23 Февруари, 2020 13:38 7 892 47

Българите масово не мият зъбите си

  • зъби-
  • зъбна хигиена-
  • устна хигиена-
  • миене на зъби

Лоша орална хигиена - само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков

Българите масово не мият зъбите си - 1
Снимка: Shutterstock

Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Това заяви в неделния сутрешен блок на БНТ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

"Българинът не купува пасти. Ние установяваме, че само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Ето това се опитваме да променим. Не си мият зъбите. Освен това - четките трябва да се сменят на 3 месеца. Не дай си боже, при епидемиологична обстановка, ако си се разболял от каквото и да е инфекциозно заболяване, трябва да смениш четката си веднага", констатира д-р Шарков.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Патето яки

    41 0 Отговор
    почистване зъбен камък 60лв

    Коментиран от #13

  • 3 Гостилничаря

    31 4 Отговор
    Нормално, същото е като с колата, без поддръжка няма да я имаш!
  • 4 Пак ще се умира

    13 4 Отговор
    Много важно...! (Там няма кой да, ви види...!)
  • 5 Радо

    39 9 Отговор
    Еми като не ядем нищо по цял ден за кво да си мием зъбите - само да си изтъркам емайла.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русуфил

    52 5 Отговор
    Опитът ми с градския транспорт показва, че не се и къпят.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 13 Отговор
    Две години, след като спрях да ги мия с паста, престанаха абсолютно всички проблеми със зъбите ми! Интересното е, че пародонтозата се появява през 20-те години на ХХ век, след масовото навлизане в употреба на четките и пастите за зъби...

    Коментиран от #10, #22

  • 9 Ганю е изостанал векове назаде

    19 5 Отговор
    И така му харесва и подиграва съвременните хора😂😂😂
  • 10 Гостилничаря

    27 7 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Естествено, че след като си спрял да ги миеш са ти изчезнали и проблемите! Както при бившата: спря да ги мие, извади ги един по един и проблемите изчезнаха, щото изчезнаха и зъбите! Та и ти така....

    Коментиран от #19

  • 11 Гостилничаря

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    С какво, с четката ли, умнико......:-)))))))

    Коментиран от #29

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор
    Зъбите са ми на място. Просто, с антибактериалните зъбни пасти, Вие ежедневно си унищажавате естествената биологична защита...подобно на прекомерната употреба на антибиотици.
    Познавам и зъболекар без нито един зъб,...само ва импланти.
  • 13 В малкия град

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Патето яки":

    Добавям – пломба на кариес за дете по здравна каса– най–много две годишно, като съответно се доплаща по 15лв. за една и освен това, ако се намери стоматолог, който да работи с деца. Алтернатива– на частно срещу "скромната" сума от 100лв.
  • 14 оня с коня

    26 2 Отговор
    И все пак да уточним :Някой ако си мисли че само като си мие Зъбите и всичко ще е О.К. - много се лъже.Не БЪРНИКА ЛИ КАЧЕСТВЕН ЗЪБОЛЕКАР в Устата Редовно - няма стане Работата,ама затва си трябват ПАРИ!
  • 15 Дент

    16 0 Отговор
    Написаното е пълна глупост. От къде вадят данните и статистиката? От това, че не си купуват скъпи фирмени четки за зъби от аптеките, а предпочитат комплекти от 2, 4, 10 броя от магазините за 1 лв? И защо растат цените на пастите за зъби и водите за уста? Като не ги купуват, защо не са на разпродажба?
  • 16 Това нищо не е

    6 2 Отговор
    Да видиш кво свирки се правят с кариес? Отврат!
  • 17 факт

    21 4 Отговор
    зъбарите са едни от най-големите мошенници!
  • 18 Guest

    22 2 Отговор
    Зъбарите са кръвопийци от най-висша класа! Преди 20 год. им разрешиха да си развяват ценово байрака, както им скимне. Познавам лично 4-ма, които бяха наистина хуманни зъболекари ама с течение на стажа го удариха малко, като докторите със стентовете. Щото видяха на 'ляба мекото - екзотични дестинации, луксозни жилища, супер висок жизнен стандарт, на 3-4 год. сменяме колата и те така. Карат народа на конвейр - удиволствията чукат на вратата. Пък на някои имплантолози сайтовете са, като такива на бижутерийни магазини... Срам, позор и трагедия!!! Въобще не им пука, че не са в тренда на ср. стат. работещ човек!
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гостилничаря":

    Зъбитe ca ми нa мяcтo. Прocтo, c aнтибaктeриaлнитe зъбни пacти, Виe eжeднeвнo cи унищaжaвaтe ecтecтвeнaтa биoлoгичнa зaщитa...пoдoбнo нa прeкoмeрнaтa упoтрeбa нa aнтибиoтици.
    Пoзнaвaм и зъбoлeкaр бeз нитo eдин зъб,...caмo вa имплaнти.

