Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 11:53 1 692 15

Нинова: Увеличихте цената на водата за хората, но вместо инвестиции – легени

  • корнелия нинова-
  • воден режим-
  • язовири

Причината е – десет години безхаберие на правителството на Борисов и безсилие днес

Нинова: Увеличихте цената на водата за хората, но вместо инвестиции – легени - 1
Снимка: БСП

Както знаете, три области в страната са в режим на вода и водна криза – Перник, Плевен и Ловеч. Пред същата заплаха са изправени и други области. От регионален, проблемът може да стане национален. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Ето и останалата част от изказването ѝ:

Вашето обяснение е, че няма достатъчно валежи и язовирите са празни. Едно разследване в Перник доказа, че това не е вярно и че през последните години валежите там са доста повече от предишни години, когато не е имало режим на водата. Причините са други - остарялата водопреносна мрежа с големи загуби, довеждащите водопроводи в изключително лошо състояние, също с огромни загуби за водата, използването на питейни води за промишлени нужди, защото така е по-евтино на определи икономически субекти. Това, което ви казвам ще подкрепим с официални данни от Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя отчита, че загубата на вода през 2016 година е 60 %. През 2017 расте и стига до 61,24 %. Това са близо 550 милиона куб. м, по данни на НСИ.

В същото време, ремонтите по водопреносната мрежа, според официалните данни, са 0,5 %. В последните години постоянно увеличавате цената на водата за хората. От 1 януари тази година в Шумен тя достига до 3.40 лв. Във Варна – 3 лева, в Добрич – 3, 35 лева, а във Враца и Монтана - самата Комисия по енергийно и водно регулиране признава, че цената достига социално непоносими равнища и въпреки това има увеличение. Загубите на водата растат успоредно с повишаването на цената на водата. Събирате повече пари от хората, уж да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, но вместо инвестиции – те получават легени и кофи, в които да си носят вода. Как ви звучи това в 21 век? Защо се случва това? Защото 10 години правителствата на Борисов се отнасят абсолютно безхаберно към този проблем.

Уважаеми управляващи и депутати от ГЕРБ, знаете ли в момента кой от вашето праветилество отговаря за водната реформа? Мълчите. Не само, че не знаете кой управлява тази реформа, просто реформа няма. Постоянно събирате от хората все повече и повече пари, никакви инвестиции, влошено качество на доставката и на водата. Подозираме, че това ще се случи и през 2020 година. Отново ще кажете на хората: „За да имате по-добро качество и редовна вода в 21 век, трябва да платите още повече“. Докога така? Настояваме днес тук да дойдат на изслушване министърът на регионалното развитие и министърът на околната среда. И да кажете какво ще правите – 3 области са в криза, застрашени са от ще няколко, така ли ще стоите и ще гледате? Ние имаме своите предложения. Ще внесем питане с подписи за дебати и в рамките на тези дебати ще предложим своите промени и действия, които трябва да предприемете най-накрая, след 10 години. Не си помисляйте за ново увеличение на цената на водата, на фона на състоянието на водопреносната мрежа, на безхаберието на правителството и на безсилието, което демонстрирате в момента да се справите с този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балканец

    14 17 Отговор
    Тая лелка все чуждите кусури търси да изкарва, а нейните си ги премълчава. Не разбра ли, че е потъващ кораб? Никой не я слуша.

    Коментиран от #8

  • 2 вЕрвайте ми

    14 16 Отговор
    Така е ,така е !!! ББ е виновен ,че не вали !!! Ако управляваше Кури - не само язовирите щяха да са пълно ,но щяха да са пълни с дванайсетгодишно шотландско (сингъл малц).
  • 3 За това е права

    9 10 Отговор
    Ще спомена че лятото ни лъжеха че свинското няма да поскъпва ,а от 7лв вече е 10 лв

    Коментиран от #5

  • 4 1360

    9 9 Отговор
    ВСИЧКО ТОВА Е ЗАЩОТО БСП НЯМА АЛТЕРНАТИВИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ, НЯМАТ ПРОГРАМА, ПРОЕКТИ И ТН. "БАТЕ" ИМА В ГЛАВАТА ПОВЕЧЕ ИДЕИ ОТ ЦЯЛАТА ВЪРХУШКА НА БСП, В МОМЕНТА В КОЙТО БСП ПОДГОТВЯТ РАЗУМНА ПРОГРАМА ВЕДНАГА ЩЕ БЪДАТ ИЗБРАНИ, АКО НЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СА БАНДА ИЗТОЧВАЧИ НА ДДС, ЗАМЕНКИ И ДР БАНЕВИ ИСТОРИЙКИ
  • 5 Димов

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "За това е права":

    Че то свинското не поскъпва. Просто цената му се актуализира. Ама ти хич не ги разбираш тия работи ;)
  • 6 сакс

    5 3 Отговор
    в моя квартал не е сменяно нищо от 40 години
    водата не достига до по-високите етажи
    пускаш пералня и тя се изключва, щото не успява да си налее достатъчно вода
    трябва с туби да ѝ седиш, да я дебнеш и да ѝ наливаш
    модерна работа
  • 7 маршма

    12 6 Отговор
    Като си спомня, че по вашето време в моят град имахме и режим на водата и на тока, малко ми става смешно като ти чета глупостите Корнело!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Другия с коня

    6 7 Отговор
    За десет годишно управление на Герб,водопреносната мрежа е остаряла с петдесет години....Само Герб го умее това....Депутатите от народното събрание да правят молитва и молебен за дъжд,курбан и жертвоприношения и ще завали....Ще завали....
  • 10 Гошо

    3 6 Отговор
    Ква вода бе, магистрали, магистрали и пътища ни трябват и то некачествени за да има ремонти. Колелото се върти!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гоуст":

    Само ако го напишеш нетолерантно.
  • 14 слаботоков

    1 0 Отговор
    Малеее тая много се загрижила бе! ?
  • 15 Глей ти

    0 0 Отговор
    Минерална вода трябва да се ползва. Това е положението.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове