели, отговарящи за сигурността?
  • 14 Кога

    15 2 Отговор
    ще получим обезщетението за това ,че предадохте личните ни данни . Срокове за удръжка от заплатите на виновните и срокове за плащане на всеки засегнат. Може да ни дерете с данъци ,такси ,глоби , задължително даване на информация за която даже си плащаме , а не получаваме . Даваш информация и даваш и пари за това ч,че си дал. Аз като искам нещо пак си плащам. Да ти е... системата обирджийска . Сега от тази глоба върнете пари на потърпевшите , а не да ги вземате отново от тях и пак в Приходната агенция в клас " Джип парасъ " тоест свръх вземания и излишък който едни да раздават както им скимне. Ама сигурно колкото " Гаранционния фонд " дето нищо не гарантира или по-точно ,видяхме как гарантира повторно обиране на потърпевши от фалит на един застраховател мошеник.
  • 15 Манго

    19 0 Отговор
    ББ никога няма да позволи неговите бирници да бъдат глобени, все едно от джоба си да плати, а както знаем, трафика е еднопосочен, само към джоба
  • 16 незнайко

    16 0 Отговор
    НАП - национална агенция по приходите ! ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГЛОБИ СВОЯТА ИНСТИТУЦИЯ ! ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ ??? ПО 3 ЛЕВА ОТ ВСЕКИ БЪРГАРИН !!!
  • 17 Дали

    18 0 Отговор
    Въобще ще ги глобят това няма как да разберем. Ако ги глобят парите ще са наши взети от народа. По добре да им блокират големите бонуси които взимат по празниците. Които бонуси пак ние им даваме.
  • 18 ДДРОнег

    16 0 Отговор
    И кой ще ги плати тия пари ?!?!?!? Я да се сетя, май пак ниеееее .... Ако няма жестоки индивидуални глоби към виновните лица, то е ясно, че тая глоба бюджета ще я плати, т.е. ние ...
  • 19 Is 200

    13 0 Отговор
    И по Коледа НАП администрация бг полицай наредени за бонуси.Ако не стачка.
  • 20 Хакнат

    11 0 Отговор
    Госпожата Галя обеща до средата на август НАП да пуснат приложение за да видим какво точно са хакнали на цял народ. Длъжни са и да подменят безплатно личните ни карти. Сега ти отговарят, че има изтичане на твои данни и дотам. Изкара си отпуската, сега да отговаря, щом са я сложили на такъв пост. Изобщо, да ни кажат персонално кой как ще бъде наказан, иначе си знаем, пак ние ще плащаме. Освен това, че ще очакваме всеки момент злоупотреби с данните ни, нека не ни залъгват!
  • 21 НКВД

    2 19 Отговор
    Леле , колко авторитети сте се събрали тук. Всичко знаете, всичко разбирате. дори знаете какво трябва да се направи. А, щях да забравя - .. и всичко е далавера. А какво беше далавера? Далавера е всичко, в което не участвам. Всички сте нищо повече от обикновени мърморковци., некадърни мърморковци, с двете ръце там където слънце не огрява.

    Коментиран от #24, #25, #43

  • 22 Гюнеш от Максуда

    4 0 Отговор
    Нали тия пари ще бъдат удържани от заплатите на бирниците ?
  • 23 Глобата на НАП

    8 0 Отговор
    е безкрайно неефективна мярка завъздействие. Няма никакъв ефект.Други са мерките - персонални, организационни, структурни, търсене на отговорност...ама за МФ това са "подробности"
  • 24 Без иавинение

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "НКВД":

    Язък, че се наричаш НКВД! Коментарът ти е абсолютно неадекватен! Би ли обяснил, от къде според теб ще дойдат парите за тази санкция, че ми стана интересно, колко заблуден може да бъде човек?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бял

    3 0 Отговор
    И откъде ще патят глобата-от нашите данъци
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 8888

    11 1 Отговор
    Галя Димитрова трябва незабавно да напусне поста изпълнителен директор!
  • 29 Глобяват народа

    9 0 Отговор
    Глобяват народа, заради бездействието на една безполезна сган! Защо не глобят и обесят виновниците, а целия народ глобяват да плаща чуждите бакии? Това ли е ДЕМОНкрацията - невинните да понасят греховте на виновните?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Последния Май

    1 2 Отговор
    Държавата ще прехвърли едни пари, но АДВОКАТИТЕ които ще представляват бсп и държавата ще се налагат с пари
  • 32 Последния Май

    1 5 Отговор
    Бсп да се чете НАП
  • 33 Фернандо Алонсо

    14 0 Отговор
    Как пък не се намери един нормален журналист да попита министъра на финансите, каква по-точно е идеята е бюджетен орган да глоби друг такъв(НАП)?!? Ще поеме ли някой персонална отговорност(говоря за глобата, може някой да я плати:))? Защото ако няма виновни, НАП може да се активизират малко повече и за няколко месеце ще съберат 20 млн. повече, което означава, че реално ние хората и основно фирмите ще платят глобата, защото са им изтекли данните....
  • 34 Западните Балкани

    15 0 Отговор
    То добре, но кой ще я плаща? НАП нали не е частно дружество? Най-добре е за такава глоба Галката да отиде малко в затвора - 25-30 години, според присъдата на Иванчева
  • 35 народ търпелив народ мазохист

    7 0 Отговор
    Да не ги плати шефката на НАП-ъна?
    Преди време си разчистиха архивите с досиетата, сега и банковите такива.
    Е това ако е държава, здраве му кажи!
    Всичко гадно се пише на главата на тоя и без това беден български етнос!
    Дано дойде някой като ПИНОЧЕТ, НО НЕКА ПЪРВО СИ ПОСТРОЯТ СТАДИОНА, ТА ДА СЪБЕРЕ И РОДАТА.
  • 36 свидетел

    4 0 Отговор
    гарга на гарга око не вади ,стига глупусти и заблуди на нарда !!!!!
  • 37 МАГАРЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "kvy":

    Глоба е напълно безмислено наказание и според мен.И къде ще платят глобата като точно те ги събират тези пари.По справедливо и поучително за следващите ще е отговорните да подлежат в затвора.
  • 38 gggw

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Клечо":

    да! а отговорност никой няма да понесе
  • 39 NAP off

    5 0 Отговор
    Нека ви припомня едни събития в НАП от педи малко повече от година.Задържаха няколко данъчни по подозрение в ОПГ /към момента няма обвинени/ тогава принципната директорка на НАП Галя Димитрова уволни 300 човека/под претекст ,че закрива отдела/ без да и мигне окото заради доброто име на администрацията.Сега същата тази администрация се насра- редно е цялото ръководство на НАП на Дондуков 52 да си подаде оставката - заради доброто име. Да ама Не нали става въпрос за нейната оставка и нейната кожица. Лесно се режат чужди глави,когато ти заповядат господарите.Същите сега оказват натиск и на съдилищата в Бг. по заведените дела. Факта ,че съда решава тези дела в полза на НАП говори само едно решенията се диктуват от другаде и са издадени предварително. Не очаквайте Галя да си наруши комфорта на Директор на НАП.
  • 40 Голямата глоба

    6 0 Отговор
    Жестока, жестока, колко жестока? И защо за "НАП"? Няма ли персонално отговорни лица?
  • 41 Звучи познато

    2 0 Отговор
    НКВД, 21. повтаряш се! Това пренебрежително "мърморковци" и вулгарните изрази използваш всеки път. Май си много близо до хранилката, а?
  • 42 Guest

    6 0 Отговор
    Преди време чешкият скулптор Давид Черни, беше изобразил страната ни като клозет и ние му се пенихме. Лошото е, че осъзнаваме това,, но като едни л.йна живеем си и нищо не правим за да променим това.
  • 43 Иян

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "НКВД":

    А ти ,като си "вещ" по въпроса, какво предлагаш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове