Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 17:43 4 418 26

Може да осъдят свещеника антиваксър от Сливен

  • свещеник-
  • антиваксър-
  • дискриминация

Адвокат Петрова твърди, че с подобно решение се отваря  „кутията на Пандора“

Може да осъдят свещеника антиваксър от Сливен - 1
Снимка: Shutterstock

Свещеникът от Сливен, който осъди Комисията за защита от дискриминация заради недопускането на неваксинираното му дете в детска градина, може да бъде съден. Това заяви пред БНР специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова.

Според нея ако се съберат достатъчно доказателства за това, че той не се грижи достатъчно адекватно за собственото си дете и ако разследващите органите си свършат работата, отецът може да бъде подведен под наказателна отговорност.

Адвокат Петрова твърди, че с подобно решение се отваря „кутията на Пандора“. Тя изрази надежда, че заключението на ВАС по случая ще внесе трезва мисъл и разум, ако има други желаещи да минат по същия път.

"Разчитам на това, че на първо място между лекари и пациенти ще има доверие и те ще имат добра комуникация, така че наистина хората да виждат ползата от развитието на медицината. Тази добра комуникация да доведе до повишаване информираността на родителите и на грижата за здравето на техните деца, по-добро образование, по-добра комуникация, така че тотално да забравим конспиративните теории“, коментира адв. Петрова.

Според нея решението на Административния съд в Сливен показва „остро непознаване на нормите, които касаят общественото здраве, неправилна интерпретация и непознаване на съдебната практика в тази посока“.

По думите на адв. Мария Петрова отговорните институции – МЗ и РЗИ, нямат адекватна реакция в този съдебен процес.

„Живеейки в общество, трябва да се съобразяваме с общественоналожените норми. Разбирам аргументите на родителите, които смятат, че имат право на мнение – това е така. Но това мнение, когато касае здравето на техните деца, не е просто родителско мнение. В Наказателния кодекс са налице престъпления, които се наричат "злепоставяне", когато едно лице е длъжно да полага грижи за някой, който не може поради старост, малолетие или други причини, но не го стори“, коментира също Петрова.

Тя припомни, че в случая не става дума за принудително лечение, тъй като имунопрофилактиката се прави, за да имаме здраво общество.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я па тия

    34 11 Отговор
    Ми то както отива май ще го дават на НПО-тата да му го вземат детето май натам отиват нещата."Загрижили " се те за детето така са преценили родителите така са постъпили и никой няма право силово да решава за техните деца каквото и да е !Кой кой ще даде гаранции че ваксините са безопасни кой кой ??!Ако съм на този родител и глоба ще платя и пак няма да си дам детето на ваксина.Ще платя на някого да го гледа и пак няма си дам детето това е !

    Коментиран от #3

  • 2 този поп

    6 14 Отговор
    е `машина на деца`!......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 вес

    33 12 Отговор
    Имам брадва върху която ще се подхлъзне няколко пъти всеки, който се опита да ми отнеме детето, а дали ще го ваксинирам или не решавам аз неговият родител, не някаква патка от социалните. Ако исках да живея в Норвегия, нямаше да стоя в България, където да се опитват да ми налагат същите либерални простотии!

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Koko55

    15 18 Отговор
    Не са ми приятни неваксинирани чуми, които разчитат на късмет, имат слаба памет или слаба обща култура за апокалиптичните епидемии в миналото!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Преброяване на бесните язовци

    19 30 Отговор

    До коментар #4 от "вес":

    Като искаш да живееш в обществото, ще спазваш правилата му. Ваксините са и трябва да са задължителни. Който не иска - бам на село или в гората.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 копи пейст

    7 10 Отговор
    Според мен крачката напред, която направихме, всъщност се оказа крачка назад, категоричен е лекарят-еретик Много от читателите на в. “Доктор” със сигурност са чували за великия американски педиатър д-р Робърт Менделсон. Други вероятно са прочели някои от неговите научно-популярни книги. Той е изтъкната фигура в американското здравеопазване през 80-те години. Известен е със своите радикални възгледи за съвременната медицина. Особено активно критикува педиатричната практика, ваксинациите, преобладаването на лекари-мъже в гинекологията. Обявява се против коронарния байпас, редовните прегледи за откриване на рака на гърдата, флуорирането на водата и други “постижения” в медицината. В книгата си “Признанията на един лекар-еретик”, която написва през 1979 г., д-р Менделсон критикува пороците на съвременната медицина. Според него прилаганите лечебни методи не само в САЩ, но и в другите страни, в т.ч. и европейските, рядко се оказват ефективни и често са по-опасни от болестите, които би трябвало да лекуват. Авторът е убеден в истината за безграничните възможности на човешкия организъм и, че при определени обстоятелства може да се стигне до самоизлекуване. Но за да могат тези мощни ресурси на човешкия организъм да “се отворят, да заработят”, е нужно да се обърнем към традиционните семейни ценности и здравословния начин на живот. В днешния брой на в. “Доктор” ви предлагаме интервю с него, публикувано преди няколко години в популярно медицинско издание. По всичко лич
  • 14 четящия

    22 3 Отговор
    По знаещите да намерят и да четат какво има написано в щат Джорджия на 12 гранитни монумента на дванадесет езика "послание" !!! Те искали да редуцират населението на земята и да го потдържат до 500 милиона не по вече !! Де но само с войни и с катаклизми по света не става търсят се всякакви способи мдаа който разбрал разбрал !!!!
  • 15 Хахаха

    31 11 Отговор
    Сега видяхте ли за какво са промените в Закона за закрила на детето, Закона за социалните услуги и Семейния кодекс ..

    Тази адвокатка няма деца, но иска да отнема !!!
    Присъдата ѝ е :
    Смърт! Смърт! И само Смърт за предателите на народа !
  • 16 А има просто решение

    12 7 Отговор
    Детски градини за антиваксъри, да си живеят децата там...
  • 17 Един доктор

    22 5 Отговор
    Хора, знайте, че имате права! Не се оставяйте да ви мамят!
    Разберете,задължителния характер на ваксините е противозаконен!!!

    Въпросът с правната уредба на ваксинационните практики е ПРАВЕН въпрос, а не медицински въпрос, нито имунологичен въпрос. И като такъв подлежи на субсумиране под редица норми и тези норми са от различен РАНГ. Конституцията на Р. България и Европейската Конвенция за правата на човека стоят НАД българския мракобесен Закон за народното здраве, останал от тоталитарните времена и съответната министерска наредба.
    „Законът за здравето, беше приведен в съответствие с принципа на информираното съгласие и изостави патерналистичния подход. Информираното съгласие е уредено в чл. 87 и следващите. Нуждата от осъвременяване на института на информираното съгласие беше отчетена от българския законодател и през 2008 г. тази материя беше допълнена в съответствие с Конвенцията за правата на човека и биомедицината, Декларацията за подкрепа на правата на пациента (Амстердам, 1995), Европейската харта за правата на пациентите (Рим, 2002), както и Препоръка 2000/5 на Съвета на Европа, която разглежда като основополагаща и неделима част от всяко демократично общество правото на гражданите и пациентите да участват при взимането на решения, касаещи здравеопазването. Тези промени са в съзвучие и с универсалното право на гражданите на възможно най-добро състояние на физическото и душевно здраве, гарантирано с чл. 12, ал. 1 от Международния пакт за икономиче

    Коментиран от #18

  • 18 Един доктор

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Един доктор":

    Международния пакт за икономически, социални и културни права и правото на най-доброто здраве, което може да се постигне – според Преамбюла на Конституцията на Световната здравна организация“
  • 19 Йозеф

    10 2 Отговор
    Твърдо заставам зад правото на веганите и антиваксърите да не ваксинират проплодите си и да ги хранят с киноа и елда от кърмаческа възраст, не трябва да се пречи на естественият подбор, за да се опази генофонда здрав.
  • 20 Наблюдаващ

    13 1 Отговор
    Фармацевтичните фирми произвеждащи ваксини имат оборот почти колкото и търгуващите с нефт . Изводът сам се налага !
  • 21 фифи

    9 2 Отговор
    изродка мръсна неука и необразована е тая петрова трябва да бъде линчувана публично
  • 22 Не,не,не!

    10 2 Отговор
    Как така ще съдят един баща на осем деца,на кой
    то едното му дете е починало точно след ваксина
    ция. В пълното си право е да откаже.
    И браво на това семейство. Дава пример срещу
    демографската криза на белите у нас.
  • 23 Аника

    6 1 Отговор
    Не разбирам какъв е проблема на майките, които са ваксинирали децата? Защо се притесняват за децата си, нали са ваксинирани и предпазени😉 Една проверка на гърло не е гаранция, че детето е здраво и трябва да се сложи ваксина. Има латентни болести, които при ваксиниране отключват кутията на Пандора, но това е без значение за слепите майки, чиито лекари мислят вместо тях. Държавата толкова мисли за децата, че от 3г. насетне няма нужда да следи годишно кръвните показатели на децата.
  • 24 Майка и баба

    2 5 Отговор
    22: Нито си чул, нито си разбрал, на отеца не му е починало дете, неговите са живи и здрави. Той знае за починало едно или две деца от направена им ваксина. Не е правилно обаче в едно детско заведение ваксинирани и неваксинирани деца да са на едно място. Ако се случи зараза, винаги ще има съмнения. Който не иска да ваксинира детето си, да си наеме гледачка-педагог и детето му да си стои у дома и въпроса се решава, но моето дете не може да е на детска градина с деца в риск, то също е дискриминирано!
  • 25 Коко

    2 1 Отговор
    То и на село живеят хора. Даже много по добре, на чист въздух, пресни яйца, прясно мляко от крава, коза, овца вкусни домати домашно винце. Другите родители да запишат децата в друга детска градина. Да остане само попското.
  • 26 дидо

    2 1 Отговор
    разни математици доценти и друга паплач като тая Петрова плачат за въже на шията с прикрепен камък в посока некои водоем
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове