22 Октомври, 2019 19:21 4 954 22

Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев

  • лозан панов-
  • вкс-
  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • всс-
  • прокурорска колегия

Атестационната комисия е категорична, че няма основание за разглеждане на актовете на Гешев по същество, тъй като той "изпълнява отлично професионалните си задължения"

Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в отговор на неговото, в което шефът на ВКС искаше да получи информация за качеството на обвинителните актове и атестацията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

От комисията към Прокурорската колегия отказаха и му цитираха повторно в цифри делата на прокурор Гешев и му напомниха за осъдените 233 лица по негови обвинителни актове. Атестационната комисия е категорична, че няма основание за разглеждане на актовете на Гешев по същество, тъй като той изпълнява отлично професионалните си задължения и от последното атестиране на прокурора няма данни за влошаване на качеството на работата му. Вижте цялото писмо на Атестационната комисия към Прокурорската колегия във ВСС.

Ето какво пише в писмото:

„От посочените в Раздел II от доклада по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ 230 (двеста и тридесет) прокурорски актове, прокурор Гешев е внесъл в съда 134 (сто тридесет и четири) обвинителни акта, 6 (шест) споразумения и 70 (седемдесет) предложения по чл. 78а от НК за дейността му в Софийска районна прокуратура от 17.04.2006 г. до 01.06.2009 г., както и 15 (петнадесет) обвинителни акта и 5 (пет) споразумения за дейността му в Софийска градска прокуратура. Данните за броя на осъдените лица, генерирани от Унифицираната информационна система на Прокуратурата на Република България (УИС) за горепосочените периоди, показват общ брой 233 (двеста тридесет и три) осъдени лица, с влязъл в сила съдебен акт.

Като комисия изготвила доклада по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ считаме, че няма основание за разглеждане на актове на прокурор Гешев по същество, като изводите залегнали в доклада се базират на информацията от приетата, с решение на Висшия съдебен съвет по протокол №16/10.04.2014 г., последна атестация с комплексна оценка „много добра“, отразяваща резултатите от извършената проверка на прокурорската му дейност в периода от 22.07.2009 г. до 22.07.2013 г. След периода на последното атестиране няма данни за влошаване качеството на работата му, а за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм, за което прокурор Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ със заповеди на главния прокурор от 2015 г., 2016 г. и 2017 г. Липсват констатации от отдел 06 „Административен“, направление „Инспекторат“ на Върховна касационна прокуратура за допуснати от прокурор Гешев нарушения, както и основателни жалби и сигнали срещу него в Инспектората към Висшия съдебен съвет. По отношение на прокурор Гешев няма образувани дисциплинарни производства, няма наложени дисциплинарни наказания и не му е обръщано внимание по смисъла на чл. 327 от ЗСВ.

В отдел 01 „Специализиран“ при Софийска градска прокуратура, където прокурор Гешев е разпределен със заповед от 18.02.2014 г. на административния ръководител на Софийска градска прокуратура, поради ангажирането му с работата по ДП 92/2014 г. по описа на СО-СГП, пр. пр. № 6466/2014 г. на СГП (делото КТБ), същият е изключен от случайното разпределение на новообразувани преписки и дела за периода от 14.07.2014 г. до 26.05.2016 г. Със заповед на главния прокурор от 09.06.2016 г. прокурор Гешев е командирован в Специализираната прокуратура, а от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. заема длъжността „административен ръководител“ на Специализираната прокуратура.

Обвинителният акт по делото КТБ – ДП № 32/2016 г. по описа на СО-СП, пр. пр. № 309/2016 г. по описа на СП, изготвен от екип от трима прокурори, сред които и Иван Стоименов Гешев, е внесен в Специализирания наказателен съд на 20.07.2017 г. Обвинителният акт е с обем от 85 (осемдесет и пет) тома и съдържа 10 821 (десет хиляди осемстотин двадесет и един) листа срещу 18 (осемнадесет) лица за множество престъпления и присвоено имущество на обща стойност 2 765 847 972,37 лв. Към настоящия момент делото е на етап съдебно следствие.“

Към писмото е приложен атестационният формуляр от последната атестация на прокурор Гешев, с комплексна оценка „много добра“, приета с решение на Висшия съдебен съвет по протокол №16/10.04.2014 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-Р Менгеле

    85 6 Отговор
    Тиквата отдавна е избрал гЕшефт, няма връщане. Тоя е поредният послушник на деспота.
  • 2 Кой68

    68 4 Отговор
    Отлична снимка сте сложили:като Хитлер е.....
  • 3 джаба

    30 0 Отговор
    10.04.2014......МИ ТО ВЧЕРА БЕ....
  • 4 ВАТМАН

    83 5 Отговор
    Не изберат ли Гешев цяла банда политици отива в затвора,затова със зъби и нокти го бранят.
  • 5 Гост

    42 2 Отговор
    Пунта мара
  • 6 стоян

    10 59 Отговор
    Комунягите като чуят фамилията Гешев -настръхват им косите от разказите на техните дядовци -дъртите комуняги
  • 7 Behemoth

    40 0 Отговор
    Да живей България!Още 1300 години мишкуване(преклонение глава сабя не я сече).... ха-ха гените на мишките рулират!
  • 8 Смешки

    46 1 Отговор
    Какво умно може да напише тоя милиционер, че да става въобще за четене!?

    Коментиран от #9

  • 9 Нешо

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смешки":

    дето е свързано със терор върху гражданите.
  • 10 asdfgh

    35 1 Отговор
    Простотия...И ние ли станахме толкова тъпи, за да приемаме всичко това? Оруел с 1984 и фермите е абсолютно прав. Но защо трябва да приемаме неговите антиутопии като предопределени за нашия живот и живота на децата ни? Прасетата ли се оказаха върха на еволюционното развитие?
  • 11 Хахаха

    8 1 Отговор
    Защото няма такива. Хахаха.
  • 12 Опа

    37 0 Отговор
    Този е арогантно прост, продажник, за жалост поредния боклук! Единствено става за коша за боклук!
  • 13 Адвокат на дявола

    3 24 Отговор
    Умнокрасивите да бяха предложили някаква алтернатива, та да реват. Те извадили Бойко Атанасов с тройки в ЮЗУ - за незапознатите тройка в ЮЗУ е като тройка в най-скапаното училище, т.е. АТАНАСОВ е с интелект малко над дебилизма. И после се чудите защо не ви харесват - нямате какво да предложите за харедване.
  • 14 Враца Баце

    23 0 Отговор
    Какво друго очаквахте от проКурватурата.
  • 15 Тук

    11 1 Отговор
    И сега..... нека президента се задейства. Нужно е вето на "избора". Не го ли направи- жална ни майка....

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 4388

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тук":

    И понеже президента е само за украса, ветото ще бъде отхвърлено от парламента.
  • 18 Ако изберат Гешов

    10 0 Отговор
    Ще има протести и ще съборим държавата тоя път
  • 19 Вето, г-н Президент!

    0 2 Отговор
    Парламентът ще отхвърли ветото, но президентът поне да запази достойнството си. А иначе, остана ли някой на тази територия, комуто не е ясно, че почти цялата прокурорска и въобще съдебна система е прогнила до дъно и панически се страхува от разкрития и възмездие? А заедно с тях и мнозинството от т.нар. "политици" на България, които се насочват към тази дейност единствено с користни цели? Повечето нямат интелекта на ученик от помощно училище, но хитрост- дал Бог! Как е възможно един Пеевски да върти цялата държава на малкия си пръст, да го слушат отгоре додолу и да се страхуват смъртно от него? Ами тогава да го кажем направо: той е един гений! Никой досега не е успявал да овладее всички, от които зависи нещо, на всички нива. А ЕС знае, но само ни гледа сеира! Той има нужда от нас за определени неща, а какво става вътре, не го интересува! Няма ли да е единственият изход от безнадеждната ни ситуация направо да го издигнем този самороден талант до Главноуправляващ нещастната ни държава?
  • 20 Отново

    2 0 Отговор
    Държавата в предизборна треска. Леводесни и деснолеви политици се чудят какви обещания, които няма да изпълнят, да дадат. Бойко бяга по допирателната, средностатистическият българин хипнотизиран като мамба под звуците на флейта. Набедената"интелигенция" се извисява над всекидневието, макар и с 2 лева в джоба, оставяйки странни екземпляри с множество апартаменти или с един, но с каква тераса! да продължават политическия си живот, а един, кой знае защо, всемогъщ младеж да управлява цяла държава. Браво на нас, единствени и неповторими сме!
  • 21 Процъфтяващи

    2 0 Отговор
    Щял на падне прословутият Мониторинг, ура! Колко сме били добре, а пък да не знаем. А случайно да се досещате, че точно с общите за всички страни-членки на ЕС правила ще могат най-после ефективно да ни контролират и да ни сложат на мястото, което заслужаваме?
  • 22 Иванов

    2 0 Отговор
    Лозан Панов е човек на Иво Прокопиев - Фараона!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове