Last news in Fakti

24 Юли, 2012 13:26 1 406 1

Терористът може да е дошъл от страна- член на Шенген /Обновена/

  • бойко борисов-
  • джон бренън-
  • атентат-
  • бургас
Терористът може да е дошъл от страна- член на Шенген /Обновена/ - 1
Снимка БГНЕС

Все още не знаем категорично личността на извършилия терористичния акт на Летище Сарафово, но се работи и по версията, че той може да е дошъл у нас от държава – член на Шенген. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет.

Борисов призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера по света работят по темата. „Тези, които бързат да говорят след атентата, че България не е надеждна граница за Шенген, може да се окаже, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България”, заяви Борисов.
Българският премиер бе категоричен, че България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Страната ни има прекрасни отношения с арабския свят и много добри с Израел. За това добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви Борисов. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго, каза той като отбеляза, че те разполагат и с много повече средства за сигурността. Като пример Борисов посочи, че за охраната на Олимпиадата във Великобритания са отделени над половин милиард паунда.
Според него враждата между Израел и Иран е отдавна, ние в тази вражда не се месим, много сме уязвими, подчерта Борисов. Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони.
Борисов заяви, че атентатът – по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян. Няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа, заяви премиерът. Според него – и в Министерски съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири - пет крачки, а особено на място където „всички са по джапанки”.

От това, което виждате - те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати, заяви министър-председателят и посочи, че са задържани стотици тонове взрив и оръжие в България. Борисов каза, че редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки" не е подценена.
Отношенията с арабския свят са много динамични. Не беше далече времето когато към „Мюсюлманските братя" в Египет се работеше от службите по начин, третиращ ги като вид групировка. Сега те си спечелиха демократично изборите и дойдоха на власт, заяви министър-председателят. Колкото по малко по тази тема българите говорим, толкова е по-здравословно за нас, каза още той.

Джон Бренън от своя страна заяви, че визитата му е била планирана преди атентата в Бургас. Според него българските служби действат професионално и вършат много добра работа и по посока да разследват дали има евентуална заплаха и за САЩ. Той също подчерта, че българското разследване трябва да заяви кои са извършителите, но САЩ има притеснения относно Хизбула - Иран, че при терористични актове избиват невинни хора. Едва когато има резултати от разследването САЩ ще прецени как да действа. Джон Бренън заяви още, че след атентата в Сарафово отново се подсетихме колко опасен е света и колко необходими са стратегическите партньорства. Той подчерта, че освен в борбата срещу организираната престъпност, борбата с наркотиците ще оказват съдействие и при реформата на съдебната система. Джон Бренън връчи писмо на българския премиер от президента на САЩ Барак Обама.

Eто и пълният текст на писмото на президентът Барак Обама:

„Терористичната атака, която се случи на българска земя на 18 юли, напомни по зловещ начин за опасностите и предизвикателствата, пред които сме изправени като съюзници. Аз осъждам подобни варварски действия и, както споменах по време на нашия разговор на 20 юли, САЩ имат готовност да подкрепят Вашето правителство в процеса на разследване на зловещата атака. Българските власти под Ваше ръководство отново доказаха своя професионализъм и високо експертно ниво в отговор на това трагично събитие. Бих искал да Ви насърча да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта”, заявява американският президент.
Той използва случая да даде висока оценка на сътрудничеството между САЩ и България в борбата с тероризма. „Нашето партньорство е достойно за XXI-ия век, като ние не само споделяме отговорността за общата си сигурност, но също така и отстояваме основните ценности, върху които се гради нашият трансатлантически съюз”, заявява Барак Обама.
Президентът на САЩ поздравява премиера Борисов за последователните усилия на правителството на ГЕРБ за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение за Европа и за САЩ.
„България се е доказала като надежден партньор на САЩ, споделяйки информация и оперативни ресурси при борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, както и в пресичането на нелегалния трафик на наркотици и финансови операции. Вашата страна е и ценен член на НАТО, с важен принос към мисиите на Алианса, включително и в Афганистан”, пише още в писмото си до българския министър-председател г-н Обама.
„Известни са ми трудностите, породени от минало наследство, които Вашето правителство се е налагало да преодолява, за да наложи убедително върховенството на закона. Въпреки че предстои още работа, сте постигнали значителен напредък. Очаквам да продължим съвместната работа по по-нататъшни демократични реформи, които ще позволят на съдебната система да работи по-ефективно срещу организираната престъпност и корупцията”, допълва г-н Обама.
Президентът на САЩ още веднъж изразява своята най-висока оценка за решимостта на премиера Борисов да защитава и отстоява сигурността на двете страни и народи.
 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ааа

    1 0 Отговор
    А престанете с тоя терорист вече бе ей от всякъде може да е дошъл мн ясно какво само говорите колкото да не заспите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове