12 Февруари, 2020 08:14 4 217 30

Отнесоха картините на Божков в българския "Лувър"

  • васил божков-
  • картини-
  • квадрат 500

В сградата на "Квадрат 500" е оборудвана специална зала

Отнесоха картините на Божков в българския "Лувър" - 1
Снимка: БГНЕС

Десетките картини, които бяха открити при обиските на дома и офисите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, вече са в Националната галерия „Квадрат 500“, известен като българския Лувър. Акцията по транспортирането им бе осъществена под засилена полицейска охрана.

В сградата на "Квадрат 500" е оборудвана специална зала, която да побере картините и експерти ще ги приемат, опишат и изложат, допълва "Монитор". Мерките са засилени и присъстват и специалисти, така че да не се допуска никакъв риск за произведенията. За преместването на картините съобщи още миналата седмица културния министър Боил Банов. Пред журналисти той обясни, че след като пристигнат в Министерството на културата картините и антиките на Божков ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена галерия.

"Там има уреди за регулиране и измерване на влагата, температурата, светлината и всичко, за да бъде съхранено културното наследство“, обясни тогава министърът.

Предстои на съкровището на Божков да бъде направен анализ, който бе поръчан от прокуратурата на културното министерство. Още миналата седмица стана ясно, че 2700 предмета от колекцията на хазартния бос не са регистрирани по надлежния ред. Само за 212 предмета е спазена цялата процедура и именно те са пътували на изложби в страната и чужбина. Останалите не са минали през анализ и категоризация. Преди години Божков е подал заявление, че иска да се направи такава, но самият процес не е завършен, тъй като самите предмети не са били предадени на регионалния исторически музей. Причината се крие във факта, че в закона за културното наследство нямало краен срок за това, нито пък краен срок за приключване на целия процес по регистрация. Именно това сега ще нищи и работната група.

По време на проверката пък трябва да се разбере какъв е произходът на предметите, дали са изключителна ценност, каква е реалната им стойност и дали са истински. Ако има съмнения за автентичността за някои от артефактите, то анализът вероятно също ще отнеме повече време от 2 месеца и вероятно ще се наложи да ги изпратят за анализ в европейски лаборатории.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gruzin

    14 1 Отговор
    мецанати
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 27 Отговор
    ВАСИЛ БОЖКОВ е престъпник

    Коментиран от #6, #15

  • 3 Критичен

    22 1 Отговор
    ще можем ли да ги видим и ние, простолюдието .....

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Шиле

    21 6 Отговор
    Да не излезе накрая, че тия антики "не били истински"! Всичко може да се случи!
  • 6 Паскал Дойчев

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И какво от това? И аз и Бойко Борисов и Красимир Маринов и Николай Маринов и Младен Михалев сме престъпници но държавата е наша.

    Коментиран от #7

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Паскал Дойчев":

    мутри и за вас ще дойде видов ден
  • 8 свинщина

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Критичен":

    НЕ, защото вероятно, ще "хванат крачета" и ще красят владенията само на БоКоизбрани велможи ?
  • 9 Иванчо

    30 2 Отговор
    Откъде накъде? Случайно да е осъден с влязла в сила присъда? Решили някакви ганьовци, че ше си правят евтин пр, давайки на народа хляб и зрелище.
  • 10 Гост

    25 3 Отговор
    Абсолютна кражба, а в тази държава всеки може да бъде набеден за всичко!

    Коментиран от #17

  • 11 муто

    12 2 Отговор
    Няма начин да са оргинали брак и на вторични Мамата са си ебали до като не ги окрадат няма да мирнат поне в това са специалиси
  • 12 Тва си е чист държавен грабеж

    12 2 Отговор
    И национализация преди година що не пискахте от къде са били картините?
  • 13 Лекар БГ

    4 2 Отговор
    Картини,артефакти,културно и историческо наследство.Милиардна колекция.По правило,трабва да е достъпна за хората.Да бъде обществена.Да бъде виждана.Не знам само,доколко е атакуемо това решение в Съда.
  • 14 Никой

    13 2 Отговор
    Що за простотия, " български Лувър". Нямаме ли име на тази галерия?
  • 15 Заслужаваме си олигарсите и управниците

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Той е вдин от най голямите престъпници на прехода:-) Лошото че простия народ къде му търка по цел ден талоните го съжалява, ама то затва има една приказка прост народ слаба Държава:-)
  • 16 асддса

    13 1 Отговор
    Е това е най-важното. Да се преемстят картини от една стая в друга...
  • 17 Много си тъп Сашееее

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ква кражба бе бастун, ти чел ли си закона за иманярството, знаеш ли че всяка антика намерена на Българска земя е Държавна собственост и заради иманярите сума ти антики и безценни предмети са изнесени от БГ:-) Кой е Божков че ще нарушава закона и ще събира антики или няма да плаща данък за хазарта както трябва! Щом е бил терикат да рискува сега няма да пищи като госпожичка ами ще си понася последствията:-)

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Да, ама

    9 5 Отговор
    Насилствена национализация в стил американска демокрация! Хайдуци по балкански!
  • 19 Пиер

    5 3 Отговор
    Такова при тоталитаризма нямаше.
  • 20 Дълго Име

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Много си тъп Сашееее":

    Попрочетохме го тоз закон. Пише, че не можеш да изкопаеш нещо от земята и да си го вземеш. Но ако този, който го е изкопал, го е изнесъл в чужбина и ти си го купил оттам?
    Тогава може...
    По същия закон трябва да имаш документ за настолния часовник на прабаба ти
    Ако баба ти все пак е имала часовник де
  • 21 az #Победа75

    6 2 Отговор
    От това, което научаваме става ясно, че по отношение на колекцията си, Божков не е излязъл извън правната рамка на действащото у нас законодателство. Остава въпросът, тогава защо му вземат колекцията? Единственият логичен отговор е, че Хъбов иска да сложи ръка на нея, заради стойността й! Друг отговор няма...

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИСТИНА ЗЛА

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Много си тъп Сашееее":

    Всичките антики на Божков са от българските земи ! Няколко прекупвача натрупаха милиони ! Иманярите взимат трохи !!!!
  • 24 Така е

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "az #Победа75":

    Всички документи по законноста им са фалшиви ! Взети от аукциони срещу кинти !

    Коментиран от #26, #28

  • 25 Толкова е просто

    4 4 Отговор
    Колекцията е ясно, че е събирана от хора работещи за Божков ! Прокуратурата да обърне внимание кой му носеше нещата ! Това с акционите е пунта мара ! На запад има чички дето за пари ти дават веднага докъмент ! Сигурни сме, че много нещадаже не са напускали България +!
  • 26 az #Победа75

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Така е":

    И това явно не пречеше на държавата да излага части от колекцията му в чужбина.... Тогава проблеми нямаше, нали??? :))
  • 27 Гледач

    6 3 Отговор
    Сега картините на Божков ще им направят копия и после оригиналите ще те пуснат БЪЛГАРИЯ. Ето това е разликата между Васил божков и правителството. Божков събира и ги излага в БЪЛГАРИЯ А правителство ще ги окраде.Лек ден и ПОМНЕТЕ.От 10 години България е в пълен мрак
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ма фани за кобура

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ба х къв си умен":

    Заплатил е на дилърите трафиканти ! Анадъм ??? И на аикциона за формален документ !!!
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    БОЖКОВ е поръчал МАНОЛ ВЕЛЕВ СНАЙПЕР БГ НЕТ ЛУПА БГ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове