Last news in Fakti

26 Септември, 2019 12:23 2 497 39

Борисов с признание от университет за чужди езици

  • бойко борисов-
  • сеул-
  • ханкук-
  • корея-
  • република корея-
  • южна корея

Премиерът получи почетен знак от "Ханкук" в Сеул за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения

Борисов с признание от университет за чужди езици - 1
Снимки: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от вицепрезидента на Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул Чу Ки Сонг.

„Убеден съм, че отношенията между България и Република Корея ще се развият много бързо в редица сфери след днешните разговори – и в областта на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват кадри“, каза премиерът Борисов пред корейските студентите, които изучават български език в Сеул.

Цитиран от правителствената пресслужба, министър-председателят посочи, че е заявил пред корейския си колега Ли Нак Йон, че няма по-добро и красиво събитие, с което догодина да се отбележи 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, от един голям корейски завод в България.

Пред студенти на университета „Ханкук“ премиерът Борисов отбеляза, че през последната година и половина се откри Глобалният мозъчен тръст на Китай в София, а преди три месеца бе открит офис на Световната банка в България като такива има два - в Индия и в София.

Борисов с признание от университет за чужди езици

„Европейската комисия даде много добър ресор за България – свързан именно с това, което правим и днес в Корея – образование, иновации, спорт, култура, университети, академии. Това е ресор на бъдещето“, акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че от вчера българин е начело на МВФ - Кристалина Георгиева.

„Страната ни отново бе избрана да председателства Берлинския процес догодина. Казвам отново – не в буквалния смисъл, но преди само една година председателствахме Съвета на ЕС и тогава в София се проведе Срещата на върха за Западните Балкани. Даде се даде тласък за мира и за по-нататъшните стъпки за приемането им в ЕС“, заяви премиерът Борисов пред корейските студенти. Той акцентира, че ще се подходи подобаващо към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и сеулския „Ханкук“. От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите.

Министър-председателят Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела успех на студентите. Те от своя страна го удостоиха с плакет за признание за приноса му към развитието на българската студентска програма в „Ханкук“ и за продължаване на добрите отношения между Република Корея и Република България.

През 2005 г. в университета в Сеул е създадена Катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език. Те получават знания по българска политика, икономика, култура и традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и във Великотърновския университет. През 2019 г. в университета в „Ханкук“ е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS).

В България корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“ в специалността „Кореистика“ от 1995 г. с преподавател, изпратен от Република Корея. Корейски език се изучава от осми клас и в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София от учебната 2011/2012 година. Това е първото училище в Европа, в което има редовно обучение по корейски език.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей чшшшш

    59 2 Отговор
    Нормални ли сте? Какви езици, какви пет лева? Той на две магарета сламата не може да раздели..... награди и признания... боже опази

    Коментиран от #13

  • 2 NikNay

    32 1 Отговор
    Оффф. . . .
  • 3 Бай Ганьо

    50 2 Отговор
    Най вече има принос към разпространението на простотията, демагогията, лъжите на дребно и жалките опити да избяга от темата като дрънка несвързани глупости . Бай Ганьо е класи над тиквата от банкя.
  • 4 Бачо Киро

    42 2 Отговор
    Офис на Световната банка само в Индия и у нас??? Алооо 30 страници е файлът с офиси... И в Уганда има... Абе кой му пише глупостите или сам си ги измисля в крачка???

    Коментиран от #27

  • 5 onq s konq

    18 5 Отговор
    Напрао са наперих кат гуден сигаанин каде са критиците на боико куиту касвът чи ѝ прос
  • 6 като бае ви тошо

    21 3 Отговор
    не научило нито един език, но получило грамоти за владеене на 20 езика, бае ви тошо не прочело и една книга, но написало 40 книги, дебели томове, с луксозна подвързия, времето лети, народа спи

    Коментиран от #23

  • 7 Северозапад

    40 0 Отговор
    Ама това сериозно ли е? Щото ми звучи като стария виц какво няма на тоя свят - евреин миньор и негър скиор. Хеле пък Тиквоча, дето не знае дори български - полиглот!?!?
  • 8 Кукуригу

    31 0 Отговор
    Конграчулейшънс!Боко какъв чужд език знае?Сигурно шопски?
  • 9 Един

    27 0 Отговор
    Ужас ! Този човек Нае ли някакъв чужд език?
  • 10 Ventura

    27 0 Отговор
    Баце голем полиглог бре!!
    Тези корейци, подиграват ли се?
  • 11 Ума на нацията

    27 0 Отговор
    Млади корейци си правят селфи с тиква!
  • 12 Омбре

    24 1 Отговор
    Обикновено ,,нашият човек",когато говори пред българска публика,два дни след това пиарката превежда на пресата ,какво е искал да каже.Горките корейски студенти.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 28 Отговор

    До коментар #1 от "Ей чшшшш":

    Бойко Борисов Ви “изработи” всички кукловоди и се промуши през "иглени уши" . Ето за това Ви е яд, най-вече на себе си, че проспахте и подценихте "бодигарда на бай Тошо", а всъщност РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР. Дали това е работа за прост човек? Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.
    ... Пък Бойко е хитър шоп, не пада в капаните дето му ги подлагате на всяка крачка. Пък за феноменалният му рефлекс и способност да отреагира вярно при непредвидени обстоятелства, да не говоря.

    Коментиран от #15, #18, #21, #22, #31

  • 14 Гербофоб

    34 0 Отговор
    Видяха колко е прост и сега съвсем откровено му се подиграват!
  • 15 Кукуригу

    34 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Прав си!Не е прост!Просто е силно не умен!
    Бил" РЪКОВОДИТЕЛ КАТЕДРА В ИНСТИТУТА НА МВР"!
    То и Данаил Кирилов е правосъден министър,и Кошлуков шеф ма БНТ!
  • 16 ей, хейтъри

    26 0 Отговор
    долу ръцете от ББ, кой каза „ние тук всички парле ву франсе”, туй не е ли чист френцки.

    Коментиран от #19

  • 17 Конграджилейшън

    15 4 Отговор
    Винаги с блестящо представяне пред света
  • 18 Бачо Киро

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Туй, че у нас е бил намквоси не значи абсолютно нищо. У нас и кон министър може да стане и магаре премиер... Министър на Транспорта за наказание става шеф на банка, без да знае бъкел относно банково дело и тн... Въобще къде тръгна с този пример изобщо не е ясно 😂😂😂😂😂
  • 19 Бачо Киро

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "ей, хейтъри":

    Прав си, не чух госпожа даскалката, на Макарон жена му, да го е поправила, значи си е било абсолютно точно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 козяшка лавандула

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Някой има архив от постове и си ги копи пейства от време на време!

    Коментиран от #34

  • 22 Дедо

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“
    -Че е психо на всички и в чужбина вече е ясно!
    А и по физическата подготовка е изтървал нещата и е станал като бидон!С такъв "ръководител"катедра не е чудно че и "личния състав"на МВР е пълен въздух!
  • 23 А,де ...

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "като бае ви тошо":

    Нищо чудно и Бойковите, да са дадени за печат. Следваща стъпка, връщане на манифестациите с триметровите портрети.
  • 24 Понтифекс Максимус

    10 1 Отговор
    " Затова трябват кадри“, каза премиерът Борисов пред корейските студентите, които изучават български език в Сеул. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език." ЗА МЕН ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСЯКА ГОДИНА СЕ ПОДГОТВЯТ КАДРИ НА ЮЖОКОРЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ! И НАЙ- ВЕЧЕ В СВЕРАТА - КОИ ОТРАСЛИ МОГАТ ДА СЕ ЗАЕМАТ ОТ КОРЕЙЦИТЕ! НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА ЩЕ Е СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО!
  • 25 Премиера Борис офф

    11 1 Отговор
    Всички тука ,ПАРЛЕВУ ФРАНСЕ....!
  • 26 мики маус

    12 0 Отговор
    Как не!Боко -спеца по ``алабалистика``?!....
  • 27 там не

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бачо Киро":

    ,се пак е бял човек!Че там ще напълне казана....
  • 28 сноу

    14 0 Отговор
    Тоя свят тотално е изтрещял и загубил елементарни критерии за добро и лошо,тъпо и умно ,просто и глупаво, и не знам как ще оставим на децата ситакава изумяваща с пошлостта си среда.Недоумявам и с какъв акъл ще се изправиш сред тия деца, и ще се хилиш като напукан домат.Явно корейците подготвят някакъв комедиен сериал.
  • 29 ODB

    8 0 Отговор
    Къде е Borislav Popov?Да не е умрял най-сетне?

    Коментиран от #33

  • 30 Пипи дългото чорапче

    11 0 Отговор
    Браво на коментарите!Посмях се от сърце.А сега на фъш фъш за да мие готино и събота и неделя!
  • 31 Антифашист

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Едва ли някой се съмнява в това, че е хитър. Въпросът ми е: откога да си хитър е ценено качество е един ръководител. Отговорен, креативен, съобразителен - добре, но хитър? Премиер ли ни трябва или зевзек? Хитрият човек обикновено отбягва отговорностите!

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 забрави

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "ODB":

    и оня кон...
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "козяшка лавандула":

    "Повторението е майка на Знанието" Народна поговорка
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Антифашист":

    Николай Хайтов е казал:
    "Толерантността в зверилник е равносилна на самоубийство!"
  • 36 Dol4evita

    1 4 Отговор
    Не е задължително самият той да преподава или да знае перфектен български език. Приносът може да е със средства, с дипл. отношения, в законодателно отношение и пр. И, Слави като тъпа българска гайда, тръгна да се изказва, след като самият той фъфли думите и слага ударения, където си иска.
    Навремето и Желю Желев го обявиха за франкофон и го наградиха за българо-френските отношения. Без да знае френски и си говореше на диалект от с. Веселинов, Шуменско. Но, както казах, това не е и нужно. Има различни начини да допринесе в дадена област.

    Коментиран от #37

  • 37 -...-

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Dol4evita":

    И в коя точно област? Избушена държава, с премиер циркаджия/болен от нарцисизъм/.
  • 38 ужас

    4 0 Отговор
    После Дългият се гаврил с него , той само е изброил някои от достойнствата му , изпуснал разбира се някои , като меркантелист примерно. Истинската гавра са си устроили коварните азиатци , корейците , да мъ ръгнат такъв приз , кат той завалията и родния си език не владее.
  • 39 Хайл

    2 0 Отговор
    Конграчулейшън боко...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове