26 Януари, 2020 08:11 21 373 66

Ето какво е отровило рибата в Марица

  • отровена риба-
  • риба-
  • марица

Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата

Ето какво е отровило рибата в Марица - 1
Снимка: shutterstock

ДМВР-Пазарджик под надзора на Районната прокуратура в града разследва случай на установени големи количества мъртва риба по поречието на р. Марица, съобщи говорителят на местната полицейска дирекция Мирослав Стоянов.

От Апелативната прокуратура в Пловдив потвърдиха за образуваното досъдебно производство. Назначени са експертизи, резултатът от които се очаква в спешен порядък.

Сигналът за открито голямо количество мъртва риба е подаден вчера към 10,30 ч. в Регионалната инспекция за околна среда и води в Пазарджик. Незабавно са предприети действия за изясняване на случая.

На три места по поречието на р. Марица е извършен оглед, в който са участвали окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, екипи на ОДМВР, екоинспектори от РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция „Източно беломорски район”.

По данни на шефа на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев предполага се, че източникът на замърсяването е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Оттам обаче отричат да имат нещо общо с токсичните води в Марица и отровената риба. Възможно е да има и други замърсители, коментират екоинспектори, цитирани от epicenter.bg.

Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса.

Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обяснява директорът на екоинспекцията в Пазарджик. Освен след пазарджишкото село Огняново сигнали за мъртва риба във водите на Марица са получени и от Стамболийски и Цалапица.

Информирани са всички институции - МВР, Басейнова дирекция, Районната инспекция по околна среда, Българската агенция за безопасност на храните. Техни представители са били на място, за да проучат всички обстоятелства.

Според областния управител Дани Каназирева има опасност замърсяването да премине в района на Пловдив. "Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетити мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването, коментира Каназирева, цитирана от пресслужбата си.

По думите ѝ подадена е информация към ВиК –Пловдив да се следи качеството на питейната вода и ако е необходимо да се вземат проби от водоизточниците до изясняване на случая.

По случая е сезирана прокуратурата, образувано е досъдебно производство. В момента района се охранява от служители на МВР.

Вечерта прокуратурата съобщи, че са извършени огледи на три места по поречието на река Марица и в четири фирми в района на Пазарджик, на които са присъствали Васил Малинов, окръжени прокурор на Пазарджик, екипи на ОД на МВР, екоинспектори.

По досъдебното производство са извършват процесуално – следствени действия - взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Правоохранителните органи предупреждават жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е положението

    77 15 Отговор
    Бог прощава, Боко не!

    Коментиран от #44

  • 2 река Пишманка

    125 10 Отговор
    Вече 30 г ни тровят държавата крадат ни ресурсите...!
  • 3 Спас безделника

    141 4 Отговор
    ЗАЩО В ЯПОНИЯ ПРИРОДАТА Е ТОЛКОВА ЧИСТА? АМИ ЗАЩОТО ТАМ НЯМА ГЛОБИ, ТАМ ВИНОВНАТА ФИРМА ЧИСТИ ЗА СВОЯ СМЕТКА ЗАМЪРСЯВАНЕТО, ДОКАТО ИЗЧИСТИ ДОКРАЙ ТОКСИНИТЕ И ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ИНЦИДЕНТА - ПРЕЧИСТВАНЕ, ЗАРИБЯВАНЕ, СЪЗДАВАНЕ НА НОВА ФЛОРА И ФАУНА В РАЙОНА И ВСИЧКО ЗА СМЕТКА НА НАРУШИТЕЛЯ. А! И ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ТЕКАТ НАКАЗАТЕЛНИ ЛИХВИ! И един фас не можеш хвърли, да го е.а!

    Коментиран от #14, #19, #22, #31

  • 4 Браво

    168 21 Отговор
    Въздух - замърсен, вода - на режим и замърсена, земя - замърсена от боклуци, внос от ЕС и третия свят, злато - изнесено. Пътища - на дупки и вълни. Гарантирано от ГЕРБ
  • 5 Оцелял от

    84 26 Отговор
    Това,което трови сега рибата,преди повече от четвърт век тровеше народ,държава и Родина и се нарича СДС -Чума.
    Трябваше да бъде изпепелено и дезикфицирано огнището и на "Раковски ",но вече е късно,защото заразата плъзна и няма спсение.Държавата вече я няма,а тези,които са част от нея,са заразени от същата Ч ума .

    Коментиран от #29

  • 6 ИВАН

    77 4 Отговор
    По този път, по който е тръгнало човечеството, скоро ще има и големи количества мъртви хора, ама крайно време е - какво са виновни животните и растенията, че ние хората сме задници лакоми
  • 7 И отново

    72 4 Отговор
    виновни няма. Това е положението в БГ е така. Законите важат само за бедните, за да може да се контролира тълпата. Стигне ли се до фирми и корпоративни интереси държавата я няма защото всичко се управлява от бизнеса. Реално бизнеса командва държавата и всички институции работят за него и в негов интерес. Всичко е търговия и пари. Важно е бизнеса да си плаща където трябва и всичко е О.К.
  • 8 По спомен

    82 2 Отговор
    Ако съвсем случайно открият виновника ще му наложат тежка глоба от 300 лв, които той така и няма да плати.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    53 3 Отговор
    Пластмасата е нефт.... Дайте и я тази риба за обяд в нс
  • 12 Замърсяването е от

    60 12 Отговор
    Герберастка чума !
  • 13 Ганьо

    7 33 Отговор
    Нищо, имало да става, важното е да не се ядосваме. Каквото е, това е. Кой е виновен сега, и да го открием, все тая. Станалото станало. Няма значение.
  • 14 Няма значение

    26 27 Отговор

    До коментар #3 от "Спас безделника":

    А дирма Аец фокушима много чисти тихия океан нали. Вече 8-9 години се излива радиактивна вода за охлаждане на повредения реактор директно в океана. Няма да ти казвам колко стотин литра в секунда е дебита на водата. Айде моля ти се японците много чисто кога за последно си бил там???? Аз бях 2009та многознайко

    Коментиран от #36, #49

  • 15 То се знае от какво е умряла

    20 4 Отговор
    От екскременти и хората пият такова, като се сетя ме хваща самия ужас...!
  • 16 Лекар БГ

    92 3 Отговор
    Попиляхте я тази прекрасна страна!Бетон по Морето.Сеч в горите.Мъртва риба-де да беше само този случай.Мръсен въздух.Източени язовири.Избити хиляди домашни животни.Незаконни сметища на всеки километър.Хъб за европейски и африкански боклук.
    Къде са великите ни "бузинесмени",от разните им асоциации,за да обяснят,как една фирма,трови цяла екосистема?!Мълчат и се крият.Мълчат и онези"свише",както и мълчаха вчера пред перничани.Къде е онзи,дебелият дървен философ,да обясни за БВП,кредитният рейтинг,заводите,богатството и пр.измишльотини?!
    Попиляхте България-от беззаконие,разпасаност,безхаберие,липса на контрол.
  • 17 мечо

    7 18 Отговор
    е това едем онзи ден синат ходи за риба от сащтата риба е хванал дащтерите и двете и жената сас обриви вав барза помош нищто незнаят не помагат да сме се управяли сами това на нищто не прилича изкат да ни уморат да ни вземат кащтите и децата работа не дават само гледам да те вземат и мрасно да прават
  • 18 Биде

    40 3 Отговор
    У нас екология е мръсна дума и реално нищо не се прави за опазването на хубавата ни природа! Ще повторя за кой ли път евреите направиха от пустиня градина, а ние от градина пустиня бавно но сигурно с алчност и безотговорност!!!
  • 19 Да, ама дали

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "Спас безделника":

    А за Фукушима какво направи твоята нация, лицемерно убиваща китове. Да не би почисти Тихия океан?
  • 20 Ник Гешев

    22 3 Отговор
    браво до/ лекар бг /много точно написано това е самата истина и кво
  • 21 И така

    37 2 Отговор
    Гледам и се чудя как Ганю Балкански затрива държавата си за жълти стотинки като има възможността но не и способността да печели много повече чрез ум и разум което липсва при приматите.Даже ги обиждам приматите като ги сравнявам с Ганю Балкански който е завистливо алчно безразсъдно и изключително нагло същество неспособно да подреди и изчисти дома си и само стъпва на лай...та които е насрал и размирисва още повече
  • 22 Аз незнам защо е това

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Спас безделника":

    В Япония не мислят само за печалба на всяка цена и затова,хората си ценят и пазят природата и себе си пазят,не случайно като построят пречиствателна станция,първи пие проектанта на станцията от чистата вода която изтича по тръбата

    Коментиран от #39

  • 23 това герб

    25 3 Отговор
    защо последните 30 г така стана нали ни уверяваха че сме правова държава пък стана такава анархия взеха ни златото спомнете си за апартаментите сега и за водете крадат и от парите ни за магистрали и още за какво ли не
  • 24 Ок мдаа

    12 2 Отговор
    От мленки, а. Ай да ва у специалистите.

    Коментиран от #46

  • 25 Ок мдаа

    10 2 Отговор
    От мленки, а. Ай да ва у специалистите.
  • 26 боцмана

    24 1 Отговор
    Редно е когато го хванат (ако изобщо хванат някой), освен глобата да го накарат в продължение на 10 години , под контрол да зарибява с определено количество и асортимент реката.
  • 27 Ми аз затова

    8 8 Отговор
    Като гръмнат Козлодуй, се завоите с бели чаршафи, да да е по-евтино погребването.
  • 28 Ужасно

    27 4 Отговор
    В България виновни НЯМА. БОКО СИ СЛАГА БУШОНЧЕТА КОИТО КОГАТО МУ Е УДОБНО ГЪРМЯТ, ПО НЕГОВА ЗАПОВЕД.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 baldyin

    15 4 Отговор
    Господа за това е винован Путин никои друг
  • 31 Дърт пенционер.

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Спас безделника":

    Мечтите са хубаво нещо .А да си чул приказката че срещу нас да тичат пак не можем да стигнем японците.Съжалявам приятелю това е голата истина.
  • 32 Дон Чико

    17 5 Отговор
    Какъвто Ганя, такава му и държавата. Затова всеки гледа да се разкара от тая кочина.
  • 33 Жината без делник, любител на момченца

    5 8 Отговор
    От Марица и бе з това не ме влече улов от тази река...! (Манталитета ааа, на какво ли се дължи на от минала младост и болести...!)
  • 34 Потрес

    15 3 Отговор
    Скапаняците, наглите ДС корумпирани политици от всички партии ни превърнаха в депо за отпадъци! Трябва да бъдат унищожени всички национални предатели! Аз бих им раздал бурзо по един чин на всички, които нямат и бих ги осъдил на смърт във военнен съд! Няма да има проблеми с ЕС, но ще спася страната ни!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз незнам защо е това

    14 3 Отговор
    Това е положението следва се грозния план за обезлюдяване на бг територията и се използват всички познати и непознати методи.
  • 38 Лекар БГ

    18 2 Отговор
    Давайте им още Власт.Да тънат в самодоволство,разсипия и безхаберност.Нищо чудно,след нЕкоя и годинка,вместо тоновете риба,да бъдат тонове хора.Натам вървим.
  • 39 Това в Бгто

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Аз незнам защо е това":

    Ли разказваш какво правят като построят пречиствателна станция.
  • 40 Българин

    17 2 Отговор
    ВСИЧКИ ФИРМИ, КОИТО ЗАМЪРСЯВАТ ИЗХВЪРЛЯТ БОКЛУЦИТЕ СИ ВЪВ ВОДИТЕ И ВЪЗДУХА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ, КОГАТО НЕ РАБОТЯТ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ.. ТАКА Е И С НЕФТОХИМ БУРГАС-ЛУКОЙЛ!!!
  • 41 Брах ви лайката гербаджийска

    12 5 Отговор
    Съсипаха я тая държава тия гербери
  • 42 До потрес

    6 1 Отговор
    Достатъчно е СПРАВЕДЛИВ СЪД, хората да усетят, че има справедливо възмездие, не е нужно да има смърт.
  • 43 Има едно

    21 2 Отговор
    Министерство което е толкова безполезно, че вече не е нужно на държава, общество, природа. Министърът му е в ареста, директорите му калинки алчни са взели всеки бизнес на доилка, инспекторчетата му и те мушат кинти по джобове по време на проверки и от становища, разните му лаборатории мерят неща които отдавна са измерени. Аве, безполезна адм сган.
  • 44 така така

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Това е положението":

    Представете си една утопия. В държавата работят само главен прокурор, полицаи, пожарникари и разследващи журналисти. Какъв напредък би имало само ::)))))!
  • 45 бай Шиле

    8 0 Отговор
    Нямя страшно! ТОЙ ще уволни един-двама и рибата ще се съживи.
  • 46 АК 7,62

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ок мдаа":

    Хрилете се задръстват от тези микропласмаси и рибата умира!Така ще умрат и говедата които се правят на безразлични към геноцида който върви в пълна сила.Къде са еколозите да вземат съответните мерки?Или те са на софрата заедно с убийците на Българският народ...
  • 47 въпрос

    12 1 Отговор
    Някой, някога и някъде да е чул за осъден в Бг за отравяне на река, язовир?
  • 48 Centurion

    7 1 Отговор
    При доказване на реална вина,глоби!!!Разтърсващи и непосилни,по няколко пъти по високи от възможността този обект да изкара в рамките на човешки живот.При невъзможност да се плати,превръщане на собствениците в РИБИ,бой с камшици,денонощен терор и мъчения,до като уютът.После захвърляне в канавка за храна на бездомни псета и хищници!!!Да видим дали някой ще си позволи да си помисли за подобна волност!!! За нула време ще ги науча,Водата която изпуска да бъде по чиста от минералната която се продава за пиене!!!Това е решението. Всеки трябва да е наясно, че не се ли съобразява с природата,ще бъде инквизиран до смърт!!!
  • 49 Р Овч

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Няма значение":

    А не ни сравнявай с японците ,че нещо много се изсили.
  • 50 Стани да си легнеш

    11 1 Отговор
    Къде са ония престъпници сега дето се кръстиха ЗАЛЕНИ ,ЕКО И ТН. техната мамица да е.а помиярска ,траят като пръдня в гащи ,що сега ги няма, па да реват колкото си искат ,боклуци с боклуци.
  • 51 Стани да си легнеш

    11 1 Отговор
    А иначе имаме министерство на ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ,ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАКРИЕ ,ЗА КАКВО ВЗЕМАТ ЗАПЛАТА ТИЯ ДЕБИЛИ.
  • 52 Има

    2 1 Отговор
    Една глава от края на властелина на пръстените от Толкин когато след като спечелиха войната хобитите се връщат у дома си и виждат че всичко е съсипано дървета изкоренени и прочие. При нас е същото само дето никаква война не сме печелили за жалост все още тровят природата и нас самите
  • 53 007

    2 1 Отговор
    Това редовно се случва в Асеновград след моста до животинският пазар от Полигруп./от рибар /
  • 54 жител на планетата земя

    4 1 Отговор
    за прасетата=чума
    за едрият добитък=луда крава
    за пиците=салмонела
    за хората= нелечим вирус
    за рибите= отрова
    НА КЪДЕ ОТИВАМЕ,ХОРА???
  • 55 Пазарджик

    1 2 Отговор
    Страх и репреси и неграмотни хора по службите без знания в областите за които отговарят е това е положението в милата родина
  • 56 Кочо

    2 3 Отговор
    Стига сте мрънкали! Няма алтернатива! Не се поддавайте на червени саботажи!
  • 57 SDS

    2 2 Отговор
    Най-дсбре е да дойдат танковете.........................
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 РИОСВ Монтана

    2 0 Отговор
    Е най-корумпираната институция !
  • 61 Агент 007

    2 0 Отговор
    Видях един с качулка да се разхожда край реката , сигурно е той , който е оня ....
  • 62 по цял свят мрат балъците

    0 0 Отговор
    И в Сирия е така.
  • 63 Стефака

    0 0 Отговор
    Къде са великите природозащитници или те се вълнуват само от това дали ще има втори кабинков лифт на Банско! За пореден път се убеждавам, че те са едни платени протестъри.
  • 64 истина

    0 0 Отговор
    ако някой се интересува от природа вижте ако можете помогнете
    https://www.youtube.com/watch?v=d69Dlq-oQaY
    само да не си през лятото сега е още по зле,щото няма валежи.
  • 65 истина

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=d69Dlq-oQaY
    Заустване в р. Мелнишка до с. КАПАТОВО ВИЖТЕ И ПОМОГНЕТЕ
  • 66 истина

    1 0 Отговор
    Благоевградссо с. Капатово - екорелпласт- оод заустване в р. мелнишка вижте го инаправете нещо хора ютуб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове