Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 08:32 3 716 36

Австралия официално се разгневи на България заради Полфрийман

  • полфрийман-
  • джок полфрийман-
  • австралия-
  • българия

Напрежението между двете страни се изостря заради австралийския гражданин, задържан в България

Австралия официално се разгневи на България заради Полфрийман - 1

Австралия се разгневи на България по случая "Полфрийман" и на практика обвини в лъжа българските власти. Това става ясно от публикация в австралийския "Сидни морнинг хералд", който се позовава на официална позиция на говорител на австралийското външно министерство.

"Австралийското МВнР обвини българското правителство в погрешна интерпретация на коментара на австралийския посланик за Джок Полфрийман", пише изданието и коментира, че напрежението между двете страни се изостря заради австралийския гражданин, задържан в България. Медията разказва как във вторник австралийският дипломат Джон Филп се е срещнал с официални български представители по повод делото на Полфрийман. Припомня се, че след съдебното решение за предсрочното освобождаване на осъдения за извършено в София убийство младеж австралийският външен министър Марис Пейн е лобирала пред българското правителство за връщането в родината му. Миналата седмица тя каза, че Австралия ще е много разтревожена, ако "фактори извън нормалните правни норми, действащи в България, играят роля в случая".

"В коментар, който изглежда противоречи на казаното от сенатор Пейн, българското Министерство на правосъдието разпространи изявление след посещението на Филп, в което се намеква, че Австралия няма притеснения относно правния процес около Полфрийман. Според Ей Би Си в изявлението на българския правосъден министър се посочва, че "Австралия е наясно, че в момента всичко в процедурите е според българските закони и няма отклонения в юридическия процес". Но в изявление, което контрира българското правителство, говорител на австралийското Външно министерство казва, че Филп е "повторил твърдата позиция на Австралия, че бихме били загрижени, ако други фактори освен правните процедури влияят върху случая "Полфрийман", пише още австралийското издание. "Филп изрази и притесненията на Австралия, че правните основания за продължаващото задържане на Полфрийман остават неясни и че след като има съдебно решение за предсрочното му освобождаване, той трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне в Австралия", казва говорителят. "Г-н Филп определено не е използвал думите, които е цитиран да казва. Той също така изразява и други притеснения, включително е посочил и риска от външен натиск, който би могъл да повлияе на изхода, а това, както и преди сме подчертавали, е от особено значение за Австралия", се посочвало още в изявлението на австралийското МВнР, цитирано от "Сега".

Ден по-рано новината за срещата между австралийския посланик и българския министър на правосъдието бе разпространена в официално съобщение на българското МП. Именно в него Филп бе цитиран да казва, че "благодари на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас". Пак там се твърдеше и че той е казал: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“. Бяха му приписани и думите, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът нямало да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус. Така от думите на посланика излезе, че той, от една страна, благодари на българските власти, а от друга, че им съдейства да не пуснат Полфрийман, като не му дава паспорта. Очевидно именно това е разгневило и австралийските официални власти.

В същото време се появи и позиция на австралийската външна министърка Марис Пейн, изпратена до БНТ. В нея тя посочва, че "Австралия ще продължи да оказва помощ на Полфрийман и ще подкрепя бързото му напускане на България веднага след като бъде освободен". Пейн призовава за гаранции, че сънародникът ѝ получава справедлив процес в съответствие с българското законодателство. Австралийският външен министър изразява и загриженост, че осъденият за убийството на Андрей Монов е задържан в миграционен център, след като е освободен от затвора. Подчертава също, че ще бъде още по-силно разтревожена, ако незаконови причини забавят освобождаването. В писмото си до "По света и у нас" австралийският външен министър заявява, че продължава да следи отблизо съдебния процес по случая "Полфрийман".

„Това е консулски и съдебен казус. Изчаква се решението. Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия. Нека да оставим българската съдебна система да си свърши работата. В този момент, докато съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната“, заяви във вторник в предаването "Лице в лице" по бТВ външният министър Екатерина Захариева.

По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк преди две седмици Пейн поиска среща със Захариева по случая, но такава не се състоя. Според Захариева причината била, че нейната програма била "пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме". "Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе среща не е имало", бе категорична Захариева. Но според австралийски медии двете първи дипломатки са обсъдили темата. Си Би Ес съобщи, че Пейн е изразила тревога пред Захариева, че "австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно. "

Българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на Джок Полфрийман в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци или да го освободят незабавно. Това призовава базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“. „Правото да се напуска която и да е страна е основно право и всяка рестрикция трябва да е законово аргументирана“, се казва в позицията. Организацията припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал условното предсрочно освобождаване на Полфрийман да се преразгледа от Върховния касационен съд (ВКС), въпреки че решението на Софийския апелативен съд по закон е окончателно. „Полфрийман беше освободен с решение на съд, което не подлежи на обжалване. Той има документи и самолетен билет. Австралия иска да го прибере. Защо той все още е задържан“, казва Лидия Гал, адвокат от програмата на „Хюман райтс уоч“ за Източна Европа и Балканите. „Върховенството на закона значи, че не може просто да се затварят хора и да им се забранява да напускат страната само за да се покаже нещо. Трябва да има ясни законови основания или това е незаконно.“ Организацията твърди, че на 4 октомври тя е изпратила писмо с въпроси до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор, но отговор все още не е получен.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    42 18 Отговор
    Самоубивайте го, че ни писна от този англосаксонски боклук!

    Коментиран от #4, #33

  • 2 Иво

    33 16 Отговор
    Този престъпник е супер студен аз не видях и капка разкайване за този грях. Нека се разкае пред Господ защото онзи съд няма да е като тоя тук на земята. Онзи е високо горе. Саксонска му пияна работа.
  • 3 Дядо Шишарко

    29 11 Отговор
    Да се гневи колкото си иска. Този и...д трябва да е в затвора!
  • 4 Иво

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Като че ли е доволен от това което е извършил някаква гнусна гордост има в него. Не знам.
  • 5 Име

    20 5 Отговор
    Според управата на затвора в своя доклад пред съда, те подочват че полфрийман не се е поправил, той не счита че е виновен за убийство и опит за убийство на друг човек. А продажните съдии, подкупени по един или друг начин от БХК, не взимат под внимание мнението на надзирателите от затвора и решават че се е разкаял. Дано ВКС го вкара в затвора до края на присъдата му.

    Коментиран от #11

  • 6 Гифонъ

    26 9 Отговор
    Значи Австралия подкрепя убийците. Сигурно няма да ги разочарова като се върне.
  • 7 Елена офшорката

    18 9 Отговор
    Как може да посяга на синчето на един червен депутата

    Коментиран от #10

  • 8 SAAB

    6 4 Отговор
    Да .....корупцията забърква и междунарадни скандали .....
    тия съдии как заспиват ..?

    Коментиран от #16

  • 9 Сух

    12 6 Отговор
    Отношенията били обтегнати, че кви отношения имаме с тях!? Да си гледат работата. Лудо общество, момчето изгни в гроба, а тоз пацул го освобождават предсрочно, oт и без това мижавата му присъда, и се жалват от Австралията. Да си гледат работата а съдията да му се потърси истинска отговорност!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ликвидирането на фашизоидиоти

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Не е убийство на човек
  • 12 АВЕ АВСТРАЛИЯ БИЛА РАЗГНЕВЕНА

    19 8 Отговор
    И БЪЛГАРИЯ СЪЩО Е РАЗГНЕВЕНА ЧЕ НЯКАКЪВ ПОТОМЪК НА АНГЛИЙСКИ ЗАТВОРНИЦИ КОИТО СА ИЗСЕЛЕНИ ОТ АНГЛИЯ И СА ИЗОСТАВЕНИ И ЗАВЗЕЛИ ТЕРИТОРИЯТА НА АБОРИГЕНИТЕ Е ДОШЪЛ ТУК ДА УБИВА И ВАНДАЛСТВА СВОЕВОЛНО...ХАЙДЕ ДА НЕ НИ ДАВАТЕ АКЪЛ КАКВО ДА ПРАВИМ И НЕ СЕ МЕСЕТЕ ЗА ДА ОСВОБОДИТЕ ЕДИН ОТВРАТИТЕЛЕН УБИЕЦ..НЕ СЕ ВИЖДА И НЯМА ДА СЕ ВИДИ РАЗКАЯНИЕ И СЪЖАЛЕНИЕ ЧЕ Е Е УБИЛ НЯКОГО ТОВА БОЛНО АВСТРАЛИЙСКО МЕКОТЕЛО...ТЕ СА СЪЩИТЕ КАТО АНГЛИЧАНИТЕ АРОГАНТНИ ДВУЛИЧНИ ЕХИДНИ И ЗАБИВАТ НОЖ В ГЪРБА НА ВСЕКИ...ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ ГИ Е РАЗМАЗАЛ ХУБАВО В БИТКАТА ЗА ДОЙРАН АНГЛИЙСКИТЕ ИМ ДЕДИ..ТАКА ЧЕ АВС-РАЛИЯ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА С БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ..
  • 13 Самсон

    15 7 Отговор
    Това убийство не беше доказано както трябва . И май си беше чиста самоотбрана но нали тати е дупетат

    Коментиран от #18

  • 14 ДДРОнег

    5 7 Отговор
    политиците да си говорят к'вото искат ...
    Аз да питам, че вчера един зачекна една тема - тоя австралопитек, платил ли си е кръвнината ?!
    Ако не - обратно в панделата, докато я изплати !!!
    То момчето, дето е убил няма да върне, но да си изплати част от греха с парите и да се научи за друг път !!!
  • 15 Мирослав

    16 7 Отговор
    Хора, разберете, че тук не става дума за това дали Полфрийман е убиец или, дали се е разкаял и т.н. Изобщо не става дума за личноста Джок Полфрийман. Важно е това, че ПРОКУРАТУРАТА на Република България, в лицето на главния прокурор, НАРУШАВАТ ЗАКОНИТЕ на Република България! ЗАДЪРЖАТ под арест лице, без никакво правно основание. Това е МРАКОБЕСНА ДИКТАТУРА от най -лош вид. Утре всеки може да бъде задържан по същия начин - само защото не се е харесал с нещо на управляващите. В едно недалечно минало в България така са арестували, само защото арестуваният е имал имот, който някой от управляващите си е харесал. Това, което се случва е страшно. Това, което се случва, ни връща в 1944 година! Събудете се!!!

    Коментиран от #21

  • 16 Гостилничаря

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "SAAB":

    Те няма да могат да заспят именно ако не са извъртели някоя далавера и не са прибрали някоя пачка! С такова доказано престъпление, този чифут отдавна щеше да е екзекутиран в една Америка например, всичко щеше да е забравено, а даже и да беше осъден доживот, никой нямаше въобще да помисли да го освобождава предсрочно. Тук обаче сме Третия свят, всички ценности на цивилизацията отдавна са потъпкани, какво друго очаквате.....!?
  • 17 гост

    8 5 Отговор
    След като са му издали съдебно решение за напускане и той изпълни изискванията, като например да изплати кръвнина или да се дадат гаранции от неговата държава, че ще си изплати кръвнината, тогава да го пускат. Неоснователното задържане показва колко некомпетентна е държавната система и как действа против законите, а това да не отговарят на запитванията на адвокати и министри е меко казано глупаво.

    Коментиран от #19

  • 18 Име

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Самсон":

    Направи си труда да намериш записа в ютуб и го изгледай няколко пъти. Полфрийман предледва няколко човека.

    Коментиран от #22, #26

  • 19 В батака

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    То е ясно че няма работеща държава, но в случая мазалото го сътвориха съдиите на БХК. А държавата се опитва да въведе правосъдие. Сигурен съм че няма да подмине и съдиите.
  • 20 Мосак Фонсека

    6 4 Отговор
    Чобанска афстралия да лапа аборигенския маркуч и да мълчи.
  • 21 Име

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    Аз пък се сещам за едни времена преди 44 когато са се вършили същите неща.
  • 22 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    Я ти намери липсващите записи че казват че там е била най-добрата гледна точка. Просто някак са се затрили случайно, по модел на ДС.
  • 23 Тръмп

    3 7 Отговор
    Австралия е основана от Убийци,за това защитават и своя изверг!!!:):):)Ако много бързат да си върнат Бруталния Убиец,ще си го получат в ковчег който още не е готов!!!:):):)

    Коментиран от #25

  • 24 бсп

    6 4 Отговор
    Статията е абсолютно менте фалшификат от фалшивите новини на бкп!!!!
  • 25 Иво

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Тръмп":

    А Бкп е основана от Рецидивисти, Бандити, Гангстери, Манипулатори, Мафиоти, Играчи и така нататък!!!!Живота който съм живял до сега на всяка минута ме убеждава в това!!!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Самсон

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    Аа..няколко човека . И какво е според теб " няколко " човека . Ако ти налетят няколко човека ти какво ще правиш .
  • 27 Billy the Kid

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Иво":

    Много ги издигаш в йерархията , това са обикновенни каскети не ставащи и за овчари камо ли за тарикати .
  • 28 Анти милиционер

    3 2 Отговор
    Я австралийската миризлива септика повечето са убийци.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    2 3 Отговор
    Държавата на затворниците се чуства в свои води - да подкрепя убийци и лобира за осовбождаването им.
  • 32 Обикновен човек

    3 6 Отговор
    Трябва не само да го освободят ,но и да го наградят затова че е убил сина на един червен боклук !!!!!
  • 33 Гост2

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Чакай - чакай,а парите по кръвнината кога ще ги изплати на родителите на момчето???Само 12% от сумата е внесъл за 12год.
  • 34 кенгуру

    5 2 Отговор
    Австралия да изплати кръвнината на родителите и да си взимат убиеца там да ги трепе на място а на съдийския състав корумпета забрана упражняване на професията доживот
  • 35 Мунчо

    2 4 Отговор
    Под натиск от червения сатрап, чийто син вървейки по стъпките на баща си, се опита да убие, но вместо това, само получи заслуженото!

    А сега една нескопосана сган, която не е гледала записите от камерите, защото това са направили и съдиите и прокурорите, за да задоволят бащата на неразвилият се напълно убиец... затова и бащата е толкова зъл, защото не е успял да направи и синът си като себе си.
  • 36 ПЕНКО

    0 2 Отговор
    АВСТРАЛИЙЦИТЕ СА ПОДАННИЦИ НА ЕДИН БАБИШКЕР ПОЛУУМРЕЛЯК !!! ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ИНТИРЕСНИ ХОРАТА С ГУБЕРНАТОР !!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове