Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 17:49 2 239 14

България трябва да е активна страна в инициативата „Три морета“

  • евро-атлантически център за сигурност-
  • инициатива три морета-
  • цветан цветанов

Евро-атлантическият център за сигурност проведе конференция

България трябва да е активна страна в инициативата „Три морета“ - 1

Евро-атлантическият център за сигурност, в партньорство с Външно министерство на Естония, проведе конференция на тема „Инициативата ‚Три морета‘: свързаност, конкурентноспособност и сигурност“. Събитието даде възможност на българската публика да се запознае с приоритетите на Естонското председателство на формата, като генерира конструктивен диалог за бъдещето и визията на инициативата и ролята на България в нея.

Тази инициатива поставя акцента върху свързаността между Север и Юг в Централна и Източна Европа и това може да се окаже ключът към пълноценното развитие на региона като конкурентноспособен, сигурен и проспериращ, като надежден и ефективен партньор в НАТО и ЕС, подчерта Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на ЕАЦС, който модерира дискусията. Той отбеляза, че инициативата има потенциал да благоприятства сериозно енергийната свързаност, диверсификация, а оттам и сигурност на Триморието, да привлече инвеститори чрез създаването на транспортна свързаност и сигурна среда за възвръщаемост на инвестициите – обхващайки страни членки на ЕС и НАТО и разгръщайки се с подкрепата на САЩ. Инициативата „Три морета“ може да има сериозен принос и към преодоляване на предизвикателствата, свързани с въвеждането на 5G технологиите, с оглед запазване на сигурността на комуникациите като некомпрометирана чрез общи стандарти на европейско ниво.

България трябва да е активна страна в инициативата „Три морета“

Във видео обръщение по темата Ян Бжежински, старши изследовател в Център по стратегии и сигурност „Скоукрофт“ към Атлантически Съвет, заяви, че е важно България да инвестира във фонда на Инициативата “Три морета”, за да може да се възползва от добавената стойност, която инициативата ще генерира като инвестиции, свързаност и сигурност. Бжежински напомни за обявения от държавния секретар Помпео принос от един милиард долара към проекти по инициативата „Три морета“ от страна на САЩ, като подчерта, че е недопустимо САЩ да демонстрират повече ангажираност към развитието на Триморието отколкото страни членки като България.

Райнер Сакс, главен секретар на Министерство на външните работи на Естония постави фокуса върху нуждата да се използва потенциалът на свързаността между север и юг чрез изграждане на модерна транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Той също така подчерта, че инициативата трябва да се възприема единствено и само като допълнителна възможност, а не като конкурентна на вече съществуващи формати. Фондът на инициативата от друга страна е един инструмент за подобряване на конкуретноспособността на региона. Важно е всяка държава да има принос към него, защото ще бъдат благоприятствани от дивидентите от проектите по инициативата, независимо, дали получат инвестиции в свои проекти пропорционални на направените във фонда вноски.

Съветникът по външна политика на президента на Република България Вероника Орбецова заяви, че конференцията е особено полезна, защото има потенциала да активизира българското участие в инициативата, която ще допринесе за разгръщането на икономическото развитие на региона, включително в съзвучие с кохезионните цели на ЕС.

Милен Люцканов, заместник-министър на външните работи на Република България каза, че за България ще е полезно, ако инициативата засили сътрудничеството в региона на Черно море и неговата свързаност.

Инициативата може да е добър инструмент за преодоляване на уязвимостта на периферията на ЕС, каквото е Триморието, тъй като често натискът по периферията има ерозиращ ефект върху центъра, поясни проф. Румен Кънчев, експерт по геополитика и отбрана към ЕАЦС.

В дискусията, наред с други, се включиха представители на Атлантическия съвет на България в лицето на ген. Съби Събев, Момчил Дойчев, енергийните експерти от Българския енергиен и минен форум Христо Казанджиев и Иван Хиновски, зам.-председателят на парламента Валери Симеонов и други. Симеонов подчерта, че България трябва да направи ясни разчети за включването си във Фонда на инициативата „Три морета“, защото в противен случай рискува да пропусне ползите от нея.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави членки от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море, като се стреми към по-бързо развитие на региона на Триморието чрез създаването на транспортни, енергийни и дигитални връзки. Инициативата постепенно придобива все по-ясни параметри за своето функциониране, приоритети и механизми за сътрудничество, като има потенциал да създаде осезаеми ползи за членуващите в нея държави, сред които е и България.

България трябва да е активна страна в инициативата „Три морета“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Крум

    10 0 Отговор
    И аз съм за тази инициатива. България на три морета.
  • 2 Басе

    14 1 Отговор
    Ти кажи за къщата и апартамента
  • 3 чи ба мисирка в асансьор

    16 1 Отговор
    Кажи как законно да си купим апартамент с асансьр ,не давай ъкъл щот си прост физкултурник.

    Коментиран от #14

  • 4 Шофьор на волга бил

    7 0 Отговор
    ЗАПОЧВА ПРОСИЯТА НА МИЛИОНИ ДОЛАРИ, ДОКАТО БОРИСОВ ВЪРТИ НА ИЗТОК РУБЛИТЕ ,ТОЗИ ВЕЧЕ Е ИЗПЕЧЕН ПРОСЯК В ЕВРОПА НА ЕВРО..
    Шкембе чорбата в Америка, се услади и на" апартамент Цецо
    АСАНСЬОРА."
  • 5 снимка на анти ГЕРБ

    7 0 Отговор
    На снимката новата анти ГЕРБ- ФОРМАЦИЯ, ЗАГРЯВА ЗА ПРОСИЯ.
  • 6 Хубава дама

    6 0 Отговор
    От снимката и идеята ми хареса визуално само дамата , останалите
    са мижи да те лъжа.
    На всичките, съм им ял попарата.
  • 7 лапни шарани на събрание

    5 0 Отговор
    Само умрелите риби, мълчат и плуват по течението, живите и годни за живот са срещу струята ,и за това са по- силните.
  • 8 Цвъке

    6 0 Отговор
    Измекяр
  • 9 Цако

    9 0 Отговор
    Абе тия все си намират някакви центрове, съюзи, движения само и само да не работят. Някой от вън да ги финансира та да спъват държавата и да затъваме все повече.
  • 10 3333

    9 0 Отговор
    Тоя трябваше да е в затвора. Каква наглост само!
  • 11 Много

    6 0 Отговор
    изтръпнал нещо изглежда Гуменката!Доста блажи и той на държ.хранилка и сега се оглежда като мушморок.Дали и той не е в списъка на тези,дето ще им дойде реда да се обясневат на Прокуратурата.От такива управленци като него и бившия му патрон сме цъфнали и вързали ,та сега си смучат от пръстчетата измислени инициативки!
  • 12 Onq s konq

    6 0 Отговор
    Ние сме си на три морета. И Гръцкия остров и къщата в Барселона са Българска собственост. Това значи че имаме излаз на три морета поне за сега. Дай боже да станем на 4,5,6 и тн.
  • 13 шиши

    4 0 Отговор
    Цецо ти нетябва ли вече да си у пандело бе каун грозен носорк.
  • 14 Аха да

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "чи ба мисирка в асансьор":

    Мое да е прост но си разиграва коня по краварските интереси.
    И що така?
    Ами щото робски народ лесно се командва.
    Па нека си е проззззззз.😂😂😂😂😂😂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове