Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 18:46 2 459 9

Масови нарушения при проверки на басейни в СПА центрове

  • спа

Проверките са обхванали туристически обекти, места за настаняване, балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес и таласотерапевтични центрове, които стопанисват общо 301 броя плувни басейна

Масови нарушения при проверки на басейни в СПА центрове - 1
Снимка: Shutterstock

Собствениците на плувни басейни масово не са запознати със задължението си да осигуряват безопасна техническа експлоатация на използваните в тях елементи за вграждане, филтрация и помпи. Това показва анализът на резултатите от 177 проверки, извършени между 29 октомври и 1 ноември от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в цялата страна.

Проверките са обхванали туристически обекти, места за настаняване, балнеолечебни центрове, СПА центрове, уелнес и таласотерапевтични центрове, които стопанисват общо 301 броя плувни басейна.

При инспекциите е било установено, че лицата, които стопанисват плувните басейни, не са запознати с Наредбата за правилна и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрация и помпите към плувните басейни, както и че те трябва да осигурят правилна и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрация и помпите към плувните басейни.

От агенцията съобщават, че повечето собственици не са съставили досие с проектна и техническа документация, което трябва да се съхранява на обекта.

От ДАМТН напомнят, че при експлоатация собственикът на съоръжението е длъжен да назначи комисия, която да извършва проверки на безопасността и техническата изправност на елементите за вграждане, филтрация и помпите два пъти годишно - в периодите от 1 април до 30 май и от 30 септември до 31 октомври. За работата си комисията съставя протокол, който трябва да се приложи към досието на басейна.

Служителите на ДАМТН вече са предприели действия за констатираните несъответствия.

Инспекциите за изпълнение на задълженията на собствениците и лицата, стопанисващи плувните басейни, продължават.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 данъкоплатец

    14 4 Отговор
    Живеем в чиновническа държава, и цялата бюрократична система мачка малкото работещи хора, с безброй безсмислени разпоредби, написани от хора които никога нищо не са работили!

    Коментиран от #3

  • 2 В храстите НЕ всички са равни

    7 2 Отговор
    Чудя се , дали ще тръгнат да проверяват басейните по затворените комплекси, които изкупиха руснаците и си плащат по 12€ кв./м. а обслужващите ги фирми са на депутати и общ. съветници. Целогодишно обслужване излиза ПО-МАЛКО ОТ 2€ кв.м. и останалото се гълта без дъвчене. Особено бих се изкефил да глобят "Аквахаус" на Конст. и Елена, че да видим как проверяващите ядат ТИМаджийски кубинки по глутеусите и се извиняват докато правят парабола през стълбите. Тези акции са рекетьорски и оправданието, че се грижат за хората е нелепо!
  • 3 Boxer 3.0

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "данъкоплатец":

    И така да е, поддръжката не е за пренебрегване!
    Нали не искаш хем да си платиш, хем да се върнеш от СПА центъра със "сувенир", дето ще те влачи по доктори следващите 5 месеца?
  • 4 А,де ...

    10 2 Отговор
    ''Собствениците на плувни басейни масово не са запознати''. Ха-ха. Не са запознати?! От това ''си вадят хляба''. Ами, не им пука. Като знаят, че ''проверяващите'' ще ги предупредят, седмица преди проверката. А и проверката ще мине с : ''И да си отстраните нередностите, че пак ще минем /като закъсаме за пари/.''
  • 5 Йозеф

    1 2 Отговор
    "..при експлоатация собственикът на съоръжението е длъжен да назначи комисия, която да извършва проверки на безопасността и техническата изправност .... два пъти годишно"
    Така. Този текст да се приложи при изграждането на пътища. От мръсни филтри в басейн още никой не е умрял. Чиновническия апарат се занимава с пълни глупости, но е мноо яко да се изсипеш на проверка в СПА и да кажеш: "Ся ко праим?", вадейки карта за легитимация.
  • 6 Ява

    2 1 Отговор
    Сега за басейните се хванахте. Тази партия герб изгонва бьлгарите от България. Целта е да се разследва всеки вид частен бизнес. Като
    се налага те по адместративен пьт те да дават
    информация на ново сьздадена такава администрация информация от всякакъв характер след като се предлагат куп задължения за плащане докато не се стигне до
    фалит, с цел да се облагодетелства фирма свързана с дьржавата. Това е изкупуване на фирми чрез закони които те пренуждават да затвориш а зад кулисите чакат близки на правителството.
  • 7 Весо

    5 0 Отговор
    Хигиената в СПА центровете е пълен Кенеф. ..Българина има още много да се учи в тази насока..Навсякъде е масова практика да влизат в сауни ..басейни..джакузита...без да си взимат душ...преди и след това...боси обикалят навсякъде и в тоалетните ...и после хоп ...в джакузито...отврат..идват от стаите си пристигнали преди може и един час оставят багажа си в стаите и хайде на ,,Баня" СПА.. Да не говорим за кифлите с тампоните и венерическите болести...а иначе ви пожелавам да гълтате водата в ,,минералниге" басейни с ,,лековита вода"..А ЧЕСТИТО
  • 8 Ява

    1 0 Отговор
    Изкуствено сьздаване на работа. Абе вие в парламента само за проверки мислите и как чрез закон да сьздадете нова работна група да се назначи да сьбира такси од спа центрове които не са до властта. А тия които са политици и имат бизнес който никои няма да разбере вие налагате обикновения да бьде таксуване за да има клиенти за вас и хотелите ви.
  • 9 тъй тъй

    2 0 Отговор
    В някои басейни и мечки плуват, ама народа се радва, а в други стръвници със силиконови ц...и сеят зарази хванати по дубайски первази....и те така ... СПА...а ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове