Last news in Fakti

31 Октомври, 2019 12:39 2 975 30

250 хиляди българи нямат нито един зъб в устата си

  • зъбна хигиена-
  • зъб-
  • зъби-
  • зъболекар-
  • здравеопазване

96% от българите имат поне по един кариес

250 хиляди българи нямат нито един зъб в устата си - 1
Снимка: БГНЕС

Българският зъболекарски съюз настоява за повече стоматологични дейности в пакета за възрастни. Статистиката показва, че 250 хил. българи нямат нито един зъб в устата. Всеки тийнейджър е с кариес, а едва 1/3 от 18-годишните са със здрави венци. Част от хората, предимно в по-малките населени места, повече от 20 години не са посещавали зъболекар.

Към причините за стряскащата статистика експертите вече добавят стресът, некачествените храни, както и липсата на устна хигиена.

„Дори и на 18-годишна възраст ние виждаме пациенти с постоянни извадени зъби. Все по-млади хора идват със сериозни проблеми в денталното си здраве”, заяви зъболекарят Ирена Божидарова пред NOVA.

Новите проблеми имат и нови обяснения, смята д-р Ирена Божидарова. Докато преди 30 години, когато е правила първите стъпки в професията, зъбите се разваляли само заради лошата хигиена, то сега причините са повече. За повечето от тях дори не подозираме.

„Стресът например може да доведе до едно по-силно стискане на зъбите и заболявания като броксизъм – това е изтриване на зъбния емайл, водене до по-голяма чувствителност, отчупване на зъбния емайл, промяна в захапката”, поясни Божидарова.

"Основен враг на здравите зъби е храната, отбеляза д-р Младен Камбов пред NOVA. Все повече от пациентите в кабинета му получават диагнози именно заради некачествени храни. „Колкото по-преработена е една храна, толкова по-зле за здравето на зъбите. Ако ядете вредна храна, сами усещате как тя се полепва”, поясни той.

96% от българите имат поне по един кариес. Проблемите по зъбите бързо преминават и към венците. Над 70% от тийнейджърите страдат от болни венци, а при по-големите – с диагноза „възпалени венци” са близо 80%.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смукач

    18 0 Отговор
    Той затова БиБи просперира, щото сме беззъба нация...
  • 2 Радо

    14 0 Отговор
    Тоо, както е тръгнало, в скоро време няма и да ни трябват изобщо.
  • 3 българска пенсионерка

    13 0 Отговор
    То няма какво да ядем, баби, че за какво са ни
  • 4 Коментар📝

    13 1 Отговор
    БОКО РАСТЕМ ЛИ ТИКВО.
  • 5 Лоли

    6 1 Отговор
    Екстракция на зъб е 320лв. с две снимки -една преди и една след процедурата. Смятам, че сме богата нация, щом толкова много хора са успели да си го позволят и нямат зъби.
  • 6 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    ...за да не хапем!!!!!!Поредно достижение в демократичният ни РАСТЕЖ>
  • 7 Фъфлещ

    10 0 Отговор
    Благодарение на непрестанните грижи на бащицата наш да влива колосални суми в здравеопазването. Единствената му по –голяма любов са магистралите, но както за едното, така и за другото– все дава, горкият и все не стигат( изпаряват се)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 von Manstein

    8 2 Отговор
    Как ще имат като не могат да си позволят дори елементарни стоматологични услуги. И не само възрастните хора, това засяга всички.....
  • 10 Behemoth

    9 1 Отговор
    Българите много обичат тикви и ги поръсват обилно с патриотична захар!
  • 11 от първо лице

    13 8 Отговор
    Аз съм стоматолог.Както е модерно сега...ЛЕКАР ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА.имам 37 год. трудов стаж .Работил съм в социалистическото здравеопазване и в пазарните условия сега. Какво да ви кажа!? И преди и сега българинът НЕ ОБРЪЩА внимание на своето зъбно здраве. От страх,от негативни емоции,от предубеденост....кой знае! Това с многото кариеси при подрастващите си го имаше още през 1982,когато завърших. Мърляч си е българинът.Мърляч! сега,особено след демократичните промени същият този "средностатистически българин" ще хвърли куп париза екскурзия до о. Пукет,ще си купи /на лизинг/ най-новото "Порше кайен",ще изяде и изпие за една вечер една заплата,но....няма да си оправи зъбите.Факт ! Което показва,че ценностната му система е объркана и принизена до риалити-формати и чалга-изяви. На такива индивиди и да искаш да помогнеш...как?!

    Коментиран от #12, #13, #20, #27

  • 12 Като домакин

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "от първо лице":

    Дрън-дрън! По него време редовно и регулярно се правеха профилактични прегледи. Аз лично, не съм пропуснал момент, да не се погрижа за зъбната хигиена. Спрях да го правя сега, че ми идва скъпичко. Не че съм спрял, просто не смогвам.
  • 13 Докторе

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "от първо лице":

    Докторе, ще ти целувам краката, ако си съвестен. Досега от 100 зъболекари срещам една единствена комбинация - некадърност, преплетена с алчност и пълно нехайство за здравето на пациента като цяло. Важното е паричките да са в джобчето и да идва следващият пациент. Ама това, че на предния не само не сме решили проблема, а дори сме го задълбочили - дреболия.
  • 14 Като домакин

    10 0 Отговор
    Почистване на зъб с болка, плюс арсен и временна пломба - 42 лева. По здравна каса ... Къде отиват осигуровките?
  • 15 Мошеници на здравеопазването

    8 0 Отговор
    Тия зъболекари по здравна каса работят в най-нехигиенични условия с най-кофти материали!!! Всички зъболекари трябва да бъдат задължени да бачкат по-здравна каса с минимално доплащане от клиента. Не стига, че в БГ истинските зъболекари се броят на пръсти, ами си сложили едни цени за пломва по-скъпо от шпакловка на 100кв.м апартамент. БЕЗОБРАЗИЕ!!!
  • 16 Аз на доктори не вярвам.

    3 0 Отговор
    Дали са частни или не. Мия си зъбите, пийвам една ракийка, ми т'ва е. При доктори се ходи в най-лошите случай...
  • 17 до последните четири

    3 5 Отговор
    Коментирате емоционално,а не рационално! Първо-доплащането по здравна каса е минимално ,а децата не доплащат нищо!!! Второ-касата не поема лечение на зъб на възрастен,а само пломбата и то отчасти!!! И трето щом сравнявате лечение с шпахловка.......думи нямам !

    Коментиран от #23

  • 18 боцмана

    3 1 Отговор
    За какво им са тези зъби , няма да се давят с кучетата , след като вещата управа на ГЕРБ ги лиши от храна на хората не им трябват зъби.
  • 19 Последния софиянец

    3 0 Отговор
    Като чета тази статистика ме е срам, а тези които ни докараха до това явно нямат срам.
  • 20 Дарт Комби

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "от първо лице":

    Мърляч си е зъболексря,.мърляч от класа. Отивам на зъболекар боли ме зъб, решаваме да изкарат болния зъб, ОК. Обаче продължава да ме боли, о изненада, извадихме грешния зъб. Как да не им избиеш зъбите.

    Коментиран от #24

  • 21 Ердоган ви изби зъбетата😂😂

    0 0 Отговор
    Нали много се пенявите😂😂😂
  • 22 Един

    2 0 Отговор
    Този факт е показателен за стандарта на живот! Няма нужда от пропаганда и агитация по темата на управляващите!!!!!
  • 23 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "до последните четири":

    ми то добре е , че е тоз майтап,та да си кажем истината.....
  • 24 Последния софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дарт Комби":

    Недей, че съвсем ще влошиш статистиката.
  • 25 Мхм

    0 0 Отговор
    Аз се чудя как се целувате уста в уста с език с тези потрошени зъби. Вървете в денталната имплантология и си направете изкрящо бели зъби. Все пак ще е скъпо но си струва защото бая орал ще го дуате.
  • 26 пушещ бакелит

    2 2 Отговор
    Имам право на две пломби годишно,поемани от ЗК.Останалото си го плащам аз. Осигуровките ми къде са? Едната ми пломба струва 70 лева. Короната е 250. И как да имам зъби? Като пия замърсена вода и дишам мръсен въздух.
  • 27 До 11

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "от първо лице":

    Егати болния мозък!!!! Мерси, че ни каза, че всички БГ пенсионери, чистачки, хамали, безрсботни ходят по остров Пукет и карат Порше Кайен, но иначе зъбите им жълти и с кариеси... Ех,, тия мърлячи, пари за Дом Периньон имат, а за пломба нямат!
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор
    Най-вредни са модерните зъбни пасти които унищожават цялата зъбна флора защитаваща зъбния емайл.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 250 хиляди българи нямат нито един зъб в устата си.
    ........... А колко от тях са зъоболекари? По мои наблюдения около 90% от възрастните зъболекари са с пълни импланти или с "кастанети"...вместо зъби.
  • 30 Гостилничаря

    2 1 Отговор
    Пак търсят проблемите там, където не само, че не са ами и никога не са били. Няма как прост народ без изградени полезни навици да има здрави зъби - най-малкото някой трябва да ги научи да си ги мият два пъти дневно, сиреч мама и тати а те вече са от щастливата Бойкова смяна и са също толкоз прости. И по 100 000 на човек да има за зъболекарски процедури, Ганчо пак няма да има зъби в устата си, не заради друго а защото за да ги имаш, на първо място трябва да ги поддържаш, както и всичко друго. Все едно да имаш кола, да не и сменяш маслата и филтрите а в същото време да търсиш пари за ремонти на аварии, породени от липсата на поддръжка......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове