Новини

Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев

Атестационната комисия е категорична, че няма основание за разглеждане на актовете на Гешев по същество, тъй като той "изпълнява отлично професионалните си задължения"

Публикувана: 22 Октомври, 2019 19:21
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4042
Не разрешиха на Панов да разгледа обвинителните актове на Гешев
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.

Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в отговор на неговото, в което шефът на ВКС искаше да получи информация за качеството на обвинителните актове и атестацията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

От комисията към Прокурорската колегия отказаха и му цитираха повторно в цифри делата на прокурор Гешев и му напомниха за осъдените 233 лица по негови обвинителни актове. Атестационната комисия е категорична, че няма основание за разглеждане на актовете на Гешев по същество, тъй като той изпълнява отлично професионалните си задължения и от последното атестиране на прокурора няма данни за влошаване на качеството на работата му. Вижте цялото писмо на Атестационната комисия към Прокурорската колегия във ВСС.

Ето какво пише в писмото:

„От посочените в Раздел II от доклада по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ 230 (двеста и тридесет) прокурорски актове, прокурор Гешев е внесъл в съда 134 (сто тридесет и четири) обвинителни акта, 6 (шест) споразумения и 70 (седемдесет) предложения по чл. 78а от НК за дейността му в Софийска районна прокуратура от 17.04.2006 г. до 01.06.2009 г., както и 15 (петнадесет) обвинителни акта и 5 (пет) споразумения за дейността му в Софийска градска прокуратура. Данните за броя на осъдените лица, генерирани от Унифицираната информационна система на Прокуратурата на Република България (УИС) за горепосочените периоди, показват общ брой 233 (двеста тридесет и три) осъдени лица, с влязъл в сила съдебен акт.

Като комисия изготвила доклада по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ считаме, че няма основание за разглеждане на актове на прокурор Гешев по същество, като изводите залегнали в доклада се базират на информацията от приетата, с решение на Висшия съдебен съвет по протокол №16/10.04.2014 г., последна атестация с комплексна оценка „много добра“, отразяваща резултатите от извършената проверка на прокурорската му дейност в периода от 22.07.2009 г. до 22.07.2013 г. След периода на последното атестиране няма данни за влошаване качеството на работата му, а за отлично изпълнение на служебните му задължения, както и за проявен висок професионализъм, за което прокурор Гешев три пъти е поощряван с отличие „служебна благодарност“ със заповеди на главния прокурор от 2015 г., 2016 г. и 2017 г. Липсват констатации от отдел 06 „Административен“, направление „Инспекторат“ на Върховна касационна прокуратура за допуснати от прокурор Гешев нарушения, както и основателни жалби и сигнали срещу него в Инспектората към Висшия съдебен съвет. По отношение на прокурор Гешев няма образувани дисциплинарни производства, няма наложени дисциплинарни наказания и не му е обръщано внимание по смисъла на чл. 327 от ЗСВ.

В отдел 01 „Специализиран“ при Софийска градска прокуратура, където прокурор Гешев е разпределен със заповед от 18.02.2014 г. на административния ръководител на Софийска градска прокуратура, поради ангажирането му с работата по ДП 92/2014 г. по описа на СО-СГП, пр. пр. № 6466/2014 г. на СГП (делото КТБ), същият е изключен от случайното разпределение на новообразувани преписки и дела за периода от 14.07.2014 г. до 26.05.2016 г. Със заповед на главния прокурор от 09.06.2016 г. прокурор Гешев е командирован в Специализираната прокуратура, а от 19.07.2016 г. до 16.07.2018 г. заема длъжността „административен ръководител“ на Специализираната прокуратура.

Обвинителният акт по делото КТБ – ДП № 32/2016 г. по описа на СО-СП, пр. пр. № 309/2016 г. по описа на СП, изготвен от екип от трима прокурори, сред които и Иван Стоименов Гешев, е внесен в Специализирания наказателен съд на 20.07.2017 г. Обвинителният акт е с обем от 85 (осемдесет и пет) тома и съдържа 10 821 (десет хиляди осемстотин двадесет и един) листа срещу 18 (осемнадесет) лица за множество престъпления и присвоено имущество на обща стойност 2 765 847 972,37 лв. Към настоящия момент делото е на етап съдебно следствие.“

Към писмото е приложен атестационният формуляр от последната атестация на прокурор Гешев, с комплексна оценка „много добра“, приета с решение на Висшия съдебен съвет по протокол №16/10.04.2014 г.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.9 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Д-Р Менгеле
1 Отговор
Тиквата отдавна е избрал гЕшефт, няма връщане. Тоя е поредният послушник на деспота.

Оценка:
-6 +84

Кой68
2 Отговор
Отлична снимка сте сложили:като Хитлер е.....

Оценка:
-4 +67

джаба
3 Отговор
10.04.2014......МИ ТО ВЧЕРА БЕ....

Оценка:
-0 +29

ВАТМАН
4 Отговор
Не изберат ли Гешев цяла банда политици отива в затвора,затова със зъби и нокти го бранят.

Оценка:
-5 +83

Гост
5 Отговор
Пунта мара

Оценка:
-2 +42

стоян
6 Отговор
Комунягите като чуят фамилията Гешев -настръхват им косите от разказите на техните дядовци -дъртите комуняги

Оценка:
-59 +9

Behemoth
7 Отговор
Да живей България!Още 1300 години мишкуване(преклонение глава сабя не я сече).... ха-ха гените на мишките рулират!

Оценка:
-0 +39

Смешки
8 Отговор
Какво умно може да напише тоя милиционер, че да става въобще за четене!?

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +46

Нешо
9 Отговор

До коментар #8 от "Смешки":


дето е свързано със терор върху гражданите.

Оценка:
-1 +22

asdfgh
10 Отговор
Простотия...И ние ли станахме толкова тъпи, за да приемаме всичко това? Оруел с 1984 и фермите е абсолютно прав. Но защо трябва да приемаме неговите антиутопии като предопределени за нашия живот и живота на децата ни? Прасетата ли се оказаха върха на еволюционното развитие?

Оценка:
-1 +35

Хахаха
11 Отговор
Защото няма такива. Хахаха.

Оценка:
-1 +8

Опа
12 Отговор
Този е арогантно прост, продажник, за жалост поредния боклук! Единствено става за коша за боклук!

Оценка:
-0 +37

Адвокат на дявола
13 Отговор
Умнокрасивите да бяха предложили някаква алтернатива, та да реват. Те извадили Бойко Атанасов с тройки в ЮЗУ - за незапознатите тройка в ЮЗУ е като тройка в най-скапаното училище, т.е. АТАНАСОВ е с интелект малко над дебилизма. И после се чудите защо не ви харесват - нямате какво да предложите за харедване.

Оценка:
-23 +3

Враца Баце
14 Отговор
Какво друго очаквахте от проКурватурата.

Оценка:
-0 +23

Тук
15 Отговор
И сега..... нека президента се задейства. Нужно е вето на "избора". Не го ли направи- жална ни майка....

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +11

16
Този коментар е премахнат от модератор
4388
17 Отговор

До коментар #15 от "Тук":


И понеже президента е само за украса, ветото ще бъде отхвърлено от парламента.

Оценка:
-1 +10

Ако изберат Гешов
18 Отговор
Ще има протести и ще съборим държавата тоя път

Оценка:
-0 +9

Вето, г-н Президент!
19 Отговор
Парламентът ще отхвърли ветото, но президентът поне да запази достойнството си. А иначе, остана ли някой на тази територия, комуто не е ясно, че почти цялата прокурорска и въобще съдебна система е прогнила до дъно и панически се страхува от разкрития и възмездие? А заедно с тях и мнозинството от т.нар. "политици" на България, които се насочват към тази дейност единствено с користни цели? Повечето нямат интелекта на ученик от помощно училище, но хитрост- дал Бог! Как е възможно един Пеевски да върти цялата държава на малкия си пръст, да го слушат отгоре додолу и да се страхуват смъртно от него? Ами тогава да го кажем направо: той е един гений! Никой досега не е успявал да овладее всички, от които зависи нещо, на всички нива. А ЕС знае, но само ни гледа сеира! Той има нужда от нас за определени неща, а какво става вътре, не го интересува! Няма ли да е единственият изход от безнадеждната ни ситуация направо да го издигнем този самороден талант до Главноуправляващ нещастната ни държава?

Оценка:
-1 +0

Отново
20 Отговор
Държавата в предизборна треска. Леводесни и деснолеви политици се чудят какви обещания, които няма да изпълнят, да дадат. Бойко бяга по допирателната, средностатистическият българин хипнотизиран като мамба под звуците на флейта. Набедената"интелигенция" се извисява над всекидневието, макар и с 2 лева в джоба, оставяйки странни екземпляри с множество апартаменти или с един, но с каква тераса! да продължават политическия си живот, а един, кой знае защо, всемогъщ младеж да управлява цяла държава. Браво на нас, единствени и неповторими сме!

Оценка:
-0 +2

Процъфтяващи
21 Отговор
Щял на падне прословутият Мониторинг, ура! Колко сме били добре, а пък да не знаем. А случайно да се досещате, че точно с общите за всички страни-членки на ЕС правила ще могат най-после ефективно да ни контролират и да ни сложат на мястото, което заслужаваме?

Оценка:
-0 +1

Иванов
22 Отговор
Лозан Панов е човек на Иво Прокопиев - Фараона!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Съпругата на Доналд Туск
Съпругата на Доналд Туск смята, че един Доналд е повече от достатъчен на света, визирайки възможността Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ
Един Доналд е повече от достатъчен"

Още бисери