ФАКТИ.БГ

Непоправим срив в „Митниците” при преместване

Публикувана: 24 Юли, 2012 13:53
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1208
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

С голяма тревога и силно безпокойство, като бивши ръководители на митническата администрация на Република България, наблюдаваме ескалиращия конфликт между служителите на Централното митническо управление и министъра на финансите по повод афишираното от него намерение за преместването на Централното  митническо  управление  на Агенция „Митници” от гр. София в гр. Русе. Това се заявява в позиция на бивши ръководители на митническата администрация на Република България относно : намерението за преместването на Централното  митническо  управление  на         Агенция „Митници” в гр. Русе.

По този повод си позволяваме да припомним, че централното ръководство на митниците вече повече от 130 години е със седалище в столицата на страната – гр. София, а регионалните структури – митниците, се разполагат в ключови и стратегически от гледна точка на митническата дейност градове.
В момента ставаме свидетели на опит с лека ръка и проява на административно –управленска недалновидност да се зачеркнат дългогодишната история и традиции на една администрация, имаща огромно значение за функционирането на държавата и осигуряваща ежегодно между 40 и 50% от данъчните приходи за бюджета на страната. Още по-странно е, че този опит се прави еднолично от министъра на финансите без това да се предхожда от съответните анализи и обосновки, не само като финансови последици, но и като оценка на риска как подобен акт би се отразил върху нормалното функциониране на подопечно на него звено.
С дългогодишния опит, който имаме в митническата администрация, категорично заставаме зад позицията, че реализирането на идеята за извеждането на Централното  митническо  управление  на Агенция „Митници” извън столицата на страната ще доведе до непоправим срив при функционирането на тази администрация, а това от своя страна може да породи негативни последици за държавата като цяло. В подкрепа на това наше разбиране бихме посочили няколко основни аргумента:
1. Невъзможност за изпълнение на нормативно определени функции и задачи на администрацията
Съгласно Закона за администрацията, Централното  митническо  управление  на Агенция „Митници” е централна администрация на изпълнителната власт, чиято дейност е пряко свързана не само с дейността на останалите централни администрации (Министерски съвет, министерства, държавни агенции, изпълнителни агенции, специализирани служби и т.н.), но и с дейността на Народното събрание, Главна прокуратура, Национална следствена служба и др. – всички ситуирани в столицата. Ежедневно на представители на Централното митническо  управление  на Агенция „Митници” чрез участията им в множество междуведомствени съвети, комисии и работни групи се налага пряко да комуникират и оперативно да взаимодействат с представители на другите централни институции. След извеждането му от столицата, Централното  митническо  управление  на Агенция „Митници” на практика няма да може да осъществява тези функции, които произтичат от прилагането на редица нормативни актове.
Ще бъде блокирана и комуникацията с бизнеса, чиито представителни организации също се намират в гр. София. Такива са например Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българският съюз за митническо и външнотърговско обслужване, Българската петролна и газова асоциация и редица други браншови организации.
Митническата дейност налага и непрекъснати контакти с представители на дипломатическите мисии у нас (офицери за връзка, митнически аташета, търговски аташета и др.), контактите, с които също ще бъдат затормозени и в голяма степен прекъснати.
 Похабяване и унищожаване на експертен потенциал
Изхождайки от обстоятелството, че против такава радикална промяна се обявиха почти всички служители на Централното  митническо  управление, при реализиране на идеята за преместването това ще доведе практически до тяхното оттегляне или отстраняване от системата на Агенция „Митници”, а от там не е трудно да се направи извода, че ядрото на една изграждана с десетилетия система ще бъде унищожено. За запознатите с митническата дейност не е тайна, че едни от най-добрите експерти в тази област, включително признати и на международно ниво, са служителите на Централното  митническо  управление. Това са професионалисти с дългогодишен опит, които са преминали през десетки обучения, семинари, обмяна на опит, курсове и други подобни, финансирани както с национални, така и с европейски средства. Натрупали са и са изградили безценни контакти със своите колеги не само в рамките на Европейския съюз и Световната митническа организация, но и в рамките на редица други организации.
Като бивши ръководители на системата знаем, че квалифицираният митнически служител може да се подготви само в самата система, за което са необходими години, много средства и качествени специалисти, които да предават своите знания и умения.
Безумно е с един замах да бъде унищожен целият този натрупан през годините национален ресурс и потенциал. 
Разрушаване на изградена материално – техническа база
С оглед неотложните задачи на митническата администрация и във връзка с процеса на присъединяване на страната ни към ЕС, през 2005 г. за нуждите на Централното  митническо  управление беше предоставена и специално приспособена настоящата сграда, намираща се на ул. „Г.С.Раковски” № 47.
Не трябва да се забравя, че за да придобие сградата този вид и функционалност, държавата и международните ни партньори (Европейска комисия, отделни държави членки на ЕС, САЩ и др.) инвестираха десетки милиона лева в този значим комплекс, в който са изградени и функционират сложни системи и звена.
В сградата е разположен комуникационният център на митническата администрация, в който е инсталирана многобройна и изключително скъпа техника и оборудване, позволяващи електронен обмен на данни в реално време с териториалните звена на митническата администрация, с митническите информационни системи на останалите държави членки на ЕС, с редица централизирани ведомства на държавната администрация, както и с десетки хиляди търговски субекта. През този комуникационен център се осъществява връзката както за митниците, така и за НАП с брюкселските информационни системи.
В същата сграда е изградена и уникална митническа лаборатория, конструирана и оборудвана със скъпоструваща и високотехнологична контролна апаратура. Бяха необходими години за сертифицирането и акредитирането на митническата лаборатория, които най-вероятно с факта на преместването ще бъдат загубени.
В сградата са изградени и други специализирани помещения за функционирането на контролни звена, както и за съхранение на вещества под особен контрол. 
Кому е нужно да се разруши всичко това, което, от една страна работи успешно и за него са изразходвани милиони лева, а от друга да се похарчат отново огромни по размер държавни средства за неговото възстановяване, ако изобщо това е възможно. Тук логично възниква и въпросът дали целта въобще е митническата администрация да функционира нормално.   
 Значително увеличаване на разходите и издръжката на администрацията
Наивно и невярно звучи твърдението, че т.н. „деконцентрация” на  Централното  митническо  управление ще струва на данъкоплатеца само десетина хиляди лева. Една задълбочена финансова обосновка на такъв сложен процес, каквато към този момент липсва в публичното пространство, следва да включва редица аспекти, като например:
- разходи за придобиване, приспособяване и оборудване на нова сграда за конкретните нужди на Централното  митническо  управление, включително транспортни разходи;
- разходи за изплащане на обезщетения – лесно могат да се сметнат тези разходи, като се приеме, че на 600 служители ще се изплатят по две работни заплати при средна заплата от 1000 лв.;
- ежедневни разходи за командировки до гр. София където са ситуирани централните ведомства на другите държавни органи – това разходно перо ще заема голяма част от издръжката на Агенция „Митници”, като се има предвид, че ще бъде необходимо реализирането на хиляди командировки годишно.
- увеличаване на разходите при командировките в чужбина с разхода за транспорт до международно летище – във връзка с международната дейност на Централното  митническо  управление в годишен аспект се осъществяват хиляди командировки в чужбина, свързани с участие в различни форуми на Европейската комисия, Световната митническа организация и др.
- извънредни разходи за обучение и квалификация на новоназначени служители.
Обидно отношение към държавни служители
Когато изразяваме позицията си по този въпрос, не можем да останем безучастни към арогантното поведение и отношение на един министър към негови служители. Не само, че се отказва какъвто и да е диалог, но бяха направени и тежки квалификации и намеци за корупционно поведение към голяма група от  хора, които имат доблестта и смелостта да изразят гражданската си позиция, които едва ли този министър познава персонално, а дълбоко се съмняваме, че познава и естеството на тяхната дейност.
За разлика от министъра на финансите, ние сме работили и познаваме лично значителна част от служителите на Централното  митническо  управление, като с ясна категоричност можем да заявим, че това са високо морални служители, отдадени на своята работа и професия. Същите тези служители изнесоха на гърба си такива мащабни процеси в администрацията, като създаване и прилагане на новото митническо и акцизно законодателство, подготовката на митническата администрация във връзка с процеса на присъединяване на страната към ЕС, осъществяването на хиляди успешни операции в борбата срещу контрабандата и наркотрафика и обучението на стотици млади специалисти  в митническата дейност. Те не заслужават такова отношение, още по-малко демонстрирано от техния министър.
Дава ли си сметка този министър в какво състояние се намират тези хора и каква ще бъде от тук нататък тяхната мотивация за изпълнение на служебните им задължения.

В заключение си задаваме следния въпрос – каква разумна цел би оправдала обругаването и унищожаването на една институция с особено важни функции и значение в управлението на държавата? Нашият отговор е, че такава цел не може да има. Нормалното функциониране на митническата администрация е необходимо на държавата и на всички нейни граждани.


Под позицията са се подписали бивши директори и заместник – директори на Агенция „Митници”: Асен Асенов, Пламен Минев, Александър Раков, Ангел Дончев, Георги Григоров, Ангел Първулов.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
salza80
1 Отговор
Много точно е написано обращението. Това са хора, които са доказали своя потенциал, знания и професионални и ръководни качества и по времето на които митниците са били с най-силен рейтинг

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.