    Коментиран от #20

  • 20 Гостилничаря

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не говорим за конкретен вид пасти, въпреки, че сега чувам от Вас, че плаката пазела зъбите! Факт е, че оправдаването на немиенето с мошеници зъболекари, скъпи пасти и какви ли не бисери в коментарите по-горе не могат да прикрият истината зад всичко това - каквито родителите, такива и децата, вече дадох ярък пример с бившата ми: нейните родители нямат грам зъб в устата си именно поради немиене, такава беше и тя, няма как мама и тати да нямат елементарна лична хигиена и да научат децата си на нещо по-различно! Същото е с хепатита и немиенето на ръцете! Въпросът е принципен, не да си оправдаваме нвежеството и мързела с други неща, нямащи нищо общо с въпроса! Пък и като прочетох онзи, дето щял да си изтрие зъбите с четката, направо паднах, все специалисти от сой.....!!!!

    Коментиран от #27

  • 21 Живея в Москва, но не съм русофил

    16 5 Отговор
    Екстракция на зъб във Варна=310лв. с две снимки, една до и 1 после. Екстракция на зъб в Москва =БЕЗПЛАТНО!!! Онзи ден (в петък) си извадих 7-ми горе ляво. На 36г. съм и вадя първи постоянен зъб, иначе имам долу на мандибулата 3 пломби. Миналата година ми направиха операция, киста на опашна кост- безплатно! Е, как да се върна в Бг да хрантутя нашЯнските обирджии и мошеници?? Четки сменям, но почти не ползвам вече паста. Тук продават гел за уста на принципа на гела за бръснене, натискаш дозатора и гела почва да се пени и разширява в устата ти, после или минаваш с четка или се жабуриш, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО след това почистваш с конец или интердентална четка или друго за пространството между зъбите, защото гела ти е повдигнал с мехурчетата и всички остатъци от храна м/у зъбите. Тук продават и избелваща пудра, не съм виждал такива продукти в Бг, когато съм се връщал. Тук много хора си мият зъбите просто с четка без паста и нямат проблеми дълги години. Покрай тях и аз почнах да ползвам този антисептичен гел, вместо паста. Хигиената си е собствен избор, но стоматолозите в Бг са просто алчни хрантутници без съвест и морал, а само с жажда за печалба. 25+50+50+80+100лв. и така ще ви карат с години. Докато ви оправят 1 ще ви прецакат другите 2 и даже ако изберете да ги правите при друг, то другия вече е прецакал зъбите на още пациенти и текучеството по кабинетите на зъбаоската МАФИЯ е гарантирано и постоянно!!!

    Коментиран от #24

  • 22 Onq s konq

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти ли като мене? Жабуркаш с ракия

    Коментиран от #28

  • 23 Колко

    12 1 Отговор
    Зъби ми развалиха алчни те зъбари? Много.
  • 24 оня с коня

    4 13 Отговор

    До коментар #21 от "Живея в Москва, но не съм русофил":

    Ей ПОЛУБЪЛГАРСКИ ПОЛУСЪВЕТСКИ Тарикат,дето УЖ не е Русофил,но пък е ПЪЛНОЦЕНЕН Българофоб?!Дърдориш тука,че в Русия имало някакъв Гел за уста,който ТИ не си виждал в БГ.НАИСТИНА ЛИ СИ МИСЛИШ,че в Европейска България може да НЯМА Нещо,което в Азиатска Русия го има?Аре сега извикай силно "Щастлив съм че живея в Русия,а не в България" и колкото по-силно извикаш,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ще ти повярваме:)
  • 25 Лакалут

    7 5 Отговор
    Аз мия зъбите на моята приятелка със спермолин
  • 26 Протеза в чашка..!

    6 0 Отговор
    Майтапа настрана, протезата с какво се мие най добре и когато свиря на обой, има ли опасност да я изгубя...!!!
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гостилничаря":

    Нищо не съм писъл за "плаката".

    Коментиран от #35

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Onq s konq":

    ........как ще хабиш ракията, може и с водица + клечки и конци за зъби.
  • 29 Радо

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гостилничаря":

    Ама и ти си една остра цвичка!!! - не можа ли да стоплиш какво исках да кажа?

    Коментиран от #36

  • 30 ivan ti

    3 2 Отговор
    Към автора на статията: Това че ТИ не си миеш зъбите не означава че и другите не го правят.
  • 31 Недялко Недялков

    5 0 Отговор
    Като акула съм --- Бойко се грижи за ослепителната ми усмивка, той плати 25 000 € , иначе щях да фъфля..😁

    Коментиран от #32

  • 32 Бойко Борисов

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Недялко Недялков":

    Съжалявам, че дадох 25хиляди за протезите ти Докато бе без зъби ми ду_аше по добре сега само го хапеш |
  • 33 Аз нали казвам...!

    3 1 Отговор
    Дълъг коментар и безсмислен като,, другаря Мандибулов,, от всички дейности и продукти на,, зъбната индустрия,, разбира от жени не, защото самия е,, жена,,...!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гостилничаря

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D1%8A%D0%B1%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0--------О, напротив! Бактериите в устата, полезни или не са точно плака.....

    Коментиран от #37

  • 36 Гостилничаря

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Радо":

    Ми не, да не говорим, че такива изказвания, при това съвсем на сериозно, съм ги чувал често......
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гостилничаря":

    Смешно, Вие дълбоко уважаеми, сте създател на нов български език...

    Коментиран от #38, #39

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Как не се сетих, че ако нямаш плака по зъбите, то нямаш и бактерии в устата?
  • 39 Гостилничаря

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    https://ezine.bg/n11-45715-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D0%BC_%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%B2_%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%B8%D0%BD%D0%B0----------- Но комент! Дръжте си бактериите, ако щете върху зъбите, ако щете върху езика, където искате! Вие явно сте единственият на когото бактериите в устата му пазят зъбите (нищо лошо разбира се, стига да ви върши работа!), при мен (а и при много други) същите микроорганизми са нежелани, аз лично ползвам различни пасти, различни четки, не ползвам вода за уста, на 40 съм и всичко си ми е по местата, без забележки. Периодично (на няколко години) минавам на процедури по почистване на зъбен камък, тъй като там също се крият бая паразити (за Вас това не важи, тъй като приятелите Ви са там), така че сте доста облекчен в това отношение.....

    Коментиран от #40

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Гостилничаря":

    Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, Вие непрекъснато нарушавате баланса като боготворите докторите и се осланяте на фармацевтичната промишленост на която всъщност сте крайното звено.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Много излишен материал се хапнува

    3 0 Отговор
    Това е причината...!
  • 43 ааа

    2 0 Отговор
    а защо не каже какво поема касата за кариеси нищо , поема частично вадене на зъб колко хора могат да отделят пари един кариес с лечение около 200 лева , зъба ли да оправи на една заплата , тока ли или памперсите на детето
  • 44 Гостилничаря

    3 2 Отговор
    Като цяло, господа, проблемите (не само със зъбитр) ще си ги имате винаги с този манталитет. Типичното байГаньвско мислене, винаги някой друг ви е виновен, винаги зъболекарите ви развалят зъбите, все пастите и четките са ви скъпи. Нищо чудно, че статистиката е такава, няма как да имаш нещо, което не си правиш труда да поддържаш, най-лесно е да кажеш, че фазите на луната и приливите са в основите на лошите зъби, няма две мнения.......:-)))))

    Коментиран от #45

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гостилничаря":

    Мъчно ми е за Вас! Все нак сте Българин или греша???

    Коментиран от #46

  • 46 Гостилничаря

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нещо по-конкретно ще кажете ли, г-н заблудена овчица или греша!? Дотук в думите Ви няма нищо определено, само някакви бръщолевеници от психично нездрав профил. Да предположим, че в думите си визирам нездравото мислене по отношение на собственото орално здраве, базирано на граденият стотици години характерен подсъзнателно изкривен български манталитет. Да, аз съм българин и очевидно не мисля като Вас (и слава Богу!), което не ме причислява автоматично към редиците ви! Би трябвало да Ви е мъчно за Вас, не за мен! Щото, повярвайте, по-голямата част от хората не ебават да отидат на зъболекар с години, като междувременно поддържат зъбите си с немиене и дъхът им е като на градски кенеф и се сещат да отидат на преглед чак след като вече положението е неспасяемо! В същото време лаят, че същите тези зъболекари им разваляли зъбите, при положение, че не стъпват там! Егати парадокса, а!?
  • 47 Болярин

    1 1 Отговор
    Вие да сте видяли природата да е казала на човека- ти трябва винаги да си с четка и паста за зъби? Все едно като инвалид с бастун....за цял живот. Не , нали? Четките и пастите за зъби са напълно излишни. Слюмката/плюмката е тази на която е отредено да почиства зъбите. Просто храната трябва да е алкална поне 60% и храната и слюмката чистят и мият зъбите. А не изкуствените такива създадени от човека четка...и паста... Качествена храна, а не зъболекар или четки и пасти!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове