Last news in Fakti

23 Септември, 2019 20:08, обновена 23 Септември, 2019 20:22 2 688 34

След срещата на ООН: Радев зове да преосмислим въгледобивната си индустрия

  • оон-
  • румен радев-
  • въглища-
  • въгледобив-
  • глобално затопляне

Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони, посочи държавният глава

След срещата на ООН: Радев зове да преосмислим въгледобивната си индустрия - 1
Снимка: EPA/БГНЕС, архив

Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, цитиран от пресслужбата на "Дондуков" 2. Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума.

Президентът подчерта, че исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан. „Нуждаем се от действия, заяви президентът и посочи, че днешната среща на най-високо равнище е била насочена именно към активния подход. Румен Радев допълни, че България дава своя принос – страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти.

Президентът отново настоя страната ни да предприеме стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия. „Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони, посочи държавният глава. Румен Радев подчерта още, че в момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за условия за намаляване на емисиите, затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    25 5 Отговор
    Наистина би било добре да спрем да даваме мизерните си ресурси за без пари... само че това е България, а ние в България смятаме че логиката е надценена.
  • 2 Behemoth

    37 15 Отговор
    Решението е Баце да яде боб и да бъде вързан към хъба....аз така виждам бъдещето....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 BG 🇧🇬 милиардер

    12 10 Отговор
    България и технологии Хахаха

    Коментиран от #34

  • 5 Грешник

    9 16 Отговор
    Ако не спрем да използваме скоро въглища ще има глад !
  • 6 И за ролята на Дълбоката оран

    25 10 Отговор
    До кога с тези безсмислени речи , които никой не взема под внимание и не слуша ? Екскурзиянти ! И Кел Файда ! Ирония , илюзия, преструвки на възрастни хора актинг като малки деца !

    Коментиран от #19

  • 7 Миризлив пор

    22 8 Отговор
    Хубаво се изхвърля, но да се замисли от къде ще му дойде енергията да произведе нещо. Правим се на велики и прецакване руснаците за газа и за това го плащаме в 3-ен размер спрямо германците, затваряме си ядрената енергетика, плащаме въглеродни емисии а възобновяемата енергия е прекалено скъпа защото е на дотации. То като ти е скъпа електроенергията нищо не можеш да произведеш.
  • 8 фххп

    6 5 Отговор
    за забраната за въглища се знае от доста време
  • 9 123456

    18 6 Отговор
    Има огромна разлика между "България да преосмисли въгледобивната СИ индустрия" и "България да преосмисли въгледобивната НИ индустрия". Ако т.н. президент е използвал "си" /в смисъл "тяхната" индустрия/, жалко за него-- дистанцирането от нашата въгледобива /нашата, НИ, индустрия/ , явно служи на други интереси. Или неграмотната Деси и тук е диктувала...Кой знае - кое е по-лошо - неграмотността или нагаждачеството
  • 10 ДАААА

    14 19 Отговор
    ТАКЪВ ТЪП ПРЕЗИДЕНТ НЕ СМЕ ИМАЛИ, ГОШО ТЪПОТО Е ПО УМЕН !
  • 11 Боярышник

    15 15 Отговор
    Гошо тъпото е доцент пред тоя мухлясъл фатмак.
  • 12 Боярышник

    11 16 Отговор
    Абе,тоз фатмак тази мультика,ни посрамва в центърът на цивилизацията.Абе,що не го бламимареме тоя политически труп....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Антисоциалист

    13 8 Отговор
    Господа, Президентът заблуждава, цитирам: "Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации." Това не е вярно - лъжа е. Лъжата, че климатичните промени са поради човешка дейност се оспорва и отрича, не само от отделни учени и изследователи, а и от правителствата на най-напредналите в промишлено и икономически държави. Отрича се с научно установени - с изследвания факти. Климатичните промени се дължат на природни явления с мощ, която човечеството няма и засега поне не може да има. Факт е, че сега на на сушата и под водата на Земята са активни над 300 вулкана, над сто изригват момента и всеки от изригващите в момента за час отделя много повече прах, газове и топлина отколкото промишлеността от както я има. Лъжеучените, разпространяващи лъжата за човешката причина на климатичното затопляне вече често са наричани от дори от обикновени граждани "утоплисти" и "удавници", а пригласящите на лъжата журналисти журналисти - "журки", по аналогия с "орки" за тъпотията им. Нашата "фатма" симулира значимост - планетарно участие в човешките дела. А на тая среща с нещо съществено нито се е изявил, нито може да се изяви. "Всекиму своето!" И ще се въздаде.

    Коментиран от #21, #22

  • 15 много

    8 8 Отговор
    Браво на президента, защото сме бунището на Европа и сащ!

    Коментиран от #32

  • 16 Дони

    14 11 Отговор
    Фатмак смотан. Германия закри ли Рур? Ние с нашата " икономика" ли ще спасим света. Я онази кифла Президентшата да му пусне музика по социалните медии, и да го успокои
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дони

    9 8 Отговор
    Я този старшина да вземе да прочете малко специализирана литература. Как се манипулира света за " глобалното затопляне". Я да каже, колко ледника в световен мащаб се топят, и колко ледника нарастват. Зелените, които промиват ей такива тъпи мозъци, влияят на света.

    Коментиран от #20, #23

  • 19 Прадядо на пра българин

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "И за ролята на Дълбоката оран":

    Ами вие за какво сте там, след като Дончо се покри и не иска да подписва! Напуснете всички залата в знак на протест! Голямата наглост е, че американските стандарти в абсолютно всичко, се свеждат до техните интереси! А вие ми давате за пример Атлантически ценности!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антисоциалист":

    Абе к'во ти разбира тиквата на тебе бе ? Изказва се като Нобелов лауреат 😂
  • 23 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Дони":

    К'ва специализирана литература бе тикво ? Кажи да се образУваме и ние като тебе 🤣🤣🤣
  • 24 Госあ

    5 2 Отговор
    У бугаристан такива протести нема ! Да не лъже хората Радев. У бугаристан се протестира срещу велосипедистите и тротинетките, а младите нарекли себе си"умни и красиви" (що за същество треа да си да се самоопределиш така) протестират единствено за да връщат като мин. предс. една тиква -пожарникар и охранител с престъпно минало 😂😂😂
  • 25 среднощен

    6 1 Отговор
    "Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А ако камъкът падне във водата? Сержантът: - Това нас не ни интересува. С тия неща се занимава флотът..."?; В общи линии това е изводът от срещата...
  • 26 Дондел

    3 0 Отговор
    Стойностно представяне по трудна тема. Когато силите не са вложени за "дърляне" по генералски и не се прави на сливенски войвода, се получава. Може, човекът и да прозре най-после как да стене истински, полезен българин. За българите в чужбина може да направят с Йотова икономическа оценка за приноса им за целия преход и да им благодари за помощта и за смелостта. Не е лесно да продължаваш да показваш, че си българин в чужбина; не е и безвредно.
  • 27 Mire

    1 1 Отговор
    Ако не е кюмюро че ми се греете на Хуро!!!
  • 28 1234

    4 0 Отговор
    Лошите комунисти я бяха преосмислили още с Белене, но добрите американофили не мислят така... Абсолютно изостанала страна по всички показатели, доходи демография смъртност твхнологии ининовации
  • 29 страната на Грипените и Импексовите

    2 3 Отговор
    Където е имало комунизъм след него е апокалипсис Свободните държави без комунизъм са с отличен стандарт на живот
  • 30 Екогласност

    1 1 Отговор
    Да подкрепим президента. И българската пролет започна с протести за чиста природа. Бъдещето е на електромобили и газови централи. Която нация не предприеме мерки в тази насока изостава. Тръмп напуска високомерно, но щатите си произвеждат електромобили.
  • 31 kaka

    1 1 Отговор
    И докога ще горим боклука на Европа в нашите централи. Сутрин даже столицата е обгазена.
  • 32 Ново

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "много":

    Браво верна всички българи от чужбина оправи газ та с русия сега ще оправи и екологията на българия много умён човек
  • 33 Тегавар

    0 0 Отговор
    Президентчето не е ли наясно, че едва ли българските въглища тровят света. Но явно и ние като жабата виждаме, че подковават коня и ние вдигаме крак. Ама няма как трябва да оправдаем екскурзията, платена от българския данъкоплатец и на любовницата му също и затова говорим глупости без никакъв смисъл.
  • 34 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "BG 🇧🇬 милиардер":

    Що бре? Затваряме тецовете и рекултивираме мините, а върху тях сеем картофи. Таман и Б.Б. ще е доволен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове