30 Септември, 2019 16:53 1 320 22

ВМРО иска Цацаров да забрани БХК

  • вмро-
  • бхк

Сред мотивите, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди, са, че сдружението организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи, а освен това осигурява процесуалната защита на определени лица по дела

ВМРО иска Цацаров да забрани БХК - 1
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност. Това се посочва в официална позиция на ВМРО.

Поради тази причини евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки и депутатът Александър Сиди пуснаха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане да регистрацията на комитета да бъде прекратена.

От ВМРО напомнят, че години наред са сигнализирали за действията на БХК, поставящи в риск доброто име на България пред международните институции според тях. Като пример за това те посочват заведеният иск в съда в Страсбург срещу страната ни в защита на изселените цигани от Войводиново след побоя над български командос.

Най-скандалната ѝ дейност обаче е свързана не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман, смятат от ВМРО и напомнят, че именно БХК е номинирал Полфрийман за човек на годината и е спомогнал той да бъде освободен.

Сред мотивите, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди, са, че сдружението организира безплатни семинари, с които обучава съдии, прокурори и следователи, а освен това осигурява процесуалната защита на определени лица по дела, които са председателствани от същите магистрати, на които е провеждала обучения. Според тях с тези действия БХК по заобиколен начин нарушава принципа на безпристрастност на част от магистратите.

Такъв според ВМРО е случаят с Джок Полфрийман - решението за предсрочното му освобождаване оставил съмнение в общество за безпристрастността на тричленния състав на САС с председател Калин Калпакчиев.

Воеводите напомнят, че през 2013 г. Българският хелзинкски комитет е наградил съдия Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината, а през 2016 г. и той е получил и две награди за участие в конкурс, организиран от неправителствената организация.

"В своето решение съдебният състав взима под внимание изразената положителна характеристика относно поправянето на Полфрийман, внесена от председателя на БХК Красимир Кънев. Същевременно обаче отказва да вземе предвид докладите на служителите и психолозите, работещи със затворника в съда и твърдящи, че лицето все още не се е поправило. Що се отнася до докладчика съдия Весислава Иванова - същата е сред авторите на годишния доклад на БХК за 2016 г. Изготвянето на въпросния доклад е финансирано от международен проект и като автор лицето получава хонорар", посочва се в сигнала на Джамбазки и Сиди.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нео

    15 7 Отговор
    Поредната простотия! Дамбазки не поставя въпросът "дали закона го позволява"? Необходим е всеобхватен закон за НПО! Но не виждам кой ще го направи!
  • 3 джъвввв

    24 2 Отговор
    Правилно! БХК е НБХК вече. Небългарски....
  • 4 goni

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българофил":

    Нямаше да е лошо да си прав, ама не си!:) Ако, можеш да ме уредиш да взимам пари за това което пиша ще ти дам процент. Очаквам предложения!:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тръмп

    28 3 Отговор
    Подкрепям изцяло!!!:):):)Да ги Осъдят БХК по член 105 от НПК за антидържавна дейност!!!:):):)Да си седят в Хелзинки и хич да не идват в България!!!:):):)
  • 7 onq s konq

    4 13 Отговор
    И какво стана? ВМРО подкрепя кандидата на ДПС , Пеевски и Доган. Продажници.
  • 8 Пилотът Гошу

    30 2 Отговор
    Не знам за фили и фоби, но не е лошо, че някой си отвори устата срещу БХК. Отдавна трябваше да ги изринат, барабар с другите боклуци.
  • 9 kaka

    9 4 Отговор
    Той Гешев ще ги арестува всичките от Хелзинския комитет
  • 10 Borislav Popov

    3 21 Отговор
    Организаций на хелзинския комитет има дори в Русия на Путин и активно се подпомагат от европейските страни. Родните великани на правосъдието пък искат да ги затворят. Много сте жалки бре.

    Коментиран от #12, #15

  • 11 Феникс

    24 0 Отговор
    Отдавна БХК трябваше да бъде закрит а Красимир Кънев заедно с другия циганин Иван Костов осъдени за национално предателство ! Слуги на Сорос ! На тия трябва да им се отнеме Българското поданство със закон!

    Коментиран от #16

  • 12 Феникс

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    По жалък явно от тебе няма ! Явно и ти си от "боята"
  • 13 Borislav Popov

    5 1 Отговор
    Играя кючек по поръчка! Чакам оферти!
  • 14 Гостилничаря

    19 1 Отговор
    Подкрепям с две ръце!!! Нещо, което трябваше да бъде свършено преди много време! Антибългарски институции нямат място в тази държава! Това са антиморални, антибългарски, антинационални действия от национални предатели! Вън от държавата.....!!!
  • 15 бсп

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Ако изобщо има някои които да са подпомагани """активно""" от европейски някакви страни то това ще е някоя утайка залязла вече като филиала на Кгб - щази, германското Дс.
  • 16 Окончателното решение Е

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Феникс":

    Не ,,закрит" ,а З****Т , стига толеранс на антибългарски НПО- та !
  • 17 Явно много ги плаши Полфриймън

    3 0 Отговор
    Защото знаят и те истината пишман войводите
  • 18 Не трябва да се закрива

    1 4 Отговор
    БХК защото в случея са прави а и не сме в третия райх за да се прави по тоя начин.Ако има корупция нека го докажат първо ма с реални доказателства.
  • 19 Nik

    3 1 Отговор
    Ако имах власт,щях да забраня БХК и всички НПО-та,соросоидни издънки!
  • 20 ДОКО

    1 0 Отговор
    ТОЧНО ТАКА ...БХК АУТ...
  • 21 Този микимаус

    1 0 Отговор
    е голям патриотин когато се опитва да се присламчи към настроението на масите с користна цел
  • 22 БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    Патреоте да я управляват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове