21 Октомври, 2019 10:26 20 287 22

Енерго поиска 19 000 лева, за да пусне ток в нова къща

  • нова къща-
  • енерго

Никола Николов е категоричен, че няма да ги плати

Енерго поиска 19 000 лева, за да пусне ток в нова къща - 1
Кадър Нова тв

Абонат на електроразпределително дружество е поискал да му бъде осигурено електричество в новата му къща. От там обаче му поискали сумата от 19 000 лева за услугата. Историята е на инж. Никола Николов.

„Аз тези 19 000 лева няма да ги платя, защото вече си имам електромер. Линията, която е построена преди 7-8 години, е захранила единия ми консуматор. И сега като построих втората къща ми трябва втора партида”, обясни пред Нова тв инж. Николов.

Петър Костадинов от отдел „Комуникации” на електроразпределителното дружество EVN обясни, че капацитетът на мрежата, която минава до имота е изчерпан. А сечението на кабела на електрическия стълб не позволява присъединяването на нови абонати към него.

Николов пък е категоричен, че от енергодружеството трябва да покажат доказателства, че наистина капацитетът на кабела е изчерпан и да се въведе в експлоатация друг такъв. Това било задължително, за да има електричество в новия му дом.

„Тези близо 19 000 лева са изчислени на базата на нормативната уредба. И това не е сума, която EVN ще прибере за себе си. Това е стойността на 700-те метра линия, която ще трябва да се прекара от новия имот на клиента до трафопоста”, обясни още Костадинов.

Според енергийния експерт Иван Хинов има два ефективни варианта Никола Николов да има електричество в новия си дом. Единият е да си урегулира парцела. В този случай електроразпределителното дружество ще бъде задължено да му осигури ток, съгласно нормативната уредба. А вторият начин е чрез фотоволтаичен панел.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666®

    64 7 Отговор
    Навсякъде се ползват кабелите положени по Татово време. Всяка хъшла имаше ток. Сега си плащаш на монополиста да се свържеш към него и да имаш честта всеки месец до края на живота си да му пълниш джобовете.
  • 2 Читател

    44 6 Отговор
    Мдам. Когато имотът е в регулация - има фиксирана цена, около 700 лв. независимо от разстоянието до имота. Но когато имотът е извън регулация - доставчикът търси 100% от парите, които ще вложи за прокарването. Иначе.... купуваш имот насред нищото и някой да вложи десетки хиляди, за да ти докара ток. И после тези пари никога няма да се "избият". Никой частник няма да го направи. Логично е.

    Коментиран от #8

  • 3 далаверата е към Германията бате

    10 6 Отговор
    За нова партида номерът с фотоволтаичен панел в Булгаристан НЕ МИНАВА,така че да не лъжат и да не го набутват още повече в десета глуха!

    Коментиран от #10, #12

  • 4 бахаха

    22 6 Отговор
    Трябва да си пълен олигофрен да дадеш 20 бона, вместо да си направиш собствена инсталация от фотоволтаици, слънчев колектор, може и малка перка. Ще ти останат 10 хил. лв. за мощен дизелов генератор и гориво + дърва за отопление за 5 години.

    Коментиран от #15

  • 5 Българин

    16 1 Отговор
    Аз ако съм ще ползвам газени ламби и пак няма да и платя тея пари.
  • 6 Димитър

    19 5 Отговор
    Ако имота е със законно Разрешение за строеж, това щеше да е решено още ПРЕДИ започване на строителството на имота.Този е построен по ДРУГИЯ начин и сега всички са му длъжници!

    Коментиран от #7

  • 7 бахаха

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Димитър":

    Не е задължително. При определени обстоятелства може да се строи напълно законно и в парцели които не са в регулация. Точно за такива обекти електроразпределите свалят по 10 кожи, защото има пропуск в наредбите.
  • 8 Енчо

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Е, щом си е платил за кабела и прекарването, нека им иска наем за тока, който прекарват до имота му, защото това е негово трасе и всеки следващ, който се включи, чрез неговия кабел да му плаща или да пускат за всяка следваща къща отделен кабел и цената да расте според метрите- тоя 19000 на следващия отдалечен 20000, 21000, 22000и т.н.
  • 9 мдаа

    7 15 Отговор
    Ще платиш,бате,ще платиш,иначе втората ти вила ще оатане без ток.Да беше си прочел законите и рзпоредбите предварително,ама явно си от тия тарикати,къде влачат цял живот на гърба на баламите.
  • 10 САП

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "далаверата е към Германията бате":

    В случая с фотоволтаичния панел става въпрос за независима работа на фотоволтаичната централа без връзка с мрежата (така наречения "островен режим").
    На днешно време с половината сума от исканата от EVN сума може да си и изградиш фотоволтаична централа за собствени нужди, която да ти захранва къщата. И никога няма да им плащаш за нищо.
    Така, че EVN да се замислят, какви ги вършат.
  • 11 Никой

    22 0 Отговор
    Купувам си перката, слагам панела, батерии, инвертори и тия мародери - къш! Може да бия сонда, слагам филтри и другите мародери - къш! Това държава ли е?
  • 12 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "далаверата е към Германията бате":

    Какво имаш в пред вид" За нова партида номерът с фотоволтаичен панел в Булгаристан НЕ МИНАВА" Къде не минава???
  • 13 Гост

    4 2 Отговор
    преди да построи втората къща интересува ли се от енергото дали могат да му отпуснат партида?
    за гаража където имам 1 крушка идваха хора да гледат и мерят дали има "капацитет" а той цяла къща направил.
    Като не се казва и какво иска в тази къща, а ако е искал трифазен ток?
  • 14 Пфууу

    3 6 Отговор
    Че да си бе направил къщата в некое населено място, а не на пи...а си лелина!
  • 15 параметър

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "бахаха":

    10kw собствена инсталация за която говориш излиза около 25000 без монтажа

    Коментиран от #17

  • 16 Evn

    1 1 Отговор
    19000/700= 27,14 на метър , браво и аз искам да ми плащат тъка при цена на кабела 12,30 на метър ( достатъчен за тази къща и това разстояние).
  • 17 бахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "параметър":

    Всъщност не говоря за 10, а за 15kW, но от тях ФВ панелите, за които вероятно ти говориш са не повече от 2 - 3kW, защото в една къща, която не се отоплява на ток, рядко има нужда от повече. И за това "рядкото" съм му предвидил 10kW агрегат, който да се пуска 4-5 пъти в годината при нужда. Освен това, има системи (Генератор, перка, панели) които ползват общ инвертор и контролер за зареждане и са напълно автоматизирани кое/кога и са по 5-6000лв. без перката, панелите и батериите, които ще излязат още 5-6000. И ти остават едни 8-10 000 за колектор, дизел, дърва за огрев и монтаж.

    Коментиран от #18

  • 18 параметър

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "бахаха":

    Аз говоря за напълно автономна система в която влизат не по-малко от 30 панела,не можеш да извадиш добро кпд,и лято и зима еднакво,освен това литиевите модули са страшно скъпи,нали трябва и резев
  • 19 Чипът

    1 1 Отговор
    МИНИАЕЦ му е майката. Хем топла вода, хем ток на богато. А като ти писне искаш пари от държавата за да не гръмнеш.
  • 20 Вуте

    1 0 Отговор
    Изроди
  • 21 некойси

    3 0 Отговор
    Еми аз ако съм един инженер, за такава сума си правя къщата off the grid и няма да ги чуя и да ги видя никакви електроразпределителни дружества.
    Ще ми е далеч по-спокойно да заменям акумулатори веднъж на няколко години от колкото да плащам на корумпетата грешни сметки.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове