ФАКТИ.БГ

Преизчисляват служебно пенсиите на над 250 000 работещи пенсионери

Публикувана: 24 Март, 2020 12:07
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2248
Преизчисляват служебно пенсиите на над 250 000 работещи пенсионери
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Преизчисляването ще се извърши: считано от 1 април 2020 г.; само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията; съобразно осигурителните данни, постъпили от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително и за месец март 2020 г., които следва да постъпят в информационната система/регистрите на Националния осигурителен институт най-рано в края на април 2020 г. Обработката ще се осъществява поетапно при спазване на установения в Кодекса за социално осигуряване 4-месечен срок.

За извършеното преизчисляване НОИ ще постанови разпореждания, които ще бъдат изпращани на лицата с препоръчана поща с обратна разписка, а също така ще бъдат достъпни чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на сайта на института от 1 юни 2020 г.

Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявления за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019 г. (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в периода от началото на 2020 г. до въвеждане на извънредното положение на 13 март (56 591 лица) т.г. ще бъдат преизчислявани, съгласно заявеното от лицата, тоест от първо число на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението в съответната година.

С оглед на това, пенсионерите трябва да имат предвид, че от 24 март 2020 г. в приемните на НОИ няма да бъдат приемани заявления на хартиен носител за преизчисляване на пенсиите с осигурителен стаж и/или осигурителен доход, придобити след пенсионирането (заявления образци УП-26 и УП-26.1).

Според новия закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на действие на закона, ще бъдат с продължено действие до два месеца след отмяната на извънредното положение. Във връзка с това, НОИ ще измени служебно срока на отпуснатите на съответните лица инвалидни пенсии и добавки за чужда помощ съобразно продълженото действие на експертните решения.

Считано от 24 март т.г. подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица на хартиен носител, ще се извършва в дирекциите „Бюро по труда“ (ДБТ).

В НОИ ще се приемат само документи, подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт. Подадените на хартиен носител в ДБТ документи, заедно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на НОИ от съответното ДБТ чрез Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) или чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, но не по-късно от 3 дни от приемането им.

За периода на въведеното от 13 март 2020 г. извънредно положение, но за не повече от 3 месеца, НОИ ще превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г., за осигурени лица.

Правоимащите осигурители предстои да се определят с акт на Министерския съвет.

Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 4 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гарантирано от ГЕРБ
1 Отговор
За пенсионерите е еясно, но голяма част от стадото изобщо няма да я докара до пенсия

Оценка:
-1 +24

Барба Ганиос
2 Отговор
ГРОБ

Оценка:
-1 +18

Гост
3 Отговор
Надолу сигурно...........:)

Оценка:
-2 +14

пенсията ми е 219лв
4 Отговор
със преизчисленията

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +10

Табаков
5 Отговор
Нещо объркано звучи-само с осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията; Това пак за някои от наш те хора ли е? Някой ще получи,а други няма да получат. Май така излиза. Пак нещо замазано ще стане.

Оценка:
-1 +12

Опълченеец
6 Отговор
ГРОБ = ФАШИСТИ

Оценка:
-1 +15

7
Този коментар е премахнат от модератор
8
Този коментар е премахнат от модератор
още
9 Отговор

До коментар #4 от "пенсията ми е 219лв":


0,67лв.....

Оценка:
-1 +4

Въпрос
10 Отговор
т.н. бизнес мисли ли изобщо за пенсиите на българските граждани? кво ще направи НОИ - ще разпределе тва което е дал бизнеса. Значи бизнеса не дава достатъчно! Той не дава достатъчно и на државата щото нема пари и за здравеопазване и за кво ли още не.

Оценка:
-1 +3

Alien Invasion
11 Отговор
Освен преизчисляването на пенсиите, НАП била разсрочила плащанията на данъци и осигуровки!!! КОГАТО ИМАШ НУЛЕВИ ПРИХОДИ , КАКВИ ПЛАЩАНИЯ РАЗСРОЧВАТЕ? КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ,КОИТО СЕ САМООСИГУРЯВАТ , А ОСТАВАТ БЕЗ РАБОТА И СЪОТВЕТНИ ДОХОДИ ?

Оценка:
-0 +4

МВР и МО
12 Отговор
Какви работещи пенсионери при тая безработица бе, или на шапкарите на шкембе войвода

Оценка:
-1 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Манюел Валс
Това е едно от предизборните обещания на френския премиер, който в началото на декември обяви кандидатурата си за президент на страната
Аз ще се боря да направя здравеопазването достъпно за всички, на цялата територия, като премахна предразсъдъците и ограниченията в медицината."

Още бисери