Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 10:44 1 520 15

Социолози: Идеята на Радан Кънев вярна, но неосъществима сега

  • софия-
  • избори-
  • радан кънев

Мая Манолова не е успяла да обере протестния вот

Социолози: Идеята на Радан Кънев вярна, но неосъществима сега - 1
Колаж: БГНЕС

Избирателите, подкрепили Борислав Игнатов в неделя, в по-голямата си част няма да отидат да гласуват на балотажа.

Профилът им на избиратели не подсказва да са склонни да дадат подкрепата си нито за кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, нито за Мая Манолова, която въпреки че се явява като независима, си има ясен партиен профил.

Около това мнение се обединиха социолозите Анастас Стефанов от "Тренд" и Стойчо Стойчев в студиото на „Здравей, България“ по „Нова телевизия“. И според двамата обаче за избирателите на Борис Бонев е трудно да се прогнозира, тъй като те са млади хора, непартийно обременени, от една страна, но и носители на протестния вот.

Освен това те нямат и стимул да гласуват, тъй като Борис Бонев го няма на картата на балотажите за районни кметове.

Нито ГЕРБ, нито БСП са мобилизирани, обясни Анастас Стефанов. Предвижданията са, че едва ли ГЕРБ ще успеят да мобилизират своите 200 000 гласа в София, с които разполагаха на предишните избори, но ако успеят да го направят, Йорданка Фандъкова ще спечели.

Въпреки умората от десетгодишното управление на София от страна на ГЕРБ, Мая Манолова не е успяла да обере протестния вот, според Стойчев, който открои ясната тенденция, негативната кампания, каквато е водила Мая Манолова, не дава резултат.

Позитивната такава обаче дава и доказателство за това са резултатите на Борис Бонев. Според него в столицата кандидатури като тази на Борис Бонев имат шанс за в бъдеще.

"Вече столицата не е синьо-червена по разбивки, тя е на много повече части", допълни и Стефанов.

Стойчев предупреди, че и в последната седмица, която ни предстои, добавено с умората от кампанията, една острота може да произведе негатив повече, отколкото позитив.

Стойчев и Стефанов са на едно мнение и по отношение на екстравагантното предложение на евродепутатът Радан Кънев, което според него може да доведе нов кмет в Столична община - и Мая Манолова, и Борислав Игнатов да се оттеглят от балотажа в София и като опонент на Йорданка Фандъкова да се яви Борис Бонев.

Социолозите смятат, че идеята на Радан Кънев е юридически, математически и социологически издържана и при един такъв вариант е напълно възможно Бонев да спечели. Самият Борис Бонев има по-добри шансове на балотаж, показва по-добри познания за София, има по-добри шансове, защото вотът към него може по-лесно да се пренасочи, най-малкото защото посланията на Бонев са по-лесно смилаеми и за леви, и за десни избиратели, обясни Стойчо Стойчев.

Това обаче надали ще стане, смятат както Стойчев, така и Анастас Стефанов, който допълни, че политиката и идеологията не са механика, а и от кандидатите, които останаха на второ и трето място не може да се очаква такава реакция.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дякона

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    през соца заколих 15000 турци щото се отваряха като тебе

    Коментиран от #4

  • 3 Morgoth

    3 0 Отговор
    Мая няма да се оттегли, не и след като има реален, макар и малък шанс за успех. Въпреки, че ако е сигурна в загубата си може по такъв начин да инвестира в подобрено обществено мнение за бъдещи проекти. Лично аз бих си променил мнението за нея, ако се оттегли.

    Според мен повечето от избирателита на Бонев няма да отидат до урните, нито тези на "Да България", но тъмносините ще отидат да гласуват за Фандъкова, защото няма да преживеят социалист да спечели София. Мая ще вземе много по-малко нови гласове и резултата ще е някъде 60:40 за Фандъкова.

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 876 так

    2 0 Отговор
    Реален шанс за втория и третия да покажат на дела, не на думи че са за промяна. Само позитиви могат да извлекат. Страхотна идея.
  • 6 Десен

    3 1 Отговор
    Кака Мая е по- мъж от Кака Рада
  • 7 Onq s konq

    0 1 Отговор
    Маята се кандидатира знаейки че нема да спечели. И сега ако се откаже трябва да върне парите дето ги е взела
  • 8 Кръстник

    2 1 Отговор
    Тошо Тошев: "Aкo Мaя Мaнoлoвa cпeчeли нa бaлoтaжa нa 3-ти нoeмври,щe и бъдe мнoгo труднo. Бoйкo Бoриcoв нямa дa бъдe нeин пaртньoр и cъюзник, мaкaр чe тoй щe нaмeри нaчин дa кaжe, чe щe прoдължи дa пoмaгa нa Coфия кaтo cтoлицa, нo нямa дa e нa "ти" c тoвa, пaритe нямa дa ca cъщитe, oбщинcкият cъвeт cъщo щe oкaжe влияниe. Тя щe бъдe c вързaни ръцe". Вън герберската МАФИЯ!
  • 9 Onq s konq

    4 1 Отговор
    По принцип трябва да се откаже Фандъкова. След като 10г е била кмет и неможе да спечели на първи тур изборите, е по вече от ясно че се е провалила през тези 10години. Същото се отнася и за Бойко, на следващите парламентарни избори каквито и фокуси да направи трудно ще е да бъде отново премиер. Требе да се ориентирват вече тея хора към приключване, ако им пука за Българския народ.
  • 10 Мир

    0 0 Отговор
    Не знам какво сте се задърляли тук като мисирки на мегдан!!! Ма спечелили тия, ма загубили ония...ако все още си мислите, че изборите са честни и почтени - идете веднага на психиатър или станете монах някъде по-далече от хората!!! Мафия с избори не се пречупва!!! Били сме прости, продажни, малоумни...ми да, не малък процент са такива, но болшинството са си нормални хора, без никакъв шанс да премахнат статуквото!!! Историята не познава държава, сменила строя си с избори!!! Я вижте Чили!!! Та ако искате нещо да се промени, бегом марш до близката дюнерджийница за нещо с много чили и право на мегдана!!! Тогава може и да има промяна!!! Засега е само омбудсманска, по мирен път!
  • 11 Пиночет

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Слагам ти плюс, тъмно син съм, и компанията, никой няма да гласува за Данчето от нас. Няма да стане, но ако се извъртят нещата ще гласувам за този Бонев, децата явно го харесват.
  • 12 Трапер

    0 0 Отговор
    "Всеки път, когато има избори, на нас ни се обаждат повечето партии, но не бихме го направили. Отказваме им, защото аз си имам позиция, която не е тайна. Не бива да се прави това. Примерно, жените, които правят всичко, за да изкарат някои лев, знаете как им викат. Същото е с изпълнителите. Много се срамувам, че преди десетина година съм разсъждавал по този начин - да взема откъдето мога, защото за тези неща човек трябва да има позиция. Не бих искал да се чувствам нищожен, че съм взел пари от хора, които не харесвам".
    Христо Петров- Ицо Хазарта (преди Герб), БРАВО ГОСПОДИНЕ!
  • 13 Балотаж

    2 1 Отговор
    Ща или не ща, за Манолова ще е! И сдс, и дб, и герп... Всички са разочароващи!!!!!
  • 14 Дядо Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Ще ти отрежа кухата зелка !
  • 15 Ооппссс

    1 0 Отговор
    Абе, не ги разбирате вие дълбоките политики.. Нали така, Раче ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове