Last news in Fakti

18 Юли, 2012 18:23 935 2

Правителството: До края на 2013 можем да изпълним всички препоръки на ЕК

  • ек-
  • доклад
Правителството: До края на 2013 можем да изпълним всички препоръки на ЕК - 1
Снимка БГНЕС

Европейската Комисия и този път даде обективен и точен доклад. Препоръките съвпадат с това, което ние правим. 2013 г. декември е достатъчен срок за да завършим всички препоръки.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет по повод доклада на ЕК, който беше оповестен днес. На пресконференцията присъстваха вътрешният министър Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов и правосъдният министър Диана Ковачева.

Неслучайно в доклада е отделено за Закона за амнистията от 2009 година, който доведе до 458 прекратени случаи за злоупотреба с власт, подчерта Борисов и вметна, че в тази част за доклада Станишев е прав – „докладът е убийствен за този период. След като може да приемеш закон за амнистия и на базата на него да паднат близо 500 дела за злоупотреби с власт и обществени средства, как може той да е положителен за целия период? Няма как да е. Струва ми се доста странно, че говорят за вот на недоверие. Ще ни дадат много добра трибуна да им напомним за всички безобразия през тези две години", каза Борисов.

Съжалявам, че липсата на политическа класа не можа днес да нареди на тази пресконференция и предишния премиер Станишев, и вътрешните министри, и правосъдните министри на предишното правителство – това е петгодишен доклад и две години са управлявали те, посочи Борисов.

Нашето желание беше политическата класа днес да излезем заедно и да кажем - това са няколко препоръки, които са абсолютно изпълними, влизат в програмите на всички партии, имаме прекрасно дадено време да го направим, каза Борисов.

Основните препоръки и критики са към Висшия съдебен съвет (ВСС), каза премиерът и припомни, че ВСС е бил избран от предишния парламент избра. Местан трябваше да каже да, ама се провалихме, защото не дадохме добри кандидати за ВСС. Цели абзаци нямаше да ги има, ако не беше провокацията на ВСС за съдия Тодорова. България има реален шанс с икономическата стабилност и милионите по европейските проекти в условията на криза, имаме рядката възможност България да се възползва от рядката ситуация, смята Борисов.

Въпросът е ясен и много деликатен, посочи премиерът. По думите му ЕК иска реформа на съдебната система, но ние нямаме възможност да се намесим в нея. Щеше да е добър сигнал, ако сме заедно.

България не може да влезе в Шенген без Румъния и за това, за хубаво или лошо трябва да си изпълним критериите. Публичният спор със съдебната система не носи хубави резултати, смята премиерът.

Според Борисов при един спор между един съдия и вътрешния министър не може да става въпрос за накърняване на съдебните власти. Имаше институционални спорове. Има дела,  на които действително не ми харесва изходът, но това трябва да решат съдиите. Главният орган ВСС трябва да определи натовареността на съдиите и прокуратурата, ние не се месим, посочи Борисов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов даде да се разбере, че няма да подава оставка. Той се аргументира с констатациите в доклада и посочи, че благодарение на реформите в МВР и по-специално след законодателните промени дознателският апарат в МВР е нарснал от 2000 на 8000 дознателя, което дава своето отражение. След 2010 година е започнала по интензивната борба срещу организираната престъпност, но не може да се случи за кратък срок. Има какво още да се желае, тези промени да се разпишат и да се надграждат. Докладът е обективен и отчита реалните усилия на държавата. Благодаря на премиера, за твърдата му решителност да продължим по този път.

Отговор на исканата ми оставка е констатацията в доклада, че след 2010 г. започва борбата с организираната престъпност и това, че имаме структурни реформи. Ефективността я има, а това, че политически партии се консолидират и ми искат оставката, означава, че се върви в правилната посока, каза той.

Докладът е обективен, той отчита реалното състояние на държавата днес, положените усилия на правителството в последните две години. Благодаря на премиера за неговата твърда решителност да продължим по този път и да се съобразим с всички препоръки, каза Цветанов.

Нито за миг не съм си помислил изпълнителната власт да се намесва в съдебната система, заяви вътрешният министър.

Правосъдният министър Диана Ковачева заяви от своя страна: „Приемаме констатациите като изпълними”. Според нея година и половина ще е достатъчна за да изпълним ангажиментите си. Този процес е ясен, смятаме, че можем да изпълним препоръките. Законодателната рамка за реформата на съдебната система на практика е завършена. Важно постижение са промените в Закона за съдебната власт. Смятаме, че на практика лидерството в реформата на съдебната система е в ръцете на самата съдебна система. Прозрачни и ясни процедури за избор на ВСС и главен прокурор за това са предвидени гаранции в Закона за съдебната власт. Лидерството е в ръцете на самата съдебна система. Можем да се поздравим с констатацията за Закона за конфискацията на имущество придобито по престъпен начин. Насоката, която зададе ЕК, е добре разбрана, смята Ковачева.

Външният министър Николай Младенов подчерта, че за първи път предвижда да отпадне въпросйт за междинните доклади. Ще се съобразим с препоръките, те са изпълними и реалистични, смята Младенов. В година и половина ще покажем мобилизация на цялото общество, независимо към коя партия и институция принадлежи, посочи външният министър.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аве

    0 0 Отговор
    Много глави трябва да паднат за да се оправи работата !!!
  • 2 Скъсан българин

    0 0 Отговор
    Лъжите в политиката нямат край.Тия продължават да промиват мозъци,но баламите стават все по-малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове