Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 09:37 2 395 15

СУ отне почетни звания на четирима за нацистки възгледи

  • нацисти-
  • учени-
  • алма матер-
  • софийски университет-
  • софийски университет св. климент охридскки

Подробно е описан всеки един от случаите

СУ отне почетни звания на четирима за нацистки възгледи - 1

Академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски" взе решение да отнеме почетното звание "доктор хонорис кауза" на Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш.

Те са го получили съответно през 1933, 1939 и 1940 година.

Причината за решението на СУ е, че тримата са били известни с нацистките си възгледи.

Подробно е описан всеки един от случаите.

Това съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заедение.

Ханс Франк е бил личен юридически съветник на Хитлер, а от 1933 г. е министър на правосъдието на Бавария и е начело на националсоциалистическата асоциация на юристите. Няколко месеца след като през май 1933 г. му е присъдено званието "доктор хонорис кауза на правните науки", през октомври 1939 г. е назначен за генерален губернатор на окупирана Полша, където е отговорен за убийството на стотици хиляди поляци и за депортацията на полските евреи. Франк отговаря за Варшавското гето, което първо въвежда еврейската звезда, под негова юрисдикция са четири концентрационни лагера. По време на Нюрнбергския процес той е признат за виновен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството и е осъден на смърт чрез обесване.

През октомври 1940 г. почетното звание "доктор хонорис кауза на философските науки" е присъдено на Бернхард Руст, който от 1934 г. е министър на науката, възпитанието и народното образование. Като министър Руст уволнява 1000 университетски преподаватели (евреи, социалдемократи и др.), ограничава академичното самоуправление и въвежда националсоциалистически дух и нацисткия поздрав в училищата. Руст, който от 1925 г. е гаулайтер, а от 1940 г. групенфюрер на СА, се самоубива в навечерието на капитулацията на Германия.

Едвалд Роберт Валентин фон Масов получава званието "доктор хонорис кауза на правните науки" през май 1939 г. Той е генерал-майор от пруската армия, а по време на Балканските войни е изпратен в българския генерален щаб. През 1929 г. се запознава с Хитлер и по-късно става член на НСГРП. От 1933 г. е президент на Германската служба за академичен обмен и на Германо-българското дружество. Като президент на Националния клуб приветства през 1937 г. Хитлер, който произнася реч по случай 15-годишнината от първото си слово пред клуба. От 1932 г. започва кариера в СС и се изкачва по всички стъпала на йерархията, докато през 1939 г. достига до СС групенфюрер и генерал-лейтенант. След смъртта му е погребан с почести от СС и е почетен с венец от Хайнрих Химлер.

Едуард Колрауш получава званието "доктор хонорис кауза на правните науки" през май 1939 г. Колрауш е юрист, ректор на Хумболд университет (по това време Фридрих-Вилхелм университет) от 1932 до 1933 г. Той е един от създателите на Нюрнбергските закони, които полагат юридическата основа на антисемитската и расистката идеология на националсоциалистическата държава.

Случаят с Колрауш не е толкова безспорен, защото той не е съден, а след войната през 1946 г. е назначен за декан на Юридическия факултет и заема катедрата по наказателно право в отворения отново Хумболд университет. Започналото срещу него разследване през 1947 г. на комисия на университета за участието му в съставянето на Нюрнбергските закони не завършва със заключение, защото Колрауш умира преди приключването на работата на комисията. Оставката му като ректор през 1933 г. идва малко след като влиза в конфликт със студенти от Националсоциалистическия студентски съюз заради техен плакат "Срещу ненемския дух" във фоайето на университета.

В същото време конфликтът му със студентите - националсоциалисти не е поради несъгласие с расистката насоченост на плаката, а защото смята, че пресилените антиеврейски формулировки в него ще дискредитират борбата срещу ненемския дух, с която той очевидно е съгласен. Поне от 1934 г. нататък Колрауш е член на Съюза на националсоциалистическите германски юристи и е сред основателите на Академията за германско право на Ханс Франк. На 4 февруари 1944 г. Адолф Хитлер му връчва Гьоте медал за изкуство и наука.

Не можем и не бива да заличаваме историята, но сме убедени, че един такъв морален акт ще бъде сигнал за обществото, че грешките от тежките исторически моменти могат да бъдат посочени и осъдени, за да не бъдат допускани отново, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    32 16 Отговор
    а за комунистически възгледи кога ще отнемат?

    Коментиран от #2, #14

  • 2 Каменов

    25 11 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    В СУ още върлува комуновируса.
  • 3 безпартиен

    17 5 Отговор
    Каква е разликата между национал/социализма в Германия до 1945 и социализма в СССР???Защо жертвите на единия режим са по-ценни от жертвите на другия?Който владее миналото-владее бъдещето!Който владее настоящето владее миналото!
  • 4 хаха

    21 2 Отговор
    На време сте се сетили бря!))
  • 5 321

    34 1 Отговор
    С какви глупости се занимават в СУ. На умрял - нож вадят. Кому е нужда подобна демонстрация. Явно им е много скучно и нямат работа. Да им дадат по една метла и лопата и да ходят да почистят Борисовата градина. И без това на повече учЕни там им е толкова капацитета.
  • 6 СУУ

    16 3 Отговор
    То тази титла не се дава заради възгледи, място тук политиката няма. Така че не би следвало заради възгледи и да се отнема, подобни подходи са характерни за тоталитарните режими срещу които същите тези уж се борят.
  • 7 Ротшилд акбар

    13 1 Отговор
    Иделогически репресии и гонения по-тежки от тези в Северна Корея. Това е режима в еврейската септична яма позната като 'запада'.
  • 8 Опа

    6 1 Отговор
    Наближават кандидатстудентските изпити и започват да си правят реклама ли? Защото иначе малко са закъснели, не виждам разумно обяснение защо го правят сега!
  • 9 Ката се смени политиката

    4 1 Отговор
    Ще им ги върнат
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мемфис

    8 2 Отговор
    Е.ати тъпите комунисти?
    За какви се мислят тези нищожества, кой им дава право да се разпореждат с историята?
    Иначе венци славят и се прекланят пред поробителите и окупаторите на БГ след ВСВ!?!?
  • 12 стоян

    7 1 Отговор
    Тия от академичния съвет някой ги е подсетил да се изчеткат пред някой евреин

    Коментиран от #13

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян":

    Знае ли се, с явно или тайно гласуване е взето решението?
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "илия":

    Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".
  • 15 йокин

    0 0 Отговор
    А червените''академици'',кога.Май не ше е скоро,КАТО ГЛЕДАМ,КАК СА НАЛАЗИЛИ ТВ-студиата,а И АКЪЛ ДАВАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове