Last news in Fakti

9 Януари, 2020 10:47 8 404 28

Пореден абсурд при купуването на винетка

  • винетка-
  • електронни винетки-
  • тол-
  • електронна винетка

Жена плати електронен стикер за своя автомобил, излезе винетка на друг

Пореден абсурд при купуването на винетка - 1
Снимка: БГНЕС

Поредна нелепа ситуация при закупуването на електронна винетка. Плащаш винетка за своя автомобил, излиза електронен стикер на друг.

В началото на януари, по традиция, Ирена Лесова решила да подмени годишната си винетка за автомобила. Купила през сайта на тол системата. При плащането с изненада обаче забелязала, че пътната такса е издадена на друг регистрационен номер, различен от въведения от нея.

„Въведох своите данни напълно коректно и, след като преведох сумата, в платежното фигурираше некоректен номер – една буква беше сбъркана”, обясни пред NOVA Лесова.

Така превела 97 лв., колкото е цената на годишния стикер, на несъществуващ или чужд номер. Опитите ѝ да коригира грешката в сайта ударили на камък.

„При самото плащане – ти нямаш видимост на данните, които си въвел - щом потвърдиш плащането – край – парите са вече преведени и грешката е вече налице. Дори да въведеш пари на неактивен номер – отново те таксуват, което не е редно, трябва да има опция за корекции”, възмутено споделя Лесова.

За грешката в системата при плащането Ирена Лесова съобщава и на пътната агенция. Оттам ѝ обясняват, че щом веднъж се е съгласила с общите условия отговорността е нейна и корекции не са възможни.

„Чувствам се измамена. Има някаква нередност, която не е по моя вина и отказват да разгледат случая. Искам парите ми да бъдат възстановени”, категорична е потърпевшата.

След проверка на случая от пътната агенция са категорични, че подобна грешка системата не може да допусне. Нито пък е възможна външна намеса, която да прати платената винетка към друг номер. Затова и няма да възстановят обратно парите въпреки сгрешения номер.

„Няма как това да се реализира, тъй като там няма човешка намеса. При каналите за самообслужване нито едно физическо лице няма достъп до данните, които въвежда потребителят”, обясни проф. Олег Асенов от АПИ пред NOVA.

Не изключват обаче до грешката да се е стигнало заради неизчистена кеш памет от устройството, през което е направено плащането. И това обаче не било бъг в системата.

„Има n на брой сценарии, до които може да се стигне до объркване на транзакциите. В случая има опция да е прекъсната самата транзакция, да се използвани бутони „назад”, страницата да е била презаредена по някакъв начин. Жената съвестно си е попълнила данните, но те в един момент могат да бъдат заменени автоматично с предварително записаните в браузера”, коментира IT специалистът Александър Ненов.

Според него след въвеждането на данните системата трябва да дава възможност за корекция на въведената от шофьорите информация в отделна страница за преглед. Нещо, което в момента системата за плащане не позволява.

Ако корекции се правят на всяка стъпка от плащането обаче може да се стигне до измами от потребителите, оправдават се от АПИ на свой ред.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    35 1 Отговор
    Нямам вяра на електрониката.
  • 2 СГРЕШЕНИЯ НОМЕР

    7 9 Отговор
    БЛАГОДАРЯ КОЛЕЖКЕ ЧЕ МИ КУПИ..СЕГА СА ДЖИТКАМ ЯКО..
  • 3 сноу

    20 3 Отговор
    Че то АПИ са АПАПИТЕ на Гойчи ,а той пари не връща ...
  • 4 сноу

    10 2 Отговор
    Че то АПИ са АПАПИТЕ на Гойчи ,а той пари не връща ...
  • 5 Това е

    18 2 Отговор
    Като телефонната измама всички знаят за нея, но все се намира някои да метне торба с пари през балкона. Така и с е - винетките всички знаят, че не са надеждни и стават грешки, но пак ходят там да си вземат.
  • 6 Схема ГЕРБ

    48 0 Отговор
    Легален начин за държавна кражба ! Миналата година казаха плащанията по 15000 винетки са били откраднати от държавата по тази схема ! Защо е кражба,, защото срещу тези пари нищо не сте получили, нямате дори редовен документ, защото издадения е с невярно съдържание ! Ако в банковата ви сметка случайно попадне сума преведена по погрешка от държавно предприятие напр. и вие си я похарчите със здраве дори и да я дарите, ще ви осъдят за кражба /присвояване/, ще се наложи да връщате парите ! А държавата "легално" по същата схема си присвоява такива пари!?!? Били отивали в пътната инфраструктура, дрън, дрън тогава всеки неволен"дарител" да получи отчет къде и как са вложени неговите 97 лв. !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хах

    2 10 Отговор
    Е тя сега така ще каже много ясно.Каво ми правите евтини сензации бе журналя?
  • 9 Бойкот

    11 1 Отговор
    На апаратите за елек. винетки, като никои не взима от тях ще ги махнат. Какво ви пречи да си ги закупите от касата на магазин в които се продават.

    Коментиран от #22

  • 10 нервен ( разбивача на тролове )

    5 7 Отговор
    Да ве да ...или просто не си знае номера и ся се прави на луда нали ако мине
  • 11 Емигриране към родината😂😂😂

    12 4 Отговор
    Тичаме да са връщаме😂😂😂😂😂😂😂😂😂ей са тръгваме муахахахахха😂😂😂😂бегето ше си остане вечно една територия за измами и грабежи щото гена е такъв

    Коментиран от #16

  • 12 Съвет

    14 2 Отговор
    Може да пуснете жалба в комисията за защита на потребителите. Там ще ви обърнат внимание! Налагало ми се е да пускам жалби и хората там са много учтиви и ще ви помогнат. Преди го години ми писна да си затварям очите, и си казах както имам задължения, така имам и права. Вече си търся правата за всичко!
  • 13 Гост

    12 1 Отговор
    Няма такава държава !

    Коментиран от #17

  • 14 нека

    22 1 Отговор
    А бе, абдали, сайтовете за изпращане на картички имат опция за преглед на въведеното, преди изпращане, на вас не ви стигна пипето да вкарате такава опция. Сайтаджии недоклатени!
  • 15 Така стоят нещата

    14 2 Отговор
    Преди да си закупите винетка проверявайте дали някой вече не ви е купил без да иска!
  • 16 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Емигриране към родината😂😂😂":

    Ти като емигрира гена в България ли си го остави????

    Коментиран от #21

  • 17 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    има,има-ето я!!!!!Скод--баклукбг.
  • 18 Пешко

    0 1 Отговор
    АПИ, АПИ .... !!!
  • 19 Гошо

    5 1 Отговор
    На сайта на Толбг не можеш да си купиш винетка за по голям срок от седем дни - ако я купиш днес, началната дата не може да е повече от 16 Януари! Поредната дивотия!
  • 20 Умно село

    9 0 Отговор
    Така беше в мутренските години с финансовите пирамиди.
    И сега не е по различно, но мутрите си купиха държавата и искат да накарат всички ни да мислим като тях - по мутренски.
  • 21 Да оставих го

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Само питам":

    Сега съм гражданин на света 😂😂 не ям сланина не слушам чалга и сичко българско съм му пикал не желая да имам каквито и да било спомени или привички към стария живот
  • 22 Преброяване на бесните язовци

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бойкот":

    Имаше случай, при който лелката на касата беше въвела грешен номер на колата. И пак същия кор за платилия. Ама при толкова некадърно направена система и толкова нагла и алчна "държава", това е положението. Плащаш и се молиш да стане.
  • 23 dim

    1 1 Отговор
    Да каже кой е номера!И на печелившия честито!
  • 24 бр Вини

    1 0 Отговор
    Абре хора,плащайте всичко на ръка,на четири очи, в интернет ,стават игри,измами
  • 25 Васил

    1 0 Отговор
    Абсурда че купуваш винетка за да караш по дупки
  • 26 comment

    1 0 Отговор
    Кръв повръщат, но пари не връщат...
  • 27 чачо

    0 0 Отговор
    Човек, ако не е грамотен да си извади една винетка,не трябва да кара кола.
  • 28 пълно безобразие

    1 0 Отговор
    Това е пълно безобразие. Не можеш да провериш.Не можеш да коригираш. Не можеш да си върнеш парите, но има вероятност системата да греши, но отговорността е твоял Пълен абсурт!!!Никаквои права. Трябва да има възможност попълващия да провери какво е въвел преди да плати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове