14 Октомври, 2019 19:27 3 298 39

Лозан Панов: България прекрачи границата с Полфрийман

  • лозан панов-
  • джок полфрийман-
  • вкс

Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен

Лозан Панов: България прекрачи границата с Полфрийман - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лозан Панов излезе с позиция по случая с Джок Полфрийман.

"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност... Една човешка трагедия послужи на цинични играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии", пише той, застъпвайки се за правата на австралийския гражданин.

Ето и пълният текст на позицията на Лозан Панов:

"България прекрачи границата, отвъд която законността и правото стават жертва на конюнктурния произвол и политическата целесъобразност. Умело манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии, българските граждани изглежда, че с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за „пролятата българска кръв“. През последните седмици една човешка трагедия послужи на цинични играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават дела. Дано на привържениците на „площадното правосъдие“ не им се наложи някой ден да изпитат на гърба си прилагането на закона от определен по нечие усмотрение „законен съдебен състав“.

За съжаление, процесът на демократизиране на страната ни не бе съпроводен с достатъчен дебат или масова образователна кампания. На гражданите не се демонстрира какво представлява правото, как то действа и защо трябва да се спазва. Днес именно рентиерите на царящата безпросветност са тези, които използват казуса на австралийския гражданин Джок Полфрийман за користни цели. Ялова илюзия е, че една присъда – каквато и да е тя – би могла да запълни пропастта в сърцата на родители, изгубили детето си.

По тази причина едно от най-забележителните достижения на съвременната цивилизация е, че присъдите се постановяват от съдии, а не от жертвите на престъпленията. Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен. Страшното обаче би дошло, когато до тях застанат магистрати, за които „законът“ е това, което на същите лидери им се иска. Затова и се търси правилният човек, който да пречупи онези, които все още стриктно спазват законите… или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем…

Призовавам сценаристите на истеричната кампания по повод на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман да не подпалват Рим само защото в този момент им е належащо да обвинят християните.

Във връзка със спекулациите, че австралийският гражданин е лишен от право на свободно придвижване заради предстоящото решение на Върховния касационен съд (ВКС), призовавам съдебния състав с председател и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен, от правна гледна точка, казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни. По този повод със съгласието на състава бе изтеглена и датата на заседанието, защото ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека. Призовавам Ви, уважаеми съдии, да поемете Вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само Ваш, а на цялата институция.

Считам също така, че председателят на върховната съдебна инстанция не бива да мълчи и когато изпълнението на съдебен акт се е превърнало в политически въпрос par excellence. Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва.

Преди време предупредих, че сме изправени пред система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и най-вече съдебната система. Действията ú не се огласяват, а се държат в тайна. Грешките ú не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците ú се преследват докрай, а тайните ú – то те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Призовах колегите си да се изправим лице в лице, без страх, срещу тази машина. Днес с огромна болка повтарям тази молба. Защото тази машина успя да овладее цялата ни институционална инфраструктура. Тя може да короняса или да унищожи всеки и всички, които ú се изправят по пътя ú към пълното овладяване на държавата.

И въпреки всичко място за отчаяние няма, защото съдът е стражът на демокрацията, а отчаяният демократ е един оксиморон. Отстоявайте законността, колеги, защото смисълът на земния ни престой е много повече от това да удовлетвориш първичните си желания. Не се огъвайте пред силните на деня, защото опазването на индивидуалните права за нас не е въпрос на избор, а професионален дълг. Бъдете силни и пазете достойнството на тогата и в онези моменти, в които липсата на опора в мрежата от обвързаности на бившата Държавна сигурност ще Ви карат да се чувствате като дърво без корени!

Зная, че за истински независимите сред Вас, които следват закона и са безпристрастни, „подкрепата“ на Висшия съдебен съвет ще се изразява в дисциплинарни производства. И въпреки това не предавайте съвестта си! Ще Ви атакуват и институционално, а медийният линч на пропагандната машина ще бъде нечовешки, но знайте, истинската вяра не може да се пречупи! Обречени сме да успеем, защото заставайки на страната на правото, ние заставаме на страната на истината, а истината е пазена свише!"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    49 16 Отговор
    Не съм му фен на Панов,но в случая е напълно прав...
  • 2 Камиш

    16 33 Отговор
    Защо Велика и Могъща Турция е напред със 150 години от мизерна и проста България????

    Коментиран от #7

  • 3 Бай ви ганя

    27 31 Отговор
    Хайде стига сте рИвали за един доказан убиец,нека да гние в затвора.
  • 4 Обикновен човек

    39 7 Отговор
    Казано точно и ясно : ще дойде видов ден за управляващите които са почти сто процента агенти на ДС ,улицата рано или късно ще ги помете на бунището на историята!Който сее ветрове ще пожъне бури!!!!!
  • 5 donald

    32 23 Отговор
    Или накратко взехме едни пари и трябва да го пуснем
  • 6 111

    40 22 Отговор
    Добре казано от един достоен мъж! Моите уважения, г-н Панов!
    ps Долавям и нотки на отчаяние. Явно прокурорско-свинската гвардия заема все повече позиции. До кога ще търпим мълчаливо?

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 699

    20 29 Отговор
    Лозан е, връщай парите като мъж, стига писа декларации
  • 9 Ernesto Guevara

    25 12 Отговор
    Евала!
  • 10 111

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "111":

    Нормално, изпълзяха и прасетата от животинската ферма / фермата на животните/. Въпросът е защо ги търпим?
  • 11 ЗигЗауер

    7 2 Отговор
    Тоя като вече е свободен защо не го пускат да си ходи? Проблема не е, че трябва да пътуват лица на държавни разноски да го експулсират, а в това че ще го линчуват ако излезе на свобода незабравайте, че до Австралия всеки гражданин на ЕС може да пътува свободни и да остане там 90дни, след което трябва да напусне страната.А знаете стават инциденти на пътя.Някой като австралиеца който уби мюсюлманите в Нова Зеландия може да повтори деянието му.Може да е мюсюлманин от незнам къде си но ще го убие уж за отмъщение на австралийците или за назидание на християните, това е проблема.
  • 12 Зайко Байко многознайко

    27 1 Отговор
    Така е като у нас се мери с двоен аршин. Има толкова убийци с условни присъди и пробации, които си се разхождат между нас. Добре да го пуснат, но да плати 400 000 лева кръвнина. Иначе напусне ли България, ще има да чакаме от умрял писмо. Грозното е че всичко това се използва за политически цели.
  • 13 Иван

    20 15 Отговор
    Най-достойният човек.Браво за смелостта.Интелекта се вижда във всеки един ред.
  • 14 Nik

    17 17 Отговор
    Очевадно на председателя на ВКС-Лозан Панов,не са му "издържали' нервите,защото убиеца-Полфрийман е "заключен' в Бусманци!Това е човекът на "Демократична България",на Христо Иванов и Радан Кънев!Те са "свързани" с БХК,на Кънев,респективно със соросоидните НПО-та-"Отворено общество" и "Америка за България"!Това са организации,които "работят" за разбиване на българското общество,за разбиване на Съдебната система и образованието,превръщайки България в "придатък" на САЩ!Очевадно са дадени много пари на ССБ и вероятно персонално на Лозан Панов и Калпакчиев,разбира се преведени дискретно в чужбина и сега се очаква,тези "купени" съдии да освободят Полфрийман!Първата "крачка" направи Калпакчиев и сега е задействана "тежката артилерия"-Лозан Панов!Под мотото "независима съдебна система",тези хора разбиват самата система с очевадно пристрасните си действия,прикрити като "решения на съда"!Гешев обаче не е глупав,да им "разчете" тъпите декларации!Обществото е зад прокуратурата и правителството и просто всички напъни на Лозан Панов и компания са "обречени" на неуспех!Поне засега!
  • 15 Умните и красивите в настъпление

    12 17 Отговор
    Умират си да защитават българоубийци! :)
  • 16 Тръмп

    8 15 Отговор
    България,това са хората, а не долнопробните предатели и лъжци,като Панов и Калпакчиев!!!:):):)Отрепките са малко и на Българите им стана ясно Кои и Колко са!!!:):):)
  • 17 Безименен

    9 12 Отговор
    Аман от глупости и то изречени от Висш съдия.Как ще оправдават доказан убиец,който трябва да заплати 400 000 лева кръвнина...защо поне БХК не заплати кръвнината,като им е толкова мил Полфрийман...ама тези съдийчета си мислят,че са безсмъртни и недосегаеми...ако това се случи с моето дете този го очиствам като куче и после БХК и Панов ще ме оправят

    Коментиран от #19

  • 18 Бай Мън Гал

    13 6 Отговор
    Някои хора плюят по Панов,но само защото изобщо не разбират казаното от него.Тъп народ-слаба държава...
  • 19 Unforgiven

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Безименен":

    "Глупости" ли каза? Очевидно нямаш представа за какво става въпрос, не си прочел нищо, а това, което си гледал, не си го разбрал правилно. Има много като теб. Съжалявам!
  • 20 Безименен

    6 4 Отговор
    Аман от платени клакьори като "Unforgiven"...защо се обезценява живота на един млад българин,осъден е да лежи и да плати!Кое от двете е изпълнено и не е ясно!Аман от псевдородолюбци и продажници,особено онези от БХК...напомнят на правителствата зад граници,както правеха едно време комунягите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    9 4 Отговор
    лозан панов ме разочарова тотално.господин панов не усещате ли тотална липса на правосъдие у нас?мислите ли че е мафиотско жертвите да търсят справедливост и да ви критикуват като пускате доказани убиици след половината от лежаното от тях?мафиотско ли е господин панов да крадете в огромни размери и да се сърдите на хората неполучили справедливост ?всеки от вас в така наречения съд има имоти дето неможе да си позволи ,праща децата си в разни скъпи училища,пазарува коли,дрехи почивки далеч над възможностите си и накрая не си вършите работата дори в безобидни ситуации.жалки твари!

    Коментиран от #29

  • 23 Много папуанци са писали тук бе

    6 0 Отговор
    Лелеее прост и лош матерял. Личи си че Свестните отдавна емигрираха. Папуа нова Гвинея или ново БГ по скоро е станало тук. Доказателствата ги нямате за нищо даже що да си губите времето да четете или проверите фактите като директно ви се казва кво да мислите.
  • 24 Ма я моля ви драги папуанци

    6 0 Отговор
    Ако можете да ползвате Интернет за друго освен за гледане на порно за сваляне на чалга хитове за душата ви и за платено писане някои от вас влезте в ютуб и си пуснете следното предаване. СЕДМИЧНИК с Владо Береану 13.10.2019г. Част 2. Има интересни неща по темата.
  • 25 И междодругото

    5 5 Отговор
    Полфрийман е невинен

    Коментиран от #33, #38

  • 26 Лошия живот си го заслужавате

    7 1 Отговор
    С такова мислене и държание. Да ви манипулират до безкрай.
  • 27 1944

    2 2 Отговор
    след случаите "полфрийман" и "д-р димитров от пловдив" вече е сигурно, че съдебната система е унищожена. справедливост не чакайте. иде народната власт с русконазначен гладен прокурор.

    Коментиран от #37

  • 28 ДДРОнег

    4 0 Отговор
    Не го разбрах много Лозан Панов, думите му са за юристите !
    Но ми се струва, че човекът иска просто да се приложи закона, а не както досега - каквото тиквата или друг големец разпореди !!!
    Това ни куца - държавата не работи без заповед от най-горе !!!
  • 29 Враг

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Най точния коментар , от мен имаш 100 + !!!!!
  • 30 Истината

    4 0 Отговор
    Лелеее, тук много лакей на мутропрокурорската диктатура са се разположили бре и плюят ли плюят по демокрацията.
  • 31 Трифонов

    4 0 Отговор
    Кошмарът на този нашия народ не е че е безкрайно тъп, прост и неграмотен. Всички народи са такива! Ужасът е, че хем сте безумно прости, хем имате брутално самочувствие... Да разбирате от всичко, да се изказвате по всяка тема, да можете всичко... А истината е, че сте тъпи, като гайди, неграмотни, като кирки и мързеливи, като търтеи... Седнали да критикуват обръщението на Лозан Панов... Абе еееей... връзките на обувките не можете да си вържете, бе!!! Кого критикувате?! Не 70, 95% сте функционално неграмотни! Ако изобщо сте прочели обръщението, в което силно се съмнявам, едва ли сте схванали и 50% от написаното... Марш обратно по работните места!!!
  • 32 goni

    0 2 Отговор
    Абе , да знаете на Лозан жена му къде купи апартаменче и кои са му кумове?!:)
    ,

    Коментиран от #36

  • 33 goni

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "И междодругото":

    Ако, те заколя невинен ли съм?! Разбира се , ако си свиня все още не е престъпление!

    Коментиран от #35

  • 34 Цар Вул

    3 2 Отговор
    Брависимо г-н Панов!!ЗАКОНА Е ЗАКОН,ЗА ДА СЕ СПАЗВА,А НЕ ДА СЕ ПОГАЗВА!!!Всички в този случай нарушили закона СА ЗА ЗАТВОРА!!!
    ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ОТ ЛУКАВА ГО!!!!
  • 35 Полфрийман да те срещне дано

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "goni":

    И да му покажеш на него колко си страшен
  • 36 Ми кажи де

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "goni":

    Кажи като знаеш
  • 37 Там с оня лекаря

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "1944":

    Случея е друг лекаря е виновен
  • 38 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "И междодругото":

    Е, тогава, наръгвам те - и аз съм невинен. Звучи ми яко.
  • 39 Гост

    0 0 Отговор
    УБИЕЦЪТ, който вчера беше пуснат, заяви, че НЕ ИСКА ДА НАПУСКА БЪЛГАРИЯ, А ЩЯЛ ДА СТОИ ТУК, ЗА ДА СЕ БОРИ ЗА ПРАВАТА НА"НЕЗАКОННО ОСЪДЕНИТЕ"! Имал бил връзки с такива организации! НПО-тата и тем подобни са напрегнали жили да бъде тяхното. Мекерето Панов е поредната маша в техните ръце. Имам представа какво е в Австралия, и мога да ви кажа, че ще си изгниете там, и никакви хелзинкски и прочие комитети няма да ви помогнат. Или обратно в кауша - или вън с шутове до Австралия и никакво припарване тук отново.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове