Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 17:15 4 013 38

Каракачанов: Няма да позволя да използват армията

  • красимир каракачанов-
  • андрей боцев

Коментарът на министъра на отбраната идва след публикуваните от прокуратурата миналата седмица записи на сегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев и вчерашното обръщение на президента

Каракачанов: Няма да позволя да използват армията - 1
Снимка: МО

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова армията да не бъде използвана за политически цели.

Той участва в откриването на Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Форумът е на тема „Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Коментарът на Каракачанов идва след публикуваните от прокуратурата миналата седмица записи на сегашния командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев и вчерашното обръщение на президента, с което той свали доверието си от правителството и призова за национално обединение срещу управлението.

„Не съм си позволил за тези две години и девет месеца и няма да си го позволя, докато съм министър на отбраната, да въвличам политиката в дейността на армията. Моят призив и изискване към всички вас е да не позволявате политиката да се бърка в проблемите на армията и армията да бъде използвана за политически цели“, каза той пред генералите и офицерите, присъстващи на събитието.

На втория ден от конференцията в четвъртък пред висшия офицерски състав на Българската армия ще говори президентът Румен Радев, който е и бивш командир на ВВС.

Ето и пълния текст на речта на вицепремиера и министър на отбраната:

Уважаеми генерал Боцев, господа генерали, адмирали, офицери,

Дами и господа,

Имам честта за поредна година да говоря пред вас на тази конференция и това е още един добър повод, както през цялата година, за една свободна и открита дискусия за предизвикателствата пред Въоръжените сили и приоритетите в нашата отбрана.

Нещо повече като човек, политик и държавник аз съм тук да служа на българската нация и да чуя какво мисли висшето военно ръководство във Ваше лице за състоянието на Българската армия.

Моята задача е да защитавам интересите и нуждите на Българската армия, в това число убеждавайки Народното събрание и правителство за необходимите способности, с които трябва да увеличим възможностите на Българската армия.

Не съм си позволил в тези две години и девет месеца и няма да си го позволя докато съм министър на отбраната да въвличам политиката в дейността на армията. Моят първи призив към всички Вас е да сторят същото – да не позволявате политиката да се бърка в армията и армията да бъде използвана за политически цели.

Въпрос на дълг и чест е да защитаваме нашата страна, затова въоръжените ни сили трябва да могат да отстояват териториалната цялост на българската държава и да гарантират запазването на българския национален интерес. Необходимо е Българската армия да притежава повече способности и да е в състояние да изпълнява задълженията си по Конституция и нашите съюзнически задължения.

Реализирането на тази визия изисква повече инвестиции в отбраната – приоритизиране, задълбочена модернизация на способностите, прилагане на иновациите, сътрудничество със съюзниците и партньорите и грижа за личния състав, който е посветил живота и кариерата си на отбраната на страната.

Това е целта към която трябва да се стремим, това е целта, която трябва да определя нашите общи усилия и решения, това трябва да ни сближава, за да вървим напред и Българската армия да бъде горда с мисиите, които може да изпълнява по Конституция и като член на Алианса.

Една от основните задачи през първата половина на тази година е да завършим Прегледа на отбраната. Прегледът трябва да ни посочи как да реализираме важната цел към 2032 година българските Въоръжени сили да имат необходимите оперативно съвместими отбранителни способности, така че те да са в състояние надлежно да изпълняват конституционните си задължения, възложените им мисии и задачи и ангажиментите на държавата в рамките на НАТО и тези в общата политика за сигурност и отбрана в Европейския съюз.

Считам, че Министерството на отбраната е сред институциите, които до момента са постигнали най-много конкретни резултати в рамките на провеждания Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност. Това се дължи преди всичко на положените от Вас усилия. Голяма част от дейностите по Прегледа са вече реализирани и с активното участие на военната експертиза са дефинирани минималните необходими способности.

Сега предстои главното - остойностяване и приоритизиране на способностите за поддържане и развитие, както и тези на дефицит. Очаквам да видя качествени, реалистични и прагматични предложения. Следва да бъдат финализирани на време всички дейности и да ми бъде предоставен окончателният доклад с вариант за вземане на решение.

Предстоят предизвикателства в следващите етапи от нашата работа за подготовка и приемането на бъдещите стратегически документи - Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2032 и основания на нея План за развитие на въоръжените сили 2026, както и за тяхното последователно практическо изпълнение.

За осигуряване на необходимата подкрепа от българското общество, планираме обществено обсъждане на резултатите от Прегледа. Очакваме подкрепа от Правителството и Парламента за новата Програма 2032.

През 2020 г. оставаме фокусирани върху основните приоритети в правителствената програма. Не се съмнявам, че до края на мандата на това правителство тя ще бъде изцяло изпълнена. За да имаме ефективни и оперативно съвместими с НАТО Въоръжени сили, трябва да продължим на първо място да инвестираме в най-ценния компонент на отбранителните способности – хората в отбраната.

Независимо че тенденцията на отлив на военнослужещи е вече прекъсната към момента, все още предстои много работа, за да гарантираме стабилни резултати. Затова в центъра на усилията ни е повишаването на престижа и привлекателността на военната професия. Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната. За да бъдем конкурентни на пазара на труда, за трета поредна година увеличаваме доходите на хората, заети в системата на отбраната.

Работим за реализация на залегналите в управленската ни програма идея и визия за доброволна военна служба. За целта инициирахме процедура за конкретни промени в законодателството. Всички мерки в областта на кадровата политика следва да убедят мъжете и жените в униформа, че тяхната служба се цени високо и е перспективна за кадрово развитие. Т.е хората имат бъдеще и възможност за кариерно развитие в Българската армия.

Модернизацията е другото главно направление на нашите усилия и през 2020 г. Вече постигнахме най-значителния пробив през последните десетилетия в превъоръжаването с придобиването на новия боен самолет Ф 16 Блок 70. Това е началото на обновлението на Военновъздушните сили. Тази година трябва да стартираме и другите два ключови проекта – за бронираните машини и за корабите, така че да започне превъоръжаването и в останалите видове Въоръжени сили. Трите големи проекта са едно добро начало, те не са края на модернизацията, която предстои да се развива в перспектива.

Възнамеряваме да продължим да инвестираме в модернизацията на Въоръжените сили и да работим по останалите приоритетни проекти. Разглеждаме като важни и други проекти като придобиване на нови трикоординатни радари, зенитно-ракетни комплекси, системи за командване и управление, способности за кибер отбрана, модернизация на фрегатите клас Е-71 и на танковете Т- 72, артилерийските системи, щурмовите хеликоптери и безпилотните летателни апарати.
Уважаеми господин генерал, господа офицери, всички тези приоритети и усилия в работата трябва да намерят отражение в бъдещата Програма 2032. Тук трябва да имаме предвид и резултатите от наскоро приключилите двустранни консултации с НАТО по процеса за планиране на отбраната. Защото заложеното в Програма 2032 желано крайно състояние на отбранителните способности следва максимално да допринася за изпълнението на ангажиментите ни по целите на способностите на Алианса, като се възползва от перспективата на стратегическия диалог, който започнахме със Съединените американски щати.

В заключение искам да кажа, че каквито и програми да правим, каквито и цели да си поставяме, ако нямаме амбицията да постигнем реални резултати, без да задълбаваме основно в теоретизация, ако не погледнем чисто прагматично и ясно на съществуващите проблеми и начините тяхното решаване, ако нямаме решителност и воля, това, което сме започнали, във времето ще бъде спряно от инерцията.

Позволете ми да пожелая успех на всички вас. Надявам се, че дискусията, която предстои тепърва да бъде проведена, ще даде своите положителни резултати в името на това да постигнем по-добри способности за нашите Въоръжени сили за издигане престижа на Българската армия и превръщането и в незаобиколим фактор и авторитет в българското общество.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    54 3 Отговор
    Пишман войвода на пишман армия
  • 2 rusnak

    53 2 Отговор
    Големо шубе настъпи от вчера, прескачат се като глигани да се оправдават и защитават боклуците от ОПГРОБ.
  • 3 шундурко

    47 2 Отговор
    ТО АКО ИМА 8-9 ПОЛКОВНИКА НАВИТАЦИ ,ХИЧ НЯМА ГО ПИТАТ ТОЯ ШВЕЙК - ЯВНО СЕ ВЗИМА НА СЕРИОЗНО
  • 4 Бойко Боклука

    52 2 Отговор
    Рекламното лице на BILLA, гълчи като мисирка!
  • 5 Дон

    42 2 Отговор
    Призозавам цялата армия да пазарува само от Billa!
  • 6 Ужас

    43 1 Отговор
    Страх? Армията прави преврати?

    Коментиран от #29

  • 7 Ужас

    41 1 Отговор
    Къде било разковничето....подслушват генерала от страх да не организират преврат...хахах
  • 8 Домашното кантарче се счупи..

    32 2 Отговор
    ТОЛУМ БИЛА БЕЙ се обади не на място!По добре сложи в торбичката няколко кюфтета и кебабчета за да има мезе и за в къщи!!
  • 9 INTRUDER

    28 2 Отговор
    АВЕ ТИ КОЙ БЕШЕ???АААА, ОНЯ СЪС САМОЛЕТИТЕ, АМИ КЪДЕ СА САМОЛЕТИТЕ, ТИ ЩЕ МОЖЕШ ЛИ ДА СЕ СЪБЕРЕШ В КОКПИТА?!ЛАЛУГЕР СТРАХЛИВ!
  • 10 0000

    17 3 Отговор
    ДОСТОЛЕПЕН БЪЛГАРИН,ИЗВАЯН,КАТО СТРУНА,КРАСИВ,УМЕН КАТО МИСИРКАТА,ТАКЪВ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е НАЧЕЛО НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!велик войвода
  • 11 Е сега

    30 1 Отговор
    Стана смешно:-) те като решат да правят преврат,теб ли ще питт бе дреугарю министър!?кат тръгнат да помитат и патериците на управляващите са под дулата!!тоест ти!!

    Коментиран от #18

  • 12 Рошко

    29 2 Отговор
    Само да попитам шкембе войвода колко и къде ни е армията, или има предвид родата по бюрата
  • 13 Някой си

    25 1 Отговор
    Тюфлека да не би да му припари под задника, че ни в клин, ни в ръкав прави подобни изявления?
    То хубаво да си играе на войник, но има и истински войници и офицери, а с тях шега не бива!
  • 14 Слави Славов

    25 1 Отговор
    Каракочанов,ти си отрепка!Гнусен продажник!
  • 15 4-ка кебапчета

    23 1 Отговор
    Батко кюфтеджи,искаме демонстрация на тренировките които провреждат войниците лично от вас.
  • 16 Свинчо

    15 0 Отговор
    Вие си пишете ,ая си ям кифтета без хляП,трупаМ милионии иии пълня хладилнука с свинскА кайма и пуя марково уйнаскИ от моя брат цяр Кире
  • 17 Военен

    20 1 Отговор
    Май Радев позакъсня малко с преврата, ама по добре късно отколкото никога.
  • 18 Другия с коня

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Е сега":

    Глупако,армията ни е 20 хиляди със секретарките,а Жандармерията и Полицията 60 хиляди.....Кой и къде ще тръгва Червен цървули....И Срещу кого....

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Като сте избрали за вожд кратуна....

    16 0 Отговор
    "Моята задача е да защитавам интересите и нуждите на армията" А ИНТЕРЕСИТЕ НА РЕПУБЛИКАТА КОЙ ЩЕ ЗАЩИТАВА, ДРЪВНИК ТАКЪВ?
  • 20 така така

    3 23 Отговор
    Давай Каракачанов!! Мачкай Радко–тъпака!

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 оня с коня

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пенсионер 200":

    Определено ме изненада с Аргументите си,затова и ще попитам:КОЛКО Изпусталели от глад Запасняци познаваш и ВСИЧКИТЕ ЛИ притежават РПГ-та?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Balgarin

    1 6 Отговор
    V armiata I'ma samo geroi mileeshti za Republika Balgaria.radef e bezglasna bukva.
    Da mu bade zabraneno da govori pred armiata.radef I Maduro sa drugari po sadba.

    Коментиран от #31

  • 25 Каракачанов, никой

    10 1 Отговор
    няма да те пита,ако генералите се присъединят към Президента.И в нашите очи ти си НИЩО.Бита карта си
  • 26 Свинчо

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "така така":

    Мачкай Радев с гол г.з по та.аците а извинявай може и с уста
  • 27 Legio X Fretensis

    11 0 Отговор
    КАК НЕ ВИ БЕШЕ СРАМ ДА ПУБЛИКУВАТЕ СКОТОУМИЯТА НА АГЕНТА ОТ ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС "ИВАН" !!!

    ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК Е ОТГОВОРЕН ЗА МИЛИАРДИТЕ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА ЗА НЯКАКВИ САМОЛЕТИ КОИТО НИКОГА НЯМА ДА ВИДИМ , ЗА НЯКАКВИ БРАКУВАНИ ХОЛАНДСКИ ФРЕГАТИ И БИЛЕТИ ЗА САМОЛЕТИ ПЛАТЕНИ ДВЕ ГОДИНИ ПО РАНО!!

    УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ТОВА ПРЕСТЪПНО АНТИБЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО ДА БЪДЕ ИЗПРАВЕНО НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА.
  • 28 АНЕНЕРБЕ

    14 0 Отговор
    Г-да ОФИЦЕРИ!!!

    Недопустимо е да се превърнете в жертва на някакви самозабравили се МУТРИ И ТЕХНИТЕ клакьори.

    Кой дава право на тези МУТРИ С ГЕНЕРАЛСКИ ЧИНОВЕ да ви подслушват и вкарват в някакви СРС-та да говорят, че сте ПРЕДАТЕЛИ !!!

    Те ни предадоха , а не вие.
    Време е да бъде поискано обяснение от ВОЕННАТА ПРОКУРАТУРА КОЙ И КАК НАПРАВИ ЕДНА СИКАДЖИЙСКА МУТРА ГЕНЕРАЛ и колко години Борисов получава за това звание пари?!!

    ВРЕМЕ Е ВОЕННА ПРОКУРАТУРА ДА ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ "ГЕНЕРАЛ" БОРИСОВ ЗА ПОЛИТИКАТА НА ГЕНОЦИД И ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ ОТ БЪЛГАРИ!!

    ТЕЗИ ГАДОВЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ!!
  • 29 Антитиква

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    За съжаление, армия няма.
  • 30 Антитиква

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "боко тиквата":

    Збиване??? Май малоумния не е той...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гринго

    6 0 Отговор
    След като се обърне колата,пътища много.
    Разединени и озлобени.
    Нищо добро не ни чака.
  • 33 Митко

    5 1 Отговор
    Армия Господин Шкембе Воевода
    имаше преди демокрацията.
    Сега сме само на теория армия.

    Коментиран от #34

  • 34 как така

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "Митко":

    БГ Армията никога не е била по-силна от сега!!
  • 35 арто

    5 0 Отговор
    Да не би,да имат усещането за страх от армията ,настоящите управленци?
  • 36 ВАТМАН

    5 0 Отговор
    Пишман министъра явно няма нищо против незаконно да се подслушват генералите.
  • 37 денгиз

    6 0 Отговор
    кой и какъв е тоя смешния дето нямало да разреши
  • 38 гост

    0 0 Отговор
    Ако към армията се присъединят и ловците полиция и жандармерия нямат никакъв шанс,ловците са окол триста хиляди дори и половината да излязат да подкрепят армията.Пък и на полицаичетата знаеш ли колко им се мре за чужди интереси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове