Last news in Fakti

24 Септември, 2012 09:08 1 001 3

Катуница: Институциите са виновни

  • катуница
Катуница: Институциите са виновни - 1
Снимки: БГНЕС

Преди година смъртта на 18-годишния Ангел взривява Катуница. Той е прегазен от бус, пристигнал заедно с цяла колона автомобили, пълни с роми от пловдивския квартал „Столипиново”. По-рано Кирил Рашков и членове на фамилията му плашат с убийство близкия на Ангел - Веселин Христев. Рашков също се е оплакал, че е получавал закани. Накрая обаче мъртъв е Ангел, обобщава бТВ.

Според близките му, колоната от коли с роми е дошла по поръчка на Кирил Рашков, именно с поръчка да убиват. След събитията ромският бос е осъден за заплаха, но не и за поръчка. За убийството на Ангел на 18 години е осъден шофьорът на буса. Доказано е, че той умишлено е сгазил младежа и не е спрял въпреки виковете на бащата на момчето, че мачка човек.

„Тези, който бяха подведени под отговорност, си получиха заслуженото, но далеч не бяха това основните обвинения, за който трябваше да отговарят и всъщност основните виновници въобще не бяха подведени под отговорност”, казва лелята на убития Ангел - Иванка.

Тя вярва, че основните виновници са хората от институциите. „Бездействали са, нищо не са правили. Това е основният проблем. И естествено, няма отговорни. На 23-и никой не дойде, когато подадохме жалба. При положение, че вече имаше пожар в дома ни, имаше запален автомобил на Веселин (чичо на Ангел – бел. ред.). Не сметнаха, че опасността е наистина реална и че много скоро това нещо ще се случи и няколко часа по-късно фактът си е факт”.

Чичото на Ангел – Веселин, също обвинява институциите, казва, че присъдата за закана за убийство е прах в очите на аудиторията:

„Никой от институциите не пое отговорност, че те са виновни да доведат хората до такова отчаяние, че да дойдат да палят и да трошат. Ако полицията имаше желание да вземе отношение, нямаше да го има убийството на Ангел. Аз съм написал, и на писанато, слава Богу, стои, пише: „Страхувам се, че съвсем скоро някой мой близък ще пострада”.

Веселин смята, че прокуратурата бездейства умишлено, но не поради невъзможност да се намерят доказателства: „Никой прокурор не излезе и не каза, че ако аз една година преди това не бях върнал подписката с мнение, че няма данни за извършени престъпления от Рашков, което очевидно не е така, нямаше да се стигне до тук. Никой прокурор не го каза”.

Фамилията на Кирил Рашков остава в Катуница в дните след смъртта на Ангел. Полицията пази ромското семейство от линч, а недоволството на хората ескалира. Заради страха, че случаят ще бъде потулен. Днес трима мъже от селото са осъдени за това, че са счупили две коли на фамилия Рашкови.

„Същата вечер с убийството на Ангел беше толкова страшно. След убийството на Ангел се преместихме тука цялата махала. И те продължаваха с наглостта да се прибират. И най-голямата наглост, да ги пазят с ковой. Мен не ме интересува кой пазят, ако бяха дошли полицаи веднага, ако бяха взели насериозно нещата, и моето дете щеше да е живо”, казва Райна - майката на второто починало момче Павел.

Той умира, ден след като Ангел е прегазен. Сърцето му не издържа на напрежението от събитията. Смъртта му е пред очите на брат му и майка му, както и на десетки хора от селото. „Имах огромна надежда, че ще има правосъдие, че не са умрели напразно Павел и Ангел”, споделя още пред бТВ Райна.

Първата вечер, когато все още драмата в Катуница не е световна новина, хората от селото се събират пред къщите на фамилията. Трима полицаи и двама местни жители са ранени - прегазени са от членове на фамилията, които се прибират и минават през кордона от хора и полиция.

Петър излиза от мелето с травми, които го държат един месец на легло и половин година с патерици. Делото срещу двамата шофьори, наранили полицаите и Петър, още не е приключило.

„Видяхме, че хората тръгват към тази къща и ние решихме да дойдем. Седях на същото място, но гледах натам. Дойдоха тези коли. Изведнъж те намалиха и в един момент тръгнаха рязко и ме удари, аз полетях”, спомня си Петър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанети Мазакура

    1 1 Отговор
    А, къде всъщност скриха бай Киро и другите чаавета след този случай?
  • 2 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    abe vse savi vinovni instituciite
  • 3 ПАШО

    1 0 Отговор
    Мачкат българите,защитават циганите и прокурори,съдии и адвокати пак се наядоха!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове