Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 13:50 1 829 24

Горанов: Трябва да сме нащрек, когато Русия и Турция действат заедно

  • владислав горанов-
  • русия-
  • турция

Финансовият министър отчете, че покупката на осемте изтребителя Ф-16 е увеличила разходите ни за отбрана до 3,1% от БВП

Горанов: Трябва да сме нащрек, когато Русия и Турция действат заедно - 1
Снимка: БГНЕС

Координационният център във Варна ще ръководи всички учения, които се провеждат под натовски флаг в Черно море. Там ще има комуникационна техника и оборудване, свързано с планиране и провеждане на учения в Черно море. Не става въпрос за голяма военноморска база с инфраструктура.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на Нова телевизия. Той бе част от българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов в САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп.

И сега има военни обекти на територията на Варна, става въпрос само за логистика. Там ще има ситуиране на този логистичен център. От там ще се извършва координация и общо командване. Натовски кораби влизат в Черно море със специален режим, припомни финансовият министър.

На въпрос дали е възможно партньорите ни да не смятат Турция за надежден натовски партньор и да искат да се изнесат към Варна, Горанов отговори: "Те не са възхитени от това че натовска Турция купува модерни, опасни ракетни остановки (от Русия - б.р.) - това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна".

България винаги трябва да е нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно. Винаги сме били надежден и предвидим партньор на Балканите, заяви Горанов.

По думите му американският президент Доналд Тръмп има задълбочени познания за нашия регион. "Имахме предварително подготвена Декларация за стратегическо партньорство - енергийна сигурност, отбранителни способности, която бе публикувана и от нашия, и от техния пресцентър. Коментирахме състоянието на региона", каза Горанов.

За съвместни енергийни проекти Горанов заяви, че се очакват американски експерти да оценят това, с което разполагаме.

Представихме на Тръмп проекта и искахме от американска страна, до колко те могат да се включат - да дойдат експерти по сигурност, които ще видят на място нещата. С "Дженерал електрик" този проект би могъл да се сглоби на разумна цена, каза Горанов без да отчита спецификата на ядреното оборудване.

Придобихме два руски реактора от последно поколение, които сега са на площадката на АЕЦ "Белене". Имаме желанието, в случай че се появи интерес да се изгради български или смесен проект, който да е икономически рентабилен и да не бъде поставен българския данъкоплатец като заложник без държавни гаранции. Той отчете, че Македония и Черна гора проявяват интерес.

Финансовият министър отчете, че покупката на осемте изтребителя Ф-16 е увеличила разходите ни за отбрана до 3,1% от БВП.

Следващата година 0 -1,61 - 1,62% от БВП за отбрана. Продължаваме да смятаме, че това беше единствената изгодна сделка за българските ВВС. В Европа има и друг самолет, но той е по-скъп от Ф-16, каза Горанов, защитавайки направените разходи.

Горанов заяви, че е изненадан от способността на американския президент Доналд Тръмп да комуникира. В коментар за видео кадрите, излъчени от срещата, Горанов обясни, че Тръмп първо се дръпна, но после не беше така.

Бяхме леко впечатлени за забавянето на началото на срещата. Срещата на четири очи прерасна в двучасова с цветен диалог. Тръмп е дружелюбен към България. Искаше да извлече колкото може повече по отношение на Борисов, заяви Горанов.

За отпадането на американските визи финансовият министър заяви, че темата с визите е на ниво Конгрес и е свързана с изпълнението на определени икономически критерии. По-добра координация от страна на визовите служби могат да ускорят процеса.

Относно публикуваното видео с посрещането на българската делегация и вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов, който с дънки и сам си носи куфара, Горанов обясни, че няма кой да им носи куфарите. Багажът се натоварва и се сваля, става въпрос за ръчен багаж, който той можеше да остави в самолета и багажът щеше да бъде свален. Куфарът ми беше придвижен от правителствения протокол, каза той.

"Краси можеше да изчака малко и да слезем министрите, които бяхме преценили, че ще сме облечени в костюми. След часове полет човек се колебае как да слезе", заяви финансовият министър и допълни: "Видяхме, че вицепремиерът има нелоши костюми за срещи в Овалния кабинет".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тхресг

    46 3 Отговор
    Ареее тоя почна и от геополитика да разбира вече, момче научи се първо на публични финанси, после се изказвай, за геополитика!
  • 2 гост

    9 28 Отговор
    Русофил = Туркофил = Сърбоман = Българофоб
  • 3 куку руку ку

    35 3 Отговор
    Благодарение на продажниците от ГРОБ и на баш подпалвача от Банкя, Варна става едно голямо кръгче с червена точка в средата.
    Да е "честита" новата мишена за руски ракети.
  • 4 Тодор

    46 2 Отговор
    Не ме е страх нито от Русия,нито от Турция,ами от вас ме е страх,че ни оглозгахте до кокал !

    Коментиран от #7

  • 5 ****

    34 2 Отговор
    Този плашипу..ик кой го плаши,че иска да бъдем на щрек,все едно сме някаква сила срещу тези държави,че можем да им се опълчим.Ами ей такива боклуци като тоя дето много лаят с повод и без повод,докарват белите сами.
  • 6 Горанов не знае ли

    24 1 Отговор
    че във Варна е пълно с руски генерали и полковници? Смешничка държавичка сме си ние.
  • 7 Zzzzzz

    32 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор":

    След като и от кабинета почнаха да ни плашат с Турция и Русия значи тези нещо са обещали на янките в ущърб на българските интереси
  • 8 Гост

    25 0 Отговор
    Трябва да сме нащрек като почнеш да говориш пълни глупости и да се правиш, че разбираш от финансии, горанчооо!
  • 9 по малкото зло

    8 21 Отговор
    Интересите на САЩ към България са икономически. Докато Турция и Русия винаги са имали и териториални претенции.
  • 10 прасето Борисов

    23 0 Отговор
    Корумпираното пишлеме е здраво онодено в главата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 бисмарк

    14 0 Отговор
    Много сме жалки и прости - МНОГО. Тази утайка и много други като нея до сега трябваше да са запалени живи на павета.
  • 14 Аааa

    24 1 Отговор
    И какво можеш да направиш срещу Русия и Турция ве пръдльо ...

    Коментиран от #19

  • 15 Хасан

    23 1 Отговор
    Байганьо в Америка...смях и пародия..няма го вече поколението от изискани български дипломати и министри
  • 16 Горан владиславов

    11 0 Отговор
    това момче не си пие редовно хопчетата. Скоро ще стане ясно.
  • 17 нема да стане но почвам да се моля за та

    8 0 Отговор
    кова нещо.На тебе ще ти вземат резиденцията в Ярема , на нас голия .... , защо да сме нащрек ?
  • 18 Балканец

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: модерни, опасни ракетни остановки от Русия >>>>>> Чухте ли, русофобляци? Дори един от вашите си признава, че руските оръжия са модерни и опасни. Марш в леглата!
  • 19 Балканец

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аааa":

    Каквото знае да прави всяка к0вра - да легне под някой друг силен, че да се крие зад гърба му. На тази тактика днешните политически клоуни викат "преориентиране на интересите".
  • 20 представа си нема тоя

    5 0 Отговор
    Нащрек сме , с голи гърди ще браним ограбеното наше от вас.
  • 21 Мисля

    4 0 Отговор
    Че платихме милярди левове за несъществуващи самолети, за да може група мозъчни тръстове предвождани от „Тук преди 2000 години някой си е правил попарка ” и последван от едрата синя каска с дънките и дисагите разпродаващ бързо крайбрежните ни военни бази, да си бъбрят с Тръмп и да измислят как да изгонят и последните руски туристи от нашето почти фалирало презастроено черноморие. Честит ни „координационен център”. Със здраве да си го ползваме когато САЩ нападнат Русия и нашите набързо монтирани фейслифтови F 16 започнат да падат като круши от ракетите С 500. Който е виждал учение на нашите С 300 ще разбере каква „инвестиция” сме направили спрямо Турция например.
  • 22 Рошко

    0 0 Отговор
    Ъхъ напълно съм съгласен, ако някой от тях на нападне, да може да сварите да палите еърбус, и да офейкате, сигурен съм че и двамата путин и ердо няма си мръдне пръста, за другия, ама дано барем всички сте в комплект та с една ракетка от новите да ва свалят
  • 23 Тримата ГЛУПАКА

    5 0 Отговор
    ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ДРУГИТЕ ПРЕДИ 1944г.
  • 24 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Защото прецакахте връзките с Русия и те ви го върнаха, но за сметка на българският народ. За какво налагате санкции на Русия? Отменете ги! Но турският пазар е 80млн. потребители все пак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове