Last news in Fakti

17 Август, 2012 21:12 1 335 3

Световните лидери осъдиха присъдата на Pussy Riot

  • pussy riot-
  • присъда
Световните лидери осъдиха присъдата на Pussy Riot - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световните лидери осъдиха присъдата на Pussy Riot, обобщава БГНЕС.

САЩ призоваха Русия да преразгледа двегодишната присъда на пънкарките, като изразиха притеснението си от нейната непропорционалност.

"САЩ са обезпокоени както от осъждането, така и от непропорционалните присъди, издадени от московски съд по делото срещу членките на групата Pussy Riot и негативните последици за свободата на словото в Русия", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд.
"Призоваваме руските власти да преразгледат делото и да гарантират, че правото на свобода на словото се спазва", допълни говорителката в комюнике.

Междувременно Франция изрази съжаление от наложената присъда на трите млади жени от Pussy Riot и я определи като "особено непропорционална". Това съобщи френското външно министерство. "Изразяваме съжаление от осъждането днес на младите жени членки на групата Pussy Riot на затвор от две години от съда в Москва", заяви Венсан Флореани, заместник говорител на Ке Д`Орсе.

"Произнесената днес присъда изглежда особено непропорционална, като се има предвид лекото престъпление, в което са обвинени", допълни Флореани, но отбеляза, че "процедурата не е приключила и пътищата за обжалване в Русия и Страсбург не са изчерпани".

Германският канцлер Ангела Меркел осъди произнесената днес присъда срещу пънкарките от Pussy Riot, като я нарече "прекалена". "Прекомерно тежката присъда не е в хармония с европейските ценности за правова държава и демокрация, към които Русия е поела ангажимент да се придържа като член на Съвета на Европа", заяви Меркел и допълни, че е следила делото с "безпокойство". "Динамично гражданско общество и политически ангажирани граждани са необходимо условие за модернизирането на Русия, а не са заплаха за страната", допълни канцлерката, която е бивша гражданска на някогашната комунистическа ГДР.

По-рано днес върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че над руското правосъдие тегне "сериозна въпросителна" и призова властите в Москва да отменят присъдата от две години затвор за трите млади жени от пънк групата Pussy Riot.
"Тази присъда е непропорционална", заяви Катрин Аштън в необичайно твърдата си реакция. "Очаквам тази присъда да бъде преразгледана и отменена в съответствие с международните ангажименти на Русия".

Представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дуня Миятович заяви, че властите в някои страни "възприемат по-рестриктивна позиция по съдържание, смятано за обидно, противоречиво от морална гледна точка и опасно за децата". "В повечето случаи това е претекст за цензуриране на съдържание, което просто не подкрепя управляващите и е критично", изтъкна тя. "Обвинения в хулиганство и религиозна омраза не трябва да се използват за ограничаване на свободата на словото", изтъкна Миятович, която е представител на ОССЕ по свободата на медиите.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Жан-Клод Миньон изрази "ужаса си" след осъждането на две години затвор на трите пънкарки от Pussy Riot.
"В една демокрация упражняването на правото на свобода на словото може да бъде подчинено на условия, които целят запазването на морала и също правата на другите. Но санкциите трябва да бъдат пропорционални на тежестта на извършения акт", заяви Миньон.

"Имайки предвид стандартите на Съвета на Европа, присъда от две години затвор за деянията, в които са обвинени, е явно непропорционална", допълни той. Президентът на ПАСЕ изрази надежда, че "руското правосъдие ще може да преразгледа осъдителната присъда според предвидените процедури в руското законодателство, придържайки се напълно към нашите стандарти в тази област, установени в Европейската конвенция за човешките права и юриспруденцията на съда в Страсбург", допълни Миньон.

Междувременно протести в подкрепа на Pussy Riot бяха организирани в редица градове като Лондон, Киев, София, Барселона, Брюксел и Париж. В Лондон около 50 души се събраха пред Кралския театър и изиграха мини пиеса, озаглавена "Pussy Riot, последната присъда", в която актриси повториха аргументите на трите жени по време на процеса.
В Киев Инна Шевченко, облечена само с къси панталони и ботуши и с надпис "Освободете Pussy Riot" на голите си гърди, използва резачка, за да нареже дървен кръст, издигнат в памет на жертвите на репресиите на Сталин. Нейната група ФЕМЕН изрази подкрепата и солидарността си към руските си колежки от Pussy Riot.
В България привърженици на групата окачиха цветни шапки на главите на войниците на Паметника на съветската армия. В Испания около 50 младежи протестираха пред емблематичната за Барселона църква "Саграда Фамилия", осъждайки ареста и процеса срещу руската група.
В Брюксел 50 души, призовани от белгийския клон на Амнести Интернешънъл се събраха близо до руското посолство, а в Париж протестът събра около 200 души, включително млади жени с цветни качулки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pussy up

    1 0 Отговор
    Всички лаят , защото това се случи в Русия . Ще ви мине за три дни .200 души в Париж , 50 в Брюксел , около 50 в Испания , САЩ били обезпокоени , онея кукумявки Меркел и Аштън , в Лондон 50 души ... Големи протести , браво . Е , и ? Кво праим сега ?
  • 2 aha

    0 0 Отговор
    pussy begom pri lesbiikite,da vidim kokko ste otvoreni :D
  • 3 ahaha

    1 0 Отговор
    днес в африка умряха 56000 невинни човека, утре ще са 45, другиден 78 и тн. важното е какво казва вагината на рускинята, това е най-важния световен въпрос! руската вагина е по-важна от човешкия живот разбира се, уличните кучата са свещенни а българската планина е лична територия на господ! толкова е застроена планината, че не може да влезнеш в нея от дървета и храсти ама нищо, те тия там лошите инвеститори искат да направят лифт, той лифта е най-големия замърсител на свещенната гора. освен това америка и костов са виновни за българия, костов изнесе 200 000 $ и с това фалира българия, затова сега нямаме заплати защото той костов намали пенцийти и заповяда на симеон,станишев,доган,бойко борисов да не дават заплати. ей тоа костов бе същински хитлер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове