Last news in Fakti

16 Януари, 2020 09:42 1 573 18

Серният диоксид в Перник е по природни причини и гъста мъгла

  • перник-
  • серен диоксид

Най-чистият въздух е в Добрич

Серният диоксид в Перник е по природни причини и гъста мъгла - 1
Снимка: БГНЕС

За втори ден са отчетени повишени нива на серния диоксид във въздуха на Перник. Около полунощ превишението е двойно или 700 микрограма на кубичен метър. Причини за проблема са гъстата мъгла, потреблението на твърдо гориво и работата на ТЕЦ "Република" към "Топлофикация" Перник, съобщава бТВ. Вчера е направена проверка към ТЕЦ "Република" и не са констатирани никакви нарушения.

Според Жана Христова от РИОСВ серния диоксид се дължи на природни причини и гъстата мъгла, употреба на твърди битови горива, безветрие, както и промишлеността в Перник. Последните подобни превишения са отчетени през 2011 г.

Любомир Спасов от "Топлофикация" - Перник коментира, че вчера са взети мерки и се работи в нормални режими. Стойностите на Топлофикация са нормални и замърсяването не се дължи на тяхната работа, допълва той.

Спасов обясни, че горивата, които ползват са въглища, и тяхното инвестиционно намерение за биогорива е точно поради причина замърсяване, а за последните 10 години имат един от най-добите филтри и серопочистващи системи на Балканите.

Топлофикация отрича да има вина за въздуха в Перник и обясни, че причините са в битовото отопление. Властите препоръчват се да се стои на закрито при затворени прозорци и да не се излиза.

Инспектор от РИОСВ увери, че вчера е направена проверка в ТЕЦ-а, която е потвърдила, че няма извършени нарушения по отношение на изгаряните горива. Сероочистващата инсталация на ТЕЦ-а работи нормално и в режим.

Кметът на Перник Станислав Владимиров увери пред „Нова телевизия“, че ще бъде създадена организация за ранно оповестяване при следващи случаи на замърсяване със серен диоксид. Това е необходимо включително и за да не се предизвиква паника сред населението, както се е случило вчера. Така и училищата и детските градини ще се предупредени, за да не изпълняват занятия на открито.

Според официални данни на Изпълнителна агенция по околна среда - ИАОС 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е състоянието на въздуха в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София.

По думите на Валери Серафимов, директор на Дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" в ИАОС, "най-много превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив - жк. Тракия, 89 дни".

Най-чистият въздух е в Добрич, където нормата е превишена 7 дни в годината. "Почти във всички населени места са констатирани подобрявания качеството на въздуха. И само един пример ще ви дам - в Горна Оряховица през 2018 г. е имало 110 дена с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 г. вече са 64. Тази тенденция е посевместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, но броят намалява".

Най-мръсният въздух в София е в "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово", а най-качествен е отчетен в кв. "Дружба".

Там, където има повече от 35 дни, трябва да са притесняваме, но за това има общински програми за повишаването на въздуха, които са разработени, друга част сега се развиват. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух. Няма как да се случи - знаете столицата е разположена неблагоприятно в Софийското равно поле и е обградена от планини, така че, както виждате в последните 3-4 дни има непрекъснато мъгли, които не позволяват разсейването на атмосферни замърсители, натрупват се, получават високи концентрации на фини прахови частици.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станчо

    13 0 Отговор
    Природата сама ли отделя такова високо ниво серен диоксид....
  • 2 El pepi

    25 1 Отговор
    Кратери, негоден за дишане въздух, лоши условия за живот... Разликата между Марс и Перник е, че на Марс има вода.
  • 3 Последния софиянец

    10 0 Отговор
    Перник стана марсиански град. Ни вода, ни въздух. Скоро марсоходите ще издирват живот и учените ще правят хипотези за изчезването на живота.
  • 4 куку руку ку

    11 2 Отговор
    Отоплението с твърдо гориво в бита е 2-3% от от общото отделяне на дим в атмосферата, но е на първо място по плюене от страна на СМИ. Отделянето на дим и ФПЧ от промишлените източници е 80%, но се споменва под сурдинка, като нещо незабележимо.
  • 5 zeus

    14 0 Отговор
    Серен диоксид по природни причини може да има само при изригването на вулкан.
  • 6 Що лъжете бе майкопродавци

    11 2 Отговор
    Замърсяването не е от битовото отопление!
  • 7 Лошия

    4 9 Отговор
    Топлят се с въглища и всякакви боклуци, а искат да очистят въздуха, като спрат колите. Защо винаги се санкционират изправните и съвестни граждани у нас?

    Коментиран от #9

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    не е от природата
  • 9 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Лошия":

    Ти с какво гориво се отопляваш?
  • 10 Рошко

    5 1 Отговор
    Простотията българска и тя ли е природна или е генетична?
  • 11 Анонимен

    6 1 Отговор
    Боже боже.... Въглищата отделят въглероден двуокис ..... Я да ми обясни този който го е казал какво означава сярата....... И едно време като е нямало ток,, хората целогодишно са ползвали дърва и въглища..... Тровят ни въздуха.... Един от законите на илюминатите..... И водата е заложена в законите им.... А нашите от алчност им ги изпълняват
  • 12 Мирослав

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Най-мръсният въздух в София е в "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово", а най-качествен е отчетен в кв. "Дружба"."
    При избора на площадка за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в София се обсъждаха два варианта - ТЕЦ София (който е до Надежда) и ТЕЦ Изток (който е до Дружба). Тогава избраха площадката да е в ТЕЦ София, въпреки, че там и без такава инсталация е едно от най-замърсените места в София.
  • 13 Дебили

    3 1 Отговор
    #Оставка #Съд # Затвор
  • 14 ТЪРСИ

    2 0 Отговор
    Агенция за набиране на юнаци търси за гр.
    Перник нов Крали Марко. Код на обявата:
    "Кюмур да стисне, вода ще пусне."
  • 15 Активист на БСП

    5 0 Отговор
    Серният диоксид е от изгарянето на италианският боклук !!!
  • 16 Гост

    0 0 Отговор
    На бас, че ако ТЕЦ-овете спрат да продават ток и топла вода, пак ще са на печалба. Сетете се от какво.
  • 17 Пк.

    3 0 Отговор
    Ковачки е виновен за обгазяването с неговите двупотопни тецове и горене на италянският боклук,време е да си плати за всичко...,а на да дава пари за такса спокойствие
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове