Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 18:43 6 971 32

750 000 българи нямат нито един зъб

  • зъби-
  • здравеопазване-
  • здравна каса-
  • нзок-
  • лицево-челюстно протезиране-
  • пациенти

Един от основните проблеми у нас е липсата на осигурено лицево-челюстно протезиране на хората

750 000 българи нямат нито един зъб - 1

750 000 души у нас нямат нито един зъб и това, което им се дава като възможност от страна на здравната каса, е "една троха от това, което те трябва да получат". Това обяви проф. Христо Кисов, председател на Българската академия по естетична стоматология, цитиран от "Дарик". Той изтъкна основните проблеми пред пациентите с увреждания в областта на лицето.

Един от тях, според Кисов, е липсата на осигурено лицево-челюстно протезиране на хората, придобили увреждания в областта на лицето.

„Има една огромна категория от пациенти в България, те са 750 000 приблизително, това са пациентите с пълно обеззъбяване, нямат нито един зъб и техните проблеми не са решени задоволително. Това, което е дадено от Здравната каса, от бюджета, е една троха от това, което те би трябвало да получават, защото годишно държавата по старите изчисления от пакета за стоматологична и дентална помощ, държавата годишно по старите разценки икономисва всяка година 42 млн. лева“, обясни проф. Кисов.

„Не намирам за справедливо, въпреки че като президент на Българската академия по естетична стоматология преди доста години ние изпратихме писма до всички парламентарни групи и депутати за решаването на този проблем, та не намирам за справедливо да бъдат лекувани пациенти във възрастта от 65 до 70 години, не намирам за справедливо също ако пациентът има само една цяла протеза, но не е ходил на зъболекар, той да бъде лишен от правото да му бъде направена такава протеза, така че считам, че в областта на здравеопазването изтичат средства в много други специалности за неизпълнени, неизвървени клинични пътеки“, посочи още той.

„И отново нашата професия остава в периферията, а тя трябва да служи на обществото. Ще си позволя да кажа, че в нормалните държави, а ние имаме претенциите да сме в една от тях, човек, който няма зъби във видимата област, се възприема като човек, който е излязъл гол на улицата“, допълни проф. Кисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    4 12 Отговор
    е как не са решени? няма зъби няма проблем и БМВ то ми не се е разваляло нито веднъж е на хондата се е случвало:(
  • 2 Мизирабъл

    35 0 Отговор
    Мн. ясно, отидете в малка и изостанала Македония да видите какво влиза в тяхното здравеопазване!!! А нашите мекерета колко кожи ще ни свалят, пари не ни останаха да се лекуваме.... макята ....
  • 3 Софиянеца

    23 1 Отговор
    Средни и начални векове на Европа!
  • 4 Пища Хуфангел

    30 1 Отговор
    10 % нямат нито един зъб и 40% имат по 3 зъба!
  • 5 да да

    20 0 Отговор
    Третия свят сме а управляващите имат по много и от всичко
  • 6 Ryty

    21 3 Отговор
    Да е жив и здрав борисов и с пълна уста със зъби
  • 7 Иво Христов

    11 1 Отговор
    зо 000, тридесет хиляди деца гладуват всеки ден, двойно повече нямат отопление и изолация и добра дограма.
  • 8 Еволюционер

    9 0 Отговор
    Българите сме 10 000 години напред в еволюцията. В бъдещето хората ще са без зъби. Ние, "великите" българи пак сме няколко крачки напред.
  • 9 Иво Христов

    11 2 Отговор
    В Норвегия данък доход е 28%, за до 100 000 лева. Тук е над 40%, ЗА ДОХОД ДО ПОД 30 000 ЛВ.

    Коментиран от #17

  • 10 Гост

    13 1 Отговор
    Ами така е. Навремето (Ванча Костов) постлаха на всякакви такива: зъболекари, лекари специалисти, адвокати, нотариуси и всякакви други "свръх" интелектуалци, да бръснат хората законно с хипер тарифи за изпосталелия българин! Така тази интелигенция си мълчи относно провежданата мръсна политика в страната: дреме и на дядовия, а бедния народец е вечно е.ан и бит. Само чат - пат някой "интелект" изстрелва такава новина, тип вай-вай... Ама след дъжд - качулка!
  • 11 За какво са му зъби на ганю

    15 0 Отговор
    Нито има какво да яде нито ще има. Само ще трака с тях зимъска когато сняг забръска
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ванко

    13 0 Отговор
    Хората без нито един зъб в устата явно се увеличават пропорционално на зъболекарите милионери, е такъв е живота. Жалко само, че няма нито един политик с този проблем....
  • 14 само греп

    13 5 Отговор
    Българите нямат мозък,вие за зъбите сте се загрижили
  • 15 Гост

    13 0 Отговор
    Тук май поставят ударение на естетическата страна на проблема? Имам родител с две пълни протези, които сам никога нямаше да може да си позволи! Отделно, че и с тях трудно свиква и не може да яде по-твърди храни. И още, без зъби и без протези започва влошаване и на слуха! Но кой го е грижа? Нали трябва да ни намаляват?
  • 16 За беззъбите хора

    5 0 Отговор
    Носят вина зъболекарите. Така ни лекуваха, през соца особено, а и сега. Но цените им са върховни. Един пресен пример. За промивка на устна кухина, с вода и сода бикарбонат 45/четиридесет и пет/ лева за пет минути. А вината е на зъболекаря, че майсторлъка му захваща храна!
  • 17 Манда биджетна

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иво Христов":

    Правилно е , нали хората трябва да дишат, а не да плащат грешни пари на контролираната територията, наречена уж "Република Бимбиристан"
    .
  • 18 Чудомир

    6 3 Отговор
    За телефонните измамници имаме пари , а за здравето си нямаме, дупим се на поробителите си, странни същества сме Българите ?!
  • 19 Гост

    2 2 Отговор
    Падането на зъбите е физиология .Твърдата храна е вредна за възрастните хора .
  • 20 просто е

    9 0 Отговор
    Причината е , че сме най бедните в Европа , а не лекарите и протезите.
  • 21 боцмана

    10 0 Отговор
    От здравеопазването казват , защо са ви зъби , няма да се давите с кучетата .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сссссссс

    3 1 Отговор
    Кво викате за руснаците... били гладни, бедни.... 😁😁Нещастни хорица сме и некадърни
  • 24 Рунтавия

    5 0 Отговор
    Няма го бай тошо да озапти и окошари зъболекарите.
  • 25 Смисъл от статистика

    2 0 Отговор
    няма. Оръжие трябва
  • 26 евала бе баце

    3 0 Отговор
    За какво са му зъби на ганю

    Нито има какво да яде нито ще има. Само ще трака с тях зимъска когато сняг забръска

    :))))))

    евала бе баце за лафа :)
  • 27 подозрителен

    2 0 Отговор
    Стоматолозите съзнателно оправят 1 и прецакват 2 зъба, за да се върти обмена на клиенти! Пример от практиката - правим коронка - наранява се емайла на поне 1 от околните зъби, за да може да започне да задържа храна и да боледува. Причината е ясна - ЛЕКАРСКА МАФИЯ - дори и да не отидеш при същия стоматолог ще отидеш при негова колега, който също прави един, а наранява друг и така си правят обмена!!! Живеем във времето на капитализма и финансовата зависимост! Неслучайно китайците осъдиха БМВ, защото БМВ купено на части излиза 150 ПЪТИ по-скъпо, отколкото готово от завода, ай сега сещайте се и си мислете, че лекарите имат морал, ОСОБЕНО СТОМАТОЛОЗИТЕ!!! Имате ли пари - БЯГАЙТЕ ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ В ТУРЦИЯ, ИЗРАЕЛ или САЩ!!!
  • 28 onq s konq

    3 0 Отговор
    Ас па имам два отгоре и четри отдоле ама единя от тея четри се клати
  • 29 ЕДин

    2 0 Отговор
    Какъв е проблема:
    1. Техен проблем.
    2. Проблем за търговците : не могат да дъвчат - потреблението спада.
    3. Проблем за зъболекарите : изтърват ги като пациенти.
    4. Проблем за здравната каса : няма как да им препише зъболечение.
  • 30 filo

    0 3 Отговор
    Tаман по-малко ще ядат и ще има повече за България! Tе тия майки, пенсионери и кви ли не съсипаха държавата! Добре че не е някое друго правителство иначе щяха да са гушнали букета!!!
  • 31 Зомбогард 2037

    1 0 Отговор
    Това са хората, които няма да се барат при евентуален зомби апокалипсис! Не могат да хапят, значи няма да се трепят, чакат спокойно анти-зомби серума и си гледат кефа! А зомби с хубави зъбки, не, особено избелени, това няма как да се остави да вилнее!
  • 32 Bubbles

    2 0 Отговор
    В България плащаш здравно осигуряване ама никой никой не знае защо и за какво.
    ОСИГУРЕН СИ казва държавата, добре ама отиваш при личния лекар - Плащаш.
    Дава ти направление, отиваш при специалист - Плащаш.
    Праща те на изследвания - Плащаш.
    Пращат те в болница - Трябва да си носиш пижама, лекарства, превързочни материали, игли, спринцовки и всякакви други консумативи, ако не дай боже ти се предпише на място в болницата някакво лекарство роднините трябва да търчат да го търсят щото в болницата имат ама не дават, и накрая пак ПЛАЩАШ спане, лечение и т.н.

    А идеш ли на зъболекар, там имаш право да ти извадят един кътник или два предни зъба и една амалгама(това е вид пломба), всичко друго - ПЛАЩАШ.

    За моите импланти и метало керамиката върху тях съм платил 4000 евро само за долните, горните ми излязоха по-тънко.

    Добавяме и че бачкаш 40-45г. и ПЛАЩАШ социални осигуровки и накрая ти подхвърлят 300лв. с които и лекарствата не можеш да си купиш и айде ходи плащай осигуровки в България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове