Last news in Fakti

13 Август, 2012 16:39 3 283 7

Рашкови се връщат в Катуница с нови къщи

  • катуница-
  • цар киро-
  • кирил рашков

Ромската фамилия се обръща до Страсбург

Рашкови се връщат в Катуница с нови къщи - 1
Снимка: БГНЕС

Фамилия Рашкови смята да се върне в Катуница най-късно до година и половина. Това категорично заявиха пред Дарик Костадинка и Събка Рашкови - съпруга и дъщеря на Кирил Рашков. Костадинка обясни, че според нея Цар Киро, на който Върховният касационен съд намали с година присъдата за закани за убийство, ще бъде освободен предсрочно заради здравословното му състояние.

Нови къщи на мястото на съборените смятат да си построят Рашкови. В момента те живеят на улица „Славянска" в Пловдив. Кметът на селото Красимир Юруков е категоричен, че Рашкови няма да се върнат никога в Катуница, където по думите му в момента „цари ред и спокойствие". В края на миналата седмица започна събарянето на най-голямата къща на Кирил Рашков в Катуница - тази на дъщеря му Събка.

Досега с останалите имоти нямаше проблем, но къщата на Събка е много масивна и здрава и се налага по-голяма машина от багер да извърши бутането, обясни кметът на Катунца Красимир Юруков.

По думите му проблемът с Рашкови е завинаги решен и те няма да се върнат в селото: „Животът в Катуница започна да тече по съвсем нормален начин. Хората ходят спокойни на работа, децата ходят спокойно на училище. Искам да благодаря на всички институции в България, от които зависи проблемът семейство Рашкови да го няма в Катуница. Точно на ул. „Ягодова" казах, че фамилията Рашкови нямат място в Катунциа".

Костадинка и Събка Рашкови са категорични, че ще се върнат в Катуница. Те упрекват държавните институции за това, че са позволили къщите им да бъдат опожарени: „Няма къде да ходим ние. Ние сме си жители от там и там трябва да се връщаме - в Катуница. Тук живеем в едно малко, тясно помещение. Натиснаха само нас и не взеха под внимание техните нападения и нашите жалби толкова години. Защо позволиха да изгорят къщите ни? Ние категорично ще се върнем в Катуница - до година, година и година половина просто ще се върнем. Ще се обърнем към Страсбург защо държавата позволи и защо позволява да не се връщаме в Катуница".

Освен това двете още веднъж категорично подчертаха, че тяхната фамилия няма вина за случилото се в селото и смъртта на двете момчета.

През октомври миналата година Регионалната дирекция за национален строителен контрол издаде девет заповеди за събаряне на незаконни имоти на Рашкови - жилищни сгради, постройки и огради. Към момента Върховният касационен съд е потвърдил три от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    2 0 Отговор
    Глупачки!
  • 2 скин

    4 2 Отговор
    "В момента те живеят на улица „Славянска" в Пловдив."

    Давайте братя българи, знаем адреса! Дайте дасе организираме! София ще даде рамо на Пловдив дайте да ги гътнеме тия цигани кви са те че да ни казват на насв собствената ни държава кво да правим, кви сме и т.н. КВИ СА ТИЯ БЕ!?
  • 3 тяната

    0 0 Отговор
    не забравяите, кои регулира изборите, а те наближават.

    Коментиран от #4

  • 4 EMSKI

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "тяната":

    Тъмните "елфи" контролират само болестите и добива от къпини в Швеция......изборите в България се контролират от цените в бакалията,горивата,пенсиите и минималната заплата!! Относно "Рашкови"....обикновени миризливи м....ли...кво толкоз???
  • 5 бат цък

    0 0 Отговор
    Мръсни циганки Не стига че не ви съдиха за смъртта на момчето ами и да се връщате искате!
  • 6 кико

    0 0 Отговор
    ами нека се върнат призовавам местните да ги посрещнат 'подобаващо'поне вече разбраха чене са 'недосегаеми'
  • 7 гражданин

    0 0 Отговор
    Държавата трябва да направи всичко необхомодимо, ако трябва с драстични мерки, за защита на българския народ (вкл. всички етноси и самите роми) от развилнелите се цигани. Те трябва да разберат, че в тази държава има и ефективно действат закони срещу посегателства върху човешкия живот и частната собственост. Стига вече дискриминационно отношение към българския народ и превръщане на циганите в "недосегаема общност". Всяко по-нататъшно толериране на престъпниците с цигански произход подстрекава все повече и другите цигани, че са "недосегаеми", и все повече от тях се превръщат в престъпници. Много скоро, ако държавате не предприеме действия, на народът ще ме писне и сам ще вземе в свои ръце решаването на проблема с циганите. И тогава сбогом на Шенген, сбогом на Европа, въпреки че и ТЕ имат сериозна вина за случващото се в РБ. БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕШ НА УЛИЦАТА И ДА ПРЕДЯВИШ ПРЕД ВЛАСТИТЕ ПРОТЕСТА СИ СРЕЩУ ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНАЛНОТО ТОЛЕРИРАНЕ НА ЦИГАНИТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА! ХЕЙ, УПРАВЛЯВАЩИ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА И ВЪВ ВЛАСТТА, И НИЕ СМЕ ГРАЖДАНИ НА РБ (т.н. РОМИ)!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове