Last news in Fakti

12 Ноември, 2017 08:28 8 379 25

Почина най-малката партизанка в България

  • разлог-
  • почина-
  • партизанка-
  • елена лагадинова-
  • амазонката-
  • партизани

Амазонката нееднократно вижда смъртта в очите

Разлог потъна в траур. Знамето на разложкия партизански отряд си отиде, съобщи Пирин Press. Д-р Елена Атанасова Лагадинова с псевдоним Амазонката почина.

Родена е в Разлог. Преживява обиски и опожаряването на родната си къща. На 11 години става ятачка на Разложката партизанска чета, а на 14 години заедно с баща си и двамата си братя влиза в партизанския отряд „Никола Парапунов“.

Нееднократно вижда смъртта в очите. Губи брат си Асен малко преди 9 септември 1944 г., но слиза на бял кон в Деня на Свободата в Разлог. След Втората световна война завършва земеделие в Русия. Става доктор по биологически науки и генетика.

Елена Лагадинова бе дългогодишна председателка на Комитета на жените. Години наред работи неуморно за социалните придобивки на жените. На нейните усилия и последователност се дължи 3-годишното платено майчинство, задължителната ваксинация и строителният бум на детски градини и ясли през 60-те и 70-те години на миналия век.

Общественик и ентусиаст, Елена Лагадинова бе като непрестанен извор на лява енергия, казват за нея от разложкото землячество. Животът на Елена Лагадинова, най-малката партизанка, е пример за силата на човешкия дух, за вярата в доброто и красивото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ьььььь

    37 25 Отговор
    "Изключителният бум на строежа на детски градини и ясли през 60-70 години.."....БЕЗ КОМЕНТАР...
  • 2 Sig Sauer P226

    59 24 Отговор
    Бог да я прости !

    Със загубата на всеки един такъв човек, все по-голям става дела на "ония 80%", знаете кои...
  • 3 гост

    10 5 Отговор
    А в уикипедията пише, че е починала на 05.11.2017г., т.е. преди една седмица....
  • 4 gosth

    14 10 Отговор
    Значи , след като е най малката , никой от 25000 -та армия активни борци и шумкари врче е при Бог. Лека и пръст.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 законен

    33 42 Отговор
    Много ми е интересно, сега като се съберат разни апаши да грабят и обират им викат "организирана престъпна група " и жандармерията ги гони с тежко въоръжение , а кирливите шумкари били "борци за свобода " !!! И даже "слязла на бял кон" , ай с...р рускона...зени серсеми , на кое викате "ден на свободата" , на деня дето си подадохте г...за на "армията освободителка " , дето изнесе повече от България повече от "поробителите" , заради такива 45 години ядохме руски л..на , а пък сега всеки се репчи , ама вижте заплатите на запад , ама на запад не строиха 45 години социализЪма и комунизЪма , а ??!! Що няма такива заплати в любимия ви "Евразийски съюз" и няма и да има ???

    Коментиран от #10

  • 7 Брат ми

    30 34 Отговор
    Големите борци за свобода:( Едни големи престъпници,нищо повече.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пазарен Либерализатор

    14 23 Отговор
    Участник в състава на организирани терористични групи, обирали мандри и убивали заможни хора с цел присвояване на имуществото им, това са вмирисаните землянкаджии. Сигурно да заработи качаците непълнолетната терористка е въртяла кавали на всички чичаци със шпагини из мухлясалите землянки. После цял живот привилегии, за това че е сринала държавата.

    Коментиран от #21

  • 10 Иван

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "законен":

    Защо не прочетете малко история и да видите, че партизаните на първо място са биле антифашисти и са воювали подпомагани не само от СССР, но и от Англия и САЩ и в последствие историята се променя. Защо не прочетете малко история и да видите колко партизани са загинали, които не са биле съгласни в последствие с комунистическата върхушка, и чак тогава да ги поставяте под общ знаменател и наричате престъпници...

    Коментиран от #11

  • 11 Пазарен Либерализатор

    16 22 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    В България никога не е имало фашизъм или окупационни войски (преди навлизането на червената армия алкохолици), че да има рвална причина за съществуването на партизанско движение. Всички РЕМсисти и партизани са утайките на обществото, елементарни престъпници, издирвани от закона и минали в "нелегалност" за да упражняват спокойно и организирано престъпната си дейност.

    Коментиран от #13

  • 12 666666

    9 4 Отговор
    Вечна памет!
  • 13 Ьььььь

    20 6 Отговор

    До коментар #11 от "Пазарен Либерализатор":

    Не ставай смешен-имаме офицялен договор с Хитлер-а това е пряко доказателство за това,че сме били подръжници на фашистите. Даже на Софийското Околийско Полицейско Управление е имало флаг със сфастика. Също така и на Министерството на Войната. А по сериозно де..

    Коментиран от #17

  • 14 Александър

    11 12 Отговор
    Много лошо, че повечето хора изобщо не знаят какво означава думата "партизанин".
    Няма безгрешен човек, нито само лош или само добър.
    Но партизаните са се борили срещу законната царска власт и са правили покушения срещу Царя.
    Партизаните в България са терористи.
    Това са най-върлите комунисти, на тях дължим 45-те години комунизъм, а след тях са техните деца.
    Това са хора лишени от християнска вяра, лишени от добродетели, пълно е с комунистически партизански паметници изградени по комунизма, а реално това са паметници на терорости.

    Коментиран от #18, #24

  • 15 матю

    6 10 Отговор
    Един от последните терористи ,оставени да си умрат спокойно в къщи с почести и поклони! Каквото и да се пропагандира за тях ,историята е една и ние ще я помним такава каквато е!
    Продължавайте да ни информирате поименно за всеки смъртен случай за да не забравим имената на най-големите си мъчители и главорези!!!

    Коментиран от #19

  • 16 Тодор Белоперкин

    4 5 Отговор
    Какво искате,като са ни промивали мозъците комунистите.Ако не бях чел книгата Корона от тръни и аз нямаше да знам за "любимите"патризани.Тяхна е адската машина която избухва в църквата Света Неделя.Искали са да избият цялото правителство по онова време.Никога не сме били окупирани от Хитлер,напротив били сме съюзници. Цар Борис е предпочел да сме съюзници,вместо врагове.И тайно се е надявал да си върнем загубените земи от Първата световна война.За жалост Хитлер прави най гоямата грешка да нападне СССР.Д ори е нарушил договора,за не нападение с Русия ,която е гледала безучастно и не е създавала проблеми.Разбирасе докато не е била нападната от Шизофреника Адолф Хитлер.
  • 17 Провинциалист

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ьььььь":

    Айде и ти не ставай смешен,щтото и Сталин е имал договор с Хитлер-знаем защо.А и нацистите са черпили опит направо от извора как се правят и ползват лагери на смъртта.Така,че по-леко.Нещата не са толкова прости,като някои тук коментиращи,примерно.
  • 18 Той

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Александър":

    Значи според твойте думи и Ботев и Левски също са терористи,щото и те са се борили срещу ЗАКОННАТА царска (султанска) власт!
  • 19 Това е положението Минке

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "матю":

    Спокойно Матьо ,спокойно. С новите ни- стари мъчители и главорези , които дойдоха преди 28 години, няма да изкараме още много дълго, такива са тенденциите за жалост. Изчезваме с 3-4 % на година , и след това няма се помни никой, и нищо.
  • 20 Именно

    0 0 Отговор
    сега могат да направят филм: "Дъ ласт булгериън горила"
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Леваневски

    2 1 Отговор
    Казва се:"Бог да прощава греховете", но в случая тая жена като партизанка е нямала грехове....Дори и да е разстрелвала разни фашисти /в което се съмнявам предвид възрастта и/, то това не е грях!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 даниел

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Александър":

    какво толкова сте се загрижили за царя нали каза че ще ни оправи за 800 дни какво направи върна си имотите и толкоз
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове