Last news in Fakti

5 Септември, 2019 08:11 12 053 32

Самоубилият се прокурор бил яростен критик на Филчев

  • васил миков-
  • прокурор

Варненският магистрат два пъти се кандидатира за наследник на Татарчев, но без успех

Самоубилият се прокурор Васил Миков, който беше намерен вчера около 15,30 часа мъртъв в дома му в София, приживе беше известен като един от най-яростните критици на бившия обвинител №1 Никола Филчев. Според първоначалния оглед магистратът се е застрелял със служебния си пистолет. "Няма съмнение, че става въпрос за самоубийство", потвърдиха пред "Трафикнюз" източници от полицията.

61-годишният Миков беше първият ръководител на Апелативната прокуратура във Варна. През 1998/1999 г. два пъти беше кандидат да наследи бившия главен прокурор Иван Татарчев, но не беше одобрен от Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев.

Няколко месеца по-късно Миков се оплаква, че е подложен на натиск от новия обвинител №1 Филчев. Било му е заявено в прав текст, че трябва да подаде молба за преназначаване в Добрич. Миков отказва и тогава по думите му започва небивал тормоз. “Инструмент на този натиск стана Николай Колев, прокурор от ВКП”, твърди Миков в докладната си до ВСС.

“Този натиск бе прикрит под формата на проверки по сигнали срещу мен, които се пишеха под диктовката на Николай Колев и Спартак Дочев”, пише още варненският апелативен прокурор. В крайна сметка Миков е командирован за 1 месец в Кърджали на 29 ноември 1999 г.

На заседание на Висшия съдебен съвет през януари е извикан прокурорът Николай Колев(застрелян на 28 декември 2002 г.), за да отговаря по жалбата на Миков, но той демонстративно не се явява на заседанието.

На 25 април следващата година офисът в Добрич на съпругата на Миков, която е нотариус, е подпален. Месец по-късно неизвестен хвърля бомба там. Тогава нотариус Анета Микова коментира пред медиите, че взривът не може да е целял унищожаване на нотариални документи, тъй като те се пазят в съда, а е по-скоро за сплашване, и че не изключва връзка на инцидента с натиска срещу съпруга ѝ.

“Намирам, че и двата терористични акта срещу офиса на жена ми са продължение на натиска срещу мен и са организирани от приближени до главния прокурор”, пише в жалбата си до отдел “Административен” на ВКП през юни миналата година Васил Миков.

Той e рoдeн нa 1 май 1958 г. Зaвършвa гимнaзия в Добрич прeз 1976 г. и ЮФ нa CУ „Cв. Климeнт Oхридcки“ прeз 1984 г. Рaбoти кaтo cъдия изпълнитeл, cъдия и прoкурoр в Бaлчик, Дoбрич и Вaрнa, къдeтo e първият aдминиcтрaтивeн ръкoвoдитeл нa Aпeлaтивнaтa прoкурaтурa дo 2006 г., cлeд което е назначен за обвинител във Върховна касационна прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там няма самоубийства

    112 7 Отговор
    Мафията действа. Това си е мокра поръчка. Можеше и "инфаркт" да получи.
    Трябва мутрата да го изритаме най-накрая. Нищо не прави, по-скоро ги покровителства

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да да

    17 50 Отговор

    До коментар #1 от "Там няма самоубийства":

    По вероятно да е бил НеСеПар и да не е понесъл жестокоста и подлоста на червените си събратя. Явно е имал съвест!

    Коментиран от #4, #10, #26

  • 4 Да да

    10 23 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    БеСеПар*
  • 5 onq s konq

    12 54 Отговор

    До коментар #1 от "Там няма самоубийства":

    А като "изритаме Мутрата" ТИ готов ли си да заемеш мястото му,или ще се оправдаеш че не можеш защото в момента имаш "важни и неотложни ангажименти"?

    Коментиран от #27

  • 6 ГЕРБ Бойко мършата

    48 6 Отговор
    Самоубихме го
  • 7 Нео

    56 1 Отговор
    Филчев си е типичен мафиот, така че "самоубийство" в случая звучи доста съмнително!
  • 8 ВСИЧКОТО СГАН НА СТАДИОНА

    67 4 Отговор
    Защо всички смятате , че има бесепари, седесари , гербери, сигаджии, висаджии и тимаджии, и те са нещо различно?
    Всичките са от ЕДНО КОТИЛО!
    Вълкът козината си мени, но нрава-НЕ!

    Коментиран от #28, #32

  • 9 Обективен

    35 2 Отговор
    Прокурори, бандити, наркомани и все "самоубити". Значи няма разлика между тия три категории в БГ.
  • 10 Тръмп

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    близо си, ама не точно. самоубили са го като ваньо танов, ама не БСП-арите, ами комунягите от ГРОБ
  • 11 Именно

    42 2 Отговор
    Само да не се окаже, че се е застрелял в главата ... три пъти
  • 12 бесният язовец на оня с коня

    40 1 Отговор
    Как пък веднага и категорично потвърдиха самоубийство и само за няколко часа разследване отхвърлиха всякакви други версии!!! Какви криминалисти, какво чудо нечувано, действат светкавично и точно, брех!!! Надминаха хамериканците!
  • 13 Мн ясно

    16 0 Отговор
    С удоволствие. Кой не би искал да сложи ред в тая кочина
  • 14 Георги

    16 0 Отговор
    Самоубит...
  • 15 Правото

    16 0 Отговор
    Самоубийството е убийство, и трябва да се разследва. Даже много по-сериозно и продължително. В хода на разследването, ще стане ясно на какво е бил подложен убития, кои са го тормозели и по какви причини. Също ще стане ясно и за направеното от жертвата. Това е социална отговорност. Трябва да се знае накъде отива света.
  • 16 Бандюга

    12 0 Отговор
    Дали пък не е "склонен" към самоубийство, каквато е и новата весия за случая с Иван.
  • 17 Бонго от Конго

    13 1 Отговор
    Леви-десни,леви- десни,. Ще крадем наред
  • 18 Руси

    10 0 Отговор
    ЗАЩО и КОЙ изтри коментара?! Платени ли сте?! ФАК!-ти?

    Коментиран от #19

  • 19 Трият коментари

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Руси":

    И то мнения без обидни думи. Трият истината. А в същото време публикуват размислите на Урумов за Божието слово. Всички говорят, че в момента живеем в последните времена. И този сайт също показва това. Най-много ги е страх от истината и от хората, които не им се връзват на манипулациите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Истината за Н Колев 2 част

    2 0 Отговор
    Характерно за обекта е, че поддържа контакти с голям кръг от лица, като част от връзките му са бивши ръководни служители на НСС-МВР, прокуратурата и следствието.

    Установени са и връзки на обекта с лица, участващи в групата, извършваща разпространението на наркотици. Същите са съхранявани в депа в Ямболско, а именно клетката на лъвовете на Орлин Аврамов и 50-тонните бъчви на “Стара изба” ООД. Наркотиците са разпределяни от обекта на преписката и са разпространявани в страната, както следва:

    Руско Карагогов, разпространявал наркотиците в Сливен и региона. Получени са оперативни данни, че Карагогов е оказал влияние при приватизацията на “Вини - Сливен”, като е поискал 10% акционерно участие във фирмата.

    Николай Колев-Босия (обектът го посещава в дома му в София) разпространявал наркотиците в Старозагорско.

    Димитринка Тодорова Атанасова-Калайджиева разпространявала наркотика във Варненско. Работила е във Военната прокуратура. На база компрометиращи данни за детството на Калайджиева обектът я привлича в групата, като започва да изпълнява дадените от него поръчки.

    След напускането на работата си във Военната прокуратура Калайджиева започва работа като секретарка на убитата адвокатка от гр. Ямбол Надежда Георгиева. По време на работата си в кантората на Георгиева Калайджиева многократно е споделяла, че не иска повече да се занимава с наркотици. С помощта на обекта на база на фалшиви документи Калайджиева и съпругът й Пламен Калайджиев получават
  • 23 Истината за Н Колев 3 част

    1 0 Отговор
    С помощта на обекта на база на фалшиви документи Калайджиева и съпругът й Пламен Калайджиев получават виза за Обединеното кралство. Установено е, че в момента и двамата работят в Ивишън, Англия, в консервената фабрика в града.

    Друг важен участник в групата, разпространяваща наркотици, е Орлин Аврамов, понастоящем задържан за убийството на адвокатката Надежда Георгиева. Същият е организирал депата за съхранение на наркотиците в гр. Ямбол. Оттук с празни цистерни се извършва фиктивен износ на вино за Япония.

    Аврамов и убитата адвокатка Георгиева са били в близка връзка, като същевременно Георгиева подпомага дейността на Аврамов при закупуването на винарната в Ямбол. Разбирайки, че се извършват престъпления, Георгиева се установява в София. В този период непрекъснато са изпращани парламентьори в София, които е трябвало да я убедят да се върне в Ямбол и да работи с Аврамов. Същата е убита на 26 февруари 2000 г.

    Важно звено в групата се явява Маргарит Тодоров. С негово участие сумите, постъпващи от канала за износ на наркотици (Японската следа), са се превеждали в чужбина. Тодоров е връзката на цялата организация във Великобритания. Тодоров е бил директор на “Винимпекс”-София, откъдето успява да източи около 1,5 млн. лири. Чрез различни схеми успява да доведе до фалит представителството на дружеството във Великобритания и да поеме търговията с вина на английския пазар чрез собствена фирма. Било му е заведено дело, но тогавашната му съдружничка Роза Гео
  • 24 Истината за Н Колев 4 част

    1 0 Отговор
    Било му е заведено дело, но тогавашната му съдружничка Роза Георгиева плаща за прекратяване на делото.

    Според оперативна информация Роза Георгиева е била убита от М. Тодоров, за да може да получи цялата собственост във фирмата. Сестрата на Р. Георгиева Донка Митева осъжда Тодоров за сумата от 250 000 английски лири, които са преведени по сметка на сина на Р. Георгиева - Андрей Янев.

    Обектът на преписката постоянно организира подаването на жалби срещу Митева, след което проявява загриженост и желание да й помогне. За тази цел е получавал пари, давани му от Андрей Янев.

    Обектът успява да противопостави Митева и Янев, който започва да пише жалби срещу нея. През 1997 г. за пътуването си до Великобритания Янев изработва на компютър фалшива бордеро, предоставено в посолството им в страната. Към настоящия момент е отправено запитване към английската страна с цел разкриване на измамата.

    След пенсионирането на обекта последният се е срещал с Донка Митева и я склонява да лъжесвидетелства срещу Никола Филчев - гл. прокурор, като каже, че Надежда Георгиева е дала 1000 щ.д. за закупуването на санитарен фаянс за банята му. Митева му отказала.

    Данните за дейността на групата са потвърдени от свидетел и протоколирани от съдия.

    14 май 2001 г., ген. Атанас Атанасов, директор на дирекция “Национална служба сигурност”- МВР

    Действащите лица в разработката

    Руско Карагогов - прокурор от ВКП.

    Николай Колев- Босия - журналист на свободна практика.

    Ди
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Грух

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да да":

    Имаш много минуси, пиле.
    Явно, не си много умен, драги.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Все така

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ВСИЧКОТО СГАН НА СТАДИОНА":

    Мддаа..
  • 29 Като сте избрали за вожд кратуна....

    3 0 Отговор
    Аз съм готов да заема мястото. Свиквам ВНС, променям с негова помощ конституцията, правя президентска република, ставам президент, издигам пред "Дондуков"2 бесилка и подписвам декларация, че съм съгласен да бъда обесен, ако не се справя в рамките на мандата с петте най-важни за българите проблеми, заковани с референдум.
  • 30 Като сте избрали за вожд кратуна....

    4 0 Отговор
    Аз съм готов да заема мястото. Свиквам ВНС, променям с негова помощ конституцията, правя президентска република, ставам президент, издигам пред "Дондуков"2 бесилка и подписвам декларация, че съм съгласен да бъда обесен, ако не се справя в рамките на мандата с петте най-важни за българите проблеми, заковани с референдум.

    Коментиран от #31

  • 31 Флайтокс

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Като сте избрали за вожд кратуна....":

    Аз съм с теб!
  • 32 Зрител

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ВСИЧКОТО СГАН НА СТАДИОНА":

    Поставянето на всички под общ знаменател не поставя ли и нас в кюпа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове