Новини

Разбра се кой е виновен за спирането на "Хоризонт"

Установиха данни за престъпление по служба от техническия директор на БНР

Публикувана: 17 Септември, 2019 10:25
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5686
Разбра се кой е виновен за спирането на "Хоризонт"
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Приключена е проверката, разпоредена от главния прокурор по повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР). Материалите се изпращат на Софийска градска прокуратура с оглед на данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника“ на БНР. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

По повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13 септември 2019 г. (петък), в часовата зона между 06.00 и 11.00 часа, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка.

Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев.

В хода на проверката, възложена на ДАНС са снети писмени обяснения от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов и други служители националното радио.

Обяснения са снети и от ръководни длъжностни лица от „НУРТС България“ ЕАД - разпространител на сигнала на радиото. Изискана е официална писмена и електронна комуникация между ръководни длъжностни лица на БНР, както и между тях и и длъжностни лица на дружеството - разпространител на сигнала.

Техническата профилактика на БНР е регламентирана в съвместна Заповед на БНР и „НУРТС България“ ЕАД за поетапна профилактика на предавателите, предвид обстоятелството, че излъчването на националните програми на БНР е с непрекъснат характер. Специфични законови задължения за БНР относно непрекъснатостта на сигнала и готовността на мрежата му произтичат от Закона за радиото и телевизията и Закона за защита от бедствия, с оглед ранното оповестяване и защита на населението.

Установено е, че БНР разполага с резервни студия за всяка от програмите си. Когато се налага профилактика/ремонт на тези студия или друга техника на територията на БНР на бул. Драган Цанков № 4, гр. София, засягаща работата им, излъчването /студийната работа по създаване на съдържание, авторски предавания, интервюта, новинарски емисии/ временно се мести в друго свободно студио или ефирът се „запълва“ с музика или друго съдържание.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните съоръжения на разпространителя на сигнала на БНР – „НУРТС България“ ЕАД, е установено, че дружеството, съобразно договора си с БНР е задължено да извършва регулярно профилактика на системата, която е планирана.

Извършва се минимално два пъти годишно и се съгласува предварително през предходната година с БНР и другите ползватели на предавателите на „НУРТС България“. От приложените материали е установено, че за 13.09.2019 г. „НУРТС България“ е планувало профилактика само на три предавателя на ултракъси вълни /УКВ/ в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. От създаването на „НУРТС България“ ЕАД и БНР до момента не е преустановявано излъчването на която и да е програма на националното радио едновременно на територията на цялата страна поради описаните по-горе специфични задължения и характеристики на националното радио. Профилактика на предавателите на „НУРТС България“ ЕАД се осъществява поетапно, за не повече от осем часа през деня, в различни дни, по един предавател на регион, по възможност в диаметрално противоположни части на страната.

Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция „Техника“ към БНР - Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

От електронната кореспонденция между Пламен Костов и „НУРТС България“ се констатира, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. Костов е изпратил официално съобщение до старши мениджър В. Стойкова със следното съдържание: „моля Ви, да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6:00 до 11:00 часа, поради профилактика на студийния ни комплекс“.

Същият ден в 13:01 ч. Стойкова е изпратила съобщение на инж. Костов, в което го е уведомила, че е информирала колегите си от Оперативно управление и контрол и програмата няма да се излъчва в указаното време. На 12.09.2019 г. около 16.30 часа Пламен Костов е позвънил на И. Павлов – ръководител на „Централна Апаратна“ към дирекция „Техника“ при БНР и му е разпоредил да пусне в ефир съобщение за предстояща техническа профилактика на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. и спиране излъчването на програма „Хоризонт“.

Пламен Костов представил на Павлов докладната, която е изготвил до генералния директор, с поставена върху нея резолюция „Да“ от Светослав Костов. В изпълнение на това указание от Пламен Костов, И. Павлов публикувал съобщение на страницата на БНР за предстояща профилактика. На 13.09.2019 г. в 8:07 ч. П. Костов е изпратил ново съобщение на В. Стойкова, със следното съдържание: „благодаря Ви за съдействието и ако е възможно, да възстановим сигнала към 10.20 часа“.

Установена е докладна записка от Пламен Костов от 13.09.2019 г. до генералния директор, в която го е информирал за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на Програма „Хоризонт“ от 6:00 ч. до отстраняването на проблема. В тази връзка на 13 септември 2019 г. БНР е изготвило уведомително писмо до КРС по случая.

В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че:
- не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;
- не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;
- не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна;
- не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на програма „Хоризонт“, която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР. Този начин на слушане се ползва от ограничен кръг слушатели. Категорично се установява, че Програма „Хоризонт“ не е била достъпна в ефир на УКВ честоти в периода 6:00 ч. до 10:42 ч. на 13.09.2019 г. на цялата територия на Република България.

От „НУРТС България“ ЕАД не е била преустановявана работата на излъчвателните съоръжения /предавателите/ на БНР с изключение на трите предавателя /посочени по-горе/, подлежащи на годишна планова профилактика, разположени в различни краища на страната /от всички 75 предавателя, излъчващи програмите на БНР/. Преустановяването на сигнала на „Хоризонт“ е осъществено чрез спиране на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „НУРТС България“ ЕАД.

В хода на извършената от КРС проверка е установено, че за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. за времето от 06.00 ч. до 11.00 ч., комисията е била уведомена на 13 септември 2019 г. в 18.17 г. с електронно писмо от БНР.

КРС е установила, че профилактиката на студийния комплекс не е сред обстоятелствата, даващи право на БНР да прекратява излъчването на програми от предавателните станции, тъй като студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. Поради неосигуряване непрекъснатост на излъчването от предавателните станции на БНР, в нарушение на Разрешението на БНР, КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде образувано административно наказателно производство срещу националното радио за административно нарушение по чл. 325 ал. 1 от Закона за електронните съобщения.

В доклада от проверката, възложена на СЕМ са отразени вече описаните факти, както и че СЕМ не е била уведомявана за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“. Изразено е становище, че БНР не е изпълнило задълженията си за непрекъснато радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушение на условията на Индивидуалната лицензия на националното радио.

Всички материали от проверките са изпратени на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР - директорът на дирекция „Техника“ Пламен Костов.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Чудо големо 😂😂
1 Отговор
Никои не слуша тея идиотизми радиостанциите

Коментиран от #13


Оценка:
-45 +19

ДДРОнег
2 Отговор
И не питам какви ще са санкциЙте, а ще има ли изобщо подобаващи наказания за това своеволие ...
Според мен това беше нагласена акция и всичко ще се потули ...

Оценка:
-1 +38

Радев е Решетников боклук
3 Отговор
Гумената латерна ще ни осветли ли от кой телефон получава заповедите да лае срещу България. Вече става досадно всяко негово изявление да е опровергано до края на деня. Тъпата фурашка само прави вятър на Борисов. Чудя се защо ДСБ мълчи и не ги попилее и двамата. Взе да ми се гради от това ослушване.

Оценка:
-52 +5

Радев е Решетников боклук
4 Отговор
Гумената латерна ще ни осветли ли от кой телефон получава заповедите да лае срещу България. Вече става досадно всяко негово изявление да е опровергано до края на деня. Тъпата фурашка само прави вятър на Борисов. Чудя се защо ДСБ мълчи и не ги попилее и двамата. Взе да ми се гради от това ослушване.

Оценка:
-44 +3

незнайко
5 Отговор
( Публикувано във факти.бг: Разбра се кой е виновен за спирането на "Хоризонт" ) Това е заглавието а в тази дълга статия НЕ СЕ РАЗБИРА КОЙ Е ВИНОВЕН !!! Какъв е смисъла от статията ???

Коментиран от #31


Оценка:
-2 +45

Мирослав
6 Отговор
Значи виновен е само техническия директор, а партийната калинка дето му е началник е света вода ненапита. А техническият директор е поискал сам ей-така от нищото да се спре сигнала за профилактика на техниката, от която профилактика няма нужда и изобщо не е извършвана. А от нас се очаква само да повярваме в тази измислена версия. Очевидно човекът е получил устна заповед, която е изпълнил и сега ще опере пешкира. Затова с такива партийни калинки - началници винаги имайте наум думите на Матей Преображенски - Миткалото - "Изпълнявай само писмени нареждания, защото нечистивците се отмятат".

Оценка:
-0 +56

РАДИАтор
7 Отговор
Еееее! Може ли такива работи бе? Една седмица ви трябваше да "склоните" някой да поеме вината! Ми, излагате се.
Сега да очакваме, че тоя, виновния, от угризения на съвестта ще се самоубие, като погълне 2-3 излъчвателя на радио-предавания, нали?
Ми той не е като оня от Нови Искър, дето се простреля с пистолет със заглушител или като другия- Зайков дето се гръмна с ловната пушка в гръб. Тоя си няма оръжие и ще трябва да измисли нещо "супер оригинално", нали ?

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +23

еййй
8 Отговор
не се наиграха да правят метежи в държавата МУ! То пръскачки хакваха,докладни на руски пишеха,журналисти уволняваха,сега и радиото МУ спрели! Ама гадове и главанаци !

Оценка:
-1 +20

Кой68
9 Отговор
И за това се ангажира ДАНС? Тази проверка можеше и трябваше да я извърши СЕМ-те за какво са? Безумие след простотия...

Оценка:
-2 +23

Коментар📝
10 Отговор
ЧИСТАЧКАТА Е ВИНОВНА ДОКАТО Е БЪРСАЛА Е ИЗКЛЮЧИЛА КАБЕЛА И ТЕ ТАКА.

Оценка:
-1 +34

Бачо Киро
11 Отговор
Да бе, техническият директор ей така самостоятелно ще спре Хоризонт ... Ама естествено, никой друг нищо не знае ... Дето вика колегата - чистачката дръпнала кабела случайно ...

Оценка:
-1 +20

Гост
12 Отговор
Не обвинявайте чистачката незаслужено! Тя единствено се втурнала да спре техническия директор да не издърпа кабела, ама не е успяла за съжаление да го спре... И после как да го включи, като не знае кой кабел къде да вкара...

Оценка:
-0 +14

Бетонни комунистически кратуни
13 Отговор

До коментар #1 от "Чудо големо 😂😂":


Като пусна БНР имам чувството че се връщам 30-40 г. назад във времето на бай Тошо.

Коментиран от #16


Оценка:
-18 +7

И сега
14 Отговор
ще им вдигат заплатите.

Оценка:
-0 +6

NikNay
15 Отговор
Чистачката виновна, докато бърсала с парцала без да иска дръпнала щекера. . . .

Оценка:
-1 +8

NikNay
16 Отговор

До коментар #13 от "Бетонни комунистически кратуни":


Слушай си радио "Ултра" Перник, ще отговаря на вкуса ти!

Оценка:
-2 +14

Баце Вожда
17 Отговор
Веднага да се накаже тоя, пратете го нЕкъде почетен консул и да ми се махат от главата

Оценка:
-2 +9

Както винаги
18 Отговор
Всички се досещат Кой е наредил спирането, но сега със замотани обяснения топят някаква пионка. Това ни чака при Гешев - нали той е прокурор по радио-делото.

Оценка:
-1 +12

19
Този коментар е премахнат от модератор
стойка микрофончева
20 Отговор
Ясно - 75 предавателя, които спокойно може да се намалят на 15 и накрая пак същия скапан ефир... просто си харчим едни чужди бюджетни пари...

Оценка:
-2 +5

Тома Неверни
21 Отговор
Оп-а-а... Поредният бушон изгоря.

Оценка:
-0 +7

onq s konq
22 Отговор

До коментар #7 от "РАДИАтор":


чане войвода нито се е гръмнал нито са го хванали! дори още няма гроб!!! ако не вярваш ходи в костенец и питай местните дали е имало погребение, и още, никой не го е виждал мъртъв, но всички си мълчат че е убит, предполага се че е избягал извън граница, тъй като никой не го е виждал в околностите
това всичкого то скълапиха за да не се изглата милиционерите

Оценка:
-1 +1

Фактолог
23 Отговор

До коментар #19 от "Румяна Костова":


Румяно ма, не ти ли казах, че и слънцето изграява от изток, а не само Русия!? ... И не ти ли казах, че + не е цигански знак, а древна "руна" с космически произход!? ... Не ти ли казах, ма Румяно, че НАТО са орда от англо-саксонски племе, дето само са нападали и грабили чуждите селища – крадливата традиция от тях идва, а не отциганите!! ... Така че Румяно, да се резилиш като w-man на тази сган, си е точно по твоята мярка... На Изток има женщина и жена, на запад w-man, нещо като пещера, уста за мерака на мъжа! ... Успех!!!

Оценка:
-1 +5

NikNay
24 Отговор

До коментар #19 от "Румяна Костова":


Глад, а? Пак милиционерски номера - спам на всякъде и до дупка с копиран чужд ник ....

Оценка:
-1 +3

То е ясно, няма нужда от замазване
25 Отговор
Прасето се е обадил на Тиквата и му е заповядал да има тормоз. Тиквата, понеже си мисли, че му е бащиния, изпълнява. Хората се вдигат на бунт и сега излиза удобни виновен. Тия тъпоумни същества, които рушат България от 30 години стават със всеки изминал ден по-нагли. Народеее, спим, да ги почваме!

Оценка:
-0 +7

Шопо
26 Отговор
Пена чистачката е виновна! Нема да е виновен оня къде взима 8 300 лева заплата зер...

Оценка:
-0 +3

Факти
27 Отговор
Пълна простотия, съжалявам но аз не гледам новини и не слушам радио.
Та някой да ми обясни и какво като са го спрели нещо е трябвало да се излъчи ли по това време може би нещо важно с което да оплюят някого ли или са намерили доказателства срещу някого и със спирането хората не са чули или какво е станало след спирането краят на света ли сме пропуснали.

Оценка:
-0 +1

Факти
28 Отговор
Чета и не разбирам нищо какво като са го спрели.

Оценка:
-0 +1

Факти
29 Отговор
Чета и не разбирам нищо какво като са го спрели.

Оценка:
-0 +0

нещо се обърках в дъргоречието
30 Отговор
И та кой е виновният за спирането ''Хоризонт'' ? Но дълбоко съм убеден , че Гешефтарев шъ опраи работата.

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +1

???
31 Отговор

До коментар #5 от "незнайко":


Мисля че е виновен 13 петък. 🔌📡

Оценка:
-0 +0

???
32 Отговор

До коментар #30 от "нещо се обърках в дъргоречието":


Ето ти го по кратко :👨📞👴📠👱📞👨📠⏰🔌✂📡⌚📻.

Оценка:
-0 +1

Сетил се
33 Отговор
Факти, вие се сетих те да пишете по темата.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери