Last news in Fakti

10 Юли, 2012 08:53 877 0

Янев: Има социолози тип "Вечната Амбър"

  • яне янев-
  • рзс-
  • конституция
Янев: Има социолози тип "Вечната Амбър" - 1
Снимка: БГНЕС

Най-основният проблем във връзка с изборното законодателство е в основния закон – българската Конституция. Това каза пред „Денят започва“ по БНТ лидерът на РЗС Яне Янев.

Защото там не са разписани ясни правила и няма възможност 22 години да има консенсус за промяна поне на тези текстове от Конституцията, които да регламентират нов ред при провеждането на избори, така че да не се случват всички тези безобразия, на които см свидетели през тези 20 години. Изборното законодателство е прекроявано повече от 15 пъти и то сериозно прекроявано. Изборният кодекс е нещо, за което всички говореха през годините, но едва сега в този парламент се случи. Друг е въпросът, че няма време и не е нужно Изборният кодекс да се преработва в последния момент в 12 без 5, каквато порочна практика бяха наложили от Тройната коалиция, добави Янев.

РЗС смята, че трябва да се направят няколко съществени промени в текстовете, които се отнасят до най-порочните практики, за които нямаше каквито и да било намерения за промяна. Един от текстовете, който днес ще внесем е свързан с дейността на социологическите агенции. Все пак трябва да има отговорност. Не може да дойде един социолог в навечерието на изборите да нахвърля едни проценти, които нямат нищо общо с резултатите, след това да се яви в НДК в изборната нощ да подхвърли екзитпол, който се разминава с реалните изборни резултати с от 5 до 10% и след това да слага одеждите на чист и почтен наблюдател на изборните процеси, категоричен е Янев.

Той посочи, че социологията е сложна наука и "не бива да бъде девалвирана от определени персони, които слагат тежко петно върху цялата гилдия". Той каза и че не може всички социолози да бъдат слагани под общ знаменател - има и почтени хора.

"Трябва да се признае, че част от социолозите станаха милионери. И част от политиците станаха милионери, това са скачени съдове, всичко е затворена система, този порочен кръг трябва да се пресече или да се скъса на 2-3 места. Това може да стане чрез прозрачност единствено. НАП да проверява физическите лица, които правят проучвания. Тогава ще се види защо определен социолог се е изкушил така жестоко да манипулира общественото мнение. Има социолози тип "Вечната Амбър", които 22 години са несменяеми, повтарят едно и също, правят до болка познати схеми и никой не им търси отговорност.

Ние трябва да мислим след година закон за социологическите проучвания, за да може да има регламент. Тези неща трябва да вървят паралелно със закона за печата. Би следвало да се мисли и за закон за гарантиране свободата на словото, защото всички тези правила са изключително важни за демокрацията, иначе се преповтарят едни и същи сценарии", подчерта лидерът на РЗС.

За купуването на гласове Янев каза, че търговията с гласове може да се пресече само със задължително гласуване, няма друг начин. "Ако се дават бонуси а не рестрикции, тогава нещата ще бъдат тотално променени. Не може да кандидатствате за държавен служител някъде и да се хвалите, че вие никога не сте гласувал. Такъв асоциален човек не би следвало да попада в държавната администрация. Най-големият проблем за купуването и продаването на гласове е беднотията – огромна бедност, бедност която няма аналог може би с нито една страна-членка на ЕС. Това е политика, за която носи отговорност целият политически елит и не може повече да си затваряме очите пред това страшно явление", заяви Янев. Той каза, че хората предпочитат да си продадат гласа. "Щом като в ромската махала могат да влязат представители на партии и да купуват масово, защо това да не стане и при българските пенсионери или при други социални групи, които едва свързват двата края", отбеляза още Янев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове