Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 20:40 1 454 23

Аврамова: Да не политизираме тол системата, разчитаме на приходите от нея

  • петя аврамова-
  • тол система

Ползвателите на мрежата имат три възможности за таксуване – маршрутни карти, GPS тракери и бордови устройства, обясни министърът

Аврамова: Да не политизираме тол системата,  разчитаме на приходите от нея - 1
Снимка: БГНЕС

Да оставим експертите да си свършат работата по въвеждането на тол системата. Надявам се на синхронизирани действия, както с превозвачите, така и на пълна подкрепа от политиците. Нека да не политизираме процеса, да не търсим конфронтация по такава важна тема, защото разчитаме на тези приходи за осигуряване на безопасността на пътища.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в Народното събрание днес във връзка с въвеждането на смесената електронна система за плащане на такси за ползване на републиканските пътища.

Системата започва работа на 1 март. Повече отлагане няма да има, защото всички елементи са в пълна готовност, подчерта Аврамова. В обхвата ѝ са 3115 км от 20 хил. км републиканска пътна мрежа. Така безплатни за тежкотоварния трафик ще са близо 17 хил. км.

Министърът информира, че инфраструктурата на системата включва 295 стационарни и 105 мобилни контролни точки. На Агенция „Митници“ са предоставени 45 работни станции за проверка „на изход“ в зоните на ГКПП. Извършена е и интеграция с МВР – Пътна полиция с цел мобилните им патрули да могат да участват активно в процеса на правоприлагане.

Ползвателите на мрежата имат три възможности за таксуване – маршрутни карти, GPS тракери и бордови устройства, обясни министърът. Досега чрез националните доставчици на услуги са осигурени на склад 30 хил. бордови устройства, вече има сключени 4500 договора, в различна фаза на дистрибуция са 8200 бордови устройства, съобщи още министърът.

Очаква се първоначалните начини за плащане да са с маршрутна карта, приоритетно за транзитно преминаващите. Затова АПИ е осигурила 34 допълнителни работни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминали за самообслужване в зоната на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Транзитният трафик у нас и в чужбина е информиран за направеното до момента по въвеждане на тол системата. Няма да излъжем очакванията на хората въпреки яростния отпор и опитите на опозицията да подклажда напрежението, каза Аврамова.

Министърът коментира, че завишеният електронен контрол е притеснил хората, но напомни, че обхватът на винетната система не е променян от въвеждането ѝ.

Всички искаме да се движим по безопасни пътища, очаквам да имаме консенсус по темата тол и винетка. Целта на тол системата е да има повече приходи за ремонт и реконструкция на база по-справедливия модел. Досега основната тежест беше за леките автомобили, а не за тежкотоварните. Това е несправедливо, заяви министърът.

Във връзка с обявен за днес протест на някои превозвачи срещу размера на тол таксата Петя Аврамова коментира пред медии, че повече отстъпки няма да има. Такива са направени по отношение обхвата на системата и размера на таксите. Сега ще се направи и друга – да ползват без наем и такса обслужване GSP тракери и бордови устройства. Очакваме българските превозвачи да бъдат коректни и в следващите дни, поетапно, да се оборудват с устройствата. В първите дни очакваме да се ползват маршрутни карти, коментира Аврамова.

Към момента има двама доставчика на услуги – „Конкорд смарт инфраструктура“ и „Интелигентни трафик системи“. В АПИ са подадени заявления за вписване от 14 доставчици на GPS услуги. Пет от тях вече са преминали тестове за съвместимост и могат да сключат договори.

Министърът напомни, че според уверенията на транспортния бранш при сегашните обхват и цени на толуване ще бъдат събрани заложените 450 млн. лв. Ще бъде направен анализ на приходите и ако има риск те да не бъдат получени, ще се коригират както обхватът, така и таксите. Март ще бъде преходен. Април ще бъде месецът, в който ще има яснота какви са приходите от тол такси и още през май могат да бъдат предприети действия по обществено обсъждане на нова тарифа или нов обхват на пътищата, ако е необходимо.

Очакваме постъпленията от тази система, за да подобрим и пътната безопасност, каза още тя.

Има 14 подадени заявления от общини за освобождаване на републикански участъци от винетна такса. Две са обработени и днес с решение на Министерския съвет от обхвата на републиканската мрежа, за която е необходима винетка, са изключени 115 км отсечки от Столична община и 40 км от Варна. Двете общини поемат ангажимента да участват в поддържането на тези участъци. В тях влизат Северната скоростна тангента и Софийския околовръстен път, които обаче няма да бъдат освободени от тол такса.

Ние поддържаме републиканската пътна мрежа с парите от винетни такси, от 1 март – и с приходите от тол такси. Общините поддържат общинската пътна мрежа с приходите от пътния данък. Оказва се, че те искат определени пътища да бъдат освободени от винетни такси, а ние трябва да имаме средства да ги поддържаме. Затова трябва да се намери разумният баланс, каза Аврамова.

На въпрос дали са изчислени загубите за държавата от отлагането на тол системата министърът коментира, че все още няма данни колко ще бъдат приходите от тол такси. Предстои да бъде направен такъв анализ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    25 2 Отговор
    Знаем КОЙ точно разчита на тези приходи ...

    Коментиран от #21

  • 2 Последния софиянец

    24 1 Отговор
    Колкото по сложно, толкова повече далавера.
  • 3 Брах ви лайката гербаджийска

    21 2 Отговор
    Тихо марионетке руса
  • 4 Onq s konq

    17 1 Отговор
    Бойко ако направи една съпостсвка между Белгийската и Българската тол система . Ще деполиитизира и Аврамова и Нанков, абе бая калинки че деполитизира. Че светнете като коледни крушки.
  • 5 КралиМарко

    23 2 Отговор
    Бай Тошо им ги построи ..и пътищата и виедуктите, и ги поддържаше с нищо данък и единствена застраховка в Държавното ДЗИ за около15лв на година, при 100 пъти по малко коли в населението!Тези изедници , само за ремонти смучат от Данъци по над 300кинта на МПС,от винетки пяо 100кинта, от Застраховки по 300кинта, сега от ТОЛ система!!!Тая крава много млечна Веее...Одери го, ощави го, оскуби го, надавиго, изтръскай го .. и дебни да го глоби камерката и скритата патрулка.Днес щом имате парички за кола...ще Ви гърби цялата страна..и с ментета скъпи горива!!!Гарантирано от..Кой?!
  • 6 Дельо хайдутин

    20 0 Отговор
    Бойко изтегли в понеделник 200 000 000 лева нов заем за компенсиране на провала с ТОЛ системата.

    Коментиран от #8

  • 7 Три сме хайде с нас

    4 2 Отговор
    Чукаш ли?
  • 8 Onq s konq

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дельо хайдутин":

    Ако си беше седял на газо . Немаше да има нужда да ги тегли. Ма он обикаля по света а Гербажийските дървеници унищожават държавата. Тука с жипа и с бухалката в багажника.
  • 9 йаваите

    3 1 Отговор
    майнатави
  • 10 оня с коня

    1 14 Отговор
    НЕ МОЖЕ Всяка Европ. Държава ДА СКУБЕ всякакви МПС-та НЕЗАВИСИМО дали ТОВАРНИ ИЛИ ТУРИСТИЧЕСКИ,а БГ да стои скромно в Ъгъла и да търпи изцепките Русофилски че имаме не Пътища,а Ями.Естествено че поддръжката на Пътната мрежа СТРУВА СКЪПО,но ДОСЕГА парите бяха от Бюджета,т.е. от Пенсии и Заплати на държ. служители.ВЯРНО Е,че с въвеждане на ТОЛ- системата ще се Оскъпят превозваните стоки СЪС СТОТИНКИ,но е казано:"Човек като губи,не знае пък какво печели"!В СЛУЧАЯ ОБАЧЕ ...АЗ и Нормалните Българи ОТЛИЧНО ЗНАЕМ,че в Хазната ще постъпят МНОГО ПАРИ от Транзитните преминавания- ГАРАНТИРАНО!А който е "против" Таксите - ...си е Откровен Враг на България и отявлен Руски радетел,щото Хибридната Руска политика ИЗИСКВА "Счупване" на Модела на Управление у нас,Замяна на Про-Европейското Ръководство на Страната с РУСКО такова/Мераклии - Бол,като Възраждане и Боец/ и в крайна Сметка - Асимилация на БГ от Руснаците!

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    6 1 Отговор
    Досега основната тежест беше за леките автомобили, а не за тежкотоварните. - но отсега тежестта на леките автомобили няма да намалее, само на товарните ще се увеличи. Докато някой умник не се сети, че товарните са ощетени и трябва да се въведе тил система и за леките и така до безкрай! Демагози разни се появяват от време на време.
  • 13 Йосарян

    6 1 Отговор
    Ма за урва и къща в бацелона ще останат ли? За един друг крадец питам.
  • 14 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Бяха от винетки - националните, а общинските от данъци! Но не стигат! Твоите любимци много крадат и не стига за всички калинки. Те така.
  • 15 Горо

    4 0 Отговор
    Ако Борисов е доказал нещо за 10-те години управление то е, че той е гений да дере по сто кожи от гърба на народа. А като дере и гледа, че този народ продължава да го държи на власт, той става все по-жесток и все по-нагъл. Но явно на народа му е много хубаво, иначе няма друго логично обяснение!
  • 16 Onq s konq

    4 0 Отговор
    Бе чак сега прочетох статията. Та тая ко разпря бе. Вече щеле да подаряват бордните устройства и немало да искат 5.90лв без ДДС на месец за обслужване. Можело значи! Май оня им е припомнил за ламбите. Бах как се правят на улави, ако мине номера. Изедници долни.
  • 17 Onq s konq

    8 0 Отговор
    Значи в Белгия е така. Купуваш бордното устройство 135 евро, решаваш днес да върнеш и ти връщат парите. Камиона го следят чрез сателит. И нема като нашите хранилки, абонаментни планове, договори, такси и ала бала портукала. Вашта семка крадлива.
  • 18 Onq s konq

    8 0 Отговор
    В Холандия па е с винетка при товарните автомобили 10евро дневна. И нема дупка ни една абе ей тъй за цяр нееема. Обаче там политиците одят на работа колло. Не кат нашио Батман с 40 гавазина. Еее да се върнем ли у БГту. Абсутд. Плю
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Камионджиите Р.

    2 0 Отговор
    До госпожата аврамска Ти си за очила и за нещо друго иди в Румъния че е близко за да видиш с 11 евро един камион колко километра минава днес и По какви пътища и каква маркировка имат ти ще ми говориш за безопасност
  • 21 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Във всеки случай приходите НЯМА да стигнат до хазната...
  • 22 Демокрация

    1 0 Отговор
    Почти всички товарни превози и автобусни превози са собственост на бивши полицейски мутри. Някой от собствениците продължават да бъдат на власт. Една част от таксите на леките коли плащат и субсидиите на автобусите.
  • 23 факт

    0 0 Отговор
    оправдава приказките за русите!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове