Last news in Fakti

28 Юни, 2012 09:06 999 0

Фандъкова: „Софийска вода“ да не ни извива ръце

  • софийска вода-
  • топлофикация-
  • йорданка фандъкова

„Софийска вода“ се опитва да ни извива ръцете, но няма да успее. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в „Денят започва“ по БНТ. Тя коментира искането на компанията да се вдигне с 12 % цената на водата.

Според нея въпреки обтегнатите отношения с концесионера на дружеството няма да се наложи да се разваля договора с него. Кметът обаче заяви, че не може да приеме всяко дружество да излиза и да „натиска софиянци“, така че по-добре да не се опитват. Тя допълни, че инвестициите в канализация са далеч от целите.

„Не може най-големият потребител на газ да няма избор в цената“, коментира още Фандъкова. Тя дори отбеляза, че „Топлофикация“ София вече е успяла да погаси част от старите си задължения към „Булгаргаз".

До 10 юли ще бъдат преведени около 30 млн. лв. на "Булгаргаз", съобщи столичният кмет. Вчера се разбрахме с "Булгаргаз" за погасителен план на задълженията, който ще се изплаща съвсем на време. Факт е, че има задължения, но не може всеки път да се излиза и да се притискат хората, каза Фандъкова. Няма никаква опасност, няма да допуснем столичани да останат без топла вода, увери още тя. "Топлофикация" е в изключително тежко състояние. Това, което продължават да изисквам от тях е отношението към клиентите. Смятам, че все още отношението не е на съответното ниво, допълни Йорданка Фандъкова.

Последните случаи показаха, че "Софийска вода" се опитва да извие ръцете на Столична община с исканите високи цени на водата. Но няма да успее. Цената се определя от регулатора, каза тя. Не мога да приема този натиск. Не може "Булгаргаз" и "Софийска вода" така да натискат софиянци. Цената се определя по ясни критерии от регулатора. Не определям аз цената и не приемам натиска да приема една или друга цена, поясни още Фандъкова. За липсата на канализация кметът на столицата обясни, че години наред се е допускало строителство без канализация. Това създава огромни проблеми. Над 60 км канализация изградихме през последните години, посочи Фандъкова. Работим в много столични квартали, но е необходимо време. Има проблем и с инфраструктурата. Според нея трябва да се строи там, където има улица.

Йорданка Фандъкова коментира и проблема с бездомните кучета. Този проблем е толкова сериозен, той ще бъде сериозен дотогава, докогато има и едно куче на улицата. Ние правим всичко възможно. Никой не предлага нищо повече от това, което правим. Това е проблем, който не може да бъде решен за година или две. Ние въвеждаме нови мерки. Днес се гласуват средствата за новия приют в Кремиковци. Няколко месеца аз настоявах да се промени наредбата, за да го направим по-евтин, припомни Йорданка Фандъкова. Ето сега можем да започнем строителството. Но според нея това изисква време. Трудно е, но това е правилният път. Нямаме друг път, въпросът е да не се политизира, а да се обединим. Аз имам нуждата от подкрепата на всички хора. Тези кучета нямат място на улицата, те трябва да бъдат прибрани в приюти. Аз ще се обърна към моите колеги от другите общини, да не си караме кучета от една община в друга, каза столичният кмет.

Тя коментира и исканите промени в закона за животните. Промените, за които аз настоявам, е изработването на национална програма за бездомните кучета, както и премахването на надзорник. Това са няколко промени, които със сигурност ще помогнат. Аз няма никакви притеснения да кажа, че проблемът се решава, но не мога да кажа в какви срокове. Смятам, че до една година ние ще имаме видими резултати. Кога няма да има нито едно куче на улицата – не може да се каже, коментира кметът на София. Видимо намаляване на популацията мисля, че е възможно в рамките на една-две години, увери тя.

Новият директор на "Екоравновесие" направи промени в структурата – намаляване на администрацията, увеличаване на екипите – това, което аз исках от предишния директор и затова го смених. В момента работят 8 екипа, до края на юли те трябва да станат 10. Всеки месец "Екоравновесие" ще дава пресконференция за отчет за използваните финанси, каза Фандъкова.

За проблемите в дома за изоставени деца в квартал "Надежда" "Асен Златаров" Фандъкова потвърди, че има 2 деца серопозитивни. Ръководството на дома заедно с цял екип специалисти взеха решение тези деца да бъдат настанени в здравно заведение, но те са избягали. Директорът на дома ги е предал на полицията за издирване, допълни Йорданка Фандъкова. Домът "Асен Златаров" ще бъде закрит до 2 години. Това е решението. Изискала съм от всички институции за мониторинг, работим и с НПО, които ни помагат. Там проверки се правят непрекъснато. Не е лесно, всеки случай е конкретен и по всеки случай се работи, каза тя.

Кметът на София увери, че са взети всички необходими мерки за предстоящия гей парад в столицата. Благодарна съм на колегите от СДВР и на колегите от общинска полиция затова. По същото време на същото място е изключено да се проведе нещо друго, опроверга тя, че се очаква да се проведе митинг на националисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове