Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 10:42 6 998 49

„Спаси София“ към Фандъкова: Кой премахна бус лентата по „Цариградско шосе“?

  • спаси софия-
  • цариградско шосе-
  • софия

20 евтини, но бързи мерки, които да подобрят пътуването в градския транспорт в София

„Спаси София“ към Фандъкова: Кой премахна бус лентата по „Цариградско шосе“? - 1
Снимка: Спаси София

Бус лентата по бул. „Цариградско шосе“, между бул. „Пейо Яворов“ и кв. „Изток“ е изцяло премахната. За това сигнализират градските активисти от „Спаси София“ във "Фейсбук". По думите им, това е един от най-критичните участъци за движението на градския транспорт в столицата, но именно там бус лентата е заличена тихомълком.

„Повече от 5 години работим за по-бърз градски транспорт в София. Приоритизацията му и привличането на нови пътници е единствената мярка срещу замърсяването и задръстванията. Променихме националната наредба, борихме се за нови бус ленти, след това за поставянето на камери за видеонаблюдение. За всяка крачка водихме дълга битка за убеждаване на управляващите Столичната община и затова считам за недопустимо, безотговорно и неаргументирано, една от най-ключовите бус ленти да бъде премахната тихомълком.” - коментира Борис Бонев от „Спаси София“.

Градските активисти казват, че са изключително разочаровани от непоследователната и объркана политика на екипа на г-жа Фандъкова по отношение на градския транспорт. “В предизборната програма на г-жа Фандъкова четем: “увеличаваме с 20% скоростта на градския транспорт с нови бус ленти.” Същевременно, още преди да е приключила кампанията, се премахва бус лентата в един от най-важните участъци за градския транспорт в София. Това поставя под съмнение намерението и желанието на г-жа Фандъкова да изпълни каквото и да е от шарената ѝ предизборна програма с черно-бяла корица.” - казват възмутено от „Спаси София“.

Градските активисти настояват г-жа Фандъкова публично да даде конкретни отговори кой е допуснал заличаването на бус лентата, с какви аргументи е направено това и защо действието е извършено без да се комуникира с гражданите. “Искрено съветвам г-жа Фандъкова и нейният екип да върнат бус лентата, скоропостижно, както я премахнаха. Във всичките дебати, тя зае ясна позиция за нуждата от повече и по-бърз градски транспорт като истинска алтернатива на личните автомобили. Направеното сега е в пълно противоречие с изказванията ѝ. Ако бях на нейно място, виновните допуснали това, щяха да бъдат освободени от работа”. - категоричен е Борис Бонев.

Междувременно от „Спаси София“ анонсираха, че на първото заседание на новия Общински съвет, ще внесат доклад за изпълнение на 20 евтини, но бързи мерки, които да подобрят пътуването в градския транспорт в София.

„След всички дадени обещания в кампанията, ще е изключително странно да не се получи пълен консенсус в СОС. Ще разчитам на съветниците от всички политически сили, но най-вече на гражданската енергия, която очаква аргументи и ясни стъпки за подобряване на живота в София. Вместо да се борим да спасим съществуващите бус ленти от премахване, трябва да мислим за нови. Градът ни повече не може да се управлява на принципа една крачка напред и две назад” - обяснява Борис Бонев, кандидатът за кмет на „Спаси София“.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитана

    36 21 Отговор
    Евала, една добра новина за днес
  • 2 Budala

    7 15 Отговор
    Maika ti
  • 3 алф

    31 20 Отговор
    тая бус лента беше мерка за блокиране на цяла софия ама сандъкова толко си може от трици налъми
  • 4 Фандък ефенди

    17 12 Отговор
    Недей така бе Борко! Избори са, изчакай 3 дена! 😀
  • 5 кметица буратина

    28 11 Отговор
    То затова носът ми е такъв. Едно обещавам, друго върша.
  • 6 потърпевш

    40 27 Отговор
    И много хубаво ,че я няма ,щото заради нея задръстването по Яворов ставаше още от телевизионната кула. Тия тупани нали ислаха да оправят движениео ,не да го спрат ?! Лаладжии.

    Коментиран от #8, #31

  • 7 абе не е и така

    28 8 Отговор
    "20 евтини, но бързи мерки, които да подобрят пътуването в градския транспорт в София" ето тук е разковничето, когато направят градския транспорт по-евтин от автомобилния тогава се пънете, защо не оставиха билета 1 лв. нали ужкем сега има по-евтини електрически и на газ возила. Докато ми е по-евтино с колата забравете насила хубост не става, мислете в тази насока за финансово изгодното придвижване а не да се занимавате с глупости като разни зони и всякакви оскъпявания на било кой транспорт, ама в БГ май никой не мисли

    Коментиран от #49

  • 8 задръстен

    28 12 Отговор

    До коментар #6 от "потърпевш":

    Цялото "ужасяващо задръстване" се събира в 3-4 автобуса. Я да слезат хората от всички автобуси и да се качат по един в кола да видиш тогава истинско задръстване.
  • 9 Гошко

    36 7 Отговор
    Всички са разочаровани и пак си я избират. Пародия

    Коментиран от #10

  • 10 Капитана

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Гошко":

    Личи си, че си ползваш автобусчето :>

    Коментиран от #40, #41

  • 11 асдф

    7 12 Отговор
    Да махат бус лентите!!! Оле оле оле оле :)
  • 12 Спаси

    14 17 Отговор
    Спасете себе си и си пийте хапчетата редовно или сменете дилара ххахаха

    Коментиран от #48

  • 13 асдф

    6 12 Отговор
    Активистите и другите пинковци барабар с целия парламент и администрация да заминават към германията и държавата ще се оправи.
  • 14 мислещ

    24 4 Отговор
    Учудвам се, че нещо умно са направили за разнообразие, обаче не се учудвам, че точно срещу това се плюе. Ако имаше разширение на зоните за платено паркиране, увеличение на глобите или нещо подобно, със сигурност щяха да са много доволни.

    Сега по темата: Ами очевадно някой се е сетил, че това е един от участъците, където няма как да се вредиш в по-левите ленти и си принуден или да караш в бус-лентата, или да направиш огромно задръстване преди началото на бус-лентата и да забавиш (и) градския транспорт много повече, отколкото ако караш в бус-лентата.
  • 15 Румен Радев

    0 8 Отговор
    https://pik.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81-news881158.html

    Коментиран от #16

  • 16 платен протестиращ

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Румен Радев":

    пик бг са най-големите боклуци сериозно ли прати техен линк?
  • 17 ала костинброд

    11 2 Отговор
    Ся Боко ша обяви,че туй в статията е ала костинброд.Сакън да се не критикува в тая държава.Бус лентата дъждът я е заичл....ха,ха,ха.Върнахме се у тошово време.Пък нал туй искахте.Колко убаво било по тошево.Ся и банани имате целогодишно.Не са кът.Да ви ева и пропадналия чип!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 alf

    10 2 Отговор
    град от 300000 на 2 000 000 милиона и единственото което се разчертаа са жълти линии по пътя което се казва бус ЛЕНТААААААААА
  • 20 Чудо на чудесата

    16 7 Отговор
    Точно в този участък бус лента няма как да има защото се пречи на включването от един голям.булевард в друг. Точно за това е махната, браво за което! Няма как да се приспособи инфраструктура от преди 50 години към днешния обем. Относно качването в градския транспорт и оставянето на колата, точно това зимата няма как да стане във разгара на студа и вирусите. Качваш се в автобуса, хващаш вирус и излиаш болнични и даваш 100лв за лекарства. Не, благодаря.
  • 21 Премахване на бус лентите

    17 6 Отговор
    Те са дискриминационни и незаконни. Аз шофирам всеки ден, както и много други хора. Плащам си данъци върху реалната заплата. И какво прави общината с моите пари - ограничава ме все повече. Вместо да правят по широки пътища те ги стесняват. Ама кметицата не ходи на работа с градския нали. Нито пък аз ще се кача в смрадливите автобуси или претъпканото метро. Дори да си глупав ще се сетиш че 3 ленти правят по малко задръстване от 2. По голямо задръстване - повече коли работят на място . И постепенно се тръби лъжата на малоумните зелени че колите замърсяват , като 70-80% замърсяването е от битово отопление. Що лятото няма увеличение на финните прахови частици а само зимата ? Има повече коли зимата така ли хахаха. Особено като завали 20 см сняг и половината коли не се местят и почистват от снега...

    Коментиран от #27

  • 22 алф

    5 1 Отговор
    Предлагам да се разчертаят кар ленти у шарено и лента за лидера в син фон да се знае. И да питам от бус лента бус може ли да прави лев завой в кар лента
  • 23 гецо

    8 0 Отговор
    Прoблeмът e чe никoй нe ocъзнaвa чe нямa кaк дa ce прoмeни кaквoтo и дa e билo дoкaтo нe ce нaпрaвят мacoви рeфoрми във вcички ceктoри, зaпoчвaйки oт прeмaхвaнeтo нa пoлитичecкoтo cтaтуквo в лицeтo нa вcички ceгaшни пaртии. Дo тoгaвa eй тaкa щe имa oбeщaния и пocлe щe ти oбяcнявaт зaщo тeзи oбeщaния нe ca изпълнeни.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тиквеник форевър, евър

    7 0 Отговор
    Споко йе на мястото на бус лентата, ще сложат джендърлента за джендърчетата с елтротинетки ! Фъндъкова търси всеки глас така сега след циг@ните печели джигитите, а ще спечели и джендърите...модерна Боко политика му казват на това !
  • 26 Фандъкова да обясни

    6 2 Отговор
    Защото се задръстване и там се включваш в Булеварда. Ама дръго си е да се дрънка и да ти пращат лакове без да се мисли
  • 27 Кестен

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Премахване на бус лентите":

    Да те у плащача. От къде се домъкна да се правиш на тарикат
  • 28 Гост 456

    8 0 Отговор
    Защото можеше да направят алтернатиеа на Цариградско шосе например до ж.п. линиите от Подуене, но нали трябва да се строят апартаменти и да се лапа.
  • 29 Пипи

    13 1 Отговор
    Аз се движа с градски транспорт. Не желая изобщо да коментирам условията в него, въпреки цената му. Бус лентата за него е много добра, ако в нея не карат недосегаеми. За съжаление съм на 60 г .Родена съм в София, въпреки , че тогава кв. Гео Милев беше края на София. Знам как се движех тогава, знам как се движа сега. За съжаление сега вместо по- добре е много по- зле. Новите граждани даже и не знаят, че на мястото на зала Фестивална имаше гробище и баба ми беше погребана там.Все пак тогава се живееше и човек се придвижваше много по- добре от Сега, което е жалко. Но каквито управляващи си избереш, такъв ще бъде живота ти и не си струва да се оплакваш. Интересно обаче ми е след още няколко години какво ще се случи с водата на столицата.Тя се разраства. Появяват се нови тузарски квартали в ливадите, но на някои неща не се прави нищо и се разчита на благосклонност на природата. Но тогава Фандъкова и другите ни управляващи ще си живеят по Карибите както Веска Меджидиева, а ние ще духаше супата.
  • 30 Дона

    2 7 Отговор
    Бус лентата не е премахната! Тези от спаси София да проучат преди да квичат! А на останалите коментатори ще кажа само: Уважаеми "специалисти" имате страхотно добре развито стадно чувство. Лесно ви манипулират! На пуснали те новината ще кажа само това: имич се качва не с лъжи, а с проверени факти. Май трябва да спасявам София от вас!

    Коментиран от #36

  • 31 tsv

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "потърпевш":

    По цял свят има бус ленти, но на вас ви пречат.
    Дали не става въпрос за липса на толерантност и способност да се спазват законите. Въпросът ми е реторичен.
    Задръстванията обикновено стават заради шофьори тарикати. И тук темата защо са такива и не разбират ли, че създават проблем и опасни ситуации за всички участници, е много дълга.

    Коментиран от #33

  • 32 Кат гръмне аеца сичко ше се оправи😂

    0 1 Отговор
    И сичко ше си доде по местата
  • 33 Мислещ

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "tsv":

    Точно на такива места задръстванията стават от НЕ-тарикатите, дето за да не кара по бус-лентата, ще спре пред нея и ше чака някой да го пусне в съседната лента. И през това време рейсът преди него също ще чака.
  • 34 Димитър

    4 9 Отговор
    Всички бус ленти трябва да бъдат премахнати незабавно! Не може заради смърдящите на чесън подчовеци в рейсовете да стават нечовешки задръствания! А тези задръствания да влошават въздуха, който дишаме!

    Коментиран от #37, #39, #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Дона":

    Вземи един учебник по български език и се спаси от неграмотността си.
  • 37 никой

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър":

    дрена душичка си ти
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Димитър":

    Мите, ти си обикновен нечовек който е съмнително дали изобщо трябва да диша въздухът на тази земя. Ма не се притеснявай тОпай залъци в бурканя с домашна лютеничка, баба да е жива и здрава догодина пак ще направи...
  • 40 Олаф

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Капитана":

    Що не се блъснеш и на место.
  • 41 Олаф

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Капитана":

    Що не се блъснеш и на место.
  • 42 мангалезич

    2 0 Отговор
    Между бул. „Пейо Яворов“ и кв. „Изток“ има локално платно, което може да се ползва от линиите на градския транспорт.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Тази "БУС ЛЕНТА" в този участък беше много къса, около 300 м и нейното спазване затрудняваше леките коли. Докато излезеш от ал. Яворов и после десен завой за ул. Незабравка...Хубаво, че е махната.
  • 45 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    "БУС ЛЕНТА " -100МЕТРА ПРЕДИ СПИРКАТА И 100 МЕТРА СЛЕД ---ДРУГОТО СИ И Е ЗА ПРИДВИЖВАНЕ !!!!!!!!!!!! НЯМАМ АВТОМОБИЛ .
  • 46 тОката

    2 2 Отговор
    Лента си е Ок, но за неятрябва светлинна сигнализация за спиране и разрешаване на автомобили, а не куклите да махат с палки сутрин. А хората пак не влизат в нея заради камерите, да не ги изненадат с честитка
  • 47 Някоя си

    1 0 Отговор
    Евтини платени писари...елементарни сте 😂
  • 48 Човек

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Спаси":

    Спри да драскаш, че си неграмотен Пише с дилЪр!
  • 49 с карта

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "абе не е и така":

    С годишната карта за цялата мрежа ти е левче на ден пътуването 365 лева за 365 дни. Каква ще е тази кола, че да е по-евтино! :-)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове