Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 14:23 2 994 18

Тол таксите за камиони ще са между 3 и 7 ст.

  • тол такси-
  • камиони

Товарните автомобили с тегло между 3,5 т и 12 т и с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 3 ст. на километър на автомагистрала и 4 ст. на километър за първокласните пътища

Тол таксите за камиони ще са между 3 и 7 ст. - 1
Снимка: БГНЕС

Тол таксите за масовите тежкотоварни превозни средства - с тегло между 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя.

Това предвижда приетото днес от Министерския съвет постановление за изменение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа. Близо 17 000 км от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3,5 тона.

Размерът на тол таксите е обвързан с екологичната категория на превозното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи - автомагистрали и първи клас. Стойността ще се изчислява на изминат километър като всяко навлизане в тол сегмент ще се приема за пълното му изминаване.

Товарните автомобили с тегло между 3,5 т и 12 т и с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 3 ст. на километър на автомагистрала и 4 ст. на километър за първокласните пътища. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 4 ст. на километър за автомагистрала и 5 ст. на километър за първи клас пътища, а за тези с най-ниската екокатегория — клас Евро 0, I или II —6 ст. и 7 ст. на километър, съответно за автомагистрала и първи клас пътища.

Тежкотоварните автомобили с тегло над 12 т и с две или три оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 6 ст. и 11 ст. на километър за автомагистрали и между 5 ст. и 10 ст. на километър - за първи клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 11 ст. и 20 ст. на километър за автомагистрала и между 10 ст. и 19 ст. - за първи клас пътища.

Автобусите с тегло до 12 тона, с емисионен клас Евро V, Евро VI или EEV ще плащат 1 ст. за автомагистрала и първи клас пътища, а тези с емисионен клас Евро IV, Евро III, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2 ст. на километър за автомагистрали и първи клас пътища.

Тарифата за автобусите над 12 тона ще е от 2 ст. до 4 ст. на километър за автомагистралите в зависимост от екокатегорията. За първокласните пътища автобусите над 12 тона с екокатегория Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 1 ст. на километър, а с емисионен клас Евро IV, Евро III, Евро II, Евро I или Евро 0 - 2 ст. на километър.

За ползване на платената пътна инфраструктура от пътни превозни средства с тегло над 3,5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид автомобили и за категория ЕВРО VI, EEV.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1 клас

    11 2 Отговор
    Пълен абсурд е тая система, тировете вече ще плащат по-малко от Дунав мост до Капитан Андреево, отколкото преди.

    Коментиран от #12

  • 2 Аноним

    3 4 Отговор
    Ако имало дупки нямало да плащат,каза шефа на АПИ ,което е правилно според мен

    Коментиран от #6

  • 3 ГРОБ

    8 3 Отговор
    = ГРАБЕЖ !
  • 4 Митко

    7 5 Отговор
    Какво общо има екологичната категория на превозното средство?

    Коментиран от #15

  • 5 Баш Батка

    3 4 Отговор
    Трябва да има отсяване и качествен контрол, не може всеки сам да е транспортна фирмат без финансова култура. Това важи за всичко не само за транспорта. Ще дойде време когата за да предлагаш суслуга трябва да си лицензиран и да поемаш отговорност за извършената работа.
  • 6 винкел

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    Освен пътя за Банкя, друг път без дупки аз не знам? Демек никой нищо да не плаща?
  • 7 Значи

    3 2 Отговор
    С 6 и 14 стотинки поскъпват хляб и мляко!!! Нашите търговци винаги слагат 200 кратна надценка върху гнусната си стока!!! Един 3.5 тонен камион пренася минимум 10 000 хляба, което означава 3 стотинки на километър да ги разделиш на 10 000. При 100 километра са 300 стотинки или 30 лева, които делено на 10 000 броя хляб прави 0.003 лева надценка на хляба. Обаче нашите търговците не са кокошкари, че да увеличават хляба с 0.003 стотинки, затова ще го увеличат с 6 стотинки!!!

    Коментиран от #10

  • 8 СтарТИРаджия

    4 0 Отговор
    Пълен абсурд е държавата ни, в едно със списващите журналисти! Масовият ТЕЖКОтоварен транспорт е с МПС над 12 т с прикачени ремаркета или полу такива! А най-малко товарни МПС-та са точно тези с тегло м/у 3.5 и 12 т. И това е очеизвадно, като пътуваш из ТАТОвината ни. А отговорът на - "защо е така", е много прост: в цяла Европа е нерентабилно да извършваш транспортна дейност с такива м/у 3.5 и 12 т! Определят го, както превозните цени, така и изискуемите държавни документи в едно с такси, и налози. Та масовият товарен транспорт се извършва или с бусове и камионетки до 3.5 т или с т. нар. ТИР-ове. Това е реалното положение!
  • 9 Марин

    3 0 Отговор
    До ТУК ЦИФРИ
    КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПЯТ МАШИНКИ
    В
    МОМЕНТА НЯМА НИКЪДЕ В БГ
    1 МАРТ Е СЛЕД ДНИ
    ХАОСА ЩЕ Е ЖЕСТОК
    НАД 82 000 МПС ТРЯБВА ДА СПРАТ

    ЩЕ ИМА САМО ДНЕВНИ ВИНЕТКИ


    ПЪЛНО ЗАТЪМНЕНИЕ Е ПО ТОЗИ ВЪПРОС

    Коментиран от #11

  • 10 мъка

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Значи":

    Публикувано във факти.бг: 300 стотинки или 30 лева
    300 ст са 3 лева,камионите ще плащат по малко отколкото до сега.

    Коментиран от #13

  • 11 СтарТИРаджия

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Марин":

    Отдавна постнах: от 01.03. за период от n-та бр. дни, ще е пълен блокаж на товарни и масови пътнически превози. Само гледайте! А на или до стотина км, след ГКПП-тата ще си заслужава да се проследява шоуто, спретнато от "мобилните екипи на АПИ"!
  • 12 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "1 клас":

    Тииии нормален ли сиии
  • 13 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "мъка":

    Пътувам всеки ден до Пловдив преди тол системата месечната винетка беше 180 лв сега на месец ще плащам по 1375 лв сигурен лиси че е по малко
  • 14 гражданин

    1 0 Отговор
    Мисля,че е КРАЙНО време компетентните органи ОФИЦИАЛНО да публикуват подробна информация относно крайните тарифи за отделните класове МПС-та. Също трябва да се публикува ясно и точно какъв е обхватът на тол-системата,придружено с карти на пклатените участъци.Крайно време е да бъде оповестено от къде и как могат да бъдат закупени бордовите устройства за таксуване,на каква цена и при какви условия.
  • 15 Ройдю

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Митко":

    Как да няма общо,в цяла Европа има тук няма
  • 16 Кирил

    1 0 Отговор
    Само винетки защо са тези тол такси задаможе да краднат повече и да обещават че ще правят пътища не виждате че по магистралите не може да се кара нормално пътищата са като черни караш и пломбите ще ти паднат
  • 17 Кипил

    1 0 Отговор
    В Европа няма такива тол такси а си има аутобани за да минеш си плащаш само по алтобана а по другите пътища не се плаща
  • 18 хаха

    0 0 Отговор
    Това е положението господа!Пари няма и няма и да има докато разни тикви имат лоби във всички транспортни фирми и взимат дебели подкупи за това което правят даусигуряват комфорт на някои хорица да печелят повече
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове