Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 08:09, обновена 1 Ноември, 2019 08:28 1 377 26

Днес честваме народните будители

  • денят на будителите-
  • българия

През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим

Днес честваме народните будители - 1
Снимка: БГНЕС

Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред будителите на народния ни дух са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и други достойни българи.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим.

Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители е неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Празникът ще бъде отбелязан с тържествени прояви в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банго Хабиби

    3 5 Отговор
    Да са ни живи и здрави Кондьо,Преслава,Азис,Гринго,Софка и хилядите знайни и незнайни будители.И царя на будителите Боко Първи.
  • 2 Johansson

    3 0 Отговор
    Антибудителите от политическия "елит" ще се интересуват днес 8а си дрънкат написаните послания. Знам какво ще бъде.
  • 3 джедай

    9 1 Отговор
    Честваме. Само честваме и се почесваме,а будителите ни остават все по малко и все по-незабележими. Будят ни от чужбина. Или ни будят сирените на пожарните и на линейките,а не оная сирена на втори юни. Учителите и образованието са натикани в ъгъла,без право на глас. Събуди се,ПЛЕМЕ ЗАСПАЛО! НАРОДЕ????
  • 4 Хасан Азис

    2 8 Отговор
    Кур за будители
  • 5 Заспал "народ"

    9 1 Отговор
    Чества будители. Смех

    Коментиран от #6

  • 6 Какъв народ

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Заспал "народ"":

    Стадо мърши са
  • 7 Borislav Popov

    4 4 Отговор
    Честит Хелоуин!
  • 8 NSDAP

    5 4 Отговор
    Честит празник!За жалост,ако нашите НБ можеха да видят състоянието на България от 1944 насам,със сигурност щяха да повърнат и после да отидат в Пирогов.Както е казал Захари Стоянов: Ние като народ,може да се гордеем,че всичките ни борци за свобода бяха срещу Русия и осъзнаваха нейната вреда,защото руският ботуш боли повече от турският.Все пак,за мен Георги Сава Раковски е едно стъпало повече от другите революционери,защото Георги Сава Раковски доказва и показва истинският ни произход и истинската ни история,а не тази на Русия и АВСТРО-УНГАРИЯ.Който не я знае,нека провери в нета,там тя е публикувана от дозина сайтове.
  • 9 NSDAP

    5 4 Отговор
    Русофилите/национални предатели които налазиха сайта и започнаха да плюят отново,просото да си стягат багажа към Аушвиц.и пуф-паф на сапун ! :)
  • 10 NSDAP

    5 3 Отговор
    Русия винаги е била срещу България.Единствен наш съюзник е бил Германия (от големите държави).Жалко,че съдбата ни така се разигра,че загубихме двете войни и паднахме под руско-юдейско робство.
  • 11 Пацо

    5 1 Отговор
    Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов са будили заспал народ, а днес българина е умрял. Могат ли будителите да събудят умрял народ?

    Коментиран от #22

  • 12 NSDAP

    4 3 Отговор
    Русофилите в България не са българи и никога няма да бъдат.Това е утайката на бг нация!Това са хора с небългарски произход (голяма част от тях с руски,има доста и с цигански произход).Слава на Роналд Рейгън и САЩ,ще ни освободиха от руско робство,защото руските пачаври бяха налазили в България и народиха доста славянски боклуци,които е време да изгорим в газовите камери.
  • 13 Чествате тея ахмаци

    5 5 Отговор
    Дето скачаха против изконната турска власт и докараха българското робство ...сега да бехме при Ердоган щехме да сме по добре

    Коментиран от #15

  • 14 NSDAP

    4 4 Отговор
    Руският геноцид над таврийските Българи- 100 000 загиват в концлагерите наречени ГУЛАГ.Руско-сръбският геноцид над българите в Македония- 50 000 загинали.Общ брой на загиналите=150000.Турският башибозук е избил 15000 в Батак и 350000 в Стара Загора,което общи прави 50000 души.Не че нещо,ама ,,братята" са избили х3 повече от турският башибозук.После,когато наричате някой брат,замислете се дали е брат,или враг!

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Габито

    2 1 Отговор
    Както всичко останало, цивилизовано и развито, комунизмът ни е бил отнел и това. :(
  • 17 Родител

    6 2 Отговор
    Добре, че комунистите навремето са го забранили, та да можем сега да го честваме. Иначе щеше да бъде обявен за комунистически и забранен.
    За сметка на това днес бесните либерал демократи и НПО-та направиха по-лошото-вкараха за празнуване хелуин и гей парада, които не само отвращават хората, ами и нямат нищо общо с българската култура и обичаи...

    Коментиран от #19

  • 18 NSDAP

    3 2 Отговор
    Генетичен код на българите:
    Американската компания Вернеси(на английски май че Vernesi),направи генетично проучване за да установи как стоят нещата в Европа.В България бяха изследвани 500 етнически българи от всяка една част на България (да,бг мюсюлмани и те бяха изследвани) и генетиката каза:
    Разлика между хората в Северна и Южна България НЯМА!!!Гените на българите са:
    - 65% тракийски(демек български)
    - 22% на готите(КОИТО СА ГЕРМАНСКИ НАРОД!!!)
    - 5% славянски
    -1,5 тюрско-алтайски
    Генетично българите са много далеч от сърбите,поляците, чехите и другите славяни,но за сметка на това българите са близки до македонците (мисля,че е ясно),европейските турци(пак мисля,че е ясно),северните гърци (пак мисля,че е ясно!),унгарци,южни германци,северни италианци,Иранци и англичани,като близостта между българи и англичани е толкова близка,че те произхождат от общ пра родител.Това е така,защото англичаните далеч не са саксонци,а българи,защото преди да нахлуят диваците от север(викинги и саксонци),във Великобритания са живеели българи,които са били наричани брити,а по-късно келти.За келтите се знае,че идват от балканите и по точно от земите на днешна България и Турция.Това генетично проучване доказва,че българите не са нито тюрки,нито славяни,нито пък иранци, въпреки,че сме минали от там преди хиляди години,но не произхождаме от иранците,а те от нас.
  • 19 NSDAP

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Родител":

    Какви глупости говориш.Самият Александър Йорданов от СДС каза,че турско робство е имало и ние трябва да помним историята си,а не да я фалшифицираме.Гей парадите нямат нищо общо със САЩ,защото това е събитие,което се организирва от НПО,които са финансирани от банки.В САЩ също има контра паради срещу гей парадите,но там НПО държат здраво властта.Дори самият Доналд Тръмп едва успя да премахне гей месеца и да го замени с друго събитие.Доколкото до Хелоуин,това е един обикновен празник,който е български,защото Хелоуин са празнували 1 келтите (тоест старите българи) и после англичаните и американците го вземат.Хелоуин е един обикновен празник,в който децата се забавляват,така че аз не виждам проблем да го празнува който иска.
  • 20 NSDAP

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "NSDAP":

    35 000*
  • 21 Borislav Popov

    3 1 Отговор
    "През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим." Дрогари защо така? Защо сте ни забранили да почитаме хората, благодарение на които българщината се е съхранила по време на робството?
  • 22 Гъл

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пацо":

    Точно така! Никой не може да събуди умрелия!!! И Ботев го е казал: "Борован спи! И вечно ще спи!!!" И още: " Не народ а мърша!!" Жалко за усилията на "будителите"... Вместо да си гледат бизнеса... Нали така проповядва "демокрацията": "ако всички са алчни егоисти и гадняри, и гледат само себе си и собственото си благо, без да спазват никакъв морал и етика - то на всички ще им бъде хубаво при демокрацията" Да живее демокрацията!! Да живее лъжата и лицемерието!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Гъл

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гъл":

    И още нещо! Ако някой е случайно толкова тъп, че да не гледа само собственото си благо и да съблюдава някакъв морал и етика, той нещастника, ще изпадне на дъното на "прекрасното" "демократично" общество. И ще загине бавно и мъчително в мъчителна "демократична" мизерия... Която мизерия видите ли даже не съществувала при "демокрацията", защото "демокрацията" видите ли била богато общество.
    Ето за това будителите изчезват! И за това ако случайно ги има, то никой не ги слуша! Глупаци някакви... "Като са умни, къде са им парите?" Да живее демокрацията!!! Да живее лъжата и лицемерието!!!
  • 24 Генерал

    3 1 Отговор
    Ограмотете се, бе!
    1. На 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. А Кимон Георгиев принадлежи не към БКП, и даже не към социалисти, а към политическия кръг “Звено”- крайнодясна обществено-политическа организация, съществувала в България от 1927 до 1949 г. Правителство на Отечествения фронт не са нито комунистите, нито партията им БКП.БКП започва да доминира, съгласно историческите документи, т.е. след приемането на новата Конституция на България (наречена Димитровска) през 1947 (когато комунистите реално вземат властта).

    2.Денят на Народните будители спира да се празнува още през 30-те, когато на същия ден представителните роти на учениците са събирани за тазоименния ден на н.в. Царица Йоана. Когато идват комунистите този празник не е празнуван съществено от десетилетие. Освен това комунистите не го забраняват, а просто въвеждат нов календар, в който Денят на будителите не е включен. Да не забравяме, че остава обаче 24 май, чието честване не е съвпадало с личните празници на членовете на царското семейство и винаги е било много активно.

    Коментиран от #25

  • 25 NSDAP

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Генерал":

    Добри лъжи,само че вече има интернет и хората ви знаят какви сте.БКП=тероризъм!!!
  • 26 генчев

    2 0 Отговор
    дали има БУДИТЕЛИ ? във ТЪРГОВИЩЕ 27 ГОДИНИ ДПС ТАКА НАПРАВИ ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ЛИДЕРА НА ДПС В ОБЛАСТА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове