Last news in Fakti

16 Юни, 2012 17:57 1 557 10

Борисов не приемам да ме упрекват в антидемократичност

  • вето-
  • закон за горите-
  • борисов
Борисов не приемам да ме упрекват в антидемократичност - 1
Снимка БГНЕС

„Ветото е още един шанс да се постигне най-доброто в горския сектор за България и нейните граждани”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи днес върху Закона за горите. 
„Философията на промените в този закон беше да се даде шанс за икономическо развитие на малките планински общини, чрез създаване на работни места и повишаване доходите на хората там, да се гарантира развитието на ски туризма и утвърждаването на България като привлекателен зимен център, заедно с предимствата ни като лятна туристическа дестинация.
По гласуваните от Парламента текстове представителите на екологичните организации изразиха възражения, които бяха посочени като повод за протести в столицата. Те се случиха след самото приемане на закона и за това възможността да се направят промени на този етап са ограничени”, допълни Борисов.
„Следвайки  интересите на гражданите и с грижа за опазването на  българската природа лично се ангажирах с политическите решения за отмяна на закона за ГМО и АКТА, за отказ от изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, на АЕЦ Белене, на проучванията и добива на шистов газ на територията на страната. Винаги съм настоявал и за стриктно съобразяване със законите при изграждането на жизненоважните за страната ни инфраструктурни обекти. При всеки сигнал от страна на граждански и екологични организации провеждам активен диалог и се съобразявам с техните аргументи. Така и с последните промени в Закона за горите диалогът върви с разбирателство и установява общите ни разбирания за националните и гражданските интереси, за което им благодаря. Приехме общи текстове по три от четирите техни възражения и в момента обсъждаме и четвъртия.
Призовавам народните представители да разгледат и проведат по всеки член от Закона за горите задълбочено обществено обсъждане и да гласуват, като вземат предвид становищата на общините, екологичните организации и всички заинтересовани страни в този процес. Убеден съм, че  законите не се променят просто заради самата промяна, а за по-доброто бъдеще на страната и нейните граждани”, заяви още министър-председателят.
На следващото заседание на МС той ще разпореди на министрите да следват закона и да внасят предложения и законопроекти само след проведени задълбочени публични обсъждания и след като лично са се запознали с мнението на всички заинтересовани страни и са докладвали за тях.
„Като се отнасям с уважение към правото на всеки българин да изразява публично  мнението си за управлението на страната и за мен, съм разпоредил  на органите на МВР да се отнасят с дължимото уважение към протестиращите граждани и по никакъв повод да не употребяват сила или проявяват агресия спрямо тях.
Надявам се, че гражданите ще изразяват своето мнение по цивилизован начин и няма да допуснат да бъдат провокирани от представители на криминалните групи на Октопода, Кокаиновите крале, на олигарси и партии с користни политически  цели.
Изграждането на нова и успешна България е общ интерес на управлението и гражданите на страната. Затова демокрацията предполага свобода на словото и действията, но съдържа в себе си и отговорността на диалог и аргументирани обществено и национално отговорни предложения.
Не приемам опитите на опозицията или на деца, снахи и политкомисари на  бившето политбюро на БКП да ме обвинят в антидемократичност и погазването на гражданските права и интересите на българската природа”, заяви още премиерът Бойко Борисов.

По-рано на пресконференция министърът на земеделието заяви, че са искали по този начин с тази промяна да дадат възможности за развитие на малките общини, но са останали неразбрани от една част от обществотои, че сега нещата са в ръцете на депутатите.

 Той  посочи, че "ненаказано добро няма – ние си получихме наказанието за този опит да направим това добро". "Причината за тази поправка не е Цеко Минев, и това не е поправката "Цеко Минев", причината бяха тези общини, които можеха да намерят заетост", каза земеделският министър. Според него режима, при който се плаща и такса е непреодолима пречка в кризата – "едва ли ще се намери луд инвеститор или хазартен, който да даде за промяната на предназначението за една ски писта средно 35 млн. лв.", според Мирослав Найденов.

Принципът "страх лозе пази" в момента ще ни остави без лозе, каза Найденов и припомни думите на премиера към еколозите, че пътят към ада е осеян с рози.

Той каза още, че са очаквали да има протестиращи, но са мислели също, че от малките общини също ще защитят интересите си. Найденов посочи, че все пак е важно да има консенсус.

От НСОРБ се обявиха в защита на промените в закона.

Според БНР министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е заявил в Царево, че в протестите на екозащитниците се преплитат политически и екстремистки искания, които са в услуга на организираната престъпност. Цветанов призова протестиращите да не провокират насилие с изказвания и жестове:

Тройната коалиция, които в момента използват вълната на едно недоволство на еколози и всъщност се преплита вече с политически и с екстремистки искания, което, трябва да ви кажа, че в общи линии е в услуга на организираната престъпност, защото това е всъщност целта. Има сериозни финансови ресурси, защото този, който беше задържан за побоя над репортера на bTV, има регистрация за грабеж и то, трябва да ви кажа, че не чак толкова далече. Нека действително да уважаваме чуждото мнение, но не и да посягаме на когото и да била, за да защитаваме позицията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лдйфоисдугоисдй

    1 0 Отговор
    ЕЙ НИКОЙ НЕ ТЕ УПРЕКВА В АНТИДЕМОКРАТИЧНОСТ.
    Упрекват те че МВР не спазват никакви правила, като африканска хунта са. Влезнали в системата с връзки и хванали господ за шлифера. Полицаите са най-безнаказаната каста в България !
    Трябва да има реален оперативен контрол, не само празни приказки в РПУто а и контрол на улицата .. къде стоят, какво правят ... и тн ... !! Началника да им виси над главата поне веднъж седмично.

    И какво стана с това ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ ... нищо
  • 2 наш

    1 0 Отговор
    прав е бойко за това което казва и ние трябва когато е прав да го подкрепяме а когато е крив пак от площада да го подсещаме че не е.важното е че разбира от дума а не е като ония крадци преди него

    Коментиран от #5

  • 3 лдйфоисдугоисдй

    0 1 Отговор
    до наш, ваш.
    не заслужава да го хвалиш чак ... крадците пред него оставиха резерв ...

    ако слуша и направи правилните реформи може и да заслужи уважение. АМА НЕ СЛУША, не съкращава разходи, не привлича инвеститори, не облекчава бизнеса !!

    Коментиран от #6

  • 4 Gost

    0 0 Отговор
    boiko i dosta napravi za durjava ,no opredeleno poslednno vreme pravqt mnogo gafove osobenno ot finansovoto ministerstvo .Ne moje pri tolkova visoki akcizi na gorivata i pri tolkova malji zaplati da kazvat 4e nqma pari!!!V evropa zaplatite sa mnogo po visoki a akcizite su6tite tom akciza zaema mnogo po malko 4ast ot bujeta i se spravqt dale4 po dobre,ne moje celiq durjaven rezerv da e iz4erpan kade sa tezi pari ,ima durjavi koito dori nqmat i akciz na gorivata (kato Amerika i Rusiq) zna4i ima i drugi na4ini da se pulni haznata
  • 5 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "наш":

    evala pich.
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "лдйфоисдугоисдй":

    rezerva koito ostaviha bandata na stanishev zamina za plashtane na dogovori skliucheni ot tiah.Stanishev ostavi BG v edna zadanena ulica i Borisov se machi vseki den dani iskara ot neia.
  • 7 еиш

    0 1 Отговор
    ахмаци като тебе има мнооого...
  • 8 до ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    до ВИП
    АМГ

    наял си се от дружинката на герб и си си купил АМГ мерцедес.

    сега обясняваш колко са успешни... май само ти виждаш успехите им ... според мен съсипаха държавата !! Особено Найденов !
  • 9 ленин

    0 1 Отговор
    как издържате при толкова нередни неща, и защо чакате ,че не се организирате и да ги смъкните , а натова одгоре им плащате
  • 10 до/такои молодои/

    0 1 Отговор
    никой не свалям от власт вече ... пръста няма да си мръдна ... само билет ще си купя...

    В България хората не избират кой да ги управлява, а кой да ги унищожава !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове