ФАКТИ.БГ

Почина единствената оцеляла до наши дни партизанка - баба Муша

Мария Хаджииванова е издъхнала часове преди настъпването на Новата 2020 година

Публикувана: 2 Януари, 2020 15:46
56 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3054
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.

Часове преди настъпването на Новата 2020 година си отиде от този свят Мария Хаджииванова, съобщава "Монитор".

Тя беше единствената оцеляла до наши дни партизанка, позната като баба Муша. Тя си отиде от този свят на 100 години в дома си. Изпратиха я дъщеря ѝ Роза, внуци и правнуци. Баба Муша не се предаде лесно – четири пъти изпадаше в кома в последните няколко седмици, но лекарите я връщаха в съзнание. За петия път вече нямаше сили.

Мария Хаджииванова е родена на 2 септември 1919 година в Якоруда. Тя е сестра на политзатворник, а по-късно партизанка в Якорудския отряд. С нищо не се различаваше от мъжете – партизани: „Аз съм от селско семейство. Занимавахме се със земеделие. А ние, момичетата, като пораснахме станахме жетварки на по-заможните. Ходихме да копаем, да жънем, да си изкараме някой лев да си купим дрешки. Завърших прогимназия и откриха техникум за момичетата „шев“ и „готварство“, а за момчетата - „земеделие“.

Но го закриха след това. Научих се да шия. Имам по-голям брат, който имаше голяма шивачница. В нея идваха хора от цялата разложка околия. Той ме въвлече в това нещо. Много ме обичаше. Аз съм единственото момиче от Якоруда. Единствената партизанка. След това излезе жената на един журналист Георги Боков, бащата на Ирина Бокова. Излезна към края – през август.

Брат ми след две години и половина излезна от затвора и отвори шивачница в центъра на Якоруда. Мъжа ми Георги Хаджииванов издържа 5 години и половина в затвора, излезе през 1939 година. След него излезе и Парапунов.

С него бяхме много близки и още от затвора ми изпрати семеен подарък. Ние сме 106 души партизани от Якоруда. Над 500 ятака има. Аз не ги познавам ятаците, не съм работила с никого от тях. Виждам ги след 9 септември. У нас идваха ръководителите на 4-та оперативна зона. Като загина Парапунов – от засада на Баларбаши, над Благоевград) остана Никола Рачев на негово място.

Моят мъж – Георги Хаджииванов беше голяма личност в Якоруда. Честен, раздаваше се за хората.Той отговаряше за доставката на оръжие за партизаните и за доставката на храни, всичко необходимо. Аз купувах лекарства от аптеката когато имаше нужда. Пращахме им колети – парче сланина и курабии. С Георги си исахме си писма, а аз споделях какво се случва в Якоруда. Отначало нямаше намерение да се женим, но се оженихме.

Аз бях единственото момиче, което общуваше с партизаните. Къщата беше опожарена от турците, бяха останали 2 стаи. От едната страна беше жп линията, а от другата – пътя. Той като работеше, аз бях с него. У нас идваха партизаните, ръководителите на 4-та оперативна зона. Постоянно месих хляб. Никола Парапунов изчезна за няколко месеца и се върна с партизански дрехи. Тогава имахме и дете, кръстихме го Сталин. След смъртта на Никола Парапунов, Никола Рачев идваше с Костадин Лагадинов.

Съветският съюз беше голямо нещо за нас. Дружах и аз с тях. Още преди началото на партизанските движения ние с мъжа ми бяхме вътре. Предложих да направим емблема на групата и нарисувахме една 50-левова монета, издадената 1940 година. На нея пише „Нова въстаническа армия „Отечествен фронт““. Тя беше харесана от ръководителя Рачев, който наричахме „Войводата“.

Тогава със сестра ми ушихме 150 емблеми. И така ги посрещах и изпращах до 1944 година. И Никола Рачев - Войводата все казваше „Готви се , защото ще си акушерка“. Девойката, която е дъщеря на политзатворник и беше заедно с него, се беше залюбила с Георги Мадолев и беше бременна. В батальона имахме ятаци българи, мохамедани и цигани. Те ни пазиха. И дори на блокадата ни хранеха. Беше дълга. Но животните бяха гладни и трябваше да се ходи да се оре. Пускаха някои на полето, работиха по цял ден и като се виждахме в Якоруда те ни даваха техните филии хляб.

Първата вечер се случи да служим на пост с мъжа ми. Той от едната страна, аз от другата. Още на първия ден имахме военни обучения. Давахме команди за Белица и Разлог. Хранехме се с хляб, попара, а по-късно партията вземаше от по-богатите овци и имаше месо винаги. Аз постоянно имах работа като млада партизанка. На 18 май сняг, студено и гледам три огнени кълба в Якоруда. Аз бях на пост, заедно с Хаджията и един другар от Банско.

После разбрах, че три къщи са запалени. Тогава синът ми излезнал и казал „Чичо, не разваляй къщата, защото ще дойдат мама и татко и ще те запалят“. Тогава той сам поискал огън и се запалил. Направихме акцията и получих награда – нова сръбска пушка. В колко акции си участвала? - Във всички, които имаше. В горските стопанства, два пъти на Грънчар, готвихме се трети път да слезем.

Не съм ходила към Разлог. По-страшно беше като бях ятачка, понеже нямах оръжие, полицията ни издирваше. А горе беше лесно – имаш оръжие, имаш всичко. Животът на партизаните беше постоянно изложен на опасност. Един път имахме задача да окупираме местната мандра да вземем кашкавал, но предишният ден го бяха иззели. Аз се грижих за бременната, тя роди на голи дъски едно момченце, което кръстихме Чавдар.

До колибата имаше крави, които също трябваше да пазим от вълците. След няколко дни тя се оправи и аз отидох да видя какво става. Тогава започнаха да ни дават храна, за да започнем акцията на Бели Искър. Мен ме оставиха там. Ние готвихме там и по едно време по радиото съобщиха, че Съветската армия влиза в България. Тогава вместо на акция, ние започнахме подготовка за слизане надолу.

В това време стотина нови хора бяха готови да се включат при нас. Затова бяхме избрали сборен пункт, но така и не се намерихме. И те слезнаха след 9 септември. Последваха тържества, салюти горе. Надвихме... Това беше думата. Заедно със Съветската армия надвихме. На другия ден заминахме за Якоруда с влака. Имаме много медали, много награди. Мъжът ми е герой на социалистическия труд.

Като слезнахме на площада имаше маси, отрупани с трапези, а тържествата бяха започнали. Какво стана след 9 септември? Започна оня живот, след победата. Синът ми порасна, завърши военовъздушните сили, щеше да стане генерал, но почина преди 3 години. Как се разви животът ти след 9 септември? - Не ме питай за след 9 септември. Имаше много работа. Трябваше да се строят пътища.

Мъжът ми веднага след това замина, за да започнат строежите. За 11 години се местихме 10 пъти. Залесявахме гората над Якоруда. Сваляхме дърва. Местихме се в Разлог три пъти, София два пъти, Благоевград пак два пъти, Димитровград... Лагадинов беше прокурор в съда, а мъжът ми беше назначен за шеф на мина „Чукурово“. И така стана герой на социалистическия труд.

Животът ни е бил все на колела в първите години. Как се чувстваш сега – 70 години след 9 септември? - Радвам се, че съм жива по случай 70 години. Не съжалявам за нищо от това, което съм направила. Тогава беше много страшно. Сега не можеш да разкажеш на никого, защото не могат да си го представят. Моят мъж много държеше за единството на партията. Но най-важното е да останем българи.

Благоевград / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
БОГ да я прости мир на душата и

Коментиран от #42


Оценка:
-15 +46

Русороб
3 Отговор
Новото десетилетие започва прекрасно, честито!

Оценка:
-33 +20

Пръч
4 Отговор
Не знам как изчетох до край тази простотия..

Оценка:
-56 +27

Стара курва тъпа
5 Отговор
Росица циганката е мечка

Оценка:
-35 +10

Емил
6 Отговор
Нещо като разкази на ВИС-аджии, ТИМ-аджии или Митьо Очите!

Коментиран от #9


Оценка:
-33 +25

ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор
всички хора сме гости на този свят

Коментиран от #22, #39


Оценка:
-2 +29

Въпрос
8 Отговор
"Предложих да направим емблема на групата и нарисувахме една 50-левова монета, издадената 1940 година."
Значи борбата за равенство и социални правдини минава пак през парата. Нещо изненадващо?!

Оценка:
-9 +18

ГРАД КОЗЛОДУЙ
9 Отговор

До коментар #6 от "Емил":


ЕМО днешните са по гадни при соца имаше ред спокоиствие работа здравеопазване сигурност

Коментиран от #10, #56


Оценка:
-12 +36

Емил
10 Отговор

До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Не говоря за соц-а, а за руските подлоги преди 9-ти и след 10-ти!

Коментиран от #12


Оценка:
-24 +12

1944
11 Отговор
айде стига с тия продажни обирджии на мандри. станали шумкари на девети и след това.

Оценка:
-26 +22

ГРАД КОЗЛОДУЙ
12 Отговор

До коментар #10 от "Емил":


извинявай господин ЕМИЛ

Коментиран от #28


Оценка:
-10 +2

NSDAP
13 Отговор
Супер!Страхотни новини!Всички комунисти,дружно под земята!!!

Оценка:
-30 +14

14
Този коментар е премахнат от модератор
15
Този коментар е премахнат от модератор
16
Този коментар е премахнат от модератор
NSDAP
17 Отговор
Евреи,цигани,ционисти,славяни,комунисти=пуф-паф към Аушвиц.

Оценка:
-22 +11

18
Този коментар е премахнат от модератор
19
Този коментар е премахнат от модератор
20
Този коментар е премахнат от модератор
онзи
21 Отговор
Заради такива хора и борбата им срещу Хитлерофашизма България,беше почти 9милиона и имаше промишленост на европейско и световно ниво.

Коментиран от #30


Оценка:
-18 +34

Марсиянец
22 Отговор

До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ей Козлодуйски пън като ти свърши гостито на Земята те чакам на Марс ще отварям междугалактическа психиятрична клиника за пациенти от цялата галактика има място и за теб ти даже си предимство като един от най тежките случаи на Земята.

Коментиран от #23, #27, #29


Оценка:
-9 +10

Комшията отсреща
23 Отговор

До коментар #22 от "Марсиянец":


🤣🤣🤣хаха

Оценка:
-3 +0

Еретика
24 Отговор
Е добре си е поживяла бабата.А дали е имала угризения за тези който е убила и обрала.Е явно не.Дундуркаха я а две деца ПУКНАХА като кучета Е тъйще е докато управства Бойко.

Оценка:
-23 +6

NSDAP
25 Отговор
Как България ще се освободи от руско- славянско робство?Сменяме езика си,и приемане за официален език персийският(езикът на нашите братя Перси).Сменяме православието и приемаме католицизма,унищожаване всички ционистки,комунистически и панславистки лобита в България,а начело на България слагаме един Ханс или Гюнтер.

Оценка:
-25 +9

??????
26 Отговор
????????!!!!

Оценка:
-0 +0

ГРАД КОЗЛОДУЙ
27 Отговор

До коментар #22 от "Марсиянец":


ще ти се обдя по водо мера

Оценка:
-0 +3

Пако
28 Отговор

До коментар #12 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Не му се извинявай на това недоразумение.
Тези които да крали от мандрите кашкавал,след девети са строили пътища,
фабрики,заводи и то с доброволен труд.
Хайде да ти отговори този отворко,сега
колко от тези които не крадат кашкавал,
ще дадат доброволен)(безплатен)труд,за да
се построи нещо в страната му.
Между другото истински кашкавал в страната
му отдавна не е обект на кражба(защото не е
от мляко)

Оценка:
-3 +21

Пако
29 Отговор

До коментар #22 от "Марсиянец":


По-скоро си Неграмотник отколкото
МарсиЯнец.Пише се -психиАтрия а не
психиЯтрия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-1 +9

Учудвам се
30 Отговор

До коментар #21 от "онзи":


на довотиите които пишете,и се убеждавам че,
тези коментари ги пускате от посолството
на Козяк.Напротив,по времето на тези които
се бореха с/у Хитлерофашизма,България
достигна почти 9млн.А след освобожденито
ни от тях се стопихме с2,5млн.

Коментиран от #36


Оценка:
-5 +6

Обикновен Бг
31 Отговор
ПОКЛОН ДО ЗЕМИ БАБО. ПОЧИВАЙ В МИР.

Коментиран от #40


Оценка:
-4 +16

горянин
32 Отговор
Долна шумкарка.

Оценка:
-12 +6

Историк
33 Отговор
Баба Муша, партизанка от Рило-Пиринския отряд на град Якоруда, премълчава един исторически факт. От 11 септември 1944 г. до 3 ноември 15 партизани под ръководството на полит комисаря обикалят околните села и незаконно арестуват на 80 човека. Все интелектуалци, учители, лекари, адвокати, свещеници, кметове. 39 човека са разстреляни без съд и присъда и гробовете им не се знаят.
39 човека-невинни, защото не споделяли тяхната комунистическа идеология. Има БОГ и убийците ще бъдат съдени. Такава е комунистическата идеология, другарко Корнелия

Коментиран от #34


Оценка:
-14 +12

Мдааа
34 Отговор

До коментар #33 от "Историк":


Що не кажеш, че тия които изброяваш са отрязали главите на 5000 човека представящи ги за партизани за да вземат по 50 000 лв. за партизанска глава по тогаващният закон за защита на царството .
А и тия са били тогавашните Догановци и останалата предатрлска пасмина.
Питай хората които четат тук коментарите дали са съглани да има нов народен съд бе трол продажен, американска подлога нещасна.
.........................................
Хора искате ли да има нов народен съд ?

Коментиран от #55


Оценка:
-7 +13

Най-му хареса
35 Отговор
Моментът с акцията по бастисването на мандрата и това дето вземали овце от по-богатоте за да имало месо всеки ден. Ей тва е партизанлъка акции срещу мандри и кошари.

Коментиран от #43


Оценка:
-5 +7

онзи
36 Отговор

До коментар #30 от "Учудвам се":


От подобия на човеци като,Вас след 20 години,тук няма да има и 2 500 000 българи с бял цвят на кожата.И да има толкова няма да има вода къде да си измият ръцете и краката,за къпане да не говорим,а за работа и трудова дейност ще трябва да гледат в учебника по история...На онези овчари,които изградиха икономиката,Безплатното здравеопазване,докараха топлата вода и парно по домовете Вие независимо каква диплома сте докопали и на какъв стол си пилеети времето....Нямате капацитета ибрика с вода да им вапълните,за друго да не говорим!!!

Коментиран от #45, #47, #48, #51


Оценка:
-3 +11

наблюдаващотдалеч
37 Отговор
Ще гори в ада!

Оценка:
-4 +3

ГРАД КОЗЛОДУЙ
38 Отговор
А бе и все пак е трябвало да си отиде от тоя свят една година преди да стане партизанка

Оценка:
-9 +1

СЕЛАНОВЦИ
39 Отговор

До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ти милиционерско ...., не си добре дошъл на тоя свят и ще си отидеш скоро!

Оценка:
-0 +2

ГРАД КОЗЛОДУЙ
40 Отговор

До коментар #31 от "Обикновен Бг":


Какъв мир, тя е терорист! Ще гори в ада!

Оценка:
-5 +2

Мирослав
41 Отговор
"... a пo-къcнo пaртиятa взeмaшe oт пo-бoгaтитe oвци и имaшe мeco винaги..."
"...дa oкупирaмe мecтнaтa мaндрa дa взeмeм кaшкaвaл..."
Тези две неща казват всичко.

Оценка:
-3 +6

ДРУГ ОТ КОЗЛУДУЙ
42 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ей милиционер беше и на колко хора изгори душите с доноси и ти ще гориш в ада!

Коментиран от #52


Оценка:
-1 +3

ЦИГАНИН ЯТАК
43 Отговор

До коментар #35 от "Най-му хареса":


И на мен ми е любимото , ей така от мандра на мандра и свалили власта !!!

Оценка:
-0 +4

44
Този коментар е премахнат от модератор
45
Този коментар е премахнат от модератор
Пако
46 Отговор
Maldivos bastardos.....,.

Оценка:
-1 +0

47
Този коментар е премахнат от модератор
48
Този коментар е премахнат от модератор
Другия
49 Отговор
Нещастницииииииии

Оценка:
-0 +0

50
Този коментар е премахнат от модератор
51
Този коментар е премахнат от модератор
ГРАД КОЗЛОДУЙ
52 Отговор

До коментар #42 от "ДРУГ ОТ КОЗЛУДУЙ":


комунистите убихаСТАНЯНКО КОЙТО Е ПРАВИЛ ДОБРИНИ много хора са убити без съд и присъда във КОЗЛОДУЙСКО погребани са в ров края на СЕЛО БУТАН не съм никакъв милиционер а ПП ГЕРБ ще ни умори разбра ли

Коментиран от #53


Оценка:
-2 +6

ДРУГ ОТ КОЗЛОДУЙ
53 Отговор

До коментар #52 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ааа, ти не си истинският "ГРАД КОЗЛОДУЙ" Аз истинския го познавам, беше милиционер, и топеше много свестни хора, защото не са комунист.

Оценка:
-1 +3

Палко
54 Отговор
Партизаните по царско време са имали статут на терористи, но тогавашната власт е била "твърде мека" с тях защото никой не е вярвал, че могат да вземат властта и да управляват!? Та тази баба може да се смята за най-дълго живялата терористка, "Мир на праха и"!!!!

Оценка:
-4 +6

стоян георгиев
55 Отговор

До коментар #34 от "Мдааа":


ти цифрите ги нямаш за нищо бе другар.5000 човека са избитите за комунистическа деиност сигурно от 1918 до 44 година.виж след това обаче статистиката на убитите и репресираните е в десетки хиляди.та човека дето ти каза за избитите след девети септември ти обясни и че основната група на изчезналите се състои от интелектуалци и хора извън политиката.те не са били отговорни за издирането и преследването на партизаните.баба муша в простотията си обяснява чистосърдечно кво е правила и кво и е било в акъла.такива като нея после лесно се манипулираха и въпреки добрите им намерения създдоха маса поразии.та да знаеш от мен събрани от затворите професионални комунисти държава немогат да направят или по-скоро могат ,но тя е пълен смях квато бе и нашата при тяхното управление.лошото е че оставиха и много тежко наследство избутваики такива като тях напред и унищожаваики истинските български интелектуалци и патриоти.затова и днес сме на тоя хал!

Оценка:
-3 +4

ГОСТ
56 Отговор

До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Партизаните са терористи и престъпници, те извършиха държавен преврат и свалиха законно установената власт!По - голямата част от тях са неграмотници и хаймани, жив пример е Антон Югов, който е с три класа образование, но става вътрешен министър след 9 септември!!!През 1953 година в Пловдив в тютюневите складове са разстреляни най - обикновени работници, само защото искат да им се върнат социалните придобивки отнети от комунистите при идването им на власт, хората протестират(главно жени) пристига милицията и по команда на Иван Пръмов тютюневите работници са разстреляни, защото искат по - високо заплащане(давано им от предишния собственик)!!!Пръмов нарежда на милицията:"Стреляйте по тия боклуци!"Относно това каква сигурност имаше при соца, ами контролирана бедност, нямаше значение какво можеш и какво знаеш, важни бяха връзките, няма значение, че ти искаш да работиш определено нещо, вместо тебе партията решаваше какво да прави с живота ти!!!Такива като тази другарка дето е починала-Бог ще я прости ако може, те бяха с предимство, техните деца влизаха без изпит в университетите, в елитните училища за тях местата бяха готови, докато за простосмъртните много места бяха затворени!!!!Корупцията И ВРЪЗКАРСТВОТО И СИ ВЪРВЯТ ОТ ТОГАВА!!!!ВИС И СИК ГИ СЪЗДАДЕ БКП и ПАК ВИ ОБРА ДО ШУШКА!!!СОЦА СИ БЕШЕ КОНТРОЛИРАНА БЕДНОСТ И ТОЛКОЗ!!!!15 години чакаш жилище, 10 години кола!!!!КОЙТО ИСКА СОЦ. ДА ХОДИ ПРИ КИМ!!!!

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Корнелия Нинова
Лидерът на социалистите иска алтернатива в управлението по време на 49-ия Конгрес на БСП
БСП ще освободи народа си от веригите на ГЕРБ"

Още бисери