Last news in Fakti

22 Август, 2012 12:54 1 286 0

Азис би пял за Путин, но защитава Pussy Riot

  • азис-
  • поп фолк-
  • pussy riot-
  • владимир путин

Руснаците да напуснат родината си, защото там продължава да вирее комунизмът, призова поп фолк изпълнителят

Без да иска, Азис излезе на гребена на световния новинарски поток, след като вчера с неговия клип „Мразиш“ бе хакнат сайтът на московския съд, пратил в двегодишна трудова каторга пънкарките от Pussy Riot. “Горд съм, че моят клип бе използван като послание за мир и толерантност“, заяви поп фолк фурията пред руската Първа интернет телевизия.

„Обичам Русия и руския народ, но мразя комунизма“, отсече родният изпълнител, чийто снимки вече станаха световноизвестни.

Азис научил за радикалните феминистки от българските медии, гледал и техните внезапни анти-Путин концерти, с които станаха светкавично известни. Последният им концерт – молитва в главната московска катедрала се оказа препъни камък за три от тях – Надежда, Мария и Екатерина, които съдът призна за виновни в хулиганство и насаждане на религиозна омраза.

„Не мисля, че някой трябва да отиде в затвора, защото е говорил открито в църква. Това показва, че Русия все още живее под правилата на комунизма и няма доказателство, че нещо ще се промени“, коментира екстравагантният певец пред руската медия.

Той е убеден, че случаят Pussy Riot  показва, че в Русия няма демокрация, както и че ситуацията се влошава. Ето защо свободомислещите руснаци трябва да напуснат страната си, а останалите държави с радост да ги приемат.

Азис е получил и множество обаждани от руски журналисти. Питали го не само за Pussy Riot, но и дали е готов да пее за Путин. „Да, бих пял за Путин. С удоволствие, защо не, всичко е бизнес“, казва той пред БНТ.

Азис защитава свободата на словото, но не одобрява начина, по който Pussy Riot го правят: „Граници трябва да има разбира се, всичко трябва да бъде културно представено. Наистина имаше една нотка, в която прекрачихме границата. Говоря за Pussy Riot, за изявата в църквата. Не че би се повлиял някой от това, но не беше красиво представено“.

Певецът казва, че творчеството му е с послание за толерантност. А и има свое непоклатимо отношение към провокациите в изкуството - било то художествени като неговите, или политически - като на Pussy Riot.

Смята, че досега български музиканти не са коментирали случаят с Pussy Riot  не защото нямат отношение, а защото не са ги питали.

Азис наскоро бе подложен на саркастичен анализ в руско ТВ шоу по повод на клипа на песента му „Мразиш“, в който мускулести мъжкари ближат сладолед. Видеото събра критики заради хомосексуалното си съдържание, а по-късно руски репортер изяви желание да снима филм за певеца, превърнал се във феномен на развлекателната индустрия.

Все още не е ясно защо точно Азис е избран за фон на „новата“ страница на руския съд. След хакерската намеса тя стана доста иронична, като секцията „Юридическа практика“ бе разширена до „Юридическа практика – не може да е по-зле“.

„Онлайн подаване на документи“ получи притурката „няма да ви помогнем и без това“, а секцията за връзки с други съдилища бе прекръстена на „Лъжци и Обещаващи“. Хакерите не са пропуснали и музикална добавка на сайта – песента на Pussy Riot “Путин разпалва огньовете на революцията“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА