Last news in Fakti

12 Декември, 2019 15:32 2 945 60

Борисов пред шефа на НАТО: Въоръжаваме се, за да спираме всякакъв мерак

  • бойко борисов-
  • нато-
  • йенс столтенберг

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата

Борисов пред шефа на НАТО: Въоръжаваме се, за да спираме всякакъв мерак - 1
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз. Преди началото ѝ обаче той се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Алианса.

Двамата обсъдиха партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите, изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана, както и задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта.

"Различията в НАТО не ни притесняват, защото това е нормално за съюз от демократични държави. Това обогатява допълнително организацията", заяви премиерът в разгара на полемиката около думите на френския президент Еманюел Макрон, че Алиансът е в мозъчна смърт.

Той подчерта, че България остава силно ангажиран и отговорен съюзник и посочи, че засилването на отбранителния потенциал на Европа не може да става в конкуренция с НАТО.

"Изпълняваме ангажимента за повишаване на инвестициите в отбраната. Тази година отделяме над 3% от БВП за отбрана. Бюджетът за сектора през 2020 г. отново ще бъде висок", изтъкна той за пореден път по повод покупката на изтребителите F-16.

"В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността. Отляво на Черно море е Крим, отдясно - Истанбул, до нас е и Косово. Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз. Норвегия освобождава свои подводници, нашата единствена вече е в музея. Ако продължаваме да имаме излишък в бюджета, ще се модернизираме. За мен на първо място са сухопътните сили. Командващият на самолетоносачиа "Хари Труман" пазеше такива добри чувства за Варна, че можехме да го ползваме за рекламен агент", отбеляза Борисов и изтъкна, че България има огромни възможности.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение с президента Тръмп за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в Алианса. Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", подчерта Борисов.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия. По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО, заяви премиерът.

Той изтъкна, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София. Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас.

"Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

От своя страна Столтенберг заяви:

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини".

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави шефът на Алианса.

По-късно министър-председателят ще участва в заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    95 4 Отговор
    Шефа на НАТО дали знае колко е пенсията в БГ обърната в Евро? :\

    Коментиран от #29

  • 2 ???

    61 3 Отговор
    Само да не го поемем без мерак.
  • 3 zeus

    93 3 Отговор
    Хаха, то глиганите от румънско не можахме да спрем, да не говорим за друго. Даваме едни пари на САЩ и това е.

    Коментиран от #9

  • 4 гробар

    68 2 Отговор
    А защо се РАЗОРЪЖИХМЕ???

    Коментиран от #35

  • 5 цял народ и държава бивша употребени

    54 3 Отговор
    Тоя е диагноза - тежка.
  • 6 Ивайло

    74 4 Отговор
    Бойко за 10 години как една дума не каза на място. Само глупости с които прави за смях себе си и държавата си.
  • 7 град козлодуй

    58 5 Отговор
    господин БОРИСОВ няма срам сьвест морал хората у нас изнемогват а такива като него не им пука за хората
  • 8 Tiho

    66 4 Отговор
    За какво са ни миночистачи, безхабернико, това да не ти е втората световна. Кой слага вече морски мини, хората ракето-торпеда имат, той мини ще чисти
  • 9 гост

    42 2 Отговор

    До коментар #3 от "zeus":

    Ами с няколко колчета и ред подлива тел какво да спре? Един глиган може да мине през оградата към Турция без проблем.
  • 10 goni

    52 3 Отговор
    Честно казано...! Мой много близък е военен, ама 3, 25% от бюджета за военни нужди!!! Тоя е луд! Това не си го позволява нито една европейска страна. Че ние още малко ще изпреварим и САЩ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Омбре

    39 3 Отговор
    Хайдее,превърнахме се в Белкантото на пакта. Де ,що има старо желязо,насам,моля...!
  • 13 Вуте

    45 3 Отговор
    Никой не мисли за народа ! То хората едвам преживяват, те за въоръжаване мислят ! Държавата се обезлюдява !
  • 14 гого

    45 3 Отговор
    Тотален продажник !
  • 15 Трън

    53 4 Отговор
    Борисов пред шефа на НАТО: Въоръжаваме се, за да спираме всякакъв мерак. Шизофренията трябва да се лекува. Ние служим само за провокация. Русия оперира с 1400 изтребителя всички по добри от Ф16
  • 16 Роб

    42 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пффф":

    Че човека какво го интересува? Човека ни гледа, че си блеем БЕЕЕ, и си мисли, че си блеем от щастие и затова все ГЕРБ избираме БЕЕЕ
  • 17 Не бойте се

    38 3 Отговор
    Пак ще загубим територии.
  • 18 Мирен преход Да ама НЕ

    12 19 Отговор
    Искахте мирен преход?....Комунистите през 1945 така ли сториха?
  • 19 Снайперист

    26 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 20 Каракольо

    41 1 Отговор
    Много ми е интересно да чуя коментарите, подмятанията и шегите на световните лидери зад гърба на Борисов когато ходи в ЕС, ООН, НАТО и пр. Едва ли някой там се съмнява че е това което е, особено като се изтресе с преводач и все гледа да си приказва с македонеца, хи хи
  • 21 Behemoth

    35 4 Отговор
    Тоя ще ядоса жужето в Кремъл и ще риве пак!
  • 22 TürkOğluBayazidEfendi

    36 2 Отговор
    Бойко гъзопродавец.
  • 23 Лекар БГ

    37 1 Отговор
    Този Пръв Партиен и Държавен Ръководител,др.Борисов,дали не се нуждае от специализирана помощ в областта на психиатрията?
    Свалени от въоръжение подводници от Норвегия....някакви изпушили дизеляци,с които ще възпираме,руснаците,напр.?Или стари холандски корита,на които им предстоят скъпи ремонти?
    Генералният въпрос е-ТОЙ да се натяга за пред"началниците".Да им показва колко е верен,как плаща дебело/от името на инвалидите,болните деца,пенсионерите и всички нас/.ТОЙ да е натовец,готин пичага..../ако че е бил....всички знаем какво точно/.
    Отвратително!
  • 24 отец Арамис

    34 1 Отговор
    Грешка в превода.Казваме ,че едва,, преживяваме",а те разбрали,че искаме да се,, въоражаваме".
  • 25 Батко ви

    1 1 Отговор
    Квото кажа си ме слуша Столетов !
  • 26 прост народ слаба държава

    14 2 Отговор
    При капитализма е така.Ако сте искали социално ориентирана държава ще ви трябва комунизъм.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Реалист

    24 1 Отговор
    Въоръжихме се с 8 самолета модел 78-ма и два кораба, още неясно какъв модел. Боко, тикво тъпа, я провери съседите, какво имат и колко купуват и тогава се изказвай, че вече много се излагаш.

    Коментиран от #41, #42

  • 29 Луд

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    И какво го интересува,нали купихме самолетите.Добре де парите дадохме,самолетите ги няма още.Добре де не се знае изобщо има ли ги тея самолети ,ама нали ни взеха парите.А кръвожадните пенсионери нямат наяждане
  • 30 Умно село

    12 0 Отговор
    Колко им отива! Да вземат и да се армасат!
  • 31 Пешо

    25 1 Отговор
    Пак счупи тъпомераааааааа
  • 32 Любо питен

    13 1 Отговор
    Ще купуваме ли самолетоносач или неща като Хари Труман да изпълнява аериканските нареждания срещу Русия?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ооо, да

    20 1 Отговор
    Мерака към БГ е голям. Извънземните са си харесали Бг и идват да я взимат. Бързо да купуваме космическо въоръжение за да ги спрем още преди да са навлязли в Галактиката ни. Клоуните в правителството как решават и говорят от името на народа? А и къде е ООН? Нали ООН беше създадена да спира войните и завземане на територии? Защо съществува ООН, щом не върши работи?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    19 1 Отговор
    С всеки ден разбирам, че мутро - комунистът, страхливеца простак и див селяндур просто е с ментални отклонения и шизофренична обич към егото си!
  • 37 Тъпомер

    20 1 Отговор
    Не , не и не ! България никога не е имала по-тъп премиер ! От глупав , по-глупав ! Щеше да е смешно ако не беше тъжно !
  • 38 Любо питен

    12 1 Отговор
    По-добре послушния Боко да купи саолетоносач и ракетоносец за да изпълнява поръчките на Тръпчо - за да го хвалят по-вече, а народа ще си трае
  • 39 Анонимен

    20 1 Отговор
    От нашите СС-23 на цяла Европа им трепереха мартинките, а тоя говори, че сме били добре въоръжени. Тези изтребители и да ги доставят, само за 2 минути след излизането им ще бъдат свалени.
  • 40 снаил

    18 1 Отговор
    Сега па и подводници! Тия откачиха. И то бракувани!Купете ги па се качете цял парламент и министри. Па се потопете и дано вече не излезете от там!
  • 41 CL500

    5 9 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Виждам, че се пишеш реалист, но не съм сигурен, дали си такъв... Казваш за съседите - ами кои съседи имат нещо по-модерно от Ф-16 Блок 70 с уточнението, че ние също го чакаме и все още не го имаме. Само Турците имат планове за нещо по-модерно от 4++ или 5-то поколение, но към момента и те нямат нещо по-модерно от Блок 70, макат и той да не е произведен все още. И стига с това, че бил модел от 70те, защото това е наистина нелепо. Разликата м/у него и 4++ и 5то поколение е само в липсата на стелт технология. Авиониката и въоръжението му ще са последен модел така да се каже, което е и най-важното. В съвременен дог-файт никой не ти маневрира, като на авио-шоу. Печели този, който пръв засече и стреля. Никой съсед няма стелт, никой към момента няма нещо с последен модел авионика или най-дългобойните ракети въздух-въздух. А да не говорим за армиите на някои съседи като Македония и Сърбия с няколкото си стари бракми. Единственото е, че нямаме бройка за няколко ескадрили, както и зенитни системи от последен клас. И като не можем да вземем Ц-400, то поне като румънците трябва да вземем Пейтриът, ама пара трябва... Разбирам, че този сайт е само да се плюе и съм 100% сигурен, че ако новината беше нещо от сорта - БА бракува последната си подводница или последните си 8 изтребителя, или зенитните си комплекси и т.н., то просто плюенето щеше да се обърне в посока - Б.Б. затри БА, каква армия имахме и какво направи ББ.. Важното е плюене да има. Аз бих те попитал - ти кола

    Коментиран от #60

  • 42 CL500

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    ...Aз бих тe пoпитaл - ти кoлa имaш ли, a кacкo? И зaщo, aкo нямaш дocтaтъчнo финaнcи зa oхoлeн живoт, плaщaш дa кaжeм цeли 6% oт мeceчнaтa cи зaплaтa зa тoвa кacкo? Cъщoтo e и тук...a дoри и имaш нeщo рeaлнo нacрeщa, нe caмo тaкca cпoкoйcтвиe. Oтдeлeн въпрoc e, чe НE трябвa дa ce губи нишкaтa нa вoeннoтo oбучeниe нa нoвия cъcтaв, a при липca нa ocнoвнa тeхникa, aрмиятa щe ce прeвърнe в eдни тeoрeтични oфицeри и вoйничeтa, бъдeщи бeзидeйни людe нa бoйнoтo пoлe и ...жeртви.
  • 43 Оня с козата

    14 1 Отговор
    Още ли събирате капачки за болни деца? събирайте, събирайте
  • 44 Паисий

    14 1 Отговор
    О, малоумний и юроде, поради что срамиш нашият род и родина?!!!
  • 45 Матей

    14 1 Отговор
    Всичкия скрап,който ще спазаряват тепърва, струвал към 7-8 милиарда,плюс виртуалните самолети,кръгло 10 млрд.Големи похвали,усмивки,потупване по рамото от Столтенберг.Уникално високи военни разходи,над 3 % от БВП,с равноускорителна тенденция към повишение,КАКТО Е ТРЪГНАЛО ,СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНА,ЩЕ СТИГНЕ 100 % от републиканския бюджет.после като няма накъде,ще се повишава чрез външни заеми под лихва.Ще възпираме мераци СТОП. На кого,на извънземните ли,или на Русия?
  • 46 Армия

    15 1 Отговор
    23-25 хиляди наемници, армия? Повече възпиране, само на устата на пожарникар. Единица за тъпотия.
  • 47 488

    10 1 Отговор
    предател
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Време за 10 дамска армия в нато

    8 0 Отговор
    50% от армията ни са обиграни дами на които мъже им въртят домакинството,гледат децата и перат гащите им.Но това тези мъже не ги прави да бъдат по-слабия пол а се чувстват равнопоставени и защитени от ес и нато
  • 50 Ген Шварценегер

    6 1 Отговор
    "Грандиозен скандал в САЩ, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан... До този момент в нея са загинали 1 892 американски военни, ранени са 20 589... " Е, това е - сигурност за БГ от "най-добрите"... лъжци
  • 51 нахалник

    5 1 Отговор
    е тиквата......
  • 52 степан

    4 1 Отговор
    Нещо като къща за гости без гости и превъоръжаване без армия то в България винаги нещо липсва в комплекта ,започна дами звучи като петилетката за две години.
  • 53 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    потупване по рамото=3%,погалване по главата=3,2%...ако има и ,,,безплатен,, обяд---отидоха 4%!!!!!Какъв ,,обоснован,,!!!РАСТЕЖ,а!!!!!!
  • 54 боцмана

    5 1 Отговор
    Боко , за рак , за мерак и за простак , лекарство още не е открито. Така като гледам теб май само рачо не те е набарал.
  • 55 Кухо КОЙ МЕРАК ЩЕ СПРЕШ БЕ КУХХОО.

    6 1 Отговор
    Само правиш ОБОРОТ НА САЩ. ТОВА Е. ПРОДАЖНИК ХРАНЕЩ ЧУЖДИ ИКОНОМИКИ.
  • 56 Пак ли

    4 0 Отговор
    простака.....
  • 57 Очевидно пак трябва

    1 2 Отговор
    в България да се въведе статута на "активния борец"- никой не ги търси за нищо, а те се крият и се "борят"
    Кога преименуваха турския поток в балкански?
  • 58 наигра се

    2 1 Отговор
    Тиква , не спираш никакви мераци , а обслужваш личен мерак със залог Родината ни. Меракът ти се нарича удържане на властта и защита на задника ти. Всъщност ти цялостно представляваш този си атрибут.
  • 59 Усмивката

    2 0 Отговор
    ,,Мерак ”,кои от съседите ли я употребяват
  • 60 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "CL500":

    Турците имат 230 бр Ф16! 30бр сравнително нови блок 50, 170бр са модернизирани до блок 50.Най- старите турски еф-ки се модернизират в момента с нова авионика и радар турско производство! Имат и 40бр модернизирани от Израел ф4! Да се сравняваме с Турция е смешно!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